sfat pentru un incepator
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
sfat pentru un incepator
stimati viitori colegi, de vreo trei ani dau la spinning si din primavara doresc sa devin pescar la musca. n-am dat niciodata, nu stiu cum se face, nu stiu ce trebuie sa urmaresc la achizitia unui bat de musca, mulineta, fir samd... vara asta am fost prima data la pastrav, pe riu, cu vobler,cea mai mare captura fiind de 380 gr. in general pe riurile unde o sa merg este pastrav destul de mic ( a prins un cunoscut unul de 980gr)
am inceput sa ma interesez de echipament ( nu am un buget extraordinar de mare) si am gasit un bat Ron Thompson Steelhead II 9`clasa 4-5 care mi-a placut, pret 150 ron... Ce ziceti merita sa-l iau, sa caut de la Balzer?
am citit in prelabil topicurile anterioare...
am inceput sa ma interesez de echipament ( nu am un buget extraordinar de mare) si am gasit un bat Ron Thompson Steelhead II 9`clasa 4-5 care mi-a placut, pret 150 ron... Ce ziceti merita sa-l iau, sa caut de la Balzer?
am citit in prelabil topicurile anterioare...
in rest ... we are the best!
cat sa inveti sa dai la musca e bun si un bat Ron Thompson (eu folosesc asa ceva la spinning si e excelent) ... sa iti iei un snur clasa 5 si o mulineta care sa se potriveasca desigur cu batul ....
si eu sunt incepator in ale musculitei, am inceput la sfarsitul verii ...
... si am un bat Cormoran Speciland cl.5 pe care am dat aproape 180 RON, o mulineta Okuma de vreo 50 RON si un snur R. Thompson de vreo 60 RON .... din toate astea ma impac destul de bine cu batul si mulineta (mai am ffffff multe de invatat) dar snurul nu ii ceea ce doream .... e putin cam prea sarmos si nu se intinde asa cum doresc eu pe apa (aici poate fi de vina si mana mea) ....
io iti zic sa te duci tu la magazin, sa iei batul in mana, daca iti place ia-l si incalta-l cu o mulineta care sa se potriveasca la fix cu el... si dupa aia urmeaza snur-ul .... in asta chiar merita sa investesti ceva mai multi bani ca sa nu te enervezi pe apa peste masura ....
numa bine
si eu sunt incepator in ale musculitei, am inceput la sfarsitul verii ...

io iti zic sa te duci tu la magazin, sa iei batul in mana, daca iti place ia-l si incalta-l cu o mulineta care sa se potriveasca la fix cu el... si dupa aia urmeaza snur-ul .... in asta chiar merita sa investesti ceva mai multi bani ca sa nu te enervezi pe apa peste masura ....
numa bine
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
Mie personal RonT imi plac cel mai putin din ce am vazut pe la noi. Acu nici n-am mai mers pe la magazine de vreo 2 luni, sa vad ce a mai aparut. Poate merg azi sa vad ce si cum.
Clasa batului as zice ca ai nevoie sa fie 4 sau 4/5.
Mulineta e cea mai putin importanta pentru ce ai tu nevoie, asa ca nu merita sa-ti bati capul si poti face putina economie luand ceva mai putin costisitor. Totusi sa nu fie o rasnita din aia care face zgomot de poti sa o folsesti cand mergi in galerie pe stadion, caci te vei enerva pe apa ca se uita toti lung la tine ca le sperii pestii!
)
Snurul insa merita un efort in plus. Un snur sarmos, care nu se intinde bine, te face sa ratezi aproape toti pestii care iti sar pe muste. Eu as zice ca momentan ai nevoie de un snur de tip DT de clasa 4 sau 5, preferabil 4.
Clasa batului as zice ca ai nevoie sa fie 4 sau 4/5.
Mulineta e cea mai putin importanta pentru ce ai tu nevoie, asa ca nu merita sa-ti bati capul si poti face putina economie luand ceva mai putin costisitor. Totusi sa nu fie o rasnita din aia care face zgomot de poti sa o folsesti cand mergi in galerie pe stadion, caci te vei enerva pe apa ca se uita toti lung la tine ca le sperii pestii!

Snurul insa merita un efort in plus. Un snur sarmos, care nu se intinde bine, te face sa ratezi aproape toti pestii care iti sar pe muste. Eu as zice ca momentan ai nevoie de un snur de tip DT de clasa 4 sau 5, preferabil 4.
Hai ca spun si eu o varianta !
Eu zic sa cumperi din prima un bat ca lumea de 4/5 (asta mai merge la pestrav si lipan si e excelent la clean) , fiind ca ramai cu asta sa iei si o mulineta cat de cat ,iar snurul pt inceput poate sa fie unul wf4f de RonT.
Baturile RonT nu sunt de calitate am vazut rupind spitul in timpul montarii deci nu au fost fortat , cormaron e cam la fel.... deci mare atentie la bat.
Mulineta ce am vazut la noi si e ceva mai bun e Okuma sierra dar la cluj tre sa fie si de Shimano (sa nu iei unul de plastic ).
Snurul pt inceput poate sa fie su unul mai ieftin , oricum o sa tragi pe pamint o sa treci peste el etc la 50-60ron gasesti si RonT wf4f e ceva mai bun decit varianta dt si primesti si un conector la el. Un snur ca lumea costa 150-200ron dar la inceput (pe primul 2 ani) diferenta asta e mai bine sa investesti in bat si mulineta.

Eu zic sa cumperi din prima un bat ca lumea de 4/5 (asta mai merge la pestrav si lipan si e excelent la clean) , fiind ca ramai cu asta sa iei si o mulineta cat de cat ,iar snurul pt inceput poate sa fie unul wf4f de RonT.
Baturile RonT nu sunt de calitate am vazut rupind spitul in timpul montarii deci nu au fost fortat , cormaron e cam la fel.... deci mare atentie la bat.
Mulineta ce am vazut la noi si e ceva mai bun e Okuma sierra dar la cluj tre sa fie si de Shimano (sa nu iei unul de plastic ).
Snurul pt inceput poate sa fie su unul mai ieftin , oricum o sa tragi pe pamint o sa treci peste el etc la 50-60ron gasesti si RonT wf4f e ceva mai bun decit varianta dt si primesti si un conector la el. Un snur ca lumea costa 150-200ron dar la inceput (pe primul 2 ani) diferenta asta e mai bine sa investesti in bat si mulineta.
ce intelegi prin bat ca lumea?_Sanya scrie:Hai ca spun si eu o varianta !![]()
Eu zic sa cumperi din prima un bat ca lumea de 4/5
n-as vrea sa bag nici super multi bani din prima ca deja anul asta am luat vreo doua rinduri de lansete de spin + barca...si nevasta-mea...

multumesc tuturor pentru sfaturi!
Eh. acum daca nu am dreptate va rog sa ma corectati !
Deci : baturil;e la care noi spunem ca-s de calitate incep de la 60$ in SUA la noi asta inseamna 100$ sau si mai mult ,cele pe care tu gasesti in magazinele noastre la pret sub 200ron nu au nici calitatea asta. Sunt din carbon frumoase etc etc dar aici se termina...
Parerea mea ca daca eu acuma trebuia sal iau primul bat eu as lua una mai ca lumea. Cel mai mare investitie totdeauna este batul ,si merita ca din tot echipament asta folosesti asta uzi .Mulineta mai mult folosesti pt depozitarea firului , si la inceput nu trebuie un fir nu stiu ce marca .. asta am scris deja mai sus. Acum daca nu cumperi chiar in anul asta si numai anul viitor la primavara nu se'ntimpla nimic , merita sa astepti ... parerea mea.
Deci : baturil;e la care noi spunem ca-s de calitate incep de la 60$ in SUA la noi asta inseamna 100$ sau si mai mult ,cele pe care tu gasesti in magazinele noastre la pret sub 200ron nu au nici calitatea asta. Sunt din carbon frumoase etc etc dar aici se termina...
Parerea mea ca daca eu acuma trebuia sal iau primul bat eu as lua una mai ca lumea. Cel mai mare investitie totdeauna este batul ,si merita ca din tot echipament asta folosesti asta uzi .Mulineta mai mult folosesti pt depozitarea firului , si la inceput nu trebuie un fir nu stiu ce marca .. asta am scris deja mai sus. Acum daca nu cumperi chiar in anul asta si numai anul viitor la primavara nu se'ntimpla nimic , merita sa astepti ... parerea mea.
Pasek, e o mica problema. Pescuitul cu MA cere extrem de multe resurse. De la bat usor si confortabil pentru a putea pescui toata ziua ( gandeste-te ca se fac sute si mii de lansari pe zi si conteaza 10gr in plus la greutatea sculei) la echipament, waderi ( costa cat o barca gonflabila bunicica), underwear, geaca speciala, bocanci speciali, fire de musca de calitate, muste, cutii, etc.pasek scrie:ce intelegi prin bat ca lumea?_Sanya scrie:Hai ca spun si eu o varianta !![]()
Eu zic sa cumperi din prima un bat ca lumea de 4/5
n-as vrea sa bag nici super multi bani din prima ca deja anul asta am luat vreo doua rinduri de lansete de spin + barca...si nevasta-mea...![]()
![]()
dar nici n-as vrea sa dau banii pe bombe...
multumesc tuturor pentru sfaturi!
Este un pescuit costisitor, si la genul asta de pescuit calitatea minima recomandata este cea medie. Adica cu un bat de 150 lei, dupa un an nu vei sti cum sa scapi de el si vei vrea altul, daca nu ai echipament bun te vei trezi cu reumatism (apele de munte si nu numai sunt reci - gandeste-te ca stai ore intregi in ele ).
Sincer, nu vreau sa ma consideri snob ci mai repede prea sarac sa imi cumpar lucruri ieftine pentru pasiunea mea. Pescuitul la musca - ca si sport-nu este pentru oameni saraci. Asa ca uita din start ca poti sa iti cumperi echipament cu 10% din salarul tau. Sfatul este pur si simplu prietenesc si nici decum cu intentia de a te descuraja. Am trecut si eu prin etapele de "zgarcenie" si la sfarsit am constatat ca ma doar oasele si am ajuns la echipament sofisticat si scump pentru a ma proteja de frig si apa rece si pentru ca la sfarsitul zilei sa fiu cu zambetul pe buze dupa toata sesiunea de pescuit si nu sa ma plang ca ma dor toate - fie vara fie iarna la -15grade
sanatate
hai sa iti fac un calcul
Obligatoriu ai nevoie de :
1 bat de calitate, -incep de la 5milioane (Rainshadow - Paul Sas importator, sau Vision de la Energofish )
2.Mulineta - aici merge si una de 30 -80lei
3. Fir ca lumea , incepe de la 150lei.
4. Waderi -500-900lei - poti si cizme dar te paste reumatismul si vei face injectii cu Moldamin pe urma.
5 Bocanci speciali pt waderi - incep de la 200lei - Vision
6. Underwear- incepe de la 100lei ( polar/fleece) bumbacul nu functioneaza aici
Nu mai vorbesc de muste dar sa zic ca iti comanzi de la un legator bun 30-100muste in primul an ceea ce inseamna maxim 200lei.
Fa un calcul
PS
n-am pus geaca de ploaie, bluze de corp si mincioage, cutii, etc. Asta consider eu minimul
Obligatoriu ai nevoie de :
1 bat de calitate, -incep de la 5milioane (Rainshadow - Paul Sas importator, sau Vision de la Energofish )
2.Mulineta - aici merge si una de 30 -80lei
3. Fir ca lumea , incepe de la 150lei.
4. Waderi -500-900lei - poti si cizme dar te paste reumatismul si vei face injectii cu Moldamin pe urma.
5 Bocanci speciali pt waderi - incep de la 200lei - Vision
6. Underwear- incepe de la 100lei ( polar/fleece) bumbacul nu functioneaza aici
Nu mai vorbesc de muste dar sa zic ca iti comanzi de la un legator bun 30-100muste in primul an ceea ce inseamna maxim 200lei.
Fa un calcul
PS
n-am pus geaca de ploaie, bluze de corp si mincioage, cutii, etc. Asta consider eu minimul
va multumesc tuturor pentru sfaturi si chiar o sa tin cont de ele. nu intentionam sa cumpar echipament pentru culorile cu care este vopsit si de aceea am cerut ajutorul vostru. ideea era sa ma feresc de snobism si sa nu arunc cu banii aiurea ( pentru spin mi-am luat doua lansete trabucco de care sint super multumit cu toate ca majoritatea spun ca au defecte de constructie, ca se rup samd). am inteles ce inseamna un minimum necesar si caracteristile ce trebuie urmarite.
inca o data multumesc pentru sfaturi
topicul este inca deschis

inca o data multumesc pentru sfaturi
topicul este inca deschis

m-am hotarit sa iau bat cabelas sli #4-5 custom made, fir scientific anglers, mulineta okuma airstrem, backing dacron... ce parere aveti? nu m-am hotarit la lider si tipet. si nici nu stiu de unde sa-mi iau muste!!!!! poate ma ajutati cu un nume de legator ceva...
wadersi si polare la anu` ca anu asta a expirat bugetu, mai trebuie sa ramina si de o bere la vara pe terasa, nu?
wadersi si polare la anu` ca anu asta a expirat bugetu, mai trebuie sa ramina si de o bere la vara pe terasa, nu?