Varga "universala"

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 11 Oct 2005, 14:35

sanya,

eu nu sunt muscar! invat sa dau la musca de vreun an si cred ca tot asta voi face si peste vreo 50 de ani. nici macar pescar nu sunt, mai mult ma joc de-a pescuitul.

n-am fost la pastrav la musca decat o singura data! am prins multi pe lacuri la spin dar aia nu se pun.

pe rau, din ala mic si vijelios, am o singura experienta la activ, doua zile, una am stat in masina ca ploua si a doua am pescuit. am prins 4 pesti, cel mai mare de 25, my first si trofeul zilei. :)

dar habar n-am care-i treaba cu pastravul, eram cu un prieten muscar si am tras cu ochiul la ce facea el. el a prins de trei ori mai multi si acuma stiu ce inseamna lucrul asta pe apa aia umflata. daca m-as fi dus singur as fi plecat acasa numa' dupa ce vedeam cum arata raul. :)

eu dau la clean, bibi, avati, rosioare, obleti si ce mai gasesc pe unde am timp sa ajung, cu un bat facut cu inele de spinning si mandrina de casting pe un blanc allstar primit de la nea jean scurtu. adica o improvizatie foarte urata. poti sa o vezi aici: http://www.rapitori.ro/forum/album_page.php?pic_id=311

blancul este exceptional, am remarcat ca invata sa lanseze tot mai bine pe zi ce trece. stie sa prinda cam de toate daca e o zi buna si ma prind eu de figura, atata timp cat nu-i dau sa lanseze muste prea mari este super ok.

alta observatie ar fi ca snurul conteaza mult mai putin decat musca pe care o aleg eu, felul in care lansez tot eu si leaderele pe care le leg tot eu. deci cand nu prind, nu e vina lui.

mai am un pic si fac un an de cand dau la musca (adica in fiecare weekend din martie incoace, cu exceptia a vreo 4 partide, plus iesiri in timpul saptamanii). pe masura ce invat imi dau seama ca pana la urma nu prea conteaza cu ce dai ci cum dai, adica exact ce stiam si de la spinning.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 11 Oct 2005, 14:55

putin efect are si snurul , adica cand arunci si firul intins parasuteaza pe apa face un zgomot - fiecare fir !!! - orce profesionist esti, pe apa limpede asta poate sa sperie pestii precum si daca ai nod pe forfac sau la conector sau daca il misti putin mustele daca recuperezi prea repede, deja se sperie toti pestii.
Eu cind fac forfacuri (numai inpletite ) pe apa da munte nu-l aduc numai care's %% fara noduri , cei care nu's reusite si la un capat tre sa fac ochi cu nod alea ramin pt clean. La noi nu prea sunt pestii din cauza braconajului si care sunt is speriati , deci tre sa fim atenti cum pescuim, altfel nu prindem nici o oblete.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 11 Oct 2005, 15:16

sau iti iei un bat si un snur de clasa 1-2 si atunci obtii prezentari fine fara nici o problema. oricum pe raurile astea mici nu e vant si nici cine stie ce casting nu trebuie.

anyway, I gotta go now. snur intins!

ionut_brasov
junior
junior

Mesaj de ionut_brasov » 11 Oct 2005, 21:55

Conteaza din cite tronsoane este varga de PMA?( mai ales pentru un incepator)
ionut

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 12 Oct 2005, 01:44

Sanya,

Dupa cate stiu eu ungureste "parafa" inseamna pluta,deci te refereai la manerul de pluta ( "fa "inseamna lemn).
Norocul tau ca esti(sau locuiesti in Tarcaia) ca pe Tarcaita dupa cate am auzit mai e pastrav destul de mult si acum.
Eu am pescuit acolo, aproximativ,cu 15 ani in urma cu Loti Belenesy din Beius(poate il cunosti) si mi-au placut f.mult locurile.Normal ca braconajul e ca in....Romania,adica normalul Romaniei din pacate.

Numai bine,

Jean Scurtu

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 12 Oct 2005, 07:39

Jean : Il cunosc pe Belenesy si sunt foarte suparat pe el, era reprezentantul muscarilor din zona pt concursul de PMA anul asta care sa desfasurat la capatul gradinii mele pe Cris, si nu au putut sami spuna ca la el pot sa inscriu ci de 3 ori am intrebat inainte de concurs.

Da parafa daca desparti cuvantul aste e ce ai zis si tu , si asa inpreuna inseamna lemnul "materialul" de miner.

Acum 15 ani poate ca au mai fost , anul asta in Crisul Negru au prins 4 buc pastrav la baraj, in Valea Tarcaitei nu este de loc doar oblete clean si mreana, in Valea Finisului exista dar si acolo mai mult lipan prinzi nu pastrav,mai e C Pietros cu V. Iadului si inca un piriu populat anul asta la Lazareni , dar toate sunt braconate fortat, unele cu curent unele cu dinamita ,cu plase etc.. Vara asta am facut o gramada de poze majoritatea am pus pe net poate mai recunosti locurile http://pescarul.com/mygallery/pesti-din-Bihor

ionut : da conteaza daca e un bat ieftin , deci la fiecare conexiune se intrerupe parabola batului ,fiind treptat , la baturi scumpe si daca e din 5 buc nu se observa eu am vazut asa una cred ca era St Croix. Numai mai multe elemente mai multe atentie la conexiuni ca daca incepe sa se desfaca in timpul lansarilor se rupe elementul "mama".

eugen: primadata asa am vrut si eu sal iau un bat de #3 dar nicarii in apropiere nam gasit fir de #3 asa ca am renuntat pe asta ca mie e important sa am tot la un pas daca am nevoie de ceva, de ex. o rola de fir #3. Desi am luat deja mulineta am fir pe ea cu forfac deci e gata la pescuit, doar un bat imi trebe cit mai scurt care merge si cu mulineta, ca imi plac piriurile mici, parasite, salbatice cu buruiane unde tre 10 minute sa ajung la un loc unde pot sa lansez la 3-4-5 metri.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 12 Oct 2005, 08:20

Nea` Jean, bunicul meu a pescuit mult pe Valea Tarcaitei. A fost apicultor, si vara, cand era cu stupii acolo, aproape zilnic mergea la pescuit. DAR de cel putin 10 ani nu am mai auzit de pastrav pe acolo. S-a braconat mult. Ii spuneam si lui Sanya intr-o discuite privata ca acolo s-a braconat cu var. Da, cu var. :x
Eventual pe Valea Finisului e posibil sa mai fie, dar acum, ca este drum (nu asfaltat) pana mai sus, e mai accesibil pt. toata lumea. Si acolo se braconeaza, se retine si cel mai mic exemplar, si bineinteles ca se pescuieste cel mai mult numai cu momeli naturale.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 12 Oct 2005, 11:54

ionut_brasov scrie:Conteaza din cite tronsoane este varga de PMA?( mai ales pentru un incepator)
ionut
S-ar putea sa fie cea mai putin importanta caracteristica. O varga din mai multe tronsoane e mai usor transportabila. Dar pentru asta platesti in plus.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 02 Noi 2005, 12:26

Gata !! am hotarit , o sa iau un Redington Redfly #4/228cm :lol:

salmo
utilizator nou
utilizator nou

Re: Varga "universala"

Mesaj de salmo » 02 Noi 2005, 16:28

Electron scrie:Recomandati-mi o varga de musca care sa mearga bine la clean si pastrav si sa aiba un pret pana in 1.800.000 sau mai putin. Eu am vazut una Energoteam Premier la 1.950.000 care arata binisor, parca clasa 6 era, nu stiu alte detalii, dar e cam scumpa pentru mine.
premierul este o lanseta destul de bine realizata, mai putin inelul de varf, care nu mi s-a parut de calitate, eu l-am inlocuit pentru ca la mine a sarit cromul de pe pastila. posibil sa fi fost un accident, sa se fi lovit in transport, dar a fost in primele primite in tara.
in rest batul este unul bun, dar nu atat de universal cum spui tu. asta fiindca nu are putere sa ridice snurul de pe apa, deci varga asta este buna, fibra rezistenta, am prins pesti frumosi, dar nu are putere, pare fina din aceasta cauza, dar varful nu duce o intepare optima la distanta mare. deci in pescuitul pe lac ar trebui clasa mai mare si pe rau clasa mai mica.
comparatia am facut-o insa cu bete de calitate, asa ca la nivelul betelor existente pe piata romaneasca cred ca este o varianta buna raport calitate pret, fiindca betele de musca sunt scumpe si in state nici nu se gasesc bete prea ieftine, cele ieftine nu au calitati deosebite, iar in muscarit conteaza foarte mult calitatea in comfort...

Scrie răspuns