Inele ceramice si shooting headuri

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

tavistan
veteran
veteran
Mesaje: 1168
Membru din: 27 Mar 2012, 08:15

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de tavistan » 15 Dec 2012, 19:35

MihaiV scrie:
tavistan scrie:Pentru clasa 4 ti-as recomanda sa te opresti la 8 picioare. . .
Argumente?
La clase mici mie mi se par mult mai prietenoase. Nu stiu la ce categorie de pret se orienteaza luci833 dar din ce am vazut si din ce am mai discutat pe privat, nu cred ca se gandeste la un blank din categoria premium - mai ales ca este primul bat pe care il va monta. In categoria de pret mediu parerea mea este ca blankurile ceva mai scurte sunt ceva mai "agere"; cele lungi mie imi par mai blegi.
Apoi, un bat de clasa 4 ma astept sa fie folosit la clean si pastrav. Pe paraiele noastre cu un bat de 8 craci esti mai "acasa" decat cu unul de 9; eu la pastrav folosesc un bat de 7'6'' si pescuiesc cu el la 10-15 metri fara probleme. La clean pe rau dau cu o joarda de 8' fara pretentii (facut de mine pe un Cabelas Traditional II); cu el dau pe la 18 metri lejer si controlul pe fir este foarte bun.
In al treilea rand (si poate cu asta trebuia sa incep) sunt subiectiv :) . E foarte adevarat ca nu m-am gandit la nimfe (nah, mi-a scapat!). Dar asta poate pentru ca si la nimfe eu dau tot cu ala scurt al meu. E drept ca nu acopar toate situatiile cu el dar nici nu vreau sa intep toti pastravii din apa; ca doar nu sunt la concurs... :D

Oricum, eu portia de sugestii (mai bune... mai rele... nu stiu) pentru luci833 am dat-o. Se pare ca sugestiile mele sunt perfect paralele cu preferintele lui, pentru ca el nu mi-a cerut nicio explicatie pe ele... asa ca eu zic deocamdata pas! :)

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de MihaiV » 15 Dec 2012, 19:45

Acu inteleg ca tu mai aveai o serie de informatii de pe privat. Altfel, mi se parea ciudata recomandarea in conditiile in care nu stiam nimic despre cel ce intreba si era posibil sa doresca sa pescuiasca exclusiv la nimfa.
Daca nu vrei sa prinzi prea mult, atunci poti sa il faci si de 4 picioare, nu e stres :lol:
Altfel, 7-8-9-10 ... depinde mai mult de mana si preferintele fiecaruia. Pana la urma scopul e sa te simti bine, nu sa umpli sacosa!

tavistan
veteran
veteran
Mesaje: 1168
Membru din: 27 Mar 2012, 08:15

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de tavistan » 15 Dec 2012, 19:51

De-ar ramane goale sacosele, Mihai!!! fara ca asta sa insemne gherla! :roll:

luci833
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 107
Membru din: 22 Mai 2012, 16:56

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de luci833 » 16 Dec 2012, 12:47

salutare tuturor
da asa e vreau sa o follosesc si la nimfa,pastrav sau clean,cu un bat de 9 ft ma simt mai bine an mana parca mai bine ami vine..an principal blankul nustiu as vrea un TFO AXION sau BVK,astea 2 mam gandit momentan dar mai am o varianta ST.CROIX IMPERIAL aproape an aceiasi categorie de pret.de asta am an trebat de inele,care? cum? ce marime? pozitionarea lor de la TIP spre BUTT,sa nu fie nici prea grele.
da ar fi indicat un blank premium(componente de calitate pe un blank de calitate)
:respekt:

Bic
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 168
Membru din: 21 Apr 2007, 08:26

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de Bic » 19 Dec 2012, 21:46

luci 833 ,ca sa faci(simti) lanseta cat mai usoara trebuie sa-i pui inele usoare(mici).Oricum un blank de
clasa mica nu ,,duce" inele mari(incepe sa balgane aiurea).

De la maner spre varf:un inel ceramic dimensiunea 10(striper) care poate fi cu unul sau doua picioare(inelul cu un picior e mai usor ca ala cu doua)>inca un inel de trecere intermediar ca dimensiune>dupa astea 2 urmeaza restul de inele de o singura marime,cea mai mica admisibila pentru tine(in functie de dimensiunea conexiunilor snur-lider,noduri,etc pe care le folosesti).Un blank de clasa 4 o sa ,,duca" (aproape) sigur:serpentiforme dimensiunea 2/0;cu un picior de sarma 2/0si 1/0,(diametrul interior cam 4mm si 5mm);fuji dimensiunea 5 cu un picior insert ceramic diametrul interior cam 3,5mm;minima 4(asta e numele) cu un picior insert metalic si dimensiunea 4>diametrul interior cam 3,5mm.

Inelul de varf(top)-eu nu pun top,prefer sa matisez un inel dala cu un picior;inelul cu un picior e mai usor decat inelul pe tub si asta in locul unde influenteaza cel mai mult.
Numarul de inele-nr. de fetti +1 e un bun punct de pornire la orice lanseta;daca vrei sa fie ceva mai puternica ,pui mai multe si invers .

tavistan
veteran
veteran
Mesaje: 1168
Membru din: 27 Mar 2012, 08:15

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de tavistan » 20 Dec 2012, 00:33

Eu cred ca exagerezi... si eu sunt pentru inele mici dar nici chiar asa... tu chiar pui aceeasi dimensiune de inele de la stripper in sus??? Single foot in loc de tip top??? o fi mai usor da' cred ca arata cel putin ciudat... Oricum, nonconformist montaj... nu-mi place... :mrgreen: Cat reduci greutatea pe varf cu un inel pe un picior fata de un tip top? si sa nu uitam rasina...
Apoi stripperul pe un picior: eu cred ca acolo diferenta de greutate este absolut nesemnificativa, in sensul ca nu influenteaza actiunea cu nimic... in schimb un inel pe 2 picioare e mai solid si e mai bland cu blankul si asta chiar in zona de forta a blankului, unde nu ai nevoie de forfecari si solicitari "punctiforme"

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de MuskMd » 20 Dec 2012, 05:47

ma eu nuj ce sa zic. Cred cca adevaratul castig de masa la single foot e ca injumatatesti si scurtezi matisajele si implicit cantitatea de lac.....la o clasa 3 cantarisem cele 8 inele hh lightwire si fara stripper aveau sub 1.6g. Nu mai retin dar cele mai mici erau 2.0. Nu mi.e insa sigur mie, si asta pt ca nu am reusit sa compar 2 blankuri identice cat de mult se moaie blankul cu single footuri fata de snakeuri..... Poate daca ma vad cu cristi la anul o sa comparam bfcurile de clasa 3....tin minte ca cel montat de adi e cu single foot, al meu e cu snakeuri.

Oricum la ora actuala pun mai mult pret pe o actiune corecta a blankului decat pe masa.......si o echilibrare bunna fura simturile :)
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

tavistan
veteran
veteran
Mesaje: 1168
Membru din: 27 Mar 2012, 08:15

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de tavistan » 20 Dec 2012, 09:43

Corect dar ce inseamna echilibrare buna? Ca si asta este subiectiva... Cel putin teoretic, la single-uri ai avantajul rigidizarii pe distante mai mici a blankului deci conservarea mai buna a flexibilitatii initiale; actiunea nu cred ca o schimba, pentru ca snake-urile nu modifica actiunea, zic eu :? adica nu modifica (virgula) tipul de flex ci doar rigidizeaza ceva mai mult... Dar eu cred ca avantajul asta este doar teoretic; nu cred ca se simte la mana. Marele avantaj este reducerea numarului de matisaje. Mai rapid de executat si masa aferenta matisajelor mai mica - probabil importanta pe varf. Dar nici eu n-am avut ocazia sa testez acelasi blank cu 2 tipuri de inele si nici nu stiu cat poate fi de relevant...
Pentru ca testul sa fie relevant, ar trebui ca in experiment sa modifici un singur parametru - in cazul asta tipul de inele cu matisajele aferente. Asta inseamna fie ca folosesti 2 blankuri (cat mai aproape de) identice - adica scumpe, fie montezi un tip de inele pe un blank, te joci vreo cateva ore, demontezi inelele si le pui pe alelalte; si asta cu matisaje lacuite.. Pentru ca daca folosesti niste blankuri din categoria budget, parerea mea este ca niciodata n-o sa stii daca diferentele nu vin din tolerantele mai mari in constructia blankului.
Asa ca io zic sa ramanem la avantajele practice ale inelelor.
Batul meu de clasa 3 este montat cu single-uri, incepand cu 2/0; 11 inele pe 7'6'' :shock: Merge perfect, nu balangane si este foarte precis (mai precis decat mine :lol: ). Cu toate ca sunt 11 in loc de 9 (cum ar fi fost recomandarea standard) nu modifica deloc sesizabil actiunea pentru ca:
- pe blank cu 2 tromsoane un montaj cu 9 inele ar fi fost facut cu 3 pe butt si 6 pe segmentul de varf; montajul cu 11 inele este cu 4 pe butt si 7 pe varf dar din care un inel pica pe mufa (ceea ce e foarte sanatos), stripperul venind cu vreo 10 cm mai jos decat in montajul (sa zicem) standard.
Ideea de inel single-foot mic in loc de tip-top, dincolo de aspectul estetic cel putin non-conformist (care este cea mai mica problema) mi se pare interesanta dar daca vrei sa-l schimbi la un moment dat e mai dificil.

Bic
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 168
Membru din: 21 Apr 2007, 08:26

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de Bic » 20 Dec 2012, 14:46

Tavistan,eu nu am un cantar suficient de bun ca sa-ti spun exact cu cat e mai usor un inel cu un picior 2/0 fata de inelul cu tub.Probabil inelul cu tub e de cel putin 3 ori mai greu.E mult?Merita?Cred ca fiecare ar trebui sa hotarasca si daca se poate in cunostinta de cauza.Cand mai montezi un blank de clasa mica poti sa fixezi cu o bucatica de leucoplast topul ,bagi elementele lansetei unul in altul (cate are) si bataii de vreo doua trei ori blancul,dupa care dai jos topul si cu aceeasi bucatica de leucoplast fixezi inelul 2/0 si incerci din nou.E bine sa vezi asta cu ochii tai si nu dureaza mult...
Striperul cu un picior-nu o sa ai nici o problema din cauza lui.Eu pun si mai mic de10,matisez inelele cu ata mai subtire si nu am avut probleme.Cel mai mic matisaj la striper pe care l-am folosit a avut cam 5mm lungime si nu s-a miscat.Important e ca atunci cand dai cu lac peste matisaje sa ai grije sa intre lac in spatiile goale care se afla de o parte si de alta a talpii inelului sub matisaj.
Aspectul ciudat>e si chestie de obisnuinta,si mie mi sa parut ca arata ciudat la inceput;dupa vreo doi ani de dat asa ,sa sucit chestia adica mie mi se pare ca arata ciudat astea cu striper cu doua picioare si top...



Montajul cu multe inele de aceeasi dimensiune> e acelasi lucru care se intampla si la spin si la cast-cam asta e directia

Bic
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 168
Membru din: 21 Apr 2007, 08:26

Re: Inele ceramice si shooting headuri

Mesaj de Bic » 20 Dec 2012, 14:47

MuskMD,daca montezi pe o lanseta inele snake,dai la peste cu ea dupa care dai jos inelele,din ele faci dalea cu un picior pe care le montezi in asa fel incat talpa inelului cu un picior sa pice in locul unde era talpa de jos a inelului snake o sa observi unele diferente desi greutatea(masa) inelelor ramane aceeasi.La mine greutatea lansetei a ramas aceeasi in ambele cazuri ,dar cantarul meu indica diferente de 1gram..( lanseta cu snake are in plus greutatea unui matisaj +lac la fiecare inel ,care matisaj e si mai in fata pe blank ...in plus jumatate din greutatea fiecarui inel e amplasata mai in fata pe blank)
Lanseta cu inele cu un picior are o rata de revenire mai rapida,e mai senzitiva (orice ar insemna asta la musca>cum simti firul in aer,cum simti pestii,ce simti cand tarai nimfa,etc),nu o simti mai usoara in mana (cel putin nu semnificativ).
La lanseta cu snake apare o mica rigidizare sau mai degraba un mic plus de putere(pe o lanseta fast sar putea sa simti ca poti sa tii ceva mai mult fir in aer,pe una moderata probabil ca nu ,dar e totusi acolo ,o sa simti asta in dril cu pestii).La dimensiuni mici ale inelelelor firul aluneca mai usor prin inele la asta cu snake.

Scrie răspuns