Rusalii artificiale - intrebari

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 09 Aug 2004, 09:45

Ioan S ... vezi pe siteul de care aminteam anterior ca au aparut doua raspunsuri. Cei ce raspund sunt poate si amatori sa-ti faca cateva imitatii. Incearca sa intri in contact cu ei. :)
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 09 Aug 2004, 09:56

Am scris si dincolo ca pentru pescuitul la stationar mustele artificiale sunt inutile. Petru, sper ca esti de acord cu mine. In cazul mustelor artificale contactul pestelui cu musca este foarte scurt. Cu scule specializate simti atacul si intepi instantaneu si tot ai ratari. Daca incerci la pluta sau la fix, inteparea va fi in mod sigur tardiva, plus ca s-ar putea sa nici nu observi atacul.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 09 Aug 2004, 13:28

In anumite cazuri descrierea ta poate sa fie corecta MihaiV. Dar ca in cea mai mare parte a pescuitului la musca artificiala, nu se pot trage concluzii definitive si stabilii reguli generale. Cred ca si tu esti de acord la acest punct cu mine Mihai?

De la caz la caz si "daca ...", ceea ce spui tu este valabil.
Eu am fost in situatia in care o nimfa mare legata pe un carlig de streamer #6, ce in cazul respectiv cred ca era interpretata ca fiind a unei libelule "uriase", a fost atacata atat de salmonide cat si de alte specii atat de violent incat se intepau singure. Asta doar sa dau un exemplu.
Dar am fost si in situatii de care spui tu (nu prea des) in care contactul cu musca era atat de scurt incat nu apucam nici sa simt la mana in cazul nimfelor (dar vedeam in apa ce se intampla), nici sa reactionez la vederea atacului la uscate.

A incerca o idee nu este gresit. Poate ea se poate aplica in anumite situatii ... dar in altele este fara sansa de reusita. Trebuie testat si vazut cand, cum ...etc. Parerea mea este ca nu exista metode gresite ci doar aplicarea lor poate fi inoportuna in anumite cazuri, dar eficienta in altele.

Consider, asa in mod general fara sa fac vre-un aproppo, ca in prea multe cazuri ne taiem craca de sub picioare, limitandu-ne la a aplica o metoda asa zisa "clasica" si incercata si de noi si de altii. Flexibilitatea si adaptarea la imprejurari si situatii noi aparute, cat si o dorinta continua de explorare a posibilitatilor, cat si a unor idei ce la prima vedere par absolut imposibile este frumusetea acestui sport.
A ne ingradii singuri cu niste reguli este ca si cum cu buna stiinta am taia penele din aripile unei pasari dar in acelasi timp sa ne mandrim cu ea ca este cel mai eficace zburator.

Sper ca intelegi ca nu spun toate astea cu un ton de critica. Ci pur si simplu doresc sa subliniez o convingere ce pentru mine este foarte clara. :)

Cand goana dupa peste in sensul negativ al cuvantului dispare si urmarim muscatura ca o confirmare a strategiei alese, ne elibaram de prejudecati ce mai mult strica decat sa imbogateasca viata de pma.
Drumul pana la aparitia muscaturii il consider eu frumusetea pescuitului la musca artificiala. (din nou fac propaganda :lol: )
Incepand cu nasterea unei idei de a lega o musca, legatul si eventual solutionarea unor probleme tehnice, gasirea strategiei corespunzatoare in care aceasta noua creatie este eficace ... sunt cel putin pentru mine etapele cele mai interesante si cand muscatura apare, ea incununeaza un proces ce poate uneori dura ani. Satisfactia nu se poate masura si nu se poate evalua in bani sau mai stiu ce alta unitate de masura. Este o stare euforica ce o data simtita, devine o necesitate. Este o reusita personala de foarte mare importanta ce ne insufla optimismul necesar sa consideram viata, ca meritand sa fie traita. :)

Am ajuns vrand nevrand la o concluzie ce de catre cei din exterior ar putea fi interpretata ca o pura fictiune de natura filozofica. Este asa doar din cauza ca a fii inteleasa, aceasta trebuie traita in realitate si ori cum intentoionez eu sa explic, nu voi reusi 100% ori cat asi incerca.
Ultima oară modificat 10 Aug 2004, 06:35 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 09 Aug 2004, 17:45

Vad ca intrebarile mele au generat alte intrebari (atit aici cit si la http://www.pescarul.com/ ).
Voi incerca deci sa le raspund, atit cit pot.

Pescuiesc pe Prut (aproape exclusiv pe Prut, avind in vedere ca rarele iesiri pe riurile Moldova si Siret au fost sortite esecului - urmare fireasca a pescuitului greu, de fund, pe care il practic).
Aici pe Prut, cind apa este rece, avem o momeala buna la aproape toti pestii. Este "vetrica" - singura denumire sub care este cunoscuta aici. Intr-un dictionar am gasit ca larva de rusalie se mai numeste si vetrica. Iata de ce am intrebat despre rusalie, incercind sa aflu cite ceva mi s-a parut ca aceasta ar fi cea mai cunoscuta denumire in Romania.
Traieste in albia apei, acolo unde pamintul este lutos, si isi sapa niste galerii cu deschidere spre apa. Aceste galerii ajung pina la 6-7 mm diametru. Adincimea depaseste 10 cm (dar nu stiu exact lungimea lor - atunci cind sap dupa ele apa este destul de rece si nu se pune problema intratului in apa).
Asa cum am spus este o momeala excelenta toamna tirziu si primavara devreme. Cu aceasta momeala am prins mai mult de jumatate din speciile de peste de interes pescaresc din Prut. Amintesc speciile prinse de mine in ordinea frecvetei de aparitie (in cirlig): platica, mreana, babusca, raspar, sabita, clean, somn, crap, pietrar, fusar. S-a mai prins cu vetrica avat, scobar, salau, cega (cel putin o cega visez sa prind si eu).
Referitor la locul in care o gasim pot spune ca malul de regula este foarte inclinat, albia adinca la mal, malul spalat de curent. Chiar daca undeva gasim mal favorabil, in lipsa curentului apei, depunerea nisipului face ca in respectivul loc vetrica sa nu aiba conditii favorabile.
Pentru a o scoate se utilizeaza o lopata, cu marginile ridicate, pentru ca pamintul scos sa nu fie spalat de curentul apei. Cind gasesti un loc bun se pot scoate si 20 de bucati la o lopata, dar cind locul a mai fost sapat inainte de alti pescari este ceva mai mult de munca. Toamna, cind apa este scazuta (si ceva mai calda) o gasesc la adincimi de 0,5 - 1 metru sub nivelul apei. Primavara insa adincimea este in cel mai bun caz de 1,5 metri. (In aceasta primavara la primele doua iesiri am gasit-o cam la 2 metri sub apa, insa urmare unor precipitatii si implicit a cresterii nivelului Prutului la urmatoarele doua iesiri am gasit-o la aproximativ 3,5 metri sub nivelul apei. Chiar ma miram cum de n-or fi pescari pe Prut - desi vremea, la inceput de aprilie, era favorabila - mister dezlegat abia cind am inceput sa sapam.) Nu spun ca primavara devreme sau toamna tirziu nu se poate prinde peste si cu alte momeli (rima, pestisor viu, vermusi) insa daca ar fi sa numaram trasaturile acestea sunt de circa 10 ori mai numeroase cind folosesti vetrica.
Traieste 2-3 ani in milul apei sub forma de larva. O data in an, in jurul datei de 1 iulie, larva devine efemerida care nunteste si in mai putin de 24 de ore se reintoarce in apa. Iesirea vetricii la zbor este un adevarat spectacol. Acesta insecta, cazuta pe apa in cantitati mari, devine hrana pentru pesti. Ele zboara pe rind, pe parcusul unei saptamini, mai intens in primele zile. Spre seara, cind s-au adunat destule pe suprafata apei, multime de pesti se hranesc la suprafata. Merita admirat Prutul, la apusul soarelui, in anumite zone, iesirea pestilor la suprafata (pentru a culege vetrica) ajunge la o cadenta de 1 bataie / 5 secunde.
Acum, asa ca intre pescari, dupa ce ai vazut asa ceva, credeti-ma ca e greu de suportat fie si numai o zi fara nici o trasatura. Iar eu deja am avut mai multe.
Daca numeresti pe Prut la zborul vetricii, culegi citeva pe pui in cirlig, fara pluta, fara plumb, doar le lasi sa pluteasca liber pe suprafata apei, pe vreo bulboana, la vreo dolie sau intr-o zona linistita si (daca zona este suficient de linistita) trasatura nu va intirzia prea mult.

Vedeti asadar, ca am suficiente motive pentru a cauta o alternativa la aceasta momeala.
Efemerida (in stare de fluturas) este foarte fragila. Nu poate fi procurata in prima parte a zilei. Este drept insa ca s-ar putea sa fie eficienta doar citeva zile pe an. (Si asta doar in cirligul unui pescar cu ceva experienta).
Larva se procura greu. La vreme de primavara, riscul de a cadea in apa (foarte rece) este o piedica serioasa. Pina o scoti deja soarele este sus. Pentru a nu pierde jumatate din zi cu scosul trebuie sa incepi foarte devreme (cind si conditiile sunt mai nefavorabile). Si nu in ultimul rind, pina o scoti, localnicul, care si-a scos-o de cu seara, a ocupat loul cel mai bun.

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 09 Aug 2004, 18:07

Referitor la dotare si mod de utilizare:

Nu ma gindeam la un pescuit la MA asa cum am vazut la TV. De fapt nici nu cred ca ar fi posibil. Peste tot in malul apei sunt copaci si tufisuri. Acea bucla (ca de bici) pe care o face firul la lansarea MA nu ar avea loc. Poate doar din barca, dar si aici este o problema. Nu am barca. De asemeni legea romana nu prevede pescuitul din barca ca mod in care se poate desfasura pescuitul sportiv (dar nici nu-l sanctioneaza). Cum insa pe Prut Politia de Frontiera isi face datoria (fiind - cred eu - una din cele mai bine pazite ape din tara) aici numai un om incostient pescuieste dincolo de limitarile legii.

Efemerida (artificiala), intentionam s-o lansez utilizind o lanseta telescopica din carbon, Milo, de 5 metri. Eventual lest pentru aruncare un buldo. Pe o zona unde curentul apei este minim si apa suficient de adinca.

Pentru nimfa, ar fi ceva probleme. Majoritatea pestilor la care este eficienta se hranesc la fundul apei. Intre acestia sunt si pesti la care nu vazul ii determina sa ia aceasta momeala (si as aminti aici somnul si cega). Posibil insa ca unii din cei care se prind la vetrica sa atace mai ales pe baza vazului. Iar cind vine vorba de mreana (despre care eu cred ca are cele mai ferme muscaturi) cred ca ar fi posibil de prins in acest mod.

Cit priveste dimensiunile larvei, ele sunt de 3 cm toamna si 4 cm primavara. Pentru efemerida (fluturas), lungimea corpului este undeva intre 4 si 5 cm. Fara a mai pune cele 2 "antene" (terminale, coada - nu stiu ce cuvint le defineste corect) care au si ele circa 5 cm lungime.

Categoric, voi incerca. Poate sansele sunt minime, dar si tentatie este mare.

Multumesc!

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 09 Aug 2004, 19:00

Acum sper ca totusi n-am comis un "sacrilegiu" gindindu-ma sa folosesc MA in pescuitul stationar.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Aug 2004, 19:39

Ioan, chiar in perioada inainte sa ma inscriu pe forum, am fost pe Prut, din ce tin minte, cam cand s-a terminat concediul tau :) Atunci am prins intr-o seara (vineri) zborul vetricii. Nu am vazut un asa spectacol niciodata. Erau pesti, in locurile unde apa era mica (mai ales pe malul celalalt) care "pasteau" vetricele de la suprafata apei. efectiv ieseau cu botul la suprafata si le culegeau. Ceva incantator. Se merita, chiar doar pentru perioada aceea sa dai la MA, cu toate ca nu cred ca neaparat trebuie sa o imite, ar trebui ceva, o MA "uscata" sa pluteasca la suprafata apei, care sa atraga pestele.
Intrebare: Vetrica isi ia zborul doar odata pe an, sau de mai multe ori pe vara? (cam odata pe luna)
Sper sambata sa ajung pe Prut, daca nu o fi crescut prea mult.

Fir intins!

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 10 Aug 2004, 06:44

Din pacate vetrica zboara doar o singura data pe an.

Cit despre Prut, acum este destul de mare, dar - mai ales - apa este mult prea tulbure.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 10 Aug 2004, 07:33

Ioan S

Eu sunt crescut la capatul opus al Ro, pe Mures in Arad. In zona acea a Muresului aveam aceste "dansuri de imperechere", ecloziuni, de care pomenesti tu tot cam prin Mai. Efectiv "nori", in stadiului de zburator al acestei insecte, invadau cateva seri, spatiul aerian pe anumite zone ale Muresului. Tin minte ca mergeam cu alti pescari, cu barca si culegeam insectele cazute pe apa cu un mincioc. Le pastram la rece intr-un borcan cu nisip ud, in straturi.
Pescuiam la fund (dupa ce le rupeam aripile si le trageam pe carlig) si prindeam in principiu cam tot ce avea coada si traia in apa. :)

Nu tin minte sa fi fost de 4 cm lungime. Dar stiu ca aceste insecte au adaptari locale si pot varia in dimensiune. Deci dim. nu este un inconvenient din punctul de vedere al legarii imitatiilor.
Dupa parerea mea culoarea si forma sunt si ele importante. Deci exista o imitatie ce este cunoscuta aici sub numele de "Spent spiner". Ele imita o insecta ce este inecata si pluteste liber pe suprafata apei. Cred ca acestea sunt indicate la pescuit in perioada ecloziunii de care amintesti tu si bine intels ca pentru tine un pescuit la buldo este cea mai buna solutie.

Larva/nimfa ce o scoateti voi din malul de sub apa, este mult mai usor de livrat ca imitatie. In schimb, cred eu fara sa fi incercat, ca trebuie sa o pescuiesti mai variat si cu lestaj mai usor, in miscare. Am discutat aici pe forum de Betisoare tiroleze http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... 3&start=10. Bine intels ca in variante mult mai usoare decat cele prezentate de mine in imaginile expuse. Cu asemnea monturi cred ca s-ar putea sa functioneze si imitatii.
Dar daca dai prea mult timp pestelui sa "guste" artificiala, atunci nu cred ca ai sanse sa-i pacalesti. Deci o data ce ti-ai procurat artificialele, v-a fi nevoie sa experimentezi cu tehnica de pesuit.
Cred ca si la pluta ar merge dar trebuie sa pescuiesti in curent si cu forfag scurt cu pluta foare sensibila. La cea mai mica banuiala de stop a plutei trebuie sa intepi, chiar daca aceasta se opreste doar pentru o fractiune de secunda. Aproape instantaneu. Ce pesti vei pacalii ramane de vazut.

Pentru a-ti face imitatiile am nevoie de poze cat mai bune ale celor doua stadii ale insectei pentru determinarea exacta a culorilor. Daca reusesti sa faci poze (merg perfect si digitale) este bine sa pui in imagine si un linial gradat, sa pot aprecia lungimea si grosimea originalelor. Am aceste poze, nu reprezinta o problema sa-ti fac cateva din fiecare sa poti sa le incerci.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 10 Aug 2004, 08:01

Fa poze sau vorbeste cu un biolog si afla denumirea stiintifica (latineasca) a insectei. Cu denumirea respectiva o putem gasi pe net si putem gasi pozele aferente.

Scrie răspuns