Inceput la avat

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de tito » 18 Feb 2016, 20:33

Sincer eu as lua-o pe asta, mai pui 41 de lei sau mai negociezi cu vanzatorul http://www.rapitori.ro/forum/fenwick-hm ... 39850.html , sunt convins ca "nu tuseste" cu greutati mai mari de 17 gr.

Calin C
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 298
Membru din: 20 Sep 2012, 13:39
Localitate: Bucuresti / Baia Mare

Re: Inceput la avat

Mesaj de Calin C » 18 Feb 2016, 20:53

tito scrie:Sincer eu as lua-o pe asta, mai pui 41 de lei sau mai negociezi cu vanzatorul http://www.rapitori.ro/forum/fenwick-hm ... 39850.html , sunt convins ca "nu tuseste" cu greutati mai mari de 17 gr.
Bună sugestie! :D

Avatar utilizator
ppscslv123
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 114
Membru din: 04 Sep 2014, 09:36
Localitate: Harsova
Contact:

Re: Inceput la avat

Mesaj de ppscslv123 » 18 Feb 2016, 22:51

valdpesca1984 scrie:Buna ziua si bine v-am gasit

As dori sa achizitionez o lanseta de spinning pentru avat la voblere.
Daca dvs ati incepe de la 0 ce ati cumpara la acest moment?

Daca se poate un exemplu de buget (150 lei) si unul mai ok (pana in 250 lei).
Lanseta sa fie de 2.70m (pescuiesc de pe mal)

Ca voblere ce ati cumpara? Daca ar fi sa luati doar 3 din trusa dvs care ar fi alea?

Multumesc.
Daca vrei sa nu-ti pui in cap multi basinosi te sfatuiesc sa te orientezi nu catre cele mai scumpe lansete, mulinete si voblere NU din Romania, ci pe cele mai scumpe din lume, pentru ca aici (din pacate), majoritatea se lauda in scule cat mai scumpe, nu in pescuit cat mai des si capturi frecvente.

Acum sa-ti impartasesc din experienta mea de incepator in ale spinning-ului...
Daca iti iei scule scumpe e bine (in teorie), dar pacat de ele (in practica) pentru ca nu sti sa le folosesti cum trebuie la adevaratul potential (e ca si cum ar incerca un copil de gradinita sa scrie fara a fi exersat deja sa faca bastonase si liniute).

Ba mai mult, nu sti sa le intretii: galetul se taie f repede (chiar daca are rulment) daca nu sti cand si cu ce sa-l cureti si ungi; betele de carbon (lansetele) sunt foarte pretentioase si poate sa ti se fisureze varful (apoi sa se rupa in timp) de la banalele si inevitabilele accidentari provocate de jig-uri, ori e suficient sa atingi varful de dale de beton/stanci/pietre (daca mergi des la pescuit e cam inevitabil sa nu si gresesti).

Una e sa rupi/ciupesti cativa cm din variful unei lansete de carbon la 100 de lei (se prinde destul peste si cu aia, stai linistit), si alta e sa rupi varful unei lansete la 1000 sai 2000 de lei - te cam doare inima...

Eu la inceput am pornit cu doua lansete proaste la vreo 50 de lei bucata si doua mulineta la fel de proaste la vreo 40 de lei bucata. Atunci am inceput sa invat sa fac "bastonase si liniute", iar dupa cateva zeci de partide am inceput sa invat ce inseamna neajunsurile: peruci dese, taierea galetului, piedica nu mai tinea, aruncari pe distante mici, etc. Si totusi, aproape zilnic (de regula seara) aduceam acasa 3-5 salai intre 0,8-1,5kg.

Spre toamna, in acelasi an, neajunsurile s-au evidentiat cand am intalnit avatul pe Dunare, mai ales ca trebuia sa arunc cat mai departe. Iar atunci am intrebat aici, ca si tine, pe pescarii lu' peste si mi-au recomandat numai scule scumpe, desi pe mine ma interesa sa prind peste (avatul care sarea la peste 50m distanta de mal), nu sa ma dau smecher pe balta la taranii din oras ca am scule scumpe.

Ma rog, singurul care m-a ajutat sa cumpar ce-mi trebuie in materie de lanseta este un utilizator ( Vampiru - cauta-l si intreaba-l ca n-o sa-ti para rau). Am impresia ca nu prea este agreat pe aici tocmai pt ca omul e realist si poate demonstra ca se poate prinde peste si cu scule mai ieftine (daca te pricepi si esti pasionat de prins peste, nu de admirat scule scumpe). In fine, in urma recomandarilor sale am ales o lanseta ieftina (Baracuda Vampire de 2.70m) cu care mi-am facut treaba f bine pt nivelul unui incepator, mai ales la avat (pt lanseuri lungi).

In materie de naluci pt avat, am observat ca cele mai bune rezultate se obtin primavara (cred ca dupa iarna e lihnit de foame) la Salmo Thrill RBL si OBL de 7 si 9 cm (cu cel de 9 cm poti arunca mai departe) si la gume Mans albe de 6cm puse pe jiguri de aprox 5g, intre ape, langa maluri cu praguri si curenti (iei bucati cam intre 0,7-1,5kg daca apa are minim 7 grade iar cerul e senin). Partea proasta la avat e ca o data cu apropierea verii nu-l mai poti pacali usor (niciun vobler sau guma nu vibreaza ca obletele).

Tot primavara obtii rezultate la pilkere (sunt ieftine, asa ca ia-ti cat mai multe). Apropo de lanseuri lungi: trebuie sa ai tamburul plin, sa fie ceva de genul MATCH (cei de la Cormoran au niste mulinete accesibile), firul cat mai subtire (maxim 0,20), iar lanseta sa nu aiba varful moale (nici prea rigid) si minim 2.7m (recomandabil 3m).

Dupa ce descoperi neajunsurile unor scule la 100-200 de lei bucata, cred ca poti trece mai departe fara probleme pt a descoperi altele la scule mai scumpe...

Fir intins!!!

ps:
Jurnal Pescuit pe Dunare: writing about passion, reviews & tips

Avatar utilizator
sorrynblue
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 129
Membru din: 19 Aug 2014, 21:41
Localitate: Braila

Re: Inceput la avat

Mesaj de sorrynblue » 18 Feb 2016, 23:00

Bai da baiatul nu a zis nimic de scule de zeci de milioane. Te duci prea departe. Daca dai 20 mil pe un combi pentru avat si se rupe sa zicem intamplator lanseta care costa 1000 lei ce faci?! Nici o problema cumperi alta la fel. Nu cred ca vei ramane fara bani in casa ca nu dai banii de mancare pe lanseta. Daca eu dau 100 lei pe un cumbo si castig sa zicem 1000 lei pe luna salariul, unul care da 1000 lei pe combo probabil are 10.000 lei pe luna salariul. Eu cred ca fiecare are cam acelasi procent de investitii raportat la venituri, evident cu exceptii in functie de cata pasiune exista.
Catch and release is another type of fishing.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de tito » 18 Feb 2016, 23:25

Daca ai de gand sa pescuiesti si nu sa bati cainii cu lanseta sau sa dai cu ea de toate pietrele,ori sa-i faci bai de nisip mulinetei, cumpara-ti ceva de calitate cat mai buna. Daca vrei sa stai cu tubul de superglue si izolirband in buzunar si sa carpesti lanseta si mulineta, ori sa pleci cu febra musculara dupa partida de pescuit, cumpara-ti ceea ce are sau iti recomanda "ppsclav123".

@ppsclav123

Vampiru a stiut ce sa-si aleaga, nu are nici bat nici mulineta de 100 de lei. Poate ca nu e agreat datorita vocabularului si faptului ca jigneste gratuit atunci cand nu i se canta in struna, altfel da sfaturi pertinente...pacat de caracterul pe care il are.

Avatar utilizator
valeriu28
veteran
veteran
Mesaje: 1276
Membru din: 16 Aug 2014, 21:04
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de valeriu28 » 18 Feb 2016, 23:33

ppscssfsfas... suntem 1000 indivizi cu 1000 pareri diferite. nu trebuie sa jignesti ca altu are alte pretentii. poate eu ma duc sa admir natura si tu te duci sa prinzi peste. poate eu am pasiunea sculelor si tu ai pasiunea capturilor. poate eu am o obsesie sa am scule "bune". daca tu mergi cu logan si eu am mercedes imi spargi geamurile? poate asta e confortul si prioritatea mea.
nu-l baga pe Vampir in chestia asta, sunt convins ca ti-a recomandat, cum a facut multora, lucruri ok, accesibile.
il inveti de bine pe om dar de ce o faci la modul asta?
tu ai fost ceva mai agresiv de la bun inceput, de-asta ai fost pus la punct. acum, nu dusmani oamenii care totusi te-au ajutat intr-un fel sau altu.
sunt anumite aspecte cu care nu sunt de acord totusi :)
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

valdpesca1984
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 22
Membru din: 18 Feb 2016, 01:34
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de valdpesca1984 » 18 Feb 2016, 23:35

@tito - lanseta respectiva depaseste cu mult bugetul propus pentru asa ceva.

Nu vreau sa intru in polemici legate de venituri sau banii dati pe un bat. Am propus un buget zic eu adecvat pentru ceva de incepator, pentru cineva care nu a pescuit in viata lui la spinning, dar sunt deschis catre orice propunere - fiecare este liber sa dea idei. Am deschis topicul pentru a invata cum sa imi aleg batul, betele mai exact.

Deci am inteles asa: lanseta Medium Fast (fir textil) sau Fast cu monofilament asta inseamna ca lanseta sa nu aiba varful moale (nici prea rigid)

Legat de fir - pentru inceput voi pune un mono de 0.18
Aceste peruci pot aparea si pe mono? sau apar doar la textil?

Avatar utilizator
sorrynblue
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 129
Membru din: 19 Aug 2014, 21:41
Localitate: Braila

Re: Inceput la avat

Mesaj de sorrynblue » 18 Feb 2016, 23:38

valdpesca1984 scrie:Aceste peruci pot aparea si pe mono? sau apar doar la textil?
Apar si la monofilament, acum nu te gandi ca la fiecare iesire faci peruca. M-as lasa.
Catch and release is another type of fishing.

valdpesca1984
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 22
Membru din: 18 Feb 2016, 01:34
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de valdpesca1984 » 19 Feb 2016, 00:06

Lucrul care il stiu il pot evita... de asta intreb :)


@ppsclav123 - pilkerele ce culoare sa fie?
Sau ce culori merg la avat in general?

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Inceput la avat

Mesaj de tito » 19 Feb 2016, 00:12

valdpesca1984 scrie:@tito - lanseta respectiva depaseste cu mult bugetul propus pentru asa ceva.

Nu vreau sa intru in polemici legate de venituri sau banii dati pe un bat. Am propus un buget zic eu adecvat pentru ceva de incepator, pentru cineva care nu a pescuit in viata lui la spinning, dar sunt deschis catre orice propunere - fiecare este liber sa dea idei. Am deschis topicul pentru a invata cum sa imi aleg batul, betele mai exact.

Deci am inteles asa: lanseta Medium Fast (fir textil) sau Fast cu monofilament asta inseamna ca lanseta sa nu aiba varful moale (nici prea rigid)

Legat de fir - pentru inceput voi pune un mono de 0.18
Aceste peruci pot aparea si pe mono? sau apar doar la textil?
Pai cea pe care pusesei ochii costa peste 300 de lei, eu te-am sfatuit sa incerci sa negociezi cu vanzatorul poate e dispus sa scada din pret, pentru ca intre Okuma si Fenwick e o mare diferenta. Daca tot esti incepator si nu sti daca te va prinde microbul ia-ti una de 100 de lei si daca iti va placea sportul asta vei realiza ca merita sa investesti mai mult.
Rata perucilor e direct proportionala cu felul in care mulineta aseaza firul pe tambur si de regula cele cu preturi sub 200 lei il aseaza prost si vei avea peruci dese. La mulinete raport calitate pret foarte bun, in gama pana in 300 lei il au cele de la Tica, Ryobi, Spro.

Scrie răspuns