salut.
cred ca tudor o sa-ti dea un link cu o pagina de pe un site frantuzesc care iti arata foarte explicit cum arata un dezagator din asta. am cautat site-ul ala dar n-am reusit sa-l gasesc.
oricum, e facut dintr-o teava de vreo 10-15cm lungime, la un capat sudezi cateva bucati de lant, de celalat capat legi sanatos o sfoara rezistenta. chestia asta aluneca pe fir cand ai agatat si se duce fix pana unde e prinsa naluca. apoi lanturile (teoretic) se agata de carlig ( naluca/ancore) si poti forta tragand de sfoara, pana cand eliberezi artificiala.
exista si alte modele de scule din astea care cica iti salveaza naluca. am vazut chiar si pe la gipo (sau arrow) la un moment dat. poti de asemenea sa-ti comanzi de afara.
nu stiu insa daca are vreun sens. sunt multe dezavantaje. dupa ce ai folosit chestia asta ai terminat-o, nu mai poti pescui in locul respectiv ceva vreme. apoi treaba este utila cand pescuiesti din barca, ca sa te deplasezi pana cand firul agatat e pe verticala. de pe mal nu-i ok, fierul ala poate sa-ti termine firul pana ajunge unde ai agatat tu. si asa mai departe. plus ca nu functioneaza fara gres cum scrie pe ambalaj.
cea mai buna solutie este sa folosesti jiguri facute din carlige subtire care se vor indoi cand agati. si textil, evident, ca sa poti trage de ele cu incredere.
'geaba te chinui sa gasesti o solutie reala pentru problema asta cu pierdutul nalucilor. nu exista. e inevitabil sa mai pierzi din cand in cand.
daca chiar nu poti sa suporti pierderea, exista o solutie mai ieftina decat un dezagator din asta, dar merge doar vara. o pereche de ochelari de inot sau o masca de scafandru. si gata, faci o baie dar stii o treaba.