>>> Toamna in delta . Verdele predominant lasa locul pastelului autumnal , zilele sunt tot mai scurte si racoroase , ceata incepe sa-si faca simtita prezenta . Incet natura se pregateste de iarna ce va veni , nu se stie cat de aspra va fi dar , viata salbatica si locuitorii deltei , se pregatesc sa o intampine cat mai bine . Toti se bucura cat pot de zilele insorite . Am vazut serpi de apa care profitau de vremea blanda si iesisera la plimbari “serpuitoare” , rate molesite de caldura placuta si chiar puiet de peste care lenevea la soare in ochiuri de apa , la adapostul bradisului.
Am avut o iesire foarte placuta , am prins ceva peste ( nu m-am focusat pe pescuit) si am facut incursiuni solitare in inima deltei , care m-au incantat si m-au deconectat total. Am strabatut zone foarte vaste , ma opream pe alocuri unde zona ma inspira si mai pescuiam, nu am prins chiar la fiecare oprire, dar ceva capturi am avut .
Nivelul apei continua sa fie scazut , a crescut cam 8-10 cm in perioada sejurului meu , multe canale si lacuri s-au tulburat accentuat . Daca in prima zi am prins stiuci pe Olguta , ieri apa era tulbure , nu am avut nicio trasatura- cu exceptia unor bibani . Cand am strabatut lacul Rosu , apa era deosebit de agitata si tulbure . Setci kilometrice barau centrul lacului , in mai multe randuri . Mare atentie la setci care , de multe ori , nu sunt bine marcate . Rezultate bune la pescuit am avut in zone cu apa cat mai limpede si de la adancimi de 3-4 metri am scos stiuci trecute de adolescenta .
Am pescuit si strabatut : canal Caraorman , lac Gabardin , Bilencu , Rosu , Rosulet , canal Central , garla Turceasca , canal+lac Tataru , Eugen , can. Andrei , Rosu-Imputita , Imputita , Busurca , Dunarea Veche , ambele brate , Sontea , Olguta , canal+lac Vacaru , Garla lui Iacob . Pe lacuri si canale mai mici sunt zone cu nivel de apa scazut unde accesul este greoi (ex. Tataru). Pe can. Vacaru sunt niste trunchiuri de pom submerse , “deliciul motorului”. Pe can. Tataru sunt doi plauri care obtureaza partial accesul , se poate trece . La intrare pe Neterminatu , a cazut un pom si nu se poate trece (dureaza putin pana se prinde vreun localnic si-l ia , sunt vintire in zona asa ca lumea a aflat de pom).Am pescuit si pe o incinta (nu se pune…) In dreptul lacului lui Matei am acostat si m-am catarat pe un stalp de unde am admirat marea al carei vuiet doar il auzisem pana atunci . In Sfantu Gheorghe am iesit pe mare in ciuda hulei ample , nu am avut de lucru si am vrut sa acostez pe plaja , chiar am facut-o si era sa nu mai pot pleca . Desi in zona unde am adus barca erau valuri micute (zona era cumva ferita) , am subestimat forta lor si fara sa ma pot folosi de motor , apa fiind prea mica , am facut mari eforturi , fiind singur , sa misc barca spre larg. Bine ca am avut ghionderul la mine , totusi m-am pricopsit cu vreo 3 valuri in barca si cu o semi-baie .
Ceva activitate a avut si “wilddanube”in zona lui si niste amici care au fost in nord .
Delta era asaltata de cohorte de pescari de toate genurile , era mare vanzoleala de barci si salupe . Malurile din zonele de pescuit stationar consecrate erau pline . Multa lume continua sa lase gunoiul in locul unde a stat . Mult puiet de peste s-a irosit fara rost zilele astea , mare pacat . Intr-o amiaza am facut o partida de bibanoi incredibila .
Cam asta este povestea zilelor de delta , déjà devenite o amintire placuta .