Despre schimbatul betelor - motive

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tdum » 04 Dec 2017, 17:16

Fiindca veni vorba de ,,sensul rau", cunosc pe cineva care combina in mod pagubos, doua tipologii aparte: Tipul de om inconsecvent, nehotarat si usor influentabil, cu tipul vanatorului de chilipiruri, care selecteaza permananent spre achizitie produse (second hand) la care pretul este mic fata de pretul de lista (de magazin) dar care in scurt timp il vor nemultumi si vor ajunge la vanzare. A cumparat pana si bete rupte, fiindca erau ieftine fata de betele noi, apoi a cheltuit cu reparatia. Si-a facut si bete la comanda dupa gustul sau, daca poate fi vorba de asa ceva si le-a vandut si pe acelea, tot in paguba. Il inteleg insa, in masura in care pot sa inteleg si un narcoman. Dependenta! - De vanzari/cumparari in cazul de fata, dublata de inconsecventa, deci, inca un motiv de ,,contabilizat" in plus, fata de cele amintite de dumneavoastra pentru schimbarea betelor.

Rew.

Avatar utilizator
mircea13
veteran
veteran
Mesaje: 569
Membru din: 21 Feb 2009, 18:17

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de mircea13 » 10 Dec 2017, 09:40

Alege lanseta pentru spinning

Vine o vreme cand trebuie sa alegi. Cum ce sa alegi? In viata ai atatea de ales ca nu stii pe care sa le alegi mai intai. Sa-ti alegi profesia, serviciul, masina, casa, nevasta, prietenii, sculele de pescuit etc. Toate acestea le poti face daca stii, deci esti informat si alegi in cunostinta de cauza.
Pescuitul are tainele lui, care pentru multi raman mereu ascunse, deoarece ei considera ca cititul si invatarea teoretica este inferioara practicii facute de ei pe malul apelor. Ce poti sa inveti din carti si reviste nu se compara cu practica. Asa sa fie oare? Va las pe voi sa dati raspunsul corect. Cand vezi un pescar cu o undita in mana nu trebuie sa il intrebi ce peste vrea sa prinda sau care e valoarea lui ca pescar.
Privindu-l cu atentie stii totul despre el fara ca acesta sa-ti spuna macar un cuvant.
Daca are scule bune, curate si intretinute corespunzator, este un pescar ingrijit, ordonat cu lucrurile lui si cu mediul inconjurator -deci iubitor de natura si frumos. Contrariul il stiti si voi.

Alegerea lansetei
Asa cum va alegeti hainele care va plac si papucii care va vin in picioare tot asa trebuie sa alegeti si sculele pentru pescuit.
Sculele pescarului trebuie sa fie potrivite constitutiei fizice a pescarului dar si stilului de pescuit ales de el. O lanseta de 1,80 m in mana unui barbat de 2 m si 100 kg pare un pai, dar aceeasi lanseta in mana unuia de 1,50 m si 45 kg este perfecta.

Alegeti lanseta in functie de:
1. gabaritul dumneavoastra
2. stilul de pescuit
3. tipul de naluci ce urmeaza a fi lansate:
- linguri: oscilante, ondulante, rotative
- voblere: floating, suspending si sinking
- popere
- cicade
- spinnerbaituri
- jiguri
4. tehnica folosita in prezentarea nalucii
- la suprafata apei
- in imersiune
- pe substrat
5. tehnica de lansare a nalucii
- cu o mana
- cu ambele maini
6. pestii urmaritI (mici, mijlocii sau mari)
7. alte criterii care va intereseaza
Felul prezentarii nalucii
- pe tractiune
- pe stopare
- pe cadere libera
- pe loc (jigging)
Tipul de fabricare al lansetei
Fiecare tip de lanseta cu avantajele si dezavantajele lui, dar si dupa preferinta pescarului.
Acestea pot fi:
- pline
- tubulare
dar si in functie de modelul ales
- dintr-o bucata
- din 2-3 bucati
- telescopice (din mai multe bucati)
Cea mai buna lanseta este cea dintr-o bucata, dar e greu de transportat si sunt de preferat cele din 2-3 bucati.
9. Conicitatea lansetei
In cazul lansetelor pline, acestea sunt in general facute din fibra de sticla care le confera o rezistenta mai mare dar au si o greutate mai mare (bune pentru pesti mari) conicitatea lor nu are o importanta prea mare. La lansetele tubulare conicitatea blankului (taper) determinea actiunea lansetei. Blank-ul are o anumita conicitate (la cotor mai mare, iar la varf mai subtire), avand puncte de slabiciune in special la trecerea de la o conicitate mai mare spre una mai mica pe toata lungimea lui si avand o curbura continua de la cotor la varf. Marile firme specializate aplica tehnologii moderne si produc blank-uri fara puncte moarte, cu conicitati compuse. Actiunea fiind mai continua pe toata lungimea blank-ului, fara puncte slabe, si distribuirea sarcinii se face in mod uniform, cu o senzitivitate crescuta (calitatea costa).
10. Actiunea lansetei
Actiunea lansetei este legata de materialele folosite, elesticitatea, rigiditatea, grosimea peretelui dar si - in general - a blank-ului, precum pi conicitatea lui, mai mare sau mai mica (taper). Actiunea diferentiaza si caracterizeaza lansetele impartindu-le pe clase, tipuri de naluci, specii de pesti si tehnici de pescuit.
Ca principiu, lanseta raspunde la solicitarile lanseului in sine, cu revenirea blank-ului la forma initiala. Varful lansetei se incarca in limitele puterii, iar actiunea specifica lansetei efectuaza lansarea nalucii. La o solicitare mai mare a blank-ului, acesta se curbeaza mai tare, existand doua posibilitati: sa se rupa sau sa nu arunce cat poate lanseta. Mai apar vibratii, frecarea mai mare a firului prin inele, lipsa de precizie, scurtarea distantei de aruncare, suprasolicitarea varfului lansetei si a inelului de varf.

Impartiti lungimea unei lansete in 5 tronsoane imaginare, pentru a intelege cele de mai jos.
Actiunea lansetei poate fi:
Slow (S) - inceata sau lenta. Actiune lenta pe toata lungimea blank-ului, de la varf pana la cotor, 1-2-3-4-5. Acestea sunt bune pentru pescuit pesti mari (catfish) si cu momeli naturale (baitfishing).
Moderate (M) – moderata. Flexiunea se produce de la varf spre talon 1-2-3-4.
Moderate-fast (MF) - moderat rapida. Flexiunea se produce la 1-2-3.
Lansetele M si MF sunt bune pentru naluci cu “reactie” (linguri, voblere).
Fast (F) – actiune rapida. Flexiunea se produce pe 1-2 din lungimea de la varf spre talon.
Extra-Fast (EF) – actiune extra rapida. Flexiunea se produce pe 1 de la varf.
Lansetele F si EF sunt bune pentru plastice moi si in ape invadate de vegetatie deasa.

Fiecare din aceste actiuni este destinata pentru un anumit tip de pescuit, respectiv specii de pesti (vezi pastrav si somn).

Inca nu s-a inventat lanseta universala!
Din lipsa de bani dar si din necunoastere, multi pescari folosesc aceeasi lanseta la pescuitul cu linguri, voblere si twistere. Iar rezultatele sunt asa cum sunt. Lansetele cu actiune MF sau F sunt bune pentru pescuitul stiucii la lingura, iar pentru voblere se folosesc M si MF. Unii pescari prefera lansetele din fibra de sticla in locul celor din grafit, datorita supletii lor, care nu scoate naluca din gura pestelui. Lansetele din grafit au o greutate mai mica si o senzitivitate mai mare decat lansetele din fibra de sticla. |n ultimii ani au aparut tehnologii noi pentru prelucrarea fibrei de sticla, care dau lansete usoare dar elastice (vezi black bull), dar si pretul este pe masura.

Clasa de putere a lansetei
De la o firma la alta, marii producatori au propriile lor clase de puteri, dar in linii mari acestea pot fi:
Ultra Light (UL) - ultra lejera
Light (L) – lejera
Medium Light (ML) - mediu lejera
Medium (M) - medie
Medium Heavy (MH) - mediu grea
Heavy (H) - grea
Extra Heavy (EH) - extra grea
Aceasta clasificare a puterilor este impartita pe genuri de pescuit, specii de pesti etc. In Europa e intr-un fel, in America altfel.
Fiecare tip de blank are o putere de aruncare (greutatea nalucilor) pe care le poate arunca. Lure weight (puterea de aruncare) este confundata cu actiunea lansetei de foarte multe ori. In marea majoritate a cazurilor nu se respecta ceea ce scrie pe lanseta: putere, actiune, fir etc. Fac exceptie lansetele scumpe de firma, unde calitatea este direct proportionala cu pretul. Protejarea lansetei inseamna respectarea puterii de aruncare si prevenirea ruperii accidentale a acesteia. Daca se depaseste limita maxima a puterii de aruncare inscrisa pe lanseta riscam sa rupem lanseta.

Senzitivitatea lansetei
Vibratiile produse de o sursa exterioara parcurg traseul: naluca, fir si blank-ul lansetei, de la varf la talon si la mana pescarului. Cu cat vibratiile se simt mai puternic, cu atat lanseta e mai senzitiva.
Puteti proba senzitivitatea lansetei foarte usor - tinand lanseta de talon atingem varful lansetei de o sursa de vibratii cum ar fi: la gat marul lui Adam, un difuzor, un aparat de masaj etc. Proband mai multe lansete veti simti diferite vibratii si o puteti alege pe cea mai senzitiva.
Cu cat modulul grafitului din care e facut lanseta e mai mare, cu atat performanta lansetei e mai mare( IM6 - IM30). O lanseta high-modulus este mai senzitiva decat o lanseta low-modulus. Modulul este raportul rigiditate/greutate. Lanseta mai usoara va fi mai senzitiva.
Cand initiem o lansare, varful blank-ului face o miscare inainte si propulseaza naluca, apoi trebuie sa revina la pozitia initiala in cel mai scurt timp, fara sa oscileze (vibratii), aceasta fiind cea mai importanta calitate a lui, denumita rata de revenire (recovery rate). Rata de revenire rapida inseamna mai multa energie de lansare si mai putine vibratii dupa lanseu.
In mod normal, batul se lanseaza cu energia ce se incarca in partea de varf a blancului. Daca varful lansetei oscileaza mai putin si revine la forma initiala cat mai repede, este eliberata mai multa energie dintr-o data, ceea ce propulseaza naluca mai departe. Lanseta care vibreaza prea mult dupa lansare nu elibereaza energia imediat, nu se descarca rapid, lucru care afecteaza distanta de lansare si precizia lanseului.

Cu cat lanseta este mai usoara in ansamblul ei (inele, matisaj, mandrina, blanc, fir, mulineta si greutatea nalucii), cu atat se pierde mai putina energie pentru a acoperi aceste sarcini, se transmite mai multa energie nalucii, iar dupa lansare varful va oscila mai putin. La pescuitul pestilor rapitori cu naluci de reactie, unde muscatura este simtita bine, chiar violent uneori, cele mai recomandate lansete sunt cele low-modulus, unde nu este nevoie de o senzitivitate atat de mare si nici de o rata de revenire mare; prin urmare, fibra de sticla este cea mai indicata. La pescuitul cu plastice moi ne trebuie un blanc high-modulus cu actiune rapida, foarte senzitiv, pentru a detecta cele mai delicate muscaturi si a intepa imediat. Lansetele de calitate, pe langa puterea lor cunoscuta, au si o putere de rezerva (ascunsa), care ajuta pescarul sa arunce o greutate mai mare sau sa scoata un peste mai greu fara a rupe lanseta. Asta nu inseamna ca trebuie abuzat de aceasta putere de rezerva.

Numarul inelelor
Numarul inelelor puse pe o lanseta variaza de la un tip de lanseta la altul, dar si de la un producator la altul. Totusi, numarul de inele reprezinta o sabie cu doua taisuri:
* mai putine inele - blancul este mai usor, mai putina frecare a firului. Exista insa pericolul de aparitie a unor unghiuri periculoase, care duc la ruperea blancului, lipirea firului de blanc etc.
* mai multe inele: ingreunarea blancului, marirea frecarii firului de inele, evitarea unghiurilor periculoase, mentinerea la distanta a firului fata de blanc, distribuirea efortului pe mai multe inele, deci pe o portiune mai mare din blanc si evitarea riscului de rupere a blancului.
In constructia lansetelor sunt folosite inele cu un picior sau cu doua picioare, sau combinatii intre acestea. Calitatea materialului din care sunt facute inelele este si in functie de ce se doreste de la ele: rezistenta la frecare, la apa sarata, la razele soarelui, la lovire accidentala, la tractiune de forta, la fire textile etc.
Inelele se fac din diverse tipuri de materiale: sarma de inox, otel, titaniu, diverse tipuri de ceramica etc. In prezent, cele mai bune sunt inelele SIC, care sunt usoare si rezistente la firele textile. Cei mai multi pescari folosesc fire textile pentru pescuitul la spinning, considerandu-le cele mai bune. Eu va recomand sa folositi pentru pescuitul UL si L fire monofilament sinking, care sunt superioare firelor textile la abraziune si nu absorb apa si diverse substante in suspensie, avand si avantajul ca se scufunda mai usor in apa si nu influenteaza prea mult evolutia nalucilor de mici dimensiuni.

Tipul de mufare
Tipul de mufare este in functie de calitatea lansetei, stilul de pescuit abordat si numarul tronsoanelor. Cu cat sunt mai putine mufe de racord, cu atat se reduce numarul punctelor rigide si nevralgice, susceptibile la rupere in cazul unui efort mai mare. Din acest motiv se fac lansete dintr-o bucata. Pentru ca acestea sunt mai greu de transportat, se opteaza de obicei pentru cele din 2-3 bucati, sau pentru cele telescopice.
Sunt mai multe tipuri de mufare:
- mufare cu cui spigot
- mufare cu cui spigot inversa
- mufare inversa.

Mufarea cu cui spigot
Se sectioneaza blancul la lungimea dorita si se confectioneaza separat un cui (tot din fibra, grafit etc) care se fixeaza in partea dinspre talon prin lipire cu un adeziv. Imbinarea se face prin introducerea partii superioare in cea inferioara sau invers. Pentru ca blancul este de dimensiuni aproximativ egale, trecerea de la un segment de baza rigid la un segment de varf mai moale poate duce la ruperea spigotului (cuiului). De asemenea, suprasolicitarea blancului poate determina fisurarea la ambele capete ale spigotului.
Mufarea cu spigot invers se face cu introducerea cuiului in segmentul dinspre varful lansetei. In acest caz, fiecare segment din blanc este confectionat si rulat separat, iar spigotul este lipit de segmentul de varf. Spigotul nu se indoaie la fel ca portiunile de blanc pe care le uneste, reprezentand o veriga slaba.

Mufarea inversa
Fiecare segment din blanc se ruleaza separat, cotorul sectiunii de varf avand un diametru mai mare decat varful sectiunii de baza, ca sa se poata imbina unul cu celalalt. Partea dinspre talon va fi putin conica si in afara va ramane o rezerva, pentru a preveni eventuala uzura in timp si largirea locului de imbinare. Pentru ca se poate adanci penetrarea cuiului, se inlatura jocul intre tronsoane. Acest tip de mufare este mai solida, iar blancul va avea o trecere lina intre cele 2-3 segmente, fara niciun punct mort si fara pericolul de a crapa tronsoanele.

Tipul si locul mandrinei
Sunt mai multe tipuri de prindere a mulinetei pe blanc. Prinderea se poate face cu inele (bratari) mobile, avand posibilitatea prinderii mulinetei mai sus sau mai jos pe talon, dupa preferinta pescarului. Sunt avantaje dar si dezavantaje in cazul folosirii acestor bratari. Cea mai sigura prindere e cea cu mandrina care e fixata in punctul cel mai favorabil. In functie de locul unde este prinsa mulineta, se poate determina punctul de echilibru al ansamblului lanseta - mulineta. O proasta echilibrare poate duce la distorsionarea preciziei dar si a distantei de aruncare.
Intre marimea lansetei si cea a mulinetei trebuie sa existe un echilibru perfect (nu poti pune o mulineta mare de crap pe o lanseta de spinning de 1,80 m). Echilibrarea lansetei in fata duce involuntar la lansari mai scurte, deoarece varful lansetei are tendinta de a se inclina in fata. Echilibrarea lansetei in spate face ca varful lansetei sa traga in sus, provocand asa zisa "burta" a firului si scurtarea distantei de aruncare. Dar cel mai important lucru este ca o buna echilibrare nu oboseste asa de mult mana pescarului, care face intr-o zi cateva sute de lansari.

Numarul tronsoanelor
Numarul tronsoanelor este stabilit de producator in functie de lungimea lansetei, de preferintele pescarilor dar si de moda timpului respectiv.
Un blanc de 3 m poate fi folosit intreg, sectionat in 2 sau 3 tronsoane, sau in mai multe (cazul lansetelor telescopice). In cazul de fata pescarul poate alege intre a cumpara o lanseta din 2-3 tronsoane sau una telescopica. Lansetele telescopice, avand mai multe tronsoane, sunt mai expuse la rupturi, deoarece au mai multe puncte slabe comparativ cu o lanseta din 2-3 tronsoane. La unele se uzeaza mai repede punctele de imbinare si se produc jocuri intre tronsoane, fapt ce duce la deteriorarea grava a lansetei, aceasta putand fi aruncata la gunoi.

Lungimea si felul talonului
In functie de lungimea lansetei, de tipul de pescuit abordat, de marimea nalucilor, a pestilor, a stilului de lansare, se stabileste marimea talonului si materialul din care e facut. Pentru lansetele scurte, usoare, pentru pesti mai mici si lansarea cu o singura mana, talonul e mai scurt. In cazul lansetelor mai lungi, mai grele, pentru pescuit pesti mai mari si lansari cu ambele maini, talonul e mai lung. Oricum un talon prea lung ne incomodeaza la aruncari. E de preferat ca talonul sa nu depaseasca cu mult cotul pescarului din pozitia mana pe mulineta si bratul intins pe talon.
Marii producatori de lansete produc si asa zisele lansete specializate, dar si lansete personalizate, facute la comanda speciala, unde calitatea, performantele si pretul sunt pe masura. Daca sunteti tineri, incepatori sau avansati, cand va hotarati sa cumparati o lanseta trebuie sa alegeti de obicei intre doua variante:
a. ieftina si de proasta calitate
b. scumpa si de buna calitate
Va recomand varianta de mijloc, adica o lanseta cu cat mai multe calitati si la un pret onorabil. Pentru aceasta, trebuie sa vizitati cat mai des magazinele de specialitate, pentru a cantari oferta. Daca punga va permite luati numai lucruri bune si scumpe, pentru ca nu veti regreta. Lansetele si mulinetele nu se cumpara in fiecare zi sau in fiecare luna, asa ca trebuie sa stiti sa alegeti singuri, eventual consultandu-va cu prietenii sau vanzatorul. Despre acest subiect s-a scris si probabil se va mai scrie multa vreme de acum inainte. Fir intins si alegere inteleapta.
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tdum » 14 Dec 2017, 18:05

@ Mircea13

Apreciez pozitiv determinarea dumneavoastra de a edita textul de mai sus si va rog, daca sunteti bun sa mai formulati si concluziile (in viziunea dv.) in urma acestui material, in acord cu titlul topicului. Va multumesc. Cu respect!

Rew.

Avatar utilizator
andriipopa75
veteran
veteran
Mesaje: 733
Membru din: 08 Iul 2008, 00:45
Localitate: Craiova

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de andriipopa75 » 28 Mar 2018, 19:33

Lipsa pestilor prinsi duce la noi achizitii, nu neaparat urmate de vanzarea "vechiturilor" .
Poate parea paradoxal, dar am observat :

1 Pescarul ocupat - Cine are bani si nu are timp de mers pe balta isi satisface placerea pescuitului prin cumparaturi si deseori custom-uri, oricum nu iese pe apa.
2. Pescarul incepator - cel care descopera neajunsurile obiective ale echipamentului initial .
3. Pescarul fixist idealist , care cumpara al 7-lea bat pentru pastrav de lac, deoarece celalalte 6 nu prea corespundeau (si probabil in 7 ani a pescuit 7 zile pe lac la pastrav s ia prins 1 peste - mai exista pastravi salbatici mari ?)
4. Pescarul concurent, care nu prinde peste cat colegii de pescuit si stabileste ca echipamentul trebuie schimbat, ii trebuie mai lunga, mai groasa, mai......
5. Pescarul shopingar, maniac dupa cumparaturi, mai ales reduceri (s-a zis si mai sus despre el)
6. pescarul trendy - daca nu e evergreen, macar megabass sau un amarat de nrx custom, chit ca merge cu cielo pe gaz.

Si putem continua, ideea e ca daca prinzi pesti inseamna ca nu ai nevoie de altceva , echipamentul functioneaza, cand nu, iti vin idei de innoire .

PS. Betele abuzate se inmoaie siar rasinile imbatranesc si se sparg, rasina tine intre 25-50 ani .

Avatar utilizator
andriipopa75
veteran
veteran
Mesaje: 733
Membru din: 08 Iul 2008, 00:45
Localitate: Craiova

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de andriipopa75 » 28 Mar 2018, 19:44

Si. apropo de intrebare:
Batul de salau de dunare de mal - schimbat dupa 9 ani., un avid de 8,6 cu un graphiteleader
Batul de salau de olt de mal - neschimbat ; avid 7' pana in 17g
Batul de salau de dunare din barca - neschimbat ; lamiglas xmg 864
Batul de salau de olt din barca - e mai recent in arsenal, un shimano crucial
Am schimbat la biban/clean, unde am inlocuit baracuda,siweida cu favorite si graphiteleader .
Masina o schimb cand moare, la fel si nevasta.

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16133
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de adrian99 » 28 Mar 2018, 20:18

dar daca mori tu inaintea nevestei? :lol:

vali stratonov
veteran
veteran
Mesaje: 4614
Membru din: 19 Sep 2006, 13:26
Localitate: cluj-napoca

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de vali stratonov » 14 Mai 2018, 12:04

Cei mai multi schimba betele din cauza proprieri prostii.
Cumpara dupa ureche sau ca e trendy si nu i se potriveste stilului sau chiar nu ii sta in mana.
Cei mai de compatimit sunt cei ce isi fac bete custom si apoi incearca sa le vinda altcuiva...si mai timpit e ala care cumpara un bat custom facut pe mana si gustul altuia.
In rest asi schimba un bat doar in cazul in care nu mai corespunde tehnic...se comporta diferit sau isi schimba caracteristica..

E doar parerea mea .)))
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Avatar utilizator
lenovo
senior
senior
Mesaje: 399
Membru din: 05 Apr 2015, 01:59
Localitate: Arad

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de lenovo » 15 Mai 2018, 19:25

vali stratonov scrie:Cei mai multi schimba betele din cauza proprieri prostii.
Cumpara dupa ureche sau ca e trendy si nu i se potriveste stilului sau chiar nu ii sta in mana.
Cei mai de compatimit sunt cei ce isi fac bete custom si apoi incearca sa le vinda altcuiva...si mai timpit e ala care cumpara un bat custom facut pe mana si gustul altuia.
In rest asi schimba un bat doar in cazul in care nu mai corespunde tehnic...se comporta diferit sau isi schimba caracteristica..

E doar parerea mea .)))
Iti respect parerea, mai putin :
" Cei mai de compatimit sunt cei ce isi fac bete custom si apoi incearca sa le vinda altcuiva...si mai timpit e ala care cumpara un bat custom facut pe mana si gustul altuia. ".

Daca iti fac un bat custom asta nu inseamna ca o sa moara la tine sau e facut dupa " chipul si asemanare ta " :D.
Parerea mea e ca, decat sa dau 1000 de lei pe un bat de serie nou, mai bine imi cumpar un bat custom second la un pret mai bun. Sau ? Gresesc eu ?

vali stratonov
veteran
veteran
Mesaje: 4614
Membru din: 19 Sep 2006, 13:26
Localitate: cluj-napoca

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de vali stratonov » 16 Mai 2018, 12:54

Domnule coleg...eu am o parere putin mai diferita decit a ta.
Custom nu inseamna doar ca vorbesti cu un roadbuilder sa iti aleaga un blank, ceva componente si sa iti lege inelele cit mai fistichiu...
Pt mine a contat specia si stilul pe care le practic si le caut...mandrina si lungimea cotorului pe masura miini si a bratului meu si nu in ultimul rind culoarea cu care vreau sa imi lege inelele.
Betele mele custom sunt FIX dupa "chipul si asemanarea mea"...2 dintre ele sunt bete de "biban" una pina in 5 gr si alta pina in 7gr...pe blakuri de la matagi...cel de 5 gr are mandrina vopsita in mov cu vopsea auto de 2000 euro kg...iar inelele legate la fel cu ata mov...nu stiu cui ii va placea batul asta in cazul in care asi vrea sa il vind.)))
...iar cea de-a 3 -a e un bat de lingura pe un blank de glass cu putere de 15 gr cu cotorul scurt masurat dupa lungimea bratului meu.
Poate pt altii custum inseamna cu totul altceva...
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Avatar utilizator
lenovo
senior
senior
Mesaje: 399
Membru din: 05 Apr 2015, 01:59
Localitate: Arad

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de lenovo » 16 Mai 2018, 16:59

vali stratonov scrie:Domnule coleg...eu am o parere putin mai diferita decit a ta.
Custom nu inseamna doar ca vorbesti cu un roadbuilder sa iti aleaga un blank, ceva componente si sa iti lege inelele cit mai fistichiu...
Pt mine a contat specia si stilul pe care le practic si le caut...mandrina si lungimea cotorului pe masura miini si a bratului meu si nu in ultimul rind culoarea cu care vreau sa imi lege inelele.
Betele mele custom sunt FIX dupa "chipul si asemanarea mea"...2 dintre ele sunt bete de "biban" una pina in 5 gr si alta pina in 7gr...pe blakuri de la matagi...cel de 5 gr are mandrina vopsita in mov cu vopsea auto de 2000 euro kg...iar inelele legate la fel cu ata mov...nu stiu cui ii va placea batul asta in cazul in care asi vrea sa il vind.)))
...iar cea de-a 3 -a e un bat de lingura pe un blank de glass cu putere de 15 gr cu cotorul scurt masurat dupa lungimea bratului meu.
Poate pt altii custum inseamna cu totul altceva...
Inteleg ceea ce spui, la fel si la mine, tot ceea ce e custom e facut dupa placul meu, dar asta nu inseamna ca nu se poate vinde sau altui om nu i s-ar puotrivi batul respectiv, si al meu e verde blank-ul cu matisaje verzi si aurii :). Inainte sa inceapa constrictia betelor am pus mana pe blank-uri le-am indoit m-am jucat cu ele, nu sunt facute dupa "ureche".
In continuare imi sustin ideea ca se merita sa dai banii pe un custom decat sa dai 1000+ lei pe o lanseta de serie....

Scrie răspuns