Scobarul, noul meu "dușman"! Vă rog SFATURI!!!

discutii si povestiri de la pescuit...

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
andreifishing
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 179
Membru din: 21 Feb 2015, 15:27
Localitate: Timișoara/Hațeg/Lugoj

Scobarul, noul meu "dușman"! Vă rog SFATURI!!!

Mesaj de andreifishing » 06 Aug 2015, 01:53

Salutări tuturor,
Ieri am plecat pe Strei la spinning după clean/păstrăv, asta după ce mi s-a confirmat că este limpede. Anul acesta, Streiul a fost efectiv măcinat de balastiere și foarte rar aveai norocul să îl găsești curat. Ajuns acolo ,cerul senin, apa limpede, nimeni pe apa, parchez mașina undeva la umbră și mă pregătesc de pescuit. Aleg o rotativă de culoarea bronzului, de 0 și după câteva lanseuri apare și primul clean undeva la 20+ cm, (eliberat). Apoi mă decid să merg ceva mai în jos, acolo unde știam eu de demult că sunt dorne faine de pește.
Ajuns acolo văd în apă ceva mișcare. Cum era soare se vedeau foarte ușori scobarii cum se răsuceau prin apă și umblau cu botul pe jos, ba uneori chiar se mai ridicau sus și culegeau hrană de pe suprafața apei. În locurile astea nimic! Nicio trăsătură. Dădeam de săracul clean, că de păstrăv nici nu mai vorbesc... inexistent prin locurile alea, numai prin zone retrase, la umbră -parcă nu vroiau să fie deranjați de nimeni- și am reușit să mai prind încă vreo 5 dintre care am păstrat 2, unul la vreo 30 cm și altul la vreo 27. Vreau să fac conservă de clean, dar doar să văd cum este, nu în cantități mari. Dacă știți vreo rețetă bună, vă rog zice-ți-mi-o.
Înapoi la scobar. În fiecare loc era plin de peștele ăsta și doar exemplare mari. Cei mai mici erau probabil de dimensiunile amărâților mei de clenișori. Cei mai mari, hahaha, că era să scap lanseta din mână când am văzut unul la 5m de mine răsucindu-se și avea CEL PUȚIN 50 cm și LAT! Pe unde sunt peștii ăștia nu mai vezi spic de păstrăv sau lipan. Așa că m-am gândit să le vin puțin de hac. Oricum, chiar dacă de foarte multe ori eliberez peștele, cred că scobarul de pe Strei va fi o excepție. Nu mi-e milă de el, că este foarte mult, realizează numai pagube și am înțeles că face cea mai bună conservă.
Cum fac să îl prind?
Ce aș avea eu la dispoziție să îl prind momentan, fără să mă duc la magazin:
O bolognesă de 3m plus o vargă de 5m de carbon. Fire 0.08, 0.12, 0.14, plute mici de culori naturale. Momeală râmă roșie de gunoi, scorobete, viermuși , porumb. Cârlige nu știu de care îmi trebuie așa că rog foarte mult dacă ați putea să îmi arătați exact și mărimea, văr rog frumos :)
Îmi voi face o montură și probabil vineri voi încerca să prind câțiva...sper să și reușesc. Nu am mai pescuit la scobar niciodată.
Vă mulțumesc și aștept prețioasele sfaturi! Numai bine, fir întins la toată lumea! :respekt:

rcorbu
veteran
veteran
Mesaje: 1170
Membru din: 22 Iun 2006, 15:14
Localitate: Ploiesti

Re: Scobarul, noul meu "dușman"! Vă rog SFATURI!!!

Mesaj de rcorbu » 06 Aug 2015, 07:12

vezi aici: http://www.pescuitul.ro/ps/page.php/id/ ... orum/null/
sau pe forumul: aventurilapescuit, sunt cateva subiecte foarte "dezbatute" despre pescuitul scobarului.

Oricum vezi sa nu te prinda "microbul"
Ai putea incerca si cu o imitatie de carabete, in caz ca esti obisnuit sa pescuiesti la musca, ceva in stil tenkara, daca iti face placere !, vezi aici: http://www.rapitori.ro/forum/mreana-van ... 17027.html

hannibal
senior
senior
Mesaje: 382
Membru din: 04 Noi 2012, 15:35
Localitate: Bucuresti sector 6
Contact:

Re: Scobarul, noul meu "dușman"! Vă rog SFATURI!!!

Mesaj de hannibal » 17 Aug 2015, 23:02

cel mai bine se prinde la feeder cu montura cu cosulet dar se prinde bine si la bologneza . fir subtire maxim 0.14 pluta maxim un gram daca nu e curentul puternic si ac mic marimea 14 chiar si 12 ( acul sa nu fie mai mare decat unghia de la degetul mic ) daca sunt asa mari scobarii. in carlig viermi 2 sau 3 . mai merge la arpacas inmuiat sa pui pe ac . daca poti sa faci si niste bulgari de nada din aceea benzar mix pentru scobar special in care pui si viermi si arpacas inmuiat si arunci din cand in cand in amonte la o distanta pe care o apreciezi in functie de viteza apei ,ai sanse mari sa prinzi . scobarul mananca de obicei pe fundul apei ,sa ai grija ca plumbul sa fie cat mai aproape de substrat, carligul cu momeala sa se tarasca pe fundul apei. arunci in amonte si o lasi sa curga la vale. fir intins!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Scobarul, noul meu "dușman"! Vă rog SFATURI!!!

Mesaj de Spring » 20 Oct 2015, 15:36

Pe strei scobarul se prinde cel mai bine la parassuta si la prostovol. mai ales cand sta in carduri. Mergeam la clean dimineata pe la 6 si dadeam de fomisti, organizati in grupuri de cate 4-5 cu plasa, mai ceva ca astia la concursuri.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Scrie răspuns