Despre schimbatul betelor - motive

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tito » 08 Feb 2017, 11:57

Asta cu "se inmoaie carbonul" e un mit. Am lansete fabricate in anii '90-'95 si sunt la fel de agere si rigide, vorbim de marci consacrate nu de lansete cumparate din piata.

dsg
veteran
veteran
Mesaje: 772
Membru din: 09 Feb 2013, 19:28
Localitate: Cluj

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de dsg » 08 Feb 2017, 18:42

nila scrie:Eu personal vreau sa cred ca toti incercam sa ne perfectionam tehnicile.
Caut aproape exclusiv salaul si am inceput cu bete fast ,am trecut la ex-fast si acum ....pescuiesc cu moderat-fast . (bete din ce in ce mai lungi)
Greu gasesti lansete sa-ti "vina pe mana"(cum se zice),acesta e unul din motivele pentru care le schimb . (celalalt e superstitia )
ce lungimi folosesti si ce marcă? sunt pe cale să-mi achizitionez un băț de 8.3 si nu as dori sa fie incomod. merci

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2673
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de johnnybravo » 09 Feb 2017, 00:21

tito scrie:Asta cu "se inmoaie carbonul" e un mit. Am lansete fabricate in anii '90-'95 si sunt la fel de agere si rigide, vorbim de marci consacrate nu de lansete cumparate din piata.
Eu de st.croix zic :wink:
O sa caut alte pareri similare scrise mai demult pe forum

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16033
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de adrian99 » 09 Feb 2017, 14:11

rasinile imbatranesc in timp,isi mofica culoare,structura si incep sa se exfolieze(pe straturi)
insa materialul din care este facuta lanseta(amestec de grafit-carbon,sticla,borr) chiar daca isi pierde din proprietati nu are cum sa-si modifice atat de mult structura incat sa se deformeze.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de SF » 10 Feb 2017, 14:17

tito scrie:Asta cu "se inmoaie carbonul" e un mit. .
Cel putin atata vreme cat il pui in ghilimele ii adevarat :wink:


Batu , bota , are 3 functii importante , sa lanseze , sa te ajute in a manevra naluca ca sa obtii prezenta , si sa scoti pestele . Sa zicem ca-s 3 aspecte . Poti sa neglijezi unu sau doua in favoarea ultimului , al treilea , sau doar unu contra doua aspecte . Sau sa faci o medie intre toate trei !

In ce aspecte simti ca un bat ii rigid , si dupa aia ii mai moale ?
In primu rand la lansare . Orice bat devine mai docil dupa ce ai lansat de cateva zeci de mii de ori , pentru simplu fapt ca ai mana formata pe unealta , il incarci cu minimu de efort , tot corpu o ajuns la o miscare armonioasa si efortu ii mai mic decat la primele lanseuri . Orice unealta folosita de om ii la fel , dupa ani de folosinta cand intervine automatismu , totul ii mai usor ! Barosu , de ex.

Si greutatile de care trag halterofilii devin mai usoare , insa 100 de kile is 100 de kile ! :wink:

Daca se inmoaie sau nu , io cred ca se poate demonstra cu un test curve , atarnand aceasi greutate de un bat nefolosit , si de unu folosit , evident acelesi blank , inele , model , marca .

Insa , io zic , ca se "inmoaie " , in ghilimele cel putin .

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tito » 10 Feb 2017, 15:20

Am pus in ghilimele pentru ca "se inmoaie" nu-i un termen tocmai potrivit, putem spune ca isi pierde din proprietati. Dar de aici si pana la a afirma ca o lanseta rigida cu actiune ex fast devine in timp una de-a dreptul bleaga cu actiune moderata...e cale lunga. asta cu se exfoliaza rasina si sar aschii o cred, am citit ca au patit-o cativa utilizatori de St. Croix, probabil a fost un lot mai nereusit.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de SF » 10 Feb 2017, 16:16

tito scrie:Am pus in ghilimele pentru ca "se inmoaie" nu-i un termen tocmai potrivit, putem spune ca isi pierde din proprietati. Dar de aici si pana la a afirma ca o lanseta rigida cu actiune ex fast devine in timp una de-a dreptul bleaga cu actiune moderata...e cale lunga. asta cu se exfoliaza rasina si sar aschii o cred, am citit ca au patit-o cativa utilizatori de St. Croix, probabil a fost un lot mai nereusit.
Ba , ii mai simplu sa nu zici nimic ! :wink:

Daca se exfoliaza rasina de ce devine mai moale? , pe toti draci , de ce nu devine mai rigida :shock: :wink:

Imi pare rau pt. userii St. Croix , o zic de ceva vreme :wink: , ii o trompeta :wink: , dealtfel ii cea mai mare trompeta posibila !

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de Spring » 10 Feb 2017, 17:37

Toate materialele au o anumita comportare elastica si postelastica.
De exemplu otelul OL 37 este denumit asa pentru ca rezistenta la rupere este considerata 3700 kg/cmp.

Daca il pui la o presa se poate observa ca pana la o incarcare are o comportare elastica. Cam pana pe la 2750 kg/cmp. Dupa valoarea asta se intampla ceva, intra in stadiul plastic unde se deformeaza fara revenire. Otelul asta se deformeaza la tensiune constanta, se gatuie si isi schimba proprietatiile elastice, devine mai rigid. La asta ii spune palier de curgere. Trageti de o bucata de folie sa vedeti ca se intampla la fel. Deformatiile astea pe palierul de curgere sunt remanente. Nu si mai reivne la forma initiala si nu mai are nici comportarea elastica initiala, se ecruiseaza, devine mai dur.

Unele materiale, sub tensiune isi modifica putin cristalele din structura si se "gatuie". Probabil ca si rasinile din compozitia blankului sufera la fel la solicitari repetate si dupa un timp lanseta tinde sa para mai bleaga pentru ca s-a alungit permanent stratul de rasina la nivel microscopic si carbonul are loc sa flexeze mai mult.

Daca se matureaza singura de la timp si isi schimba elasticitatea nu stiu. Probabil cei ce fac blank-uri cunosc date exacte. 8)
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de tdum » 11 Feb 2017, 19:30

In 2007 am rupt si eu un bat din fibra de grafit, asta dupa ce am pescuit cu el ani buni cu monofilament numai la jig si multi salai prinsi, cel mai mare, peste 7 kg. Am inceput insa sa dau cu multifilament si totodata, sa aud din cand in cand paraituri in bat la lansare. In final a cedat si s-a rupt in trei locuri deodata, rezultand patru bucati, asta la o lansare cu un jig de 7g plus guma. Prietenul care a fost cu mine, s-a speriat atunci zdravan de la pocnitura. Pot sa spun ca in decursul anilor aparusera un fel de pete pe acel bat, dovada ca rasina reactionase cu ultravioletele sau poate si cu umezeala. Se pare insa ca la ultimele suprasolicitari, datorate si lipsei de elasticitate a multifilamentului, s-au tot rupt din microfibrele de grafit si cand s-a atins numarul critic de fibre rupte / ramase, atunci a pocnit. Cu ocazia aceea am vazut ca ,,peretele" era subtire - foita ceea ce axplica si masa mica a batului. L-am inlocuit cu un altul tot de 2,7m, mai solid, mult mai greu, care a avut nevoie de 50 de grame de plumb in cotor ca sa nu-mi mai oboseasca mana, dar cu care am avut rezultate bune si de care sunt foarte multumit. Are insa 10 ani si acesta, asa ca am pregatit deja altul care sa-i ia locul cand va veni momentul. Nu mai devreme. Rew.

magaru39
senior
senior
Mesaje: 303
Membru din: 16 Mar 2013, 17:58
Localitate: arad

Re: Despre schimbatul betelor - motive

Mesaj de magaru39 » 11 Feb 2017, 20:24

tdum scrie:In 2007 am rupt si eu un bat din fibra de grafit, asta dupa ce am pescuit cu el ani buni cu monofilament numai la jig si multi salai prinsi, cel mai mare, peste 7 kg. Am inceput insa sa dau cu multifilament si totodata, sa aud din cand in cand paraituri in bat la lansare. In final a cedat si s-a rupt in trei locuri deodata, rezultand patru bucati, asta la o lansare cu un jig de 7g plus guma. Prietenul care a fost cu mine, s-a speriat atunci zdravan de la pocnitura. Pot sa spun ca in decursul anilor aparusera un fel de pete pe acel bat, dovada ca rasina reactionase cu ultravioletele sau poate si cu umezeala. Se pare insa ca la ultimele suprasolicitari, datorate si lipsei de elasticitate a multifilamentului, s-au tot rupt din microfibrele de grafit si cand s-a atins numarul critic de fibre rupte / ramase, atunci a pocnit. Cu ocazia aceea am vazut ca ,,peretele" era subtire - foita ceea ce axplica si masa mica a batului. L-am inlocuit cu un altul tot de 2,7m, mai solid, mult mai greu, care a avut nevoie de 50 de grame de plumb in cotor ca sa nu-mi mai oboseasca mana, dar cu care am avut rezultate bune si de care sunt foarte multumit. Are insa 10 ani si acesta, asa ca am pregatit deja altul care sa-i ia locul cand va veni momentul. Nu mai devreme. Rew.
spune-mi te rog frumos ce fel de bat ai rupt :shock:

Scrie răspuns