bucktail?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 23 Aug 2004, 19:12

ca sa-ti faci o idee despre ce e vorba, mergi pe link-ul asta:
http://www.tackletour.com/reviewsproprimebucktail.shtm.

cam aici as vrea sa ajung. deocamdata ale mele sunt legate pe jiguri owner cu cap rotund nichelat si cu marabu in loc de bucktail. dar cred ca nu trebuie musai sa fie chiar asa de frumoase ca sa prinda peste.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 24 Aug 2004, 05:05

Multumesc pentru adresa, dar da eroare:
Not Found
The requested URL /reviewsproprimebucktail.shtm. was not found on this server
Poate o sa mearga mai tarziu. Pesemne acum este prea dimineata :)

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 24 Aug 2004, 07:36

Imagine

Imagine

http://www.tackletour.com/reviewsproprimebucktail

Ok ... Eugene,

Am inteles acum ce vrei sa faci. :)
Sunt usor de realizat. De ce nu-ti ies nu stiu pana cand nu vad cum le faci.

Dar uite cum le-asi face eu:
Carligul cu partea de cap de plumb trebuie sa-l ai.
Il prinzi in menghina cu partea de varf in sus.
Pe restul tijei carligului ramasa liber, legi ata de montaj intr-un strat uniform, pornind la 2-3 mm de capul de plumb si infasurand-o inspre inapoi. Ajuns in zona de curbura a carligului te opresti. Aici prinzi o buc. de fir de nylon de 0,25-0,30, cu 2-3 ture de ata. Dupa nylon peste acelasi loc prinzi un tinsel argintiu plat ce v-a avea partea libera catre curbura carligului si partea prinsa de ata spre capul Jigului. (la fel si nylonul) Continui acum cu ata de montaj catre locul de unde ai pus primele ture si o lasi sa atarne acolo. (sper ca ai un suport de bobina de ata din cel pentru legat MA) Acum aplici turele de tinsel plat, in asa fel incat fiecare tura sa incalece cam 30-50% din latimea tinselului pe tura anterioara. Cand ai ajuns in locul unde ai lasat ata de montaj sa atarne, prinzi tinselul cu doua/trei ture de ata care o dai in prealabil cu putin ceara. (ceara face ca turele de ata sa se lipeasca unele de altele si nu vor slabii tensiunea pe tinsel) Peste tinsel dai acum 3-5 ture, de fir de nylon, care v-a proteja tinselul si il v-a tine pe loc in cazul in care dintii de stiuca, salau, ... etc, ar putea sa rupa tinselul.
Tai restul de tinsel/nylon si pui o picatura mica de lac sau superglue. Acum legi atat deasupra cat si sub tija carligului, cateva fire de flash. (inainte de flash, poti sa schimbi ata de montaj, ce ar putea fi neagra, in rosu, alb, galben ... ce culoare iti doresti) Flasul il prinzi la jumatatea lungimii lui cu doua ture dupa care jumatatea ce se afla spre partea de cap a carligului o tragi spre inapoi si dai doua ture de ata si peste ea.
Ai ajuns la momentul in care prinzi parul. I-ti scoti din buc. de blana doua smocuri potrivite, negru/alb. Cel negru ce v-a fi prins pe spate il pui pe carlig si il potrivesti ca lungime. (din poze reiese ca lungimea partii de par cu tot cu partea de ata este cca 3-3,5 lungimea partii de cap a Jigului) Daca vrei poti sa-ti faci un semn, de ex. pe masa, cat de lunga v-a fi partea de par. (masori partea de cap a jigului si de la marginea mesei spre interior, pui un semn) Parul il tii in mana stanga si (daca esti dreptas nu stangaci :)) Surplusul il tai far sa dai drumul la smoc. Il pui pe locul de legat si il prinzi cu 2-3 ture de ata ceruita. (poti sa dai cu putina ceara si pe locul in care intentionezi sa prinzi parul - in prealabil) Tragi de ata usurel, sa nu o rupi, cu simt. Acum intorci carligul cu partea de varf in jos( 180 de grade) Masori si tunzi surplusul de par alb. Il prinzi si pe asta cu ata ceruita. Acum dai mai multe ture stranse peste locul in care ai prins smocurile de par si formezi o suprafata paralela, sau conica. (este o chestie de design personal, eu ... asi alege paralela) Faci un nod de incheiere, Wip Finish. Acum tunzi flashul la lungime, dupa care lacuiesti de 2-3 ori partea de ata.

Cam asta este tot.
Sper sa intelegi. Ai intrebari ... te rog sa le pui. Am sa incerc sa raspund la ele.
Succes! :)

PS - Aceeasi metodologie de legare o folosesti si pentru alte materiale ... cum ar fi de ex. marabou.
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 24 Aug 2004, 11:48

:) excelenta descrierea, multumesc!

sa stii ca imi ies jigurile, am legat pana acum cu marabu si am prins deja pe ele foarte bine. metoda mea de a le lega e una intuitiva, mult mai simpla si cu lipici doar la final. probabil d-aia imi si ies mai fragile si la atacuri pestii mai smulg din firele de marabu.

problema mare era de materiale, unde sa gasesc ceva care sa-mi faca jigul sa aiba portanta si la greutati mai mari. pentru marabu, 2-3g este maxim. daca merg mai sus cu greutatea sunt inutile si nu au nici un fel de actiune in apa.

am gasit insa blana de iepure si in weekend, avand in vedere ca nu plec nicaieri, o sa ma apuc sa experimentez. alea din poza sunt facute cu bucktail si sunt jiguri pentru apa sarata, nu pot sa-mi fac ceva similar atata timp cat nu am bucktail.

am o intrebare: de ce sa leg un fir de nylon? are vreun rol in evolutia jigului?! recomanzi sa leg un fir de nylon indiferent de materialul folosit pentru skirt?

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 24 Aug 2004, 14:46

Nylonul este in loc de cerclaj, ... sau pe engleza ribing. La muste mai sofisticate se foloseste la ribing, tinsel oval, sau rotund.

Dar el nu are alt rol decat de protectie ... asa cum am si scris, defapt. :roll: :lol:

In rest ... eu ma incapatanez sa-ti recomand blana de vulpe polara, argintie, sau coada de la acelasi animal. :) Vezi la un blanar. Iti ajung si bucati, resturi de blana din care ei si asa nu fac nimic.
Stiu ca exista si in Ro crescatorii de vulpi polare si argintii. O coada o ai pana la pensie. (au si cozi ce nu trec de calitataea stringenta pentru caciuli, ...etc. astea sunt perfecte pentru legat muste.) O tai bucati si o vopsesti ... de ex. negru. Alb + Negru .... iti ajunge pentru Jiguri. Amestecat cu alte materiale sintetice, in parul alb, dai nuante de, albastru, verde, roz ... etc. Te invat cum ... nu-i mare scofala. Da-mi adresa de e-mail sa-ti trimit poza pentru o "scula" de care ai nevoie cand lucrezi cu par.
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 24 Aug 2004, 14:57

eugeng_2000@yahoo.com

am cautat adresa ta pe pagina de profil si nu am gasit, altfel ti-as fi scris eu direct. hai ca discutam pe mail, cred ca voi abuza un pic de sfaturile tale, daca nu te superi. :)

am priceput chestiunea cu firul de nylon. multumesc!

sugestia cu blanarii este foarte buna. o sa incerc sa gasesc unul. altfel, slabe sanse sa gasesc blana de vulpe polara in ro, crede-ma, magazinele noastre sunt varza la capitolul materiale de fly.

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 25 Aug 2004, 06:25

Petru,sunt superbe Jig-urile pe care le-ai prezentat in poze.Din pacate :cry: ,la noi,cel putin in Timisoara nu gasesti asa ceva.Poate in Bucuresti.As fi foarte curios daca sunt ,cam la ce pret sunt. poate ma ajuta cineva de prin Bucuresti.Am vazut asa ceva doar la o emisiune care se mai da dupa Rex Hunt,cu unul ce prinde prin Cuba.A luat tarpon la greu...Cred ca la vat ar face ravagii :wink:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 25 Aug 2004, 09:06

nu gasesti bucktails la nici un magazin din ro, stai linistit. si nici de afara nu se merita sa-ti aduci, un spro din ala costa cca 2 dolari si nu face atat.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 25 Aug 2004, 09:38

Jigurile prezentate nu sunt facute de mine ... :)

Daca va apucati de legat cu par, jiguri de genul asta, nu o sa mai cumparati din cele din magazin. Sunt foarte usor de facut si puteti experimenta cu tot felul de materiale ... pana si cu fasii din pungi de plastic. :lol:

... si pana la urma va apucati de PMA si uitati de jiguri. :lol: :lol: :lol:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 25 Aug 2004, 09:44

De ce ... "magazinele noastre sunt varza la capitolul materiale de fly" ....???

Ca nu va apucati de PMA!!!!
Exista cateva mii care se ocupa de PMA ... pai se vor aduce si materiale de legat MA-uri. Cine aduce scule ca lumea si materiale ... daca interesul este scazut. De ce sa investeasca mii de dolari ca doar cativa sa cumpere si restul sa se uite la ele si sa se mire. :?

Cerinta creeaza piata. .... :)
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns