Fario_nebunu scrie:
Bila, am inteles in fine!

Tu legi mustele pe un forfac de 1,5 metri plasat dupa buldo, asadar legat de al doilea inel al buldo! Eu din contra leg mustele intre buldo si varful lansetei. Diferenta e ca eu tre sa stau mereu cu varful vergii spre apa, tu poti sa si ridici. Dar cum faci la lansare sa nu se incurce forfacul ala de 0.18 cu firul ce sustine buldo? Nu ti se rasucesc intre ele? Practic cand buldo e in aer si prinde viteza, firul de forfac ramane in urma lui si se apropie periculos de firul principal...Inteleg daca legi o singura musca la 50 cm de buldo (dupa el) mai merge dar cu 3 muste, e agatatura sigura! Iar noaptea, pana desfaci....deh, chinu naibii!
Zici ca lasi pestele mic sa se zbata pana vine ala mare? Si cum il prinzi? Doar nu lasi cleanul mare sa il inghita pe cel mic....
In alta ordine de idei, vezi ce sfaturi ne dau baietii FF-isti? Sa plesnim musca uscata de apa ca sa atragem pestele! Mai bine ramanem pe muste ude, alea merg bine si la buldo!
Centralul e chiar de 2m.,lasand mustele cam la 0,5m una de alta.
Am dat si eu la inceput ,ca tine. Imediat ce am schimbat metoda,s-au vazut si rezultatele. Un timp insa, injuram ceea ce spui tu: faptul ca se rasuceau mustele pe central, ca se incurca inca de la lansare(asa cum bine spui,mustele ramanand in urma bd)...si multe altele! ..Ce mai.. In timp

,am cautat solutii. Cele descrise (noduri de pe central orientate catre sus,catre bd) le-am gasit in timp. Poate 2-3 ani. Si sute de incercari lamentabile

.
In primul rand,centralul trebuie sa fie un fir rigid. Daca pescuiesc pe un rau mai marisor,lansez din lateral cu bolta (imi pun apa in bd cat sa ajunga pe malul celalalt,.. nici un strop de apa in plus!),iar cand bd e in cadere catre tinta,opresc brusc de pe tambur(dar numai cand buldo e cam la 30 cm. deasupra apei). Ca rezultat al opririi bruste,mustele isi vor continua zborul. Odata cazute pe apa,imediat,trag de fir cam 30 cm. Asta imi asigura dispunerea in apa a monturii,asa cum e normal. Face buldo zgomot? Nu-i bai! Doar cei mici fug..

..Si oricum,nu ala era locul vizat.

Dar de f multe ori, cleanul ataca in primele secunde.
Cand il las pe cel mic sa se zbata,cleanul mare vine,in primul rand pt ca e curios! Iar pt ca mustele le pun de marimi diferite,el se arunca la musca cea mai mare ! .. Nu stiu daca ataca pestisoru'... Musca cea mare o fac (empiric,fara scule) cu pana de fazan pe spate... Aia-n forma de inimioara.
Noaptea,nu problema cu incurcatul firului. Daca pescuiesc noaptea,voi face cu siguranta o montura cu fir nou(evit o muntura care are memoria unor rasuciri..),iar cei 40 cm. de fir care s-au frecat la primul inel al lansetei,ii tai... Lansarile de noapte sunt mai scurte..,cca 15m .. Doar e locul pe care il stiu,si nu lansez energic. Franez de pe tambur .Cum aud pleoscaitura,trag puternic de buldo,ca mustele sa se aseze in linie,sa nu se incurce intre ele. Dar bineinteles...am si o lanterna!

La un pescuit de noapte,nu se incurca firul de 2 ori.. Odata,...poate...
Desfacutul nu e complicat.. Firele,sun cel mult rasucite. Nu e nevoie sa treci mustele printre fire,trebuie doar sa iti dai seama unde e bucla cu problema. Totusi,e bine sa exersezi ziua. Daca sunt incurcate prea tare,scoti legaturile cu muste,si...alt central! Nu iti ia mai mult de 10 min. pe intuneric.
Vei avea surprize uriase noaptea! Mergand in susul apei,vei auzi la fiecare pas ,cum fug din mal,de la apa mica. Locurile prin care mergi noaptea,e bine sa le stii, ....ca doar esti cu ochii inchisi

. Dar nu-i bai.. luna-si face treaba. Cand ai ajuns la un loc pe care vrei sa il incerci,nu te grabi. Stai 10 min.,si incearca sa nu pasesti pe prundis.
Muste uscate? Nu. Doar la FF.. La buldo ar fi mai greu,pt ca "zgarie" apa Cand as mulina. Rar s-au bagat atunci cand musca uda,din cauza nodului din ochet ,care nu a fost strans bine,se suceste,si nu mai sta sub apa.
Fario,de unde esti?