articol

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

articol

Mesaj de MihaiV » 29 Oct 2004, 09:18

Petru, zici in articol: "Gradarea clasificarii este intre 2-12."

Corectura amicala:
Pana si in Romania se folosesc deja si clasele 0 si 1, iar prin alte tari am vazut si 13.

Avatar utilizator
Wavedancer
veteran
veteran
Mesaje: 1129
Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de Wavedancer » 29 Oct 2004, 09:30

Ca sa nu vorbim de clasele pentru "maniaci": 15-18. Citeam un articol despre un tarpon de vreo 150 de kile, prins la echipament clasa 16 cu un streamer de 20 de centimetri.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 29 Oct 2004, 11:55

imediat sub pasajul cu pricina, Petru zice asa:
"Aceasta incercare de ordonare nu este o clasificare general valabila. Intentia mea este doar de a da un exemplu si o indicatie incepatorului ce in acest fel v-a putea sa-si sistematizeze alegerea."

omul vorbeste de fly asa cum il intelege el, discutand de sculele pe care le considera el potrivite, fara sa isi bata capul incercand sa fie in conformitate cu teoria. eu as zice ca face sens punctul asta de vedere, in fond standardele si teoriile in general sunt doar de orientare.

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 29 Oct 2004, 12:27

OK, n-are rost sa polemizam. E f bine ca a scris articolul si cine vrea sa inceapa pescuitul cu musca artificiala are inca un punct de sprijin.
In rest, cine mai are nedumeriri poate pune intrebari pe forum.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 29 Oct 2004, 13:42

@ MihaiV:

In primul rand, am repetat de cateva ori in text ca tot ce am scris si dat sfaturi este pornit dintr-o viziune proprie vizavii de Pescuitul la Musca Artificiala. NU am icercat sa dau un Standard. Deci:

Tu ai dreptate cand vorbesti de clasificare, dar ... eu consider 0 si 1 ca fiind clase exclusive si de exceptie, la fel si cu celelalte la extremitatea cealalta de greutate. Deci cand se discuta de obicei despre o clasificare a firelor cu incepatorii se prefera o prezentare 2-12 si se aminteste ca exista la ambele capete fire exclusive ... speciale. Eu nu am facut-o si aici i-ti dau dreptate. Mi-a scapat acest detaliu.

Dar nimeni nu-i perfect ... :lol:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 29 Oct 2004, 14:09

Petru, eu vreau doar sa te felicit pentru acest articol.
Cred ca cei care sunt bine documentati si cu o experienta demna de luat in seama, ar trebui si ei sa-si faca timp si sa scrie un articol.
Felicitari inca o data, la fel si pt. ceilalti care au mai scris articole pana acum.(si pt. cei care vor scrie :) )
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 29 Oct 2004, 14:12

@ Wavedancer:

Am remarcat cu gura pana la urechi ca de ieri ti-ai refacut aparitia printre noi. :lol: :lol:
Dar unde ai disparut ... ai fost la peste? :shock:

Da ai dreptate dar asa cum am spus aceste clase sunt clase speciale. Nu sunt doar pentru maniaci. :) I-mi pare rau ca trebuie sa te contrazic. Ele sunt o necesitate cand urmaresti capturi de dimensiunea de care vorbesti si tu. Nu mustele sunt o problema ... dar care in ex. tau sunt si ele de exceptie. Sunt pestii si conditiile de pescuit.

Eu de ex. am avut ocazia sa lansez cu un bat de exceptie ... cca 20' in clas 16, special construit pentru pescuitul pe rauri mari/largi de somon ... cu sanse la exemplare deosebite de peste 20 kg si muste mari. (nu 20 cm ... adr 13-15 cm) Sa nu mai vorbesc de curentii de apa de pe unele din aceste rauri.

Am avut ocazia sa simt pe propriem piele cum un bat de 15' si clasa 12 ... era o nuia de pleznit fetele peste piciore. Nu dimensinea pestelui ci taria suvoiului si volumul de apa, ma transformase intr-un statist ... si daca nu alergam pe mal 250-300 m printre bolovani ... si aproape la fiecare 20-30 de metri nu reuseam sa-mi recapat exhilibrul piedut, sigur i-mi rupeam gatul, batul ...samd. Pestele a avut in jur de 4-5 kg si musca din viteza suvoiului si viteza cu care pestele atacase s-a infipt in partea carnoasa dintre V-ul creat de opercule pe burta pestelui. Sub barbie suna mai bine? :lol:
Deci acest lucru a facut ca de fiecare data cand eu pompam sa-l aduc catre mine il intorceam transversal pe curent si efectiv bachingul i-mi taia degetele, sau mulineta ma pleznea cu manerul manivelei peste degete.

Poveste? ... :lol: Crede, cine ce vrea ... ca vad ca se interpreteaza liber pe forum ... dar cum spuneam intampalrea nu am sa o uti in toata viata mea pentru momentele de groaza prin care am trecut. Ce senzatii ... mi se ridica si acum parul pe antebrat.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 29 Oct 2004, 14:21

@ adilucu:

Eu nu am scris articolul cu intentia sa pun bazele unui standard romanesc de pescuit la musca artificiala, sau sa contrazic pe unii ce deja si-au dat cu parerea.
L-am scris ca stiu ca exista ... vizitatori ai siteului, dar si membri ce aveau nevoie si de viziunea mea, mai simpla si nesofisticata (cel putin asta a fost intentia) de a explica pescuitul la MA. Cat am reusit v-a ramane de vazut.
Nu mi-am facut sperante sa-i multumesc pe toti. Nici daca scriam un manual de 500 de pagini tot nu era suficient si tot se gaseau unii acre sa nu fie multumiti. (nu este un apropo la tine MihaiV)

Ca tie ti-a placut ... ma bucur. Dar m-asi bucura si mai mult daca te-ai apuca de PMA. :lol: :lol:
Merita! :wink:
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 30 Oct 2004, 13:25

Petru, eu unul cel putin de la anul din vara voi merge la musca la patstrav, asa ca am sa te tot bat la cap la primavara
ma voi duce la musca mai mult pt. ca doresc sa-mi scot baietelul la munte, dar cine stie, foamea vine mancand :lol:

am auzit ca si trombonezu va pescui de acum exlcusiv la musca, ca spinningul l-a epuizat :lol:
e adevarat trombonezule ?

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 30 Oct 2004, 17:37

Dane:

Te asigur ca ... o data ce ai pandit prin boscheti un pasrav ce se ridica si muscarea la suprafata ... ai incercat sa-i pui o musca si l-ai speriat ... ai asteptat sa se linisteasca si sa inceapa din nou sa muscareasca ... si acum cu lectia invatata ai pus musca in amonte de locul in care l-ai vazut muscarind siiiiiiii ... astepti ... secundele ticaie incet ... totul se reduce la acea secunda cand pastravul se ridica si ... cu toate ca te astepti ... te surprinde luand brusc musca :shock: ... intepi din instinct si intr-o explozie de picaturi sare si incearca sa scape ... gandul ca ai primul pastra la musca in carlig te face sa-ti pierzi cumpatul si emotia te ineaca ... inima bate sa-ti sara din piept, ... genunchi se inmoaie si tremura necontrolat ... in sfarsit pui mana pe pastravul obosit si o imensa bucurie si incantare te inunda in tot corpul. Atunci, din acel moment nimic si nimeni nu v-a putea sa te mai opreasca de a devenii un adevarat pescar la musca artificiala.

Un drum lung, dar enorm de interesant, un proces care cu cat v-a fi mai lung cu atat v-a fi mai interesant. Cu cat ai mai mult de invatat si de descoperit cu atat si calatoria v-a fi mai interesanta. :wink:
Din acel moment nu un numar cat mai mare de pesti v-a fi rezolvarea. (sunt unii care cred ca aceasta este cheia "secretului" ... repetitia acelui moment unic, ce merita trait ca pescar la MA ... greseala ... este drumul pana la muscatura) Din potriva unul singur ... pestele acela care te v-a supune unei incercari de rabdare, incapatanare si te incita prin viclenia cu care i-ti descopera toate trucurile, este indiferent de dimensiune cel ce-l vei tine minte. :D
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns