Un start greu...

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
shimano
veteran
veteran
Mesaje: 1314
Membru din: 16 Dec 2009, 14:42
Localitate: Targu-Mures
Contact:

Un start greu...

Mesaj de shimano » 29 Ian 2010, 20:50

Ma scuzati pentru deranj...stiu ca locul meu nu e aici, printre muscari, dar practic spinning-ul de vreo 5 ani, si mi-e rusine ca n-am prins niciodata vreun pastrav. FlyFishing-ul in schimb mi se pare cel mai artistic stil de pescuit (am fost impresionat de "arta" lui Brad Pitt in filmul "A River Runs Trough It"), si m-ar tenta sa incerc si eu. Rugamintea mea este sa ma ajutati cu un pretz estimativ pe care trebuie sa-l platesc ca sa pornesc cu succes in aceasta "calatorie" in cautarea pastravului si lipanului. Cat costa un batz cat de cat? Firul? Care muste sunt bune? Ce investitie necesita un echipament complet? Milioane sau zeci de milioane?

SVF
veteran
veteran
Mesaje: 4144
Membru din: 15 Mar 2006, 21:05

Mesaj de SVF » 29 Ian 2010, 21:07

Acum sa vezi :lol: Te rezolva Kuinta imediat :lol:

evin
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 220
Membru din: 13 Ian 2010, 18:35

Mesaj de evin » 29 Ian 2010, 22:04

un bat ok de inceput te costa 3-400 Ron, o mulineta decenta fara fite 2-300, un fir bun 100-150, iar mustele bune sunt alea pe care le faci singur si prind (costa intre 1 Ron si infinit in functie de cat timp si materiale pierzi pana te inveti)

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 29 Ian 2010, 22:27

mulineta buna gasesti si sub 200 lei, de ex okuma slv care e cam pe la 170.
snur bun, de ex. cortland 333 e suficient pt. inceput, costa cam 80-90 lei.
daca vrei si waders+bocanci, gasesti cam la 700 lei.
daca iei muste de la legatori, gasesti de la 2,5 la 4 lei bucata. Pt. inceput nu cred ca merita sa investesti si in scule si materiale de legat.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Avatar utilizator
shimano
veteran
veteran
Mesaje: 1314
Membru din: 16 Dec 2009, 14:42
Localitate: Targu-Mures
Contact:

Mesaj de shimano » 29 Ian 2010, 22:31

:oops: Eu ma gandeam ca o investitie initiala de vreo 3-400 lei imi va acoperi si batzul, si mulineta, si cam tot...dar vad ca aici la voi e scumpenie mare, chiar mai mare ca la spinning cu lansete si voblere... :lol:

evin
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 220
Membru din: 13 Ian 2010, 18:35

Mesaj de evin » 29 Ian 2010, 23:00

Teoreti, nu-i imposibil ce vrei tu. Daca gasesti prin piata un bat pe la 150, mulineta ieftina gasesti si oricum nu o folosesti decat sa strangi firul pe ea (sa zicem 50), la fir nu poti sa faci rabat (deci 8-90). Maxim 300, cu niste cizme sold, aproape 400.
Dar, cu cizmele sold nu intri oriunde. La inceput, nu lansezi f departe si precis (indiferent de echipament), asa ca ai tendinta sa te apropii f mult de locurile care par bune. Rezultat 1 - sperii pestii si nu prinzi.
Rezultat 2 - nu esti atent si intrii in apa mai adanca decat soldarele.
Inca nu ai prins peste, esti ud si inghetat.
Ai doua variante: -renunti
sau
- mergi mai departe cu incercarile: primul pas upgradezi soldarele care te-au dezamagit. Acum iei niste wadersi de top, ca ai aflat cum e daca nu ai cizme ca lumea. Continui sa incerci sa inveti. Acum ai wadersi, poti intra si in apa mai adanca, dar te gandesti totusi ca e mai bine sa te apropii prudent. Prima lansare nu ajunge unde vrei tu, mai faci un pas si arunci cea mai buna musca in copac. Tragi putin de ea, nu se desgata, te gandesti sa rupi. Totusi, e cea mai buna musca, nu se gaseste de cumparat (ai primit-o de la un batran muscar...). Acum ai wadersi, asa ca intri dupa ea. Emai greu decat ai crezut sa o desfaci, asa ca tulburi apa bine si sperii toti pastravii pe 500m. Mai incerci cateva lanseuri, dar nu merge cum ai vrea, mai agati cateva muste, mai rupi cateva de duzina (cu aia buna nu mai dai dupa sperietura ca ai putea sa o pierzi). Pleci dezamagit, pe drumul lung spre casa te gandesti unde ai gresit.....
La urmatorul salariu cumperi un bat ''super'', destul de scump si abia astepti sa ajungi iar la locurile alea bune. Ajungi, dar dupa doua ore iti dai seama ca mai ai nevoie de mult antrenament. (dar ai doua randuri de echipament si ai trecut de 1500 lei investiti). De aici nu mai este intoarcere!



:D :D :D :D

Avatar utilizator
buntaro
senior
senior
Mesaje: 366
Membru din: 27 Aug 2007, 21:03
Localitate: cluj-napoca

Mesaj de buntaro » 29 Ian 2010, 23:10

mai bine de atat nu ti-o putea zice nimeni,intr-adevar cam toate chestiile pt musca sunt foarte scumpe da daca te-a intepat nu mai ai scapare eu eram nebun cu spinning-ul pana anul trecut iar acuma ma uit la bete cam indiferent, daca in alti ani cumparam aproape un vobler la saptamana in tot anul trecut cred ca am cumparat maxim 5, m-au muscat Winston,Simms si alte nume,ai grija la ce te bagi!!

Avatar utilizator
shimano
veteran
veteran
Mesaje: 1314
Membru din: 16 Dec 2009, 14:42
Localitate: Targu-Mures
Contact:

Mesaj de shimano » 29 Ian 2010, 23:20

:lol: Pai daca ma speriati in halu' asta, nu voi mai avea curaj sa ma apuc... stiu si eu cum e sa-ti iei voblere saptamanal...am acest virus in mine...si nu ma pot opri. Iar daca muscaritul va fi si mai si, atunci e vai de mine...

PS: Am deja cizme...pana-n piept, asa ca m-am scapat de-o grija :wink:

parintele
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 250
Membru din: 11 Ian 2005, 19:51

Mesaj de parintele » 30 Ian 2010, 03:47

shimano scrie::lol: Pai daca ma speriati in halu' asta, nu voi mai avea curaj sa ma apuc... stiu si eu cum e sa-ti iei voblere saptamanal...am acest virus in mine...si nu ma pot opri. Iar daca muscaritul va fi si mai si, atunci e vai de mine...

PS: Am deja cizme...pana-n piept, asa ca m-am scapat de-o grija :wink:
Ochii te sperie, mainile te scapa... :lol: Eram in aceeasi situatie acum vreo juma de an, spre sfarsitul sezonului trecut.
Poti incepe cu bani putini sau cu bani multi, tot la foarte multi bani, nebunie si o indiferenta aproape totala fara de orice nu e musca vei ajunge :lol:

Treaba este simpla, desi e nevoie de un echipament bun ca sa poti invata/pescui, aici un bat bun fiind necesar ca sa inveti corect castingul de baza spre exemplu, se poate si cu bani mai putini.

Poti gasi echipament complet de calitate ok pentru pescuit cu 250 de ron... Poti lua ceva decent din magazin cu 300-350...
Un bat decent de musca pentru a incepe sa pescuiesti cu el poate fi undeva pe la 150 de ron, spre exemplu Cormoran Flycor...nu e un bat rau deloc pantru banii lui.
Un fir asa cum ti s-a mai spus (firul este impreuna cu batul, cel mai important element al echipamentului la musca) il poti lua sub 100 de ron, are si vision ceva, are si cortlandul pe piata noastra 333-ul...
Mulineta nu conteaza, dimpotriva, grafiturileusoare si ieftine, 30-50 de ron, sunt foarte ok...
Daca vrei aluminiu (mai grea, mai durabila) exsita okuma SLV... ca functionalitate e fix acelasi drac cu una de plastic.

DAca esti dispus sa iei ceva SH, poti gasi scule cu valoare dubla de noi in banii astia, aprox 300 de ron....evident, de obicei si mai bune, dar nu intotdeauna.
Un SLV echipat cu fir, uneori folosit 1-2 sezoane dar ok, alteori ou sau aproape nou, poate fi undeva la 130-170 ron...Un bat poate fi 100 de ron...


In rest, ochelari polarizanti, niste leadere care costa cam 10-15 ron bucata, dar poti incepe si cu leadre facute de tine din fir de 05 pana la 016, 1-2 role de mono bun de 0.16-0.12 si astea sunt sculele de pescuit.


Waderii sunt pentru mai tarziu, o sa stii singur de ce iti trebuie si vei intelegesi de ce costa cat costa...

Mai trebuie mustele...cumparate, ceea ce nu prea merita, capatate de la vre-un coleg de pasiune bucuros ca inca unul e pe cale sa se infecteze si dornic sa il ajute sa se nenoroceasca :lol: ...
Sau poti sa mai investesti bani de voblere pe vreo 2-3-4 luni in ceva care cu siguranta va prinde mai mult peste decat saraciile alea de plastic (daca vorbim de clean, pastrav, etc...)

O menghina indiana costa cateva sute de mii, nu prea se gaseste noua asa usor dar se poate comanda, cred ca exista si prin tara si cu siguranta exista pe unele situri dinpolonia de unde vine in catva zile.
Un tensor de 5-7 lei, 1-2 role de ta, alba si neagra, poti lega si cu ata din mercerie pt inceput... ceva par de iepure, ceva beteala subtirica, ceva foam niste fulgi la bucata, ceva carlige, o forfecuta, inca alte 2-3 nici unelte pentru legat si poti sa iti faci si tu ceva muste ok...

De obicei pasionatii de musca se ajuta intre ei si daca gasesti pe cineva in zona ta care sa te indrume putin si sa iti arate una alta, multe din acste probleme care acum par niste super dileme vor deveni chestiuni simple si nu neaparat scump de rezolvat...

DAca ai putina masura, desi tot ce e legat de musca e scump, de parca ar fi o treaba exclusivista si elitista, cu putin ajutor totul poat deveni deloc mai costisitor decat la spin.

DOAR CA, asa cum ti s-a spus mai sus, daca iti place si te apuca nebunia, sky is the limit... poti afla cu surpindere ca se poate pescuit aproape orice la musca, ca unele specii se preteaza chiar foarte bine la acest echipament, (stiuca, avat, biban)ba chiar e mult mai productiv uneori si incomparabil mai spectaculos...
o sa vrei alte bete, alte fire, mai bine spus SI alte ...O sa vrei materiale pentru flytying de calitate si o sa intelegi singur de ce merita un gat cu fulg de cocos cat o lanseta de spin decenta...

O sa descoperi ca legatul mustelor este cel putin la fel de provocator ca si pescuitul lor, ca pescuitul iti va manca energia si atentia si cand nu esti pe apa, mai mult decat la spin, ca ai mult mai multa libertate in creatia mustelor si in modul in care le pescuiesti...

Daca te virusezi, esti halit...n-o sa mai ai timp sa ...voblere and shit, n-o sa mai ai chef sa ...voblere, textile and shit..

Eu deja osa pun la vanzare voblerele si lansetele de spin, voi pastra doar o cutie cu linguri si twistere(astea foarte putine) si o lansetuta mica si usurica pentru stiuca, sa nu zic ca nu am si eu o lanseta acolo, in dulap, cine stie...poate o voi folosi odata...la copca...sau prin delta, cand o sa am mana in gips si nu pot lansa firul de musca....mai stii? :lol:


APuca-te, daca te-ai gandit la asta inseamna ca ai tu ceva...sistemul imunitar e varza si e pacat sa nu te nenorocesti pe viata :lol: dar intr-un mod in care acum nici nu iti poti imagina cat e de placut. ;)
ia ce iei, nu conteaza...de cati bani ai...dupa prima partida reusita esti terminat..Eu m-am ferit vreo cativa ani ca dracu de tamaie, degeaba.

Avatar utilizator
kuin tauti
veteran
veteran
Mesaje: 1851
Membru din: 22 Noi 2007, 21:12
Localitate: Renolandia

Mesaj de kuin tauti » 30 Ian 2010, 08:54

evin scrie: Acum ai wadersi, asa ca intri dupa ea. Emai greu decat ai crezut sa o desfaci, asa ca tulburi apa bine si sperii toti pastravii pe 500m. Mai incerci cateva lanseuri, dar nu merge cum ai vrea, mai agati cateva muste, mai rupi cateva de duzina (cu aia buna nu mai dai dupa sperietura ca ai putea sa o pierzi). Pleci dezamagit, pe drumul lung spre casa te gandesti unde ai gresit.....
mda ! hazlie decrierea... probabil inspirata din intimplari adevarate :lol: , dar cin te-a pus sa o iei la vale ? :lol:


@ Parinte cre daca eram pi messu lu tzaranel luai ban pt info fals :lol:

dar acu nah... dupa ce ne iexplici cum sta treba cu , " castingul corect " :lol: poate ii dai lu shirmaro un link de pe alt sait cu o discutie despre role de grafit vs molinete d´aluminiu pe care siguuur ai citito... :oops: :lol: si porma iti povestesc io cum e faza cu lanseta spinn pt copca :lol:

ok ? :lol:

Scrie răspuns