Apel Ajutor Microhidrocentrale

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori


Avatar utilizator
fish4funn
veteran
veteran
Mesaje: 3221
Membru din: 27 Sep 2013, 21:36

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de fish4funn » 03 Noi 2014, 21:03

Sistemul de hidrocentrale de pe OLT este una din "Marile Realizari" in producerea de "energie verde",dar se pregateste una si mai mare pe Tarnitza :

http://www.economica.net/hidrocentrale- ... 88248.html

Si asta nu e tot !
Pe raul Prahova,de la iesirea din Sinaia pana la Banesti/Campina,pe o lungime de circa 40 kilometri raul a fost captat pe conducte pentru alimentarea in lantz a celor 6-7 microhidrocentrale,construite in perioada 2007-2013,care produc mai nimic.
In schimb cei 40 kilometri de ecosistem compus din vegetatie de lunca,tufe de rachita,insectele aferente si bineintzeles fauna acvatica au disparut complet.Distrus iremediabil.
Inainte de aceste constructii pe aceasta portiune de rau se gasea o fauna acvatica diversa,formata din pastrav indigen si curcubeu(exemplare de pana la 4-5 kilograme),clean de pana la 2-3 kilograme,verdete,lateatza,mreana vanata,broaste,serpi de apa,gusteri,salamandre,etc.
Aceleasi distrugeri s-au produs si pe raul Doftana si afluentii sai,din zona Valea Doftanei,judet Prahova,unde de asemeni s-au construit mai multe microDistrugatoare de mediu.
Pentru mine este mai mult decat evident ca energia produsa in acest mod nu este deloc verde si ca nu justifica nicicum distrugerea ecosistemelor construite de natura in mii de ani.
Cand voi ajunge in zona,voi face si cateva poze si ti le voi trimite.


Avatar utilizator
ady_fly
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 13 Aug 2012, 17:37

Microhidrocentrale - La rând este Nera!

Mesaj de ady_fly » 15 Feb 2016, 18:45

Spicuiesc dintr-o știre difuzată săptămâna trecută de către Radio Timișoara:
- se intenționează construirea a 2 microhidrocentrale pe Nera în dreptul localității Prigor (Caraș-Severin), 15 km aval de o rezervație naturală;
- cu privire la acest proiect există dubii privind legalitatea, nefiind efectuat nici un studiu de impact asupra mediului înconjurător:
- există riscul real ca peisajul amonte față de aceste microhidrocentrale să sufere modificări ireversibile:
- proiectul a debutat fără o dezbatere publică, în urma intervenției asociațiilor de protecția mediului s-a stabilit data de 16.02.2016 pentru o astfel de dezbatere;
- interesant este faptul că Ministerul Mediului a tolerat de a lungul timpului astfel de proiecte, unele dintre ele fiind mai apoi invalidate de instanță.
Toate astea în condițiile în care în Franța a început o amplă campanie împotriva construirii de noi astfel de microhidrocentrale!
No comment!


Avatar utilizator
ady_fly
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 13 Aug 2012, 17:37

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de ady_fly » 19 Mai 2018, 09:11

După ce ne-am bucurat prematur că se va sista construcția de noi microhidrocentrale pe apele de munte iată că Guvernul trece la contraatac!
De pe un forum dedicat muscăritului am preluat un link prin care se poate trimite un email - contestație cu privire la proiectul de H.G., așa că cei interesați pot lua atitudine legat de acest subiect:

https://facem.declic.ro/campaigns/trimi ... =thank_you

La subiect treceți: Stop proiectului de HG privind sectoarele de excludere și cele tampon! Stop construcției de noi microhidrocentrale!
Citiți cu atenție. În cazul în care doriți să faceți schimbări/adăugiri interveniți asupra textului fără probleme.
Nu trebuie să semnați: acest lucru se va face automat pe baza numelui și adresei de mail înscrise în căsuțele de dialog.

Avatar utilizator
ady_fly
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 13 Aug 2012, 17:37

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de ady_fly » 02 Mar 2020, 12:56

Lăsând la o parte orientarea politică a site-ului, constatăm că politicul nu dă pace naturii:
https://www.romaniacurata.ro/legea-anti ... parlament/
:evil:

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16027
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de adrian99 » 02 Mar 2020, 20:44

da,ai dreptate ar trebui lasat politicul deoparte...insa si pentru alte teme.nu crezi? :roll:

Avatar utilizator
ady_fly
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 13 Aug 2012, 17:37

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de ady_fly » 09 Mai 2020, 11:43

În numărul 9 al revistei Magazine Flyfish Europe, un foarte bun articol semnat de Ulrich Eichelmann (CEO Riverwatch) - "The Invisible War Against Rivers in Europe", din care spicuiesc:
- la cele 21.400 de baraje existente, se adaugă 9.000 aflate în construcție sau deja în exploatare, 2.500 dintre ele fiind în interiorul parcurilor naționale sau în rezervații Natura 2000 (!);
- studiu de caz - Germania: energia electrică produsă cu ajutorul apei reprezintă 0,6% din total, ceea ce înseamnă că cele 7.300 de microhidrocentrale livrează 0,09% din energie dar au distrus 7.300 de râuri și pârâuri (!);
- culmea este că Comisia Europeană în 2018 recunoaște că aportul microhidrocentralelor de până la 10 MW la producția mondială de energie electrică este extrem de limitat în comparație cu impactul sever asupra mediului înconjurător (!);
- este clar că microhidrocentralele numai "verzi" nu sunt, singura logică pentru care sunt construite fiind profitul: investitorii primesc, prin intermediul subvențiilor, de până la trei ori prețul energiei electrice de pe piață și asta pe un termen lung (de obicei 10-15 ani), evident astfel cresc și costurile pe kWh pentru consumator.
Concluziile le trageți singuri! :censored:

Avatar utilizator
lazarini
veteran
veteran
Mesaje: 1106
Membru din: 18 Mar 2005, 00:50
Localitate: Arad

Re: Apel Ajutor Microhidrocentrale

Mesaj de lazarini » 13 Aug 2020, 12:27

Legea PSD care dezincriminează construcția fără autorizație de microhidrocentrale sau drumuri forestiere a fost promulgată / Ecologiști: ”Oricine poate să distrugă un râu și ia doar o amendă”
https://www.g4media.ro/legea-psd-care-d ... menda.html

Foarte pe scurt:
- pana la momentul modificarii legii executarea de MHC, drumuri forestiere sau amenajari de albii ale raurilor fara autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor din autorizatie reprezenta o fapta de natura penala, pentru care se prevedea sanctiunea inchisorii de la 3 luni la un an sau amenda penala;
- urmare a modificarii legii ambele fapte de mai sus constituie contraventii, si se sanctioneaza cu o amenda contraventionala de la 1.000 la 100.000 lei executarea fara autorizatie respectiv cu o amenda contraventionala de la 5.000 la 20.000 lei executarea lucrarilor cu nerespectarea prevederilor autorizatiei.

Singurul fapt "imbucurator" este acela ca nu exista posibilitatea platii de catre contravenient, in termen de 15 zile de la comunicare, a jumatate din minimul amenzii prevazute de lege. Ca in acest caz distrugerea fara autorizatie a unui rau ar fi costat fix 500 de lei.
Ultima oară modificat 13 Aug 2020, 12:29 de către lazarini, modificat 1 dată în total.

Scrie răspuns