un nou site de flyfishing
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Martzianule,
"Da' io cand scriu apai scriu"...
"PASTRAVI SI LIPAN!!! adica nu-i luati numai pe aceia care au peste dimensiunea legala(daca mai gasiti)".....
Cu alte cuvinte tu vrei chiar sa-i luam pe toti!!!! Dar ce o sa zica Ivan de la Doda Pilii si ceilalti localnici????
Marztianule cand mai scrii fi te rog mai ...terestru.
Jean Scurtu
"Da' io cand scriu apai scriu"...
"PASTRAVI SI LIPAN!!! adica nu-i luati numai pe aceia care au peste dimensiunea legala(daca mai gasiti)".....
Cu alte cuvinte tu vrei chiar sa-i luam pe toti!!!! Dar ce o sa zica Ivan de la Doda Pilii si ceilalti localnici????
Marztianule cand mai scrii fi te rog mai ...terestru.
Jean Scurtu
Nea Jeane, cred ca martzianu a gresit in exprimare, sau mai bine zis, in ortografie. Cred ca a vrut sa puna virgula inainte de "numai". Adica sa-i luam numai pe cei de la dimensiunea legala in sus.
Corect ar fi fost: "Nu-i luati decat pe cei peste dimensiunea legala" sau "Luati-i numai pe cei...." etc...
Corect ar fi fost: "Nu-i luati decat pe cei peste dimensiunea legala" sau "Luati-i numai pe cei...." etc...

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
...mmmm...da ... acesta-i pacatul scrisului si nu a vorbitului. Asta e. Pe Marte nu este o scoala prea buna....
Vroiam sa accentuez fapatu ca cel mai important lucru este sa protejam pastravul si lipanul luandu-i doar pe cei peste dimensiunea legala. In schimb cleanul si bibanul sa-i nimicim.
. Astfel peste cativa ani sa putem prinde un pastrav "mare" si sa zicem ...datorita mie a crescut "in halu asta". Macar sa incercam sa facem chestia asta chiar daca sunt putine sanse de reusita.
Vroiam sa accentuez fapatu ca cel mai important lucru este sa protejam pastravul si lipanul luandu-i doar pe cei peste dimensiunea legala. In schimb cleanul si bibanul sa-i nimicim.

casting cu "FLO"
++++ salut, am intrat si m-am inregistrat si eu pe acest forum, vazand ca discutati aici de pescuitul la musca.FLO scrie:Abia astept sa putem exersa lansarile pt ca mie nu prea mi se aseaza leaderul bine pe apa ci ramane in urma tot timpul.
in legatura cu lansarea snurului, casting-ul propriu-zis, este important in pescuit ptr finetea si siguranta lansarilor, dar mai ales pentru placerea cu care faci niste lansari corecte. in cazul acesta pot spune ca iti creste confortul in timpul partidei, bratul oboseste mai greu, sa nu mai zic ca daca lansezi bine si asezi musca unde doresti, ai sanse mai mari sa invingi vigilenta pestilor.
o alta problema, cea de care amintesti, este asezarea lieder-ului gresit, curbat, cu varful spre inapoi. este clar ca daca asezam musca astfel pe apa nu mai nimerim zona vizata cu pesti, in plus, se poat speria de bucla formata pe apa, care face la rand-ui dara pe apa. poti remedia acest aspect, numai din miscarea finala imprimata lansetei si snurului: la terminarea cursei spre inainte, nu cobora total lanseta spre inainte, incearca o oprire progresiva a coborarii; cu oarece exersare si indemanare poti chiar sa incerci o noua micro-ridicare a lansetei in momentul caderii snurului pe suprafata apei. deci lanseta s-a oprit din cursa, cade snurul, iar in cadere, ridici putin lanseta. acest stop iti asigura o cadere "in prelungire" a lieder-ului pe apa.
este posibil ca lieder-ul sa fie disproportionat ca grosime terminala, ori ca grosime si lungime pe segmente si astfel sa-ti ingreuneze prezentarea, dar sincer, o prezentare defectuasa a mustei face aproape imposibil un pescuit sa zicem...la musca uscata.
cu musca este mai greu, daca nu reusesti cu lieder-ul liber.
++++martzianu scrie:In sfarsit am ajuns la un net si pot scrie si eu ceva.
Stiti ce? m-am saturat de atata iarna si vreau sa vina odata vara sa pot in sfarsit pescui. Voi nu?
Sa va zic ceva despre Lacul de la Belis-Poiana Horii-Ponor si zona de pe acolo ...nu ca as stio si as pescui pe acolo sau as sta in Belis.... . Pai pana mai ieri in lac era destul clean, care prin iunie iulie cand era mai cald iesea la depunere si manca ca prostu' (in urma cu 2-3 ani la Monosei o fost "macel"), dar acuma bibanu nush de unde sfantu o aparut (accidental la fel ca si cleanu cred..sigur) ii stapan.Ce ii mai rau ii ca mananca icrele celorlalti pesti. Pastrav si lipan...mai putin.
Valea Belisului...a fost odata ca niciodata.... nici nu mai stiu ce sa zic. Cand aveam 4-5 ani si ma ducea tata cu el la pescuit... scotea si 2 pastravi odata. Acuma clean porc in toata regula. Pastrav si lipan... nimic pote vezi o coada da si aia mica si urata.
Somesul mai merge... da si acolo ii numa' clean.
++++ nu cred ca pestii astia au ajuns accidental. lacul belis are o suprafata prea mare ca sa fie populat accidental. nativ, in urma aparitiei acestui baraj artificial, trebuia sa contina pastrav, lipan, poate si clean. depinde ce exista pe rau in momentul aparitiei acestui baraj, depinde si in ce ordine au fost construit barajele din amonte si probabil si de altitudine.
accidental pestii, bibanul mai recent si cleanul au aparut poate din cauza pescarilor, care veneau cu galetusa de pestisori recoltati din alte zone si la finalul partidei sau accidental, varsau continutul in apa lacului. nu cred eu ca pescarii, desi scrie clar in permisul oricarui pescar sportiv, ca nu ai voie sa introduci in nici o apa specii noi, plecau acasa cu pestisorii, fara sa-i deverseze in lac.
varianta cu adusul de catre pasari n-o pot crede. am auzit si eu povesti cand eram copil ca pasarile aduc pe picioare plante cu icre si astfel apar pesti accidental dintr-un lac in altul. este greu de crezut, icrele fiind sensibile nu numai la calitatea apei in care stau, dar mai ales la schimbarea temperaturii. un pui poate sa moara daca temperatura apei creste sau scade brusc cu 1-2 grade, icrele sunt si mai sensibile. iar intre apa unui lac si temperatura din timpul zborului, exista diferente notabile.
eu cred a lacul a fost populat cu buna stiinta si acest lucru nu cred ca-l putea face oricine.
dc bibanul este din ce in ce mai mult? ptr ca bibanul nu are nevoie de alta specie ptr a supravietui. am pus o intrebare similara la nucet, inainte sa incercam popularea cu salau. ni s-a raspuns ca daca am lasa lacul in pace si nu l-am influenta cu nimic o perioada mai lunga, peste o perioada vom gasi exclusiv biban. acest peste isi consuma cu placere propria progenitura si astfel elimina usor usor si celelalte specii existente, mancandu-le icrele si puii. pestii adulti mor in timp de batranete si astfel bibanul devine seful propriei specii, unic in lac.
Bun si acuma am o intrebare si eu: cum sa vopsim penele de facut muste sau unde se pot gasi de cumparat ceva pene mai deocheate? (in afara de alea din curte...si umblatoare pe deasupra). Ate? Altele?
P.S. Daca veniti la pescuit pe la mine prin zona pote ma gasiti ....sau va gasesc eu pe voi.... Atentie insa! Incercati sa va luati un permis totusi. Nu ii asa mult si daca luati pe o zi puteti pescui si 3-4. Sa incercam sa fim si noi totusi oameni adevarati. A si inca ceva: PROTEJATI SPECIILE IMPORTANTE: PASTRAV SI LIPAN!!! adica nu-i luati numai pe aceia care au peste dimensiunea legala( daca gasiti). In schimb cleanul si bibanul nu-l crutati oricat de mic ar fi. Stiu ca nu e ortodox da' totusi sunt ape de munte in care ar trebui sa domine pastravu si lipanu. Atat. Ciao.
Scuze de lungimea mesajului....da' io cand scriu apai scriu!
a venit vorba de vopsire...la fly
[quote="martzianu"]
Bun si acuma am o intrebare si eu: cum sa vopsim penele de facut muste sau unde se pot gasi de cumparat ceva pene mai deocheate? (in afara de alea din curte...si umblatoare pe deasupra). Ate? Altele?
++++ vopsirea penelor pentru realizarea artificialelor este o operatie delicata, deoarece folosim materiale delicate. cel mai simplu ar fi sa le coloram cu marker permanent, o solutie rapida si de multe ori eficienta.
depinde si la ce fel de pene te referi, marii producatori de materiale reusind sa vopseasca orice, incepand cu masca si blana de iepure sau alte animale domestice sau salbatice si pana la fulgii si penele la care cred ca te referi. de obicei pentru a reusi o vopsire, pana respectiva trebuie sa aiba niste minime calitati. dc, pentru ca in urma vopsirii se pierd din calitati, structura avand de cele mai multe ori de suferit. o alta calitate f importanta este ca pana respectiva sa fie de culoare alba sau cat mai deschisa. desigur ca este complicat si chiar greu sa gasim pene si fulgi albi, cu calitati deosebite, asa ca mai toti producatorii ce apeleaza la acest tertip decoloreaza intai materialul care doresc sa-l coloreze. dupa aceasta operatie urmeaza vopsirea propriu-zisa. fiecare material are un alt tip de vopsire optima, in sensul ca unele se vopsesc prin fierbere, precum lana, altele se vopsesc prin acoperire cu substante chimice, uneori chiar prin electroliza, in cazul in care se doreste argintarea, cuprarea sau alte culori interesante.
inchipuie-ti cum se vopseste lana, cu binecunoscutul galux, prin fierbere. este oarecum simplu la prima vedere, insa in practica este mult mai greu. de exemplu, ca sa vopsesti blana de cerb iti trebuie multa experienta pentru a avea rezultate multumitoare.
sper ca in mare ti-am deschis perspectivele de vopsire si modificare a culorilor materialelor de care spui.
++++ vopsirea penelor pentru realizarea artificialelor este o operatie delicata, deoarece folosim materiale delicate. cel mai simplu ar fi sa le coloram cu marker permanent, o solutie rapida si de multe ori eficienta.
depinde si la ce fel de pene te referi, marii producatori de materiale reusind sa vopseasca orice, incepand cu masca si blana de iepure sau alte animale domestice sau salbatice si pana la fulgii si penele la care cred ca te referi. de obicei pentru a reusi o vopsire, pana respectiva trebuie sa aiba niste minime calitati. dc, pentru ca in urma vopsirii se pierd din calitati, structura avand de cele mai multe ori de suferit. o alta calitate f importanta este ca pana respectiva sa fie de culoare alba sau cat mai deschisa. desigur ca este complicat si chiar greu sa gasim pene si fulgi albi, cu calitati deosebite, asa ca mai toti producatorii ce apeleaza la acest tertip decoloreaza intai materialul care doresc sa-l coloreze. dupa aceasta operatie urmeaza vopsirea propriu-zisa. fiecare material are un alt tip de vopsire optima, in sensul ca unele se vopsesc prin fierbere, precum lana, altele se vopsesc prin acoperire cu substante chimice, uneori chiar prin electroliza, in cazul in care se doreste argintarea, cuprarea sau alte culori interesante.
inchipuie-ti cum se vopseste lana, cu binecunoscutul galux, prin fierbere. este oarecum simplu la prima vedere, insa in practica este mult mai greu. de exemplu, ca sa vopsesti blana de cerb iti trebuie multa experienta pentru a avea rezultate multumitoare.
sper ca in mare ti-am deschis perspectivele de vopsire si modificare a culorilor materialelor de care spui.