Ce naluci mari ati recomanda pentru somn, salau pe Mures?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Ce naluci mari ati recomanda pentru somn, salau pe Mures
O lanseta rigida e OK la pescuitul cu soft-uri(gume), una moderate sau moderate-fast e OK la pescuitul cu voblere.
Cu a lanseta foarte rigida nu poti pescui OK cu reactive(voblere) pentru ca nu se incarca OK in lanseu.
Cu a lanseta foarte rigida nu poti pescui OK cu reactive(voblere) pentru ca nu se incarca OK in lanseu.
- johnnybravo
- Moderator
problema betelor rigide si mai ales fast consta in faptul ca rata rateurilor e mai mare in momentul atacului iar drillul este unul istovitor. Incarcarea e la fel sau chiar mai buna decat in cazul jigului, depinde de greutatea voblerului... Mai mult, lanseurile lungi ca in cazul avatului, de multe ori nu-si au sensul cand vorbim de somn... Un bat fast iti poate si dezdoi triplele mult mai usor corelat cu setarea franei... avantajul major totusi il consider doar la capitolul control mai bun in drill iar asta uneori e crucial daca locul respectiv e dificil.
aha, inteleg. inca un lucru, aceasta rata a rateurilor, este mai mare din cauza lansetei care nu se indoaie suficient cand este inhalata naluca, sau cum?
unul din motivele principale pt care imi place totusi acest bat este puterea mare pe care o are, rezerva f buna , ceea ce imi poate permite sa pun presiune pe peste inca de la inceputul drill-ului.
Neavand nevoie de lanseuri prea lungi, banuiesc ca este okay.
unul din motivele principale pt care imi place totusi acest bat este puterea mare pe care o are, rezerva f buna , ceea ce imi poate permite sa pun presiune pe peste inca de la inceputul drill-ului.
Neavand nevoie de lanseuri prea lungi, banuiesc ca este okay.
Rapida e mana celui care foloseste lanseta, indiferent de actiunea batului, tacul il simti in functie de senzitivitatea lansetei. Somnul nu-ti da "tacuri" sunt dese situatiile cand ai impresia ca ai agatat intr-o buturuga si la capatul firului ai un somn . Eu cu "rangi" de genul as pescui pe Dunare, in locurile unde curentul e foarte puternic sau pe adancimi mari. Din mai multe motive prefer lansetele fast cand pescuiesc cu plastice, cred ca te-ai grabit luandu-ti acel par, te-ai pregatit de parca ai pescui pe Ebro. Pe Mures si in general pe apele publice ale patriei monstrii la care visezi au ajuns sa fie extrem de rari datorita braconajului salbatic care a ajuns la cote alarmante si daca accidental iti intra o bucata sarita bine de +20kg ,o poti scoate si cu o lanseta de putere mai mica si progresiva in drill, punand aceeasi presiune pe peste (exista bete de calitate, care rezista la astfel de proceduri).Un 7-28gr sau 10-35 e mai mult decat suficient pentru raurile mari si medii, pe Dunare e alta poveste si in multe situatii ai nevoie de bete mai puternice pentru a putea lansa naluci mai grele. Cat despre lungimea lanseului ,cred ca daca pescuiesti de pe mal lungimea lanseului conteaza. Cu ranga pe care o ai vei pierde multi pesti pe drum, tocmai datorita faptului ca e ex fast si prea puternica. Acum ramane doar sa te convingi la fata locului, experimentand diverse tehnici si metode (ex. contra cu frana slabita).silurius scrie:cu toate astea, o lanseta mai rigida nu ar trebui sa fie mai rapida si eficienta la tzack-ul de la intepare?
voi experimenta, cred ca este foarte buna lanseta totusi pentru stiuca mare, somn , si salau. (actiunea este fast,nu chiar ex fast)
Bine totusi sa am si un par,
cert este ca vs stilul clasic, gasesc numai avantaje in afara de distanta lanseului, care mi se mare poate mai scurt decat la spinning cu anumite lansete mai flexibile.
Bine totusi sa am si un par,

cert este ca vs stilul clasic, gasesc numai avantaje in afara de distanta lanseului, care mi se mare poate mai scurt decat la spinning cu anumite lansete mai flexibile.
Salut.Nu vreau sa te dezamagesc ,nici nu-mi permit sa fac aprecieri fata de lansetele care-ti "cad" bine pe mana ta.silurius scrie:Salut stimati fani ai rapitorilor,
M-ar interesa sa ma duc la pescuit pe Mures de cateva ori anul viitor(care se afla la o distanta de cateva zile), (anul, nu si Muresul), si ca urmare a achizitiei recente a unui combo de casting format din mulineta Okuma Citrix 273lxa si un bat savage gear de 183 cm cu putere de aruncare pana in 75 de grame cu actiune rapida, m-ar interesa niste naluci de dimensiuni mai maricele, cu care sa pot arunca la o distanta apreciabila (de pe mal), destinate pescuitului somnului si, eventual , salalui..
Totusi,deoarece ai cerut un sfat , ti l-as putea da dand exemplu batul cu care pescuiesc eu pe Mures la spinningul greu ,un bat fara pretentii dar care isi face treaba si este pe mana mea : este un Black Power de la Capture (acum este Rapture si batul nu se mai fabrica) cu o lungime de 2,70 m , fast si o putere de lansare de 15-50 g .Cu acest bat am prins somn de la 2-3 kg pana la cca 40 kg. Lungimea ajuta la lanseurile care la somn,pe Mures, de multe ori trebuie sa se duca pana in malul opus.Muresul pe la mine nu este foarte lat ,dar cu batul tau ,sincer, nu cred ca trec de jumatatea Muresului. Jigurile de 30-35 g sunt destul de greu sa le folosesti pe la Aiud ,pe o apa cu o adancime medie de 1,5-2 m .Risti sa prinzi mineri!

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.
merci pentru raspuns, nu e problema prea mare, ca pana la urma daca in realitate se intampla sa nu prind si sa realizez ca e de vina lanseta, iau una de 7' sau 7' si ceva, mai elastica si eventual putere mai mica. Sunt de parere ca acest bat are , in realitate, puterea de aruncare incepand de la 20 de grame in sus. Ce e sub 17 grame se lanseaza mai greu, mai ales daca dpdv al castabilitatii, opune mai multa rezistenta aerului.
In medie, (estimativ, sau mai exact) , cam cat de lat este Muresul de exemplu, intre Aiud si Iernut?
Am iesit in curte sa masor azi diferite lanseuri cu 2 plumbi de 50 de grame(masiv),respectiv de 18 grame(+/- un gram), un jig de 20g cu un shad de 8 cm de 4g, si un j13 floating(cred ca are 18 g dar nu sunt sigur)
Ideea este ca , experimentand cu diverse setari (frana centrifugala setata la 0,3,6,9 si knob-ul de tambur mai strans sau mai putin tensionat) am reusit cu fiecare dintre obiectele de test sa lansez la 20 de metri (masurati cu ruleta
), cu o aruncare mediu-lejera.
Latimea curtii nu mi-a permis incercarea unor lanseuri mai puternice, dar ce cred eu?
-cu un j13, in metri reali , masurati, as putea reusi , in conditii normale sau cu vant usor, maxim 30 de metri, cu tamburul liber si cu tension knob-ul mai "relaxat"
- cu jiguri de la 20 de grame in sus, echipate cu shad-uri/grub-uri de minim 8 cm, pot reusi aruncari de pana la 35de m, poate chiar 40 cu un usor vant din spate.
-cu naluci de 30 de grame in sus, un minimum de 25/30 m in conditii normale cred ca este garantat. Exclud aici diferentele dintre aeordinamica, vant , etc.
Ma intreb daca este suficient pentru pescuit pe rau
In medie, (estimativ, sau mai exact) , cam cat de lat este Muresul de exemplu, intre Aiud si Iernut?
Am iesit in curte sa masor azi diferite lanseuri cu 2 plumbi de 50 de grame(masiv),respectiv de 18 grame(+/- un gram), un jig de 20g cu un shad de 8 cm de 4g, si un j13 floating(cred ca are 18 g dar nu sunt sigur)
Ideea este ca , experimentand cu diverse setari (frana centrifugala setata la 0,3,6,9 si knob-ul de tambur mai strans sau mai putin tensionat) am reusit cu fiecare dintre obiectele de test sa lansez la 20 de metri (masurati cu ruleta

Latimea curtii nu mi-a permis incercarea unor lanseuri mai puternice, dar ce cred eu?
-cu un j13, in metri reali , masurati, as putea reusi , in conditii normale sau cu vant usor, maxim 30 de metri, cu tamburul liber si cu tension knob-ul mai "relaxat"

- cu jiguri de la 20 de grame in sus, echipate cu shad-uri/grub-uri de minim 8 cm, pot reusi aruncari de pana la 35de m, poate chiar 40 cu un usor vant din spate.
-cu naluci de 30 de grame in sus, un minimum de 25/30 m in conditii normale cred ca este garantat. Exclud aici diferentele dintre aeordinamica, vant , etc.
Ma intreb daca este suficient pentru pescuit pe rau

va salut
vad ca s-a povestit mai mult de lansete decat de naluci. pentru sezonul ce bate la usa ma tenteaza sa imi fac o mica trusa de somn (vreo 10 naluci).
asa ca revin cu intrebarea...ce naluci recomandati pentru somn pe mures (zona jud. alba), pescuind ziua de pe mal? care ar fi primele pe care le-ati pune in trusa?
in functie de astea o sa imi caut si o lanseta potrivita pentru greutatea lor si distanta unde cred ca va fi nevoie sa le lansez.
momentan am o lanseta de 2,70 putere 120gr care cred ca e exagerata, dar e buna oricum pt sonda de sonar sau stationar. la mulinete stau bine, am si 4000, si 5000. in principiu as merge pe cea de 5000, care mi se pare mai potrivita pt aceasta aplicatie.
vad ca s-a povestit mai mult de lansete decat de naluci. pentru sezonul ce bate la usa ma tenteaza sa imi fac o mica trusa de somn (vreo 10 naluci).
asa ca revin cu intrebarea...ce naluci recomandati pentru somn pe mures (zona jud. alba), pescuind ziua de pe mal? care ar fi primele pe care le-ati pune in trusa?
in functie de astea o sa imi caut si o lanseta potrivita pentru greutatea lor si distanta unde cred ca va fi nevoie sa le lansez.
momentan am o lanseta de 2,70 putere 120gr care cred ca e exagerata, dar e buna oricum pt sonda de sonar sau stationar. la mulinete stau bine, am si 4000, si 5000. in principiu as merge pe cea de 5000, care mi se pare mai potrivita pt aceasta aplicatie.
Uni spun că yozuri cristal vibe de 9 cm e cel mai bun , alții spun că rapala rnr, yozuri hardcore drum , mie insă imi plac gumele și pe locul 2 lingurile.
Poti sa prinzi si cu voblere deep diver, crank, rattlin, cu gume sau cu linguri; mai important e sa "duci" naluca in zona cu pesti. Sunt foarte multe naluci din care poti sa alegi. In cazul meu conteaza sa-mi placa si mie naluca...
Si eu pescuiesc in jud. Alba pe Mures. Daca vrei recomandari: am prins cei mai multi somni cu cicade si salmo hornet, insa au intrat si la salmo sting 9cm, zipper, strike pro flapjack, etc. Am prins chiar si cu vobler Caperlan de 9 ron luat de la decathlon. Se prinde, evident, si cu yozuri sau rapala insa pana gasesti locurile exista alternative mai putin costisitoare.
Desi cred ca a fost o intamplare, am dat cu Rapala Clackin Crannk in locurile si in perioada in care am prins cu caperlan sau cicada si n-am avut atac..
Si eu pescuiesc in jud. Alba pe Mures. Daca vrei recomandari: am prins cei mai multi somni cu cicade si salmo hornet, insa au intrat si la salmo sting 9cm, zipper, strike pro flapjack, etc. Am prins chiar si cu vobler Caperlan de 9 ron luat de la decathlon. Se prinde, evident, si cu yozuri sau rapala insa pana gasesti locurile exista alternative mai putin costisitoare.
Desi cred ca a fost o intamplare, am dat cu Rapala Clackin Crannk in locurile si in perioada in care am prins cu caperlan sau cicada si n-am avut atac..