first steps in fly fishing- sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
cosmin81
veteran
veteran
Mesaje: 843
Membru din: 22 Ian 2005, 21:00
Localitate: BUCURESTI

Mesaj de cosmin81 » 22 Oct 2008, 21:08

Salut, Michael

Ca sa stii ce clasa AFTM sa-ti alegi, ar trebui mai intai sa spui ce muste ar trebui sa folosesti(mari sau mici, uscate si ude sau nimfe si streamere), la ce peste vrei sa dai (am inteles clean), ce latime are raul, daca ai pomi in spate si vrei sa folosesti mai mult roll cast sau e loc de lansat "overhead" sau vrei sa dai la stilul cehesc, la suprafata sau pe fundul raului si chestii de genul asta.

Nu e nimic de speriat si daca nu intelegi nimic din ce-am scris mai sus nu-i bai, o sa le inveti pe parcurs, toti termenii si definitiile :))


Bete gasesti destul de bunicele si calitativ si ca pret. Daca vrei, iti dau un mesaj privat cu numarul de tel si ma suni si-ti spun cateva firme unde gasesti in Bucuresti. Lungimea conteaza mai putin; un 8' sau 9' sunt cele mai comune lungimi.


Snururi sunt DT sau WF ,care pot fi la randul lor floating, sinking, sau wet tip (adik au un fir scufundator, ce poate fi transparent cateodata daca vrei asa ca ai apa limpede mai mereu). Intotdeauna vei da roll cast mai bine cu un snur DT decat cu un WF, si se zice ca un WF se lanseaza mai usor peste cap si e mai bun pentru incepatori, dar nu e o regula. Mai degraba depinde de mana pescarului :D adik bucata aia de la palma pana la cot :) vorba unui prieten.


Daca vrei sa lansezi muste mai voluminoase sau mai grele (gen streamere clouser minnow sau muddler sau nimfe foarte lestate, trebuie si un snur mai greu, deci o clasa ceva mai mare sa zicem un 5-6 (gasesti pe net tot ce-ti trebuie nu trebuie decat un google search), care acopera marimea si greutatea mustelor mari de clean.


Daca vrei numai uscate si ude usor lestate, sau nelestate, ar fi suficient un clasa 4, care e fin si delicat. E ok si clasa 3, numai ca o sa-ti fie mai greu la inceput sa lansezi cu un 3, mai ales pe vant.


Deci lanseta cl.5 ar fi cam universala si 2 snururi daca vrei sa vezi care e diferenta de feeling intre un WF si un DT. Vezi ca snururile sa aibe textil pe interior si nu MONO, de obicei scrie pe cutie "Braided core"; e mai bine ca sunt mai flexibile si poti da ok si pe vreme mai rece fara sa stea firul in bucle.

Leadere se gasesc conice, gata facute pe la 70-100 mii bucata, dar iti poti face si singur din mono de diverse grosimi ca iesi muuuult mai ieftin. Tre sa inveti sa faci vreo 2 tipuri de noduri ptr leader si inca vreo 2 ptr. prins leaderul de snur si backingul( firul de rezerva din continuarea snurului) si le cam sti pe toate.

http://globalflyfisher.com

Iti recomand calduros acest site sectiunea BEGINNERS, e foarte bine sustinut de fotografii de calitate si foarte bine explicat si detaliat, citeste toate articolele daca sti engleza si o sa fii mult mai bine documentat la final.


Mult succes si bine ai venit in randul muscarilor,

Cosmin, 0726663451
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

dragos74
veteran
veteran
Mesaje: 778
Membru din: 01 Feb 2005, 21:15
Localitate: bucuresti

Mesaj de dragos74 » 22 Oct 2008, 21:47

Si dupa toate acestea .....poti sa te intorci linistit la spining si sa lasi naiba prostiile..... :D

.....hai mai incearca vreunul....???? :)

Avatar utilizator
cosmin81
veteran
veteran
Mesaje: 843
Membru din: 22 Ian 2005, 21:00
Localitate: BUCURESTI

Mesaj de cosmin81 » 22 Oct 2008, 21:54

Aaaa.....si inca o chestie.
Legata de echipament: eu am inceput cu o lanseta ieftina si o mulineta vechiuta si un snur bunicel Cortland, si am inceput sa ma antrenez la casting si sa arunc cu ea in timp la fel de bine ca si sculele de acum, care sunt la un pret mediu spre scump si sunt firme renumite! Normal ca exista si scule ieftine care nu pot mai mult, dar ca sa ajungi sa le cunosti limitele trebuie ca tu sa ai rabdare si sa progresezi usor usor. Trebuie sedinte de casting pe iarba multe si ore de antrenament si vointa la greu sa-ti iasa ceva si sa nu renunti din prima! Gandeste-te mai intai ca poate tu gresesti la miscari, ceva de nu iese treaba buna. Studiaza care sunt miscarile corecte ale mainii, unde trebuie sa te opresti, cand trebuie sa accelerezi, cand trebuie pus stop ca lanseta sa cabreze. Elementele de baza ale castingului trebuie incet sa devina reflexe. Nu e nimic legat de forta muschilor in casting. Trebuie doar sa aplici corect tehnica.
Echipamentul meu de incepator l-am dat unui prieten care a invatat primii pasi in casting si a prins si ceva pesti si daca nu ma insel vrea sa-l vanda sa-si ia ceva clasa mai mica. E de clasa 7:)) si am prins si obleti si rosioare si cleni si bibani si ceva salau si daca nu ma insel, amicul vroia sa-l vanda cu vreo 200 de ron lanseta, mulineta, snur. Mulineta nu mai e cea veche din metal ci una large arbor din grafit si moderna, snurul un WF floating Cortland 444 si lanseta de 9' din grafit Ted Mclogan, cred ca o mai am eu pe la anunturi de vanzare si cred ca si anuntul amicului mai este mai curand pus. Daca te intereseaza te pun in contact cu el. Eu prindeam si la uscata obleti si bibani strapazani la streamer, numai ca daca vrei prezentari mai delicate ptr pesti mega ultra speriosi ar trebui totusi ceva clasa mai mica, dar eu cum plesneam apa cu gandaci de "papuc" ca sa se repeada cleanul vara, n-aveam nevoie de delicatetzuri :))


No, in rest urmeza-ti instinctele de pescar ca sa prinzi pesti si mai ales, incepe sa si legi intre timp cate ceva mai usor ca sigur o sa agati multe muste prin pomi la inceput si o sa-ti para rau daca dai bani pe ele. Si nu te descuraja, e totul usor si frumos daca incepi sa intelegi cum sta treaba, desi vorba unui alt prieten de-al meu: Viata e prea scurta ca sa inveti pescuitul la musca cu adevarat!
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Avatar utilizator
cosmin81
veteran
veteran
Mesaje: 843
Membru din: 22 Ian 2005, 21:00
Localitate: BUCURESTI

Mesaj de cosmin81 » 22 Oct 2008, 22:07

Legat de casting, inca un mic sfat. Ar fi bine sa nu deschizi subiectul asta pe vreun forum de pe la noi, ca mereu se nasc polemici si se lasa urat de obicei. Mai bine studiaza problema de pe site-uri straine, e destula documentatie pe net, gasesti pe DC++ filme daca te pricepi un pic, sau filmulete pe net, articole cu poze sau mai stiu ce. E mai usor asa si in plus la straini exista instructori atestati de casting care ce spun e lege si nu comenteaza nimeni ca de ce asa, ca el stie altfel si ca-i bine cum stie el si etc si etc. Pe rand o sa inveti corect toate stilurile de casting. Pacat ca nu e scoala de asa ceva si pe la noi, ca s-ar rezolva multe dileme :D

Poate o sa deschida Eugen cu italianul lui una in curand sa mai scape si el de munca, ca si-asa isi rupe oasele saracul si si n-are timp de peste si ma bag si eu asistent pe la ei pe-acolo, macar sa lustruiesc snururile dupa fiecare sedinta :))
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Avatar utilizator
genu
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 07 Iul 2006, 21:48

Mesaj de genu » 23 Oct 2008, 05:57

Hai mai Cosmine , acum si Eugen are un instructor italian. :shock: Imi facti sange rau ca peswte tot vine cate unul si la mine nu vine nimeni . :D Lasa dracu santierul si vino cu Zoltan in WE si te si duce el inapoi la lucru . Nu de alta dar a pornit lipanul si ai spus ca treci pe aici :P

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 23 Oct 2008, 08:10

genu scrie:Hai mai Cosmine , acum si Eugen are un instructor italian. :shock:
bai Genule,... ce te tot miri ? Eugen de mic o avut dintotdeauna numa' instructori si preparatori proprii, straini, deh casa mare, vitza veche :D ... am auzit ca la varste fragede avea si guvernanta nemtoaica proprie,... Bismarck cred ca o chema ! :lol:
la tine ca sa vina cineva trebe sa vorbesti cu aia de la vreme sa mai dea drumu' la robinetele cu caldura si soare... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 23 Oct 2008, 09:38

va multumesc pentru raspunsuri, ma pun pe citit si urmeaza cat de curand sa pun mana pe un ansamblu clasa 4 sa vedem ce zice mana si instinctul meu de pescarici :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Leba
veteran
veteran
Mesaje: 2944
Membru din: 19 Iun 2005, 14:14
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de Leba » 23 Oct 2008, 09:52

Michael scrie:va multumesc pentru raspunsuri, ma pun pe citit si urmeaza cat de curand sa pun mana pe un ansamblu clasa 4 sa vedem ce zice mana si instinctul meu de pescarici :D

daca pui mana pe-a lui Adi si-ti place cum mere :shock: :twisted: , asta va fi primul pas spre pierzanie.
dar nu te speria, in cele din urma nimic nu se compara cu tensionarea snurului cand iti da un peste, este o senzatie absolut dementiala.
da-mi pe privat adresa ta si-ti trimit nejte DVD.uri pentru muscari incepatori, contin casting&more cu niste tatici. :wink:
Tavi scrie:pesti mai mari decat ce?
si be)
prietenul nu poate face minuni :twisted:
mai mari de kil. adica decat carasii aia ai tai :twisted:
clar ca nu face minuni dar esti de acord ca scurtezi bine de tot perioada de pionierat, da? tu cum ai inceput acolo la Sibiu, spre exemplu?
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 23 Oct 2008, 10:09

ce parere aveti de

http://www.xxx.ro/produse/99/992/Fly ... a-4-5.html

dupa specificatii ar fi exact ce-mi trebuie...deocamdata.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 23 Oct 2008, 10:27

1. stoc epuizat :)
2. cauta ceva mai lung
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns