Despre schimbatul betelor - motive

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Mai 2018, 19:57

Am avut lansete custom, am lansete facute de mine , si am ajuns sa pescuiesc cu lansete de fabrica gen 50-100 de euro si asta pentru ca am constatat ca nu sunt altceva decat pitici pe creier si placerea pescuitului vine din altceva..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

zvic
veteran
veteran
Mesaje: 1910
Membru din: 12 Ian 2005, 15:53
Localitate: Zalau

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de zvic » 19 Mai 2018, 07:48

Subscriu, aproape la fel sunt si eu, cu exceptia a 2 st croix premier.

Amaruk
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 228
Membru din: 15 Sep 2015, 11:20

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de Amaruk » 21 Mai 2018, 10:03

Custom VS factory e o discutie care poate merge la infinit...

Cred ca cea mai mare problema in schimbatul betelor este faptul ca nu ai unde sa le scuturi cum trebuie. Magazinele din Romania nu stau cu betele scumpe pe raft, si daca stau, faptul ca ai pus mana pe bat in magazin nu garanteaza ca "ala e", nu poti sa vezi decat cum iti sta in mana, nu cum lanseaza, nu cum se comporta cu o lingura sau un vobler, nu vezi actiunea la intepare sau cum se comporta in lanseuri/dril...doar pui mana pe ea...


De ex, vrei sa iti iei un St Croix avid, daca nu il are cineva nu am unde sa il scutur. Comand batul si cand ajunge imi dau seama ca inelele sunt prea mari ca actiunea fast e de fapt moderata (ca am comparat cu lanseta mai ieftina care e fast) ca nu trebuia sa imi iau de 9 picioare ci de 8'6 etc etc, iar dupa prima partida incepi deja sa vezi neajunsurile si te gandesti sa il schimbi.

Daca nu ai sansa sa pescuiesti macar o jumatate de ora cu un bat ca sa vezi daca iti place sau nu, atunci experimentezi pana dai de prajina care e de tine.

....si uite asa am ajuns la customs...

Avatar utilizator
stefanflorin
veteran
veteran
Mesaje: 2431
Membru din: 23 Mar 2010, 10:43
Localitate: Bucuresti/Craiova

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de stefanflorin » 22 Mai 2018, 06:23

Si la betele custom apare acelasi neajuns. In afara de faptul ca ai posibilitatea sa le echipezi cum vrei tu, exista posibilitatea asa cum a fost dovedita de multe ori, ca produsul finit sa nu fie asa cum visa utilizatorul. Ba e prea moale, ba prea tare, ba ca nu simte asa cum isi inchipuia pescarul, ba ca a scapat pesti cu el, etc. Raman la parerea ca factorul decisiv care duce la schimbatul betelor este lipsa pestelui.
Urasc atarnatorii!

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16144
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de adrian99 » 22 Mai 2018, 14:18

da florine,ai dreptate...

dar ce zici de cei care au avut anumite branduri si modele,le-au vandut nemultumiti de performantele acestoras urmand ca peste ani sa le cumpere din nou(new oei second)...

:D

Avatar utilizator
stefanflorin
veteran
veteran
Mesaje: 2431
Membru din: 23 Mar 2010, 10:43
Localitate: Bucuresti/Craiova

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de stefanflorin » 23 Mai 2018, 18:24

adrian99 scrie:da florine,ai dreptate...

dar ce zici de cei care au avut anumite branduri si modele,le-au vandut nemultumiti de performantele acestoras urmand ca peste ani sa le cumpere din nou(new oei second)...

:D
si-au dat seama ca de fapt Mos Craciun nu exista!?
Urasc atarnatorii!

Avatar utilizator
George1985
veteran
veteran
Mesaje: 2454
Membru din: 21 Apr 2012, 08:26
Localitate: Medgidia
Contact:

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de George1985 » 24 Mai 2018, 09:31

Sunt unii care habar nu au ce le trebuie, pt ceilalti lipsa pestelui este motivul principal.
Avem bete de 4-500lei pe piata cu care iti faci treaba oriunde.
Sunt si cei pt care 2-3000lei inseamna tot atat cat pt altii 4-500lei...de aici toata polemica asta cum ca aia e tare si aialalta moale.
Customul se merita pt cine il duce capul si stie ce vrea, cunoaste lansetele, lucraturile de fabrica pe anumite blankuri gen lamiglass...si isi permite sa plateasca pretul corect :mrgreen:
adrian99 scrie: dar ce zici de cei care au avut anumite branduri si modele,le-au vandut nemultumiti de performantele acestoras urmand ca peste ani sa le cumpere din nou(new oei second)...
:D
Acestia imi plac cel mai mult :lol:

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tdum » 10 Aug 2018, 11:58

Iata ca pot sa mai adaug si eu un raspuns care s-a ivit pe parcurs, nu il intrevedeam si nu a fost pomenit de nimeni.

Schimbarea / renuntarea la stiluri de pescuit. Am vandut anul acesta batul pe care-l facusem strict pentru pescuitul la pluta (atationar) si doua bete solide pe care mi le facusem pentru pescuitul somnului cu momeli vii de pe mal, (stationar) impreuna cu cele trei mulinete Daiwa aferente stilurilor de pescuit respective, pe care le-am practicat tot mai rar si in cele din urma, deloc!

Am inlocuit aceste bete cu altele. Mi-am construit de spinning, cu lungimi si aplicatii care sa completeze paleta celor deja existente. Asa ca acum am si 1.8m (heavy - cotor lung), 2.5m (medium - cotor scurt), si 2,6m (medium-light - cotor lung) variante care imi lipseau, iar rastelul unde le pastrez, tot nu a ramas gol.

Vechile bete de spinning, au ramas in ,,formula" in care ma servesc de ani buni si nu le inlocuiesc atat timp cat prind peste cu ele fara sa simt vreun impediment. Am mai schimbat pe ele doar cate un dop de cotor sau vreun inel... Atat!

Rew.

Avatar utilizator
vampir
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 239
Membru din: 30 Aug 2007, 21:47
Localitate: Craiova

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de vampir » 18 Oct 2018, 12:30

Pentru mine este simplu, batul trebuie sa fie prelungirea maini tale. Cine nu realizeza asta si nu pune mana pe bat inainte sa-l cumpere si face comanda pe net dupa recomandari , noutati, orgolii sau ca au vazut ei modelul la cel mai bun pescar in zona ,isi c-am ia o mica teapa in proportie de 95%. Altii sunt doar la inceput, nu au toate simturile bine finisate pentru un anumit stil si odata cu noul bat realizeaza ca se poate mai mult si pentru ei si pentru un bat si incearca altceva mai nou, mai lung, mai lat, mai colorat, altii ca si in cazul telefoanelor, vor tot ce apare nou, sa fie el primul care are noul model, Altii cred ca nu au talent la un stil de pescuit fin si habar n-au ce este aia o prelungire a maini lor si nu realizeaza ca nu batul ala pune naluca la gura pestelui si io mai si batzaie in asa hal in care sa-l faca sa o inghita, aia nu realizeaza niciodata ca totul depinde de creierul pescarului si tot schimba scule dupa scule pana renunta de tot sau mor de batrani. Deci tineri pescari, puneti mana pe bete de la 100 de roni in sus si vedeti care va multumeste pe voi insiva si pe aia o cumparati, lasati filmele si basmele cu bete de sute de euro pentru mai tarziu, luati batul ales si batzaiti la naluca pana va amortesc umerii si o sa invatati cum sa faceti pestele sa inghita naluca daca sunteti baieti isteti, apoi va schimbati batul cu unul mai bun sau nu. Nu batul determina pestele sa atace, ci pescarul, naluca si firul. Batul ajuta la inteparea pestelui care este a doua faza si mulineta la scoaterea cat mai usoara a pestelui din apa, care este a 3 faza in creierul meu. Fir intins.

Avatar utilizator
dori
senior
senior
Mesaje: 333
Membru din: 18 Dec 2009, 00:00
Localitate: Tg-Jiu
Contact:

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de dori » 26 Ian 2019, 02:17

Am schimbat putine bete, dar, pe viitor, ce-mi voi lua va fi 'centrat' pe tipul de naluca folosit, specia de peste cautata si apa in care voi pescui. De multe ori naluca, daca are 'bataia' fina iar batul este prea rigid nu poate fi simtita asa cum mi-as dori, iar aici ma refer la nalucile de mici dimensiuni, precum sunt cele folosite la pescuitul cleanului. In apele reci sau cand pestele este putin activ, o lanseta buna iti permite sa simti mult mai bine atacurile, iar acest lucru este destul de important deoarece iti permite sa iti dai seama daca pestele este prezent si cum se hraneste, dar si la ce se hraneste. Am avut partide in care nu am facut altceva decat sa schimb la voblere pana am reusit sa prin 1-2 clenuti, am procedat asa deoarece doream sa vad in ce parte a apei se hranea cleanul (adancime sau la suprafata), dar si ce culori preferau la acel moment.

Acum, batul in sine nu este suficient. Este necesara si o mulineta buna, usoara, fiabila, dar si un fir bun. Intreg asamblul trebuie sa-ti permita nu doar sa 'prinzi' peste, dar si sa te simti bine, sa te bucuri de pescuit.

La acest moment am un bat de clean, low budget, cumparat acum cativa ani de la cnv. la pret de second. La momentul respectiv isi facea treaba, acum, isi face treaba dar simt nevoia de ceva mai bun, de ceva care sa-mi permita un mai bun control asupra nalucii. Mulineta imi permite sa controlez viteza de recuperare a nalucii, dar batul trebuie sa-mi permita sa controlez modul de recuperare al nalucii. Sunt cateva idei de 'explorat' in pescuit, naluci si lansete de testat. Din pacate, pana gasesti ce-ti trebuie trebuie sa capeti experienta sau sa-ti permiti sa 'cumperi' experienta (i.e. apelezi la un specialist etc.).

Pana una alta, la acest moment, m-am decis sa testez diverse naluci si sa ma familiarizez cu modul lor de 'joaca'. Asta inseamna sa 'invat' cum joaca, cum se comporta la recuperari rapide, stopari sau joc pe loc.

Fir intins!
Prin natura omul este posesiv, dar prin incultura ce devine, egoist ?

Scrie răspuns