Cristian, dar de ce nu ar duce la dezvoltarea populatiei piscicole? Sincer, nu inteleg ce vrei sa spui... sau unde ai citit tu asta?cristian herban scrie:... dar am vrut sa-mi spun parerea mea despre C&R,in contecstul in care unii insinueaza cum ca "acest C&R, duce la o dezvoltare a populatiei piscicole" ...
Eu am pescuit cu Erwin, un prieten f bun de al meu, ani de zile pe un lac cu crapi, unde Nu era voie sa retii pestele nici macar citeva ore in sac ptr o poza buna pe timp de zi. Eh, am pescuit multi ani, am prins si reprins de multe ori aceasi pesti, pe care ii recunosteam si le dadeam chiar si nume la un moment dat. In afara de noi ii mai prindeau si altii. Si, am avut capturi si scurt inainte de a depune, si acelasi peste, sanatos foc, reprins dupa 2-3 saptamani fara icre. Adica, a si depus.
Pescari au venit si de la 400 km distanta, ptr ca se stia ca sunt exemplare capitale, care se pot reprinde.
C&R se face in 2 moduri:
1. obligat, pe incinte private
2. C&R cu respect fata de peste, la libera alegere al pescarului care NU merge la pescuit sa duca peste acasa
In cazul nr 1, cei care NU sunt invatati cu C&R si nu-i intereseaza soarta pestelui, se comporta ciobaneste cu ei, cu indiferenta, si astfel le produc vatamari care duc la moartea pestelui.
Cei care pescuiesc in spirit C&R, adica categoria a 2-a amintita de mine, au grija deja in drill sa nu rupa gura pestelui, sa nu-l forteze exagerat, dar nici sa nu-l plimbe ore in sir in drill, pina sa i se rupa gura, au grija sa nu-l puna pe pamant uscat sau pe pietre, sa nu zbata pe pamant, si sa il repuna cit mai repede in mediul lui! Aici se intampla doar atunci "greseli", cind se pescuieste la salau sau stiuca, si intra din greseala un somn capital. Sau la caras si babusca, si intra un crap capital sau un amur. Dar asta indiferent de ce fel de pescar vorbim, bun, rau, C&R-t sau fomist, pot intra exemplare capitale la echipamente usoare, si sa rupa in drill.
Ceea ce vreau sa spun este ca, daca faci C&R adevarat, cu respect fata de pesti si natura, nu va fi nevoie sa iti repopulezi niciodata apa. Si crede-ma, nu pescarii ce practica C&R de buna voie sunt responsabilii adevarati ptr pestii ce mor prin balti sau lacuri...