calcan la jig !!!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 05 Dec 2004, 09:52

Impresionant!
Am totusi o intrebare: de ce folositi blancuri de fly si nu folositi blancuri de spinning?

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

Mesaj de todi » 05 Dec 2004, 11:54

Parerea mea: o combinatie foarte reusita intre match si jigging.

Numai bine!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 05 Dec 2004, 12:46

MihaiV scrie:Impresionant!
Am totusi o intrebare: de ce folositi blancuri de fly si nu folositi blancuri de spinning?

Pentru simplu motiv ca mie imi place,sau sant nevoit din motive pe care le-am expus mai de mult pe forum sa pescuiesc la jig cu bete lungi(3-5m)
Si cum bete de spinning asa lungi nu se gasesc in U.S.A sant nevoit uneori sa folosesc blank-uri de fly fishing ca sa-mi fac bete mai lungi.

Jean Scurtu

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 05 Dec 2004, 18:41

salut!domnule SCURTU multumesc de raspuns.cred ca e ca e "pour les connaisseurs" ( imi place)daca imi permiteti am urmatoarele observatii:
1)cand am scris sunet ,am vizat margelele,dar efectul lor nu e la fel ca al tube rattle pentru ca cel din urma are cavitate rezonanta.exista o teorie care sustine ca simuleaza zgomotul dintilor faringieni,inducand comportament de hranire;sunt percepute de urechea interna (rudiment).oricum mi-am improvizat un rattle dar il voi folosi doar in cazuri disperate.
2)fasia de peste e doar o varianta din cel putin alte 6 pe care le folosesc curent(imi fac singur atractantii) tai fisia mult mai ingust si lucreaza ca un plastic.
3) evalez greutatea monturii(jig + 3 plumbi=20-25 g)asta insemna apa tare si destul de adanca(max 2-3m)leader-ul de fluorocarbon va rezolva toate problemele cu substratul?
4) cunosc betele TRIANA sunt usoare dar subtiri in carne,italianul care le vinde spune ca sunt produse in europa.nu imi place cum sunt finisate la baza tronsonului(eu am un par MILO KALIBO bolognese de 7 m cu care trag de crap)
5)plumbi culisanti la jig mic folosesc si eu dar numai in canal(in copaci nu am control pe montura asta)ar fi chiar culmea ca un calcan cu gura aia sa aiba tac puternic si sa absoarba jig greu.
6)exista blanc-uri de carbon cu profil conic langa mandrina(nu are discontinuitati la diametru) dar nu ma pot obisnui cu ele ,pentru ca nu au pluta care iti ofera confort pe vreme rece.oricum sunt super senzitiv(am avut partide fara nici un rateu)
7)sunteti romantic daca credeti ca clasa politica romanesca ar putea avea preocupari ecologiste.sunt niste paraziti.
cu speranta ca nu v-am plictisit.adrian.
walleye

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 05 Dec 2004, 20:02

fasii piele de stiuca,biban.
walleye

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 06 Dec 2004, 07:23

Adrian,

Ai dreptate referitor la comparatia margele tub rattle,insa am incercat sa explic ca nu doresc sa-mi incar montura si atata timp cat am rezultate bune asa nu are rost sa ma complic.Fi linistit ca si mie imi trec multe prin cap referitor la pescuit in primul rand si caut tot felul de gaselnite ce se dovedesc a fi bune sau nu in timp.
Imi era mult mai usor sa copiez cum pescuiesc americanii aici,insa eu incerc sa aplic cunostintele mele in domeniul pescuitului acumulate in Romania si in concursurile internationale de pescuit la care am participat ,la pescuitul de aici.Faptul ca pescuiesc la jig cu bat lung poate sa-l inteleaga doar pescarii care au "scobarit" destul pe rauri,pescuind peste suvoaiele principale,adica pescarii de rau. Pe cei ce pescuiesc mai mult la balta e greu sa-i conving si de fapt asta nici nu e intentia mea.
Ai apreciat bine greutatea monturii folosita in 22 nov.2004,insa de multe ori sint nevoit sa merg si peste 30g.in primul rand datorita vitezei apei in Rollover Pass.Ai sa te miri dar adancimea medie a apei in acest Pass e de 1,5m si totusi pescuind ca jig-uri in tandem de maxim 1/8 oz.sant nevoit sa adaug sau sa scot din plumbii suplimentari.De multe ori cei ce pescuiesc cu plumb la fund nu pot tine montura pe loc cu un plumb de 90 g.!!!!
Referitor la leader-ul de fluorocarbon folosit aici nu pot cobora sub 8lb. nu datorita abraziunii substratului ci ca sa nu fie taiat de calcan.De fapt leader-ul meu e format din doua monofilamente si concret cel folosit in 22 nov. era din cca 2m.de STREN ORIGINAL de 10lb legat intr-o bucla facuta pe FIRE LINE de 4lb(nod clinch cu mustata de 2-3cm.),iar leader-ul propiu zis de fluorocarbon e legat de STREN prin intermediul unui vartej simplu sau triplu si e de cca 1m.In acest leader din doua mono STREN-ul intr-un fel are rolul anti abraziv si anti soc.
Nu folosesc STREN-ul ca marca in mod special fiind o rola pe care o aveam si nu o foloseam la nimic si i-am gasit o utilizare,nemaiplatind in plus pt. alt fir sa zicem mai bun.
Referitor la fasiile de peste(nu piele de peste ci carne cu piele) de obicei folosesc fasii triunghiulare de cca. 5cm lungime,latimea maxima de1,5-2cm.,agatate de carlig de varful ascutit al triunghului (ca sa nu-mi afecteze evolutia cozii grub-ului).Fasia de peste ce se vede in poza era mai mare eram la sfarsitul pescuitului si lenea m-a facut sa nu o mai tai.Prinsesem cei 10 calcani ce pot fi retinuti zilnic si nu am continuat "catches & releases" fiind obosit(mai erau doua ore de condus pana acasa si nu voiam sa adorm la volan).
Batul TRIANA pe care il am eu e o bijuterie,e adevarat ca peretii tronsoanelor sant subtiri ,dar sant intarite cu o spirala de carbon de rezistenta inalta.E un model de competitie(Modello da Competizione in Carbonio Super Alto Modulo) proiectat de Gabriele Tubertini(fost campion italian).Desi e un bat ceva mai vechi de peste 5-6ani are un finisaj f. bun,grosimea maxima la capatul ultimului tronson de 2,3cm.(socotit si busonul de inchidere).Batul de fapt era pt .fix,eu i-am pus inele SIC match cu picior lung si suportul pt. mulineta.
Ce pretentii mai mari poti avea de la un bat de 5m si 160g. daca cu fir FIRE LINE DE 4LB. cu acest bat in curent puternic am scos red xxx-ul din galeria foto ce cantarea 10,6kg.
Cunosc si betele MILO si pe Milo Colombo personal,dar eu nu am putut sa-mi cumpar bete din Italia fiind prea scump transportul(aproape mai mult ca batul),am vorbit cu MILO,TRABUCCO,COLMIC,MAVER,TUBERTINI si acelasi raspuns.
Betele mele lungi le-am adus din Romania sau Ungaria,am destule si totusi "microbul" nu ma lasa si imi mai construiesc si singur altele(mi-am reparat batul TRIANA dar acum are numai 4,4m...)
Adrian,inca de la inceputul lui 1990 am simtit ce va fi in Romania,de aceea acum sant aici,dar multi nu au avut si poate nu vor avea norocul meu si in concluzie vor trebui sa-i schimbe pe acesti nenorociti ce au dus si duc tara de rapa si cu cat mai repede cu atat mai bine.Tu probabil nu ai avut in casa microfon instalat de baietii cu ochi albastri cum am avut eu.Nu m-am gandit atunci ca ei voiau sa stie cum voi prinde pestii in ....America.

Sa auzim numai de bine !!!

Jean Scurtu

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 06 Dec 2004, 12:57

salut! multumesc pentru raspuns.imi permiteti urmatoarele observatii?
1)romanii s-au modernizat.in zona mea pentru scobar ,tiganca ,folosesc deja de 3-4 ani rubesiene,pana la 13 m.nu ma pasioneaza,e un pescuit static,in care locul ocupat de altul venit mai devreme, te scoate din minti
2)1,5 m=apa pana la piept,de ce nu are canalul praguri? era mult mai interesant.de ce sa stai pe loc cu 9o g ,daca te poti misca cu 25 de g si prinzi oricum peste mai mult.
3)cum rezolvati problema diferentei de diametru intre FIRE LINE 4 lb(SPIDER?) si STREN -ul de 10 lb,nu va rupe in soc?(am pierdut vara asta salai grosi datorita acestui lucru)
4) ce rol are mustata din nodul clinch(nu il cunosc), de indicator optic?
5)ce parere aveti de betele VERET variantele MORDINI si SYSLEI DE 6 m?nu prea ma trage inima sa le pun inele.
6)de ce nu folositi inele FUJI GOLD CERMET(titanium nitramide)?sunt mai bune cele SIC?
7)la 4,4 m e mult mai aspru ca actiune si se simte tac-ul mult mai bine,nu mai spun ca in vant are portanta mult mai redusa,cred ca lucreaza mai bine asa.
8)eu tai fasia de piele +carne, frunza de salcie,lucreaza f bine.
9)ce adezivi folositi pentru carbon cand bricolati?eu folosesc LOCTITE si BISON EPOXI dar nu sunt f multumit.
10)calcanul are dintii ca bibanul nu ca salaul,rezista eficient fluorocarbonul la abraziunea de acest tip?
11)nu am folosit niciodata fluorocarbon,ma intereseaza elasticitatea lui si rigiditatea lui comparativ cu un monofilament de jigging(rezistenta mecanica se pare ca e mai mica la acelasi diametru)
sper ca nu v-am stresat .astept raspuns. salut.
walleye

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 07 Dec 2004, 03:18

Adrian,

Am sa incerc sa-ti raspund pe puncte:

1-Normal ca modernizarea patrunde peste tot dar nu-mi spune mie ca pescarul de rand pescuieste cu rubesiana in Romania.Cati pescari de rand isi pot lua o rubesiana ????.Daca e asa ma bucur deoarece cu rubesiana,daca sti sa pescuiesti ai sanse mult mai mari in primul rand datorita finetii si faptului ca pescuiesti exact pe zona nadita.Apropos de unde esti si pe unde pescuiesti ?

2-Pass-ul a fost facut artificial in locul in care latimea Peninsulei Bolivar era cea mai mica(cca.500m) pt. a ajuta miscarea pestilor din Rollover Bay(East Bay ) in Golful Mexic si invers .Adancimea medie e de 1,5m dar cand fluxul e mai mare poate fi peste 2m,si normal are si o portiune cu adancime mai mare de 4-5m ,aproape de intrarea in Golful Mexic.Fiind un loc supra solicitat in special cand in oct.-inceputul lui decembrie are loc migrarea calcanului in Golful Mexic(datorita racirii apei in Bay la apa mai adanca si deci mai putin rece),nu prea poti sa te plimbi pe mal pescarii fiind aproape umar langa umar si daca pescuiesti la viu ai nevoie de un plumb mai greu sa nu-i deranjezi pe ceilalti.Eu pescuiesc cum ti-am explicat si daca am sansa incerc sa ocup un loc in amonte(functie de directia in care curge apa la monentul respectiv) si in asa fel ca sa am posibilitatea de a explora o zona cat mai mare din amonte in aval.

3-Nu am nici o problema cu diferenta de diametru dintre FIRE LINE de 4lb.(facut de BERKLEY din fibre MicroDyneema printr-un proces termic special) si STREN-ul de 10 lb.datorita faptului ca am grija cand arunc sau fac leader-ul mai lung in asa fel ca nodul de imbinare cu FIRE LINE sa ajunga pe mulineta, iar inteparea daca e facuta cu simt,nu ciobaneste nu ai nici o problema.In plus batul lung amortizeaza socul mai bine decat un bat scurt.FIRE LINE de 4lb. la legatura bucla in bucla rupe multe fire de 10lb.(nu insa STREN-ul de 10 folosit de mine,dar nu aveam altul la indemana)
Nu stiu cum ti-a rupt tie salaii(ce banuiesc ca nu erau peste 10kg.) cand mie nu-mi rup pesti de 15 kg cu leader de 4lb.(1,8kg.)rezistenta.Probabil intepi prea tare sau batul e prea rigid si mulineta nereglata corespunzator.

4-Mustata de la nodul clinch ajuta ca firul sa treaca fara probleme prin inele(de aceea si la nodul opritor folosit la pescuitul cu plute culisante i se lasa mustati)

5-Betele facute de VERET sant f. bune(cat as fi dorit cand eram acasa sa am un VERET de 9m,bat cu care am pescuit intr-un concurs in Rusia la DUBNA pe canalul Volga -Don,bat imprumutat de la la un prieten din Iasi- Eparu Stefan- pe care l-am invatat meserie de a ajuns campion pe tara,bat promis sa-mi fie vandut mie dar vandut altui concurent in final)
Nu pot sa ma pronunt specific la MORDINI sau SYSLEI deoarece eu sant aici din 1992 si aici nu se gasesc astfel de bete.
Revenind la felul cum intepi un peste pot sa-ti dau un exemplu cu acest VERET de 9m. am prins platici frumoase,peste 250g.bucata la Dubna,cu fir de 0,08mm , carlig nr. 18 si cu acelas bat la un concurs in UNGARIA ,Eparu rupea firul de 0,10mm(montura facuta de mine) la inteparea unor platici de 100-200g.!!!! E ceea ce iti spuneam de simt la intepare functie de batul cu care pescuiesti.
Daca as vedea betele de care vorbesti ti-as putea spune daca merita sa pui inele sau nu.Pt.pescuitul pestilor de talia scobarului poti pune linistit.
Dar nu te complica cumpara un TRABUCCO EXXON POWER BOLO 500 de 5m. si vei fi f. multumit .Am eu acest bat (mai am inca doua TRABUCCO un LEGACY BLS 500,de 5m.si un EXXON BOLO XT500 TOT DE 5,0M.)si pot sa-ti spun ca la fir de 1,8kg.rezistenta ,cu acest bat,am avut un drill cronometrat (cu martori stransi ca la circ) de 2,5 ore cu un garr xxx (peste aligator)de peste 1,5m lungime(vazut de doua ori la suprafata) si peste 20kg., agatat pe dinafara la jig 1/16 oz.carlig EAGLE CLAW.
Dupa 2,5 ore nodul de la carlig a cedat( nu spun cum imi tremura mana si cat erau de amortite degetele mele)dar batul TRABUCCO si-a dat examenul cu brio de aceea am mai cumparat doua bete ce sant virgine pana acum,abia in primavara intrand in "productie".

6-Nu am folosit FUJI GOLD CERMET deoarece nu am gasit tipul match si nici nu cred ca as folosi fiind prea scumpe,(desi si cele SIC sant destul de scumpe).Cred ca pe viitor voi folosi FUJI ALCONITE ce sant mai ieftine,usoare si fac acelas serviciu ca si celelalte de mai inainte dar la un pret mult mai mic.Mult mai important este calitatea blank-ului folosit decat a inelelor.
FUJI GOLD CERMET sant cele mai bune la ora acuala u le poti zgaria nici cu pila.Am avut acest tip de inele la un "noodle"rod de 3m. PINNACLE TRYWINGS,bat pe care l-am vandut desi blank-ul si inelele erau f. bune deoarece manerul era prea gros.

7-Batul si la 4,4m are aceeasi actiune ca si inainte deoarece numai ultimul segment ,cel din varf se indoaie si acesta nu e original(originalul s-a rupt cand am incercat sa ridic un calcan mai mic fara a folosi minciogul)dar e mai bun ca originalul fiind un ALL STAR TITANIUM.
De simtit atacurile pestilor e la fel ca si cand era de 5 m.,calitatea grafitului din bat si faptul ca folosesc FIRE LINE face ca batul sa-mi "telefoneze" cea mai mica atingere.Fiind un pic mai scurt acum insa ma dezavantajeaza la aruncari(parghie mai mica) si la controlul liniei la distanta mai mare.

8-Important este ca fasia de peste sa nu impiedice miscarile cozii grub-ului si cateodata nici asta nu are importanta,doar mirosul atractant al carnii de peste.

9-Folosesc mai multi adezivi ce sant rezistenti la apa (PACER-ZAP-A-GAP pe baza de cianoacrilat,DEVCON HIGH STREGHT 2-TON EPOXY , DURO MASTER MEND EPOXY EXTRA STRENGHT QUICK SET , FLETCH-TITE , GORILA GLUE , FLEX COAT etc.)

10-FLuorocarbonul de 8lb. ce-l folosescla calcan e f.bun(XPS FLUOROCARBON de la BASS PRO SHOPS)nu mi l-a taiat nici un calcan doar din cand in cand cand observ zgarieturi facute de dintii pestilor tai nodul eliminand zona zgariata si in refac nodul la carlig.

11-Comparativ cu monofilamentele normale cel fluorocarbon e un pic mai rigid ce se simte mai ales la grosimi mai mari,dar depinde de cine e facut.
De exemplu VANISH -ul facut de BERKLEY e mai slab si mai rigid decat XPS(japonez facut de firma TORAY) ,iar pt. mine cel mai bun mi se pare SEAGUAR (tot japonez) firma ce de fapt a inventat fluorocarbonul.
Daca pana acum nu ai folosit fluorocarbon ,foloseste-l ca leader si mai ales in conditii de pescuit cu apa limpede vei vedea ca prinzi mai multi pesti.

Sper ca poate am reusit sa ma fac inteles si nu pretind ca cele exprimate de mine sant"litera de evanghelie",dar pentru mine au functionat cu rezultate bune si sant oricand deschis pt. a prelua ceva bun.In masura in care sant in stare iti voi raspunde si la alte intrebari.

Sanatate si numai bine,

Jean Scurtu

Scrie răspuns