batul universal, de ce nu?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
SVF
veteran
veteran

Re: batul universal, de ce nu?

Mesaj de SVF » 05 Sep 2013, 12:27

George1985 scrie:
SVF scrie:o rapida de 10-30gr,2,40m. eu am folosit-o pe Olt la de toate si am prins cu de toate. :D
As fi curios de o chestie.
Cum pescuiesti cu jiguri de 40gr,de exemplu? :respekt:
Pe Olt unde pescuiesc eu,ce sa fac cu 40 gr? :lol: 28 gr. e max. ce folosesc.Si ala rar.Intre 11-21 gr la mine e suficient.Inclusiv sub centrale.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 05 Sep 2013, 12:49

Zamfi scrie:Corect! :lol:
Insa ala de 8'6" merita ! Este probabil cel mai "universal" din cate am avut .Stii tu la ce ma refer... :respekt:
Ai reusit Zamfi sa te obisnuiesti cu el la jig? … intreb pentru ca un amic il are si am pescuit destul de mult cu el, iar pentru gusturile mele e putin cam moale pe varf (senzitivitate foarte OK in schimb). Eu unul l-as pescui mai degraba la voblere …

Din punctul meu de vedere nu exista termenul de lanseta universala … si nici macar 2 nu sunt suficiente. Adica as vrea sa vad cum pescuieste cineva avat, clean, salau, stiuca, somn, pastrav, biban atat pe rau cat si pe lac cu doua lansete? … ca nu pescuieste toate speciile si ca are nevoie doar de 2 lansete inteleg, dar alea nu sunt universale :D

Pentru mine cel mai “universal” bat ar fi un SJR dat pana in 1oz, de vreo 2,1m. Pentru gume e la fix, la voblere iti cam clantane dintii in gura si mai ai ceva rateuri cu el dar il folosesc foarte des iar la oscilante situatia e cam la fel. De prins a prins si chestii de 2 cifre dar si juvenili de dimensiunile unei palme … au fost si chestii grele rau dar pe alea nu a fost in stare sa le tina. Pe rau pare a fi OK (am dat cu el inclusiv cu jiguri de 42 de grame plus gume de 10cm) si are suficienta rezerva de putere dar pe balti de exemplu e sub orice critica. Ajung foarte rar sa pescuiesc in ape statatoare, dar imi aduc aminte una dintre ultimele partide cand la un moment, dand teapa, un bass bine-imbracat a fost “propulsat” pana pe luciul apei intr-o apa de aproape 2m adancime :lol: … pai ala nu e pescuit, e extirpare :lol:

De regula caut 2+1 specii de pesti pe un anumit rau si pentru astea am vreo 3 lansete diferite din care folosesc constant 2. Pentru alte specii si conditii, numarul lor nu il pomenesc …
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Sep 2013, 13:08

Pai Emile,tu ai pesti acolo :lol: Unde pescuiesc eu,lac sau curs e suficient ala de care am zis,indiferent de ce peste va da...stiu sigur ca nu va fi asa mare incat sa nu-i pot face fata :lol: O singura data m-au facut KO :lol: dar si atunci firul a fost problema.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 05 Sep 2013, 13:18

SVF scrie:Pai Emile,tu ai pesti acolo :lol: Unde pescuiesc eu,lac sau curs e suficient ala de care am zis,indiferent de ce peste va da...stiu sigur ca nu va fi asa mare incat sa nu-i pot face fata :lol: O singura data m-au facut KO :lol: dar si atunci firul a fost problema.
Te cred Ilie ca iti ajunge o singura lanseta la fel cum si mie o singura lanseta mi-ar ajunge daca as pescui in aceleasi conditii cu tine. Ideea e ca pescuiesti pe Olt si te intereseaza in mod special vreo 5 specii de pesti (avat, clean, salau, somn, stiuca – fara vreo ordine) si tocmai din cauza asta nu ii poti spune o lanseta universala. Adica nu stiu cat de OK ar fi sa dai cu ea dupa bibanei cu jiguri de 2 grame si fire de 4lb, dupa clenuti sau pastraviori pe vreun paraias de munte cu rotative de 00 sau dupa somni de 50 de kg. Pestii pe care ii cauti si care ii gasesti prin zona de regula se situeaza intr-un anumit palier si ii prinzi cu naluci care se incadreaza cat de cat pe puterea de lansare inscrisa pe lanseta. Sunt convins ca ai inteles ce am vrut sa spun :wink:

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 05 Sep 2013, 13:36

@anem

Acest avid de 8'6" este pe mana mea! Stii ce mult conteaza acest lucru! Daca Cel de Sus ajuta in octombrie merg cu el in Delta la salau! jiguri! Insa sunt convins ca ma descurc foarte bine cu el. Ma rog ,in plaja 8-14g plus guma! Nu prea imi plac betele "ranga" ,inclusiv pe varf!Or fi ele specializate la jig dar nu-s pentru mine. Am un temperament mai vulcanic :lol: si de-mi pui in mana si un x-fast,cu varful tare, e belea! :headbash: Imi aduc aminte cu un Assassin de 6'6", cand am contrat o marla si am adus-o direct in pelicula :lol: Uite ,de exemplu , cel de 7' mi se pare putin cam "tare" pe varf... :headbash:

In alta ordine de idei ,sigur ca la specializarea :lol: care o avem in noi :elkgrin: nu ne "permitem" sa dam cu un singur bat ,asa zis universal...Insa eu nu am chef sa car 2-3 bete dupa mine pe Mures ,sau pe Olt cum zice Ilie, asa incat ma duc cu un bat in general .Mai sunt si exceptii ,cand stiu ca o sa inserez si dau dupa mustaciosi ...Si am invatat sa ma descurc cu un bat ,chiar daca bate avatul ,rapeste salaul ,umbla somotelul.Somotelul nu somnu! :P Si mai prind din cand in cand...Recunosc ca sunt momente cand imi pare rau ca nu am batul X cu mine ,dar sunt destul de rare. :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 05 Sep 2013, 13:53

Asa e Zamfi, fiecare vede altcumva lanseta ideala pentru el … tu preferi chestiile mai moi pe varf in timp ce mainii mele de lemn ii este necesara o lanseta cat mai rigida pentru a nu pierde momentul “tepei” …
Zamfi scrie:Insa eu nu am chef sa car 2-3 bete dupa mine pe Mures ,sau pe Olt cum zice Ilie, asa incat ma duc cu un bat in general .Mai sunt si exceptii ,cand stiu ca o sa inserez si dau dupa mustaciosi ...Si am invatat sa ma descurc cu un bat ,chiar daca bate avatul ,rapeste salaul ,umbla somotelul.Somotelul nu somnu! :P Si mai prind din cand in cand...Recunosc ca sunt momente cand imi pare rau ca nu am batul X cu mine ,dar sunt destul de rare. :respekt:
Pai nici eu nu umblu cu snopul de lansete dupa mine … ar fi arhisuficient sa am doua (una avat-salau/zi si alta somn/noaptea) cu mine dar cum nu ma simt linistit sa nu am o lanseta de rezerva cu mine pentru pescuitul la somn (m-am mai ars si nu am mai putut pescui la somn) atunci car de regula cu mine si un combo de back-up de dat la somn, deci in total 3 lansete din care folosesc 2 in cazurile fericite. Sunt locuri in care merg doar cu o lanseta si restul raman in masina, dar astea sunt doar locurile in care masina este suficient de aproape de mine pentru a auzi eventuale “tentative”…

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 05 Sep 2013, 14:15

...un lucru e sigur : NU exista bat universal si argumente in acest sens sunt suficiente in forumul acesta .
...in functie de locatie , specia vizata , conditii de pescuit (mal , barca) , nu poti pescui in conditii normale , optime , cu acelasi bat
...datorita unor motive se poate face un "compromis" , sa mergi la pescuit cu o singura lanseta , dar de multe ori se intampla sa apara regrete ca nu a fost luat si batul "X".

...in acelasi "ton" se poate face si o paralela in ce priveste mulineta cu tamburul de rezerva pe care este infasurat un alt fir ( alta grosime , mono sau textil ). De regula , am mulineta cu inca cel putin un tambur sau o a-2-a mulineta.

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 05 Sep 2013, 19:22

Eu va inteleg pe toti,azi am luat fluturasul si imi permit lucrul asta :lol: :lol:

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 05 Sep 2013, 21:32

anem scrie: Din punctul meu de vedere nu exista termenul de lanseta universala … si nici macar 2 nu sunt suficiente. Adica as vrea sa vad cum pescuieste cineva avat, clean, salau, stiuca, somn, pastrav, biban atat pe rau cat si pe lac cu doua lansete?
am un bat de 3m cu care am dat la clean, salau, stiuca, somn, pastrav, biban, avat si scrumbie, este sportex kev pike, 40-80g, am pescuit atat pe Dunare cat si pe rauri (nu de munte), lacuri si canale, singurul inconvenient este in cazul raurilor de munte unde nu te descurci cu prajina dupa tine si e ok un bat de 2m.
La fel, am un avid de 9'6" 2oz, H dar e destul de balangacios, a fost batul meu de jig cativa ani buni dar l-am folosit si cu voblere, specii prinse: salau, somn, avat, stiuca, scrumbie.
Alt exemplu, cunoscuti de-ai mei, folosesc efectiv telescopice :D -> prind orice-i in Dunare, atat pe jig cat si pe vobler.

attilaf
veteran
veteran

Mesaj de attilaf » 05 Sep 2013, 22:10

Unul dintre primele mele bete de pescuit, era o "daiwa" telescopica. Luata din piata de la rusi.
Am prins cu ea: caras, crap, somn, salau, pastrav, clean, biban, rosioara, babusca, scobar, morunas, oblete, porcusori, mreana, craiete, regina baltii, lin si probabil inca vreo 3-4 specii pe care le-am uitat. As putea zice ca a fost un bat universal.
Le facea pe toate, dar nu excela la nimic.

Facand o paralela putin fortata: batul universal e asemenea cauciucului all season. Nu-i stralucit nici vara, nici iarna, dar isi face treaba in orice sezon...si mai e si legal :).

Probabil ca cei care contesta notiunea de bat universal, o contesta prin prisma faptului ca nu prea exista un bat care sa exceleze atat la jig, cat si la voblere, ce sa lanseze atat voblere de 3 grame si cat si jiguri de 50 de grame, si cu rezerva sa poti trage de somni de 2 m.

Scrie răspuns