Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

discutii si povestiri de la pescuit...

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Jedi
veteran
veteran
Mesaje: 1230
Membru din: 04 Apr 2007, 03:15
Localitate: Morealu de Jos

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de Jedi » 17 Mar 2016, 12:47

DEM scrie:Tare de tot :respekt: isprava va apartine? :respekt:
Da....eu eram pescarul la musca de la urma... :lol:
Eram la niste prieteni la ceva onomastica si tipul a facut senzatie cu povestea lui toata seara... :lol:
Mai spunea ce fericit era cind a vazut ca tot malul e numai pentru el si concurenta nu mai apare... :lol: Gindea ca saracii barbati abia scapa seara de sub papuc putin in timpul saptamanii, iar simbata cara bagajele nevestelor la mall.. :lol:
Am si eu poveste personala da-i cu masina si nu am ajuns la tribunal...Doar am scos vreo 1500 parai sa platesc taxe, plocoane si amenda propriu-zisa.. :wallbash: ..tot din neatentie la un mic detaliu.. :headbash:
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de luci_t » 22 Mar 2016, 18:18

Frumos gestul pescarului la musca :respekt:
Aproppo, in anul 2015 la prima iesire la pescuit impreuna cu fetita mea, in afara de un pestisor, aproape de mal odihnea un cartus de pistol intreg si necorodat :lol:

Avatar utilizator
modigliani
veteran
veteran
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Aug 2010, 14:36
Localitate: Atlantida

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de modigliani » 31 Mai 2016, 14:48

Acostarea interzisa .....

....................................................

Vin dinspre Sulina cu un vant superb din spate. Dunarea este montata destul de tare, insa barcuta mea face fata glorios, guvernata fiind de naravasul Mercury de 9,9. Intr-o fraza, ..... ma simt minunat!
La Sulina am fost doar ca sa ma intalnesc cu niste buni prieteni care m-au anuntat ca sunt acolo si ca este - citez - ''imperios necesar sa bem fo doua beri pe plaja''. Asa s-a si intamplat. Fo doua beri, fo trei mici, hamsii si alte alea. Toate pana-n ora pranzului, pentru ca trebuie sa ma intorc in Mila cam pana-n ora 14. Asadar ne luam la revedere si ne promitem sa ne mai vedem in vara asta.......

Spuneam ca, desi urc pe Dunare, vantul ma ajuta mult la inaintare. Stau cu mana pe mansa si ma scufund in ganduri si senzatii. Este absolut splendid.
Insa la intrarea in Crisan toate astea se fac cioburi! Totul se schimba si un fior inghetat ma incearca pe sira spinarii. Motorul mi se opreste din senin. Ma zmulg din reverii si verific tot ce puteam verifica. Rezervorul, bujiile, electrica, si alte alea de le poti verifica pe apa, in genunchi fiind si aplecat asupra lui. Motorul nu pare a avea nimic! Insa nu porneste nici dupa 50 de sfori si cateva mii de bagari, scoateri si blesteme din partea mea! Dupa atatea sfori mana dreapta sta sa-mi sara din umar, lucru care mai abitir ma indeamna la alta si alte bagari!

In dracii pe care-i am nu am timp sa vad ca sunt impins in amonte. Vantul se intetise si mai tare, invingand curentul. Concret, sunt in deriva la bunul cherem al fortelor naturii. Si iata inca un motiv minunat pentru o alta serie naprasnica de mascari!
Sunt impins catre malul drept al Sulinei si apreciez ca-l voi atinge exact in dreptul a trei pontoane impopotonate pretios cu pancarte inscriptionate cu ..... "Proprietate privata - Acostarea interzisa!". Evident ca mi se rupe de pancartele lor. Eu tre' sa trag la mal sa vad ce are blestematul de motor! Si, la fel de evident, asa se si intampla.

Odata legat de ponton pot sa cobor in apa pana la brau si sa abordez motorul dintr-o pozitie mult mai comoda decat cea in genunchi pe cheson, aplecat deasupra lui. Si-al dracu tot nu-mi spune ce are, si tot nu porneste. Fumez tigare de la tigare iar spumele mele cresc exponential de la un minut la altul. Acestea ating nivelul apoteotic cand, voind sa-mi sun prietenii din Mila, descopar ca nu am semnal la telefon! Incerc sa-mi amintesc cand vreodata am blestemat atat de mult intr-un timp atat de scurt si cand vreodata am recurs la bagari si scoateri la nivel ''iepuresc'' in regim de maraton!

Deodata pe dig apare unu'. Localnic, imi pare mie. Omu' paseste intr-un sictir total, se scarpina la coaie, si ma priveste chiondaras cu niste ochi tulburi si probabil abia iesiti din betie. Cu o voce si mai tulbure, ragusita, mi se adreseaza:

- Baah , n-ai vazut ca nu ie voie?
- Ce sa nu fie voie, nene?
- Acostarea, in PLM! E proprietate !
- Mi se rupe! Sunt in deriva..... Lasa-ma sa-mi pornesc motoru'si plec, dracu sa ma ia!
- E proprietate, n-auzi?
- Bai traiti-ar, unde PLM nu intelegi? N-am cum sa plec! Sunt in deriva! Mi s-a bulit motoru'!
- Asta ie pontonu' meu. N-ai voie sa tragi acilea la mal!
- In PLM , nebunule care esti, nu intelegi ca SUNT IN DERIVA ???????
- ..... Aaaaaa , pai zii asa, fratioare.
- Pai n-am zis asa ???
- Ce ?
- Ca sunt in deriva !
- Nu. N-ai zis. Acum abia. Si-si muta mana din fata-n spate ca sa se scarpine si-n ***.

Nervii mei sigur sunt de wolfram. Daca n-am facut in clipa aia un AVC ..... sigur n-am sa-l fac vreodata.

- Da' ce-are motoru'?
- Mortii ma-sii! De un'sa stiu ce are? Daca stiam il porneam si plecam!
- Ia da-te ....... Da-te ca ma uit io la el, imi spune omu' pe alt ton si se apropie molcum catre barca.

Desi imi vine sa-l strang de gat, desi inca are privirea tulbure, pare a aborda motorul la modul profesionist, cunoscator. Insa cu toate astea, dupa inca vre-un sfert de ora de incercari, acesta se incapataneaza sa ramana oprit.

- Bai, nu stiu ce are. Chiar ca ti s-a oprit.
- Hai, nu zau? Asa a facut el? S-a oprit? Extraordinar, domle !!! I-auzi! S-a oprit!
- Pai nu vezi ca nu merge?
- Io ce dracu-ti spun de-o juma' de ora??? Ca s-a oprit !!!!!
- Pai vad!

Turbez! Celebrul dialog din Caldura Mare a lui nenea Iancu mi se pare acum de-a dreptul savant, academic.

- Auzi? Daca tot ti s-a oprit, nu mergi pana mai la deal, incolo, sa bem si noi o bere?
- Neica, ..... e primul lucru bun pe care-l spui de cand ai aparut pe dig! Unde-i berea aia?
- Mai incolo, la deal. Cam la fo cinci case de-aici.
- Hai, manca-ti-as. Hai la o bere, ca mi s-a uscat gura de draci de-mi vine sa sorb din Dunare!

Leg barca bine de ponton, mergem bem doua beri si revenim. La bere aflu ca-l chema Nicu, ca el de fapt e din Sibiu, si c-a nimerit in Crisan prin insuratoare. Da' acuma-i vaduv si vrea sa vanda acilea, sa se traga acasa, la Sibiu. Dar cica nu-i asa o graba mare, ca cica are el timp ...... Si ca vrea sa vanda da' n-ar vinde. Ca daca s-o vinde bine, daca nu .... nu. Ca de fapt e bine acilea la Crisan, da' e bine si la Sibiu. Si la totusi Sibiu nu-i asa frumos ca la Crisan, asa ca nu mai vinde. Da' o sa puna el anunt pe ... saptamana viitoare. Nu stie, dar se mai gandeste.......

M-am mai calmat si sper din suflet ca motoru' sa porneasca. Dar nu! Asta nu se intampla. Imi este clar ca nici n-am sa reusesc astazi sa-l fac sa mearga. Categoric renunt si ma gandesc la alternativa. Insa niciuna nu se intrevede. Dar apare de unde ma asteptam mai putin.

- Bah, ia hai pan' la mine, ca io-s rupt de spate.
- Pai si ce PLM, vrei sa-ti fac masaj?
- Nu mah, nu. Hai sa vezi.
- Ce sa vad ?
- Vii sau nu ? ma intreaba Nicu apasat intorcandu-se si indreptandu-se catre poarta .

N-am incotro si-l urmez. La cate am patit astazi n-are cum sa urmeze ceva mai rau. Il urmez si pe aleea din curte, ajungem la o baraca din fundul curtii, intram pe-o usita mica, iar in semiintunericul din baraca Nicu trage de-un sac de rafie dezvelind un Johnson de 10 cai. Vad stele verzi!

- Hai , ia-l si du-l la barca, ca ti-am zis, io-s cam rupt de sale.
- Pai ..... ce sa fac cu el?
- Sa te duci, dracu' acasa! Doar n-o sa stai aici toata vara.
- Pai si cum mi-l dai? Asa, ..... pur si simplu?
- Si cum altfel sa ti-l dau?
- Mi-l dai asa, fara sa ma cunosti?
- N-am baut o bere?
- Pai am baut, da' daca nu ti-l mai aduc?
- Daca nu mi-l mai aduci te dracui de nu te vezi! Ei, Doamne iarta-ma .....
- Bai trai-ti-ar, Tu nu esti sanatos? Chiar mi-l dai sa ajung acasa?
- Da' io ce dracu-ti spun acilea? Hai, ia de el si hai la barca, ca mai am si alta treaba......

Trag de motor si sunt de-a dreptul interzis ..... Nici daca mi se povestea despre una ca asta nu as fii crezut. Imi propun sa ajung urgent acasa, sa pun ''Cinspele" pe barca si sa ma intorc la Nicu cu un brat de beri. Dar nu aveam sa scap atat de ieftin. Este abia 3 dupa amiaza si cineva de-acolo de sus se juca cu nervii mei. Pana seara, cand probabil avea sa se plictiseasca mai era destul .......
Scot motorul meu, il asez pe podina, trag Jhonsonul de pe ponton si, in momentul in care il asez pe pozitie, hula nemiloasa plus siajul unei rapide ma dezechilibreaza si ...... il scap in Dunare!

- BAGA-MI-AAAAAAAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- Nu mai urla asa , mah. Intra dupa el si-l asezi mai usor din apa, ca stai in picere.
- Pai, PLM, ce sa mai fac cu el acum??????
- Porneste, da-l dracu. Ce, e prima oara cand cade-n apa?
- Cum dracu sa mai porneasca, bai nebunule?
- Fa cum zic io. Ia sa vezi tu ca porneste.

N-am incotro si fac ce zice Nicu. Pun motorul pe oglinda, urc in barca, si total lipsit de sperante il alimentez, amorsez, si dau la sfoara. Dupa vreo cinci sfori imi vine sa renunt, insa la cam a sasea incercare, ..... incredibil, ..... motorul porneste!!!!! Nu are cum asa ceva! Nu are cum asa ceva!!!!!

- Hai , da-i drumu', ca ti-am zis, am treaba. Cand vii, daca nu-s acasa, il bagi tu in baraca.

Nu. Nu. Traiesc un film, un vis urat! Nu se poate asa ceva. Iar Nicu este unicat. La el s-a spart matrita. Iar ziua asta este cum nu am mai avut.
Il asigur pe Nicu ca ma intorc cat pot eu de repede si plec. Infrunt iarasi hula dar inaintez. Si dupa atatea ma scufund iarasi in splendida senzatie a plutirii. Plutesc si-mi odihnesc psihicul. Si ma gandesc la Nicu. Nu stiu in ce fel. Personajul asta va avea parte de-o analiza profunda, dar nu acum. Ci altadata, linistit.......
Termin Crisanul, intru pe Dunarea veche, trec de Ingusta si ...... Jhonsonul se opreste. Nervii demonstrasera ca rezista, dar de data asta si inima-mi arata ca este indestructibila. Doar maselele imi pocnesc in gura. Iar ochii imi fac vartejuri, turbioane cu punctulete rosii......
Imi bag picioarele si ma asez pe bancheta. Declar abandonul. Nici sa injur nu mai am putere. Imi aprind o tigare si ma las in voia vantului si-a apei. Ma agat disperat de singurul lucru bun. Sunt in Delta! Ori asta ar trebui sa compenseze totul. Cel putin teoretic.
Vantul ma apropie de hotelul plutitor al ACR. Trei tipi ma privesc linistit. Aveam sa aflu ca s-au prins ca mi s-a oprit motorul. Intamplarea facand ca acestia sa ma priveasca exact la acel moment.
Vrand-nevrand ii abordez, iar unul dintre ei intinde o mana sugerandu-mi sa-i arunc sfoara, sa ma lege.

- Domnilor, mersi mult!
- N-ai pentru ce. Dar ce s-a intamplat?
- Mi s-a oprit motorul.
- Am vazut. Dar ce are?
- Nu stiu. Si, sincer, ..... nici nu ma mai intereseaza.

Acestia se uita ciudat la mine, dar dupa ce le povestesc aventurile zilei ma inteleg perfect. Si ma compatimesc sincer. Desi nu se pot abtine sa nu rada imagindu-si-l pe Nicu.

- Hai, ia-o calm. Linisteste-te. Bei un vin?
- Beau.
- Du-te, mah, repede si adu-i un vin lu' saracu' om. Vezi ca-i pus la rece. Ce preferi? Alb sau negru?
- Negru. Si inca odata, multumesc mult.

Primesc .... o halba brumata plina ochi cu un vin negru, parfumat si tare. Gustos al dracu' , plin de aroma. Il savuresc de-a dreptul incantat. In scurt timp imi vine inima la loc, mintea mi se limpezeste si iarasi caut alternative. De data asta sunt mai multe si sunt simple. Pentru ca am semnal la telefon. Imi sun prietenii din Mila:

- Vandam, noroc! Ia-ti barca, du-te la Serghei, spune-i sa-ti dea ''cinspele'' meu si adu-mi-l la Ingusta, la ACR.
- N-am cum. Sunt cu turisti la Letea.
- Ok ..... Mersi.

...................................

- Culai, sa traiesti! Bai , te rog mult, Ia-ti barca, du-te la Serghei, spune-i sa-ti dea ''cinspele'' meu si adu-mi-l la Ingusta, la ACR.
- Ce barca, bai, ca-i plecat frati-miu cu ea la Tulcea. Da' ce-ai patit?
- Nimic. Nu mai conteaza.

...................................

- Alo! Serghei !
- ..... Hmmmmm
- Serghei! Ce faci, mah?
- ..... Hmmmmm
- Aloooo ! Bai , m-auzi ???
- Aud ..... Dorm......
- ..... Asta e. Imi pare rau. Ia-ti barca, baga-ti benzina, ia si 10 beri, si adu-mi ''cinspele'' la ACR, la hotelu' plutitor.
- Bai, 'tu-ti motoru' lu' motoru' ......^%$&^%#%*&*&^%%*(* ....... Vin! Ce dracu' sa-ti fac !?! Da' bere la ce-ti trebuie?
- Iti povestesc aici .........

...................................

Pana vine Serghei, pret de vreo ora, am fost tratat cu inca o mirifica halba brumata de ambrozie si ajutat sa scot Jhonsonul de pe oglinda. Cand va ajunge Serghei sa nu mai pierd vremea. Sa montez ''cinspele'' si sa plec repede. Baietii astia sunt minunati. Ne intindem la povesti si privim soarele care deja isi incepe coborarea. Deja se facuse de orele 17.
Apare Serghei si isi lungeste fata cand vede la mine-n barca doua motoare intinse pe paiol ca parca dormind imbratisate.

- Ce-i cu Jhonsonu' ala, mah? De unde dracu'-l ai?
- De la Nicu!
- Care Nicu?
- Nicu a lu' Unicatu'! Ala din Sibiu care s-a nimerit in Crisan prin insuratoare da' care acum e vaduv si care vrea sa vanda acilea da' nu stie daca sa vanda sau nu. Ala cu baraca aia mica in fundu' curtii. Nu-l stii ? N-are cum sa nu-l stii .....
- ...... Bah, esti beat?
- Normal !!! spun eu facand socoteala la berile baute si la litrul de vin oferit de baietii de la ACR.

In fine, ii povestesc astuia pe scurt ce-si-cum, pun ''cinspele'' pe barca, ma salut cordial cu baietii si o iau inspre Crisan, sa-i duc aluia motoru'. Asa cum promisesem, si cu bere dupa mine.
Ajung la pontonu' cu pancarta sugubeata, urc la poarta, strig, alea-alea. Nicu nu pare a fi acasa. Va trebui sa fac cu ma sfatuise, sa bag motoru' in baraca si sa inchid dupa mine. Numa' ca iata-l! Apare vesel cu bicicleta.

- Gata, mah?
- Da. Gata.
- Hai ca io mi-am terminat treaba si vad ca ai bere adusa. Da-l dracu' de motor, ca-l scoatem mai incolo. Ada berea, ca mi-e o seteeee ..... de numa!
- Nicule, da' sa stii ca s-a oprit si asta. Doar ce intrasem pe Dunarea Veche si s-a oprit.
- Asa, si ? Io ce sa-i fac? Aduci berea aia odata?

Nu, deci n-are rost sa-l mai analizez. Bem doua beri de fiecare, i le las pe celelalte si plec spre casa. Ziua se apropie de sfarsit. Insa ne promitem sa ramanem prieteni. Ori ca ramane in Crisan, ori ca vinde si-l gasesc io la Sibiu, ca cica si p-acolo-l stie toata lumea. Si il cred !
Sunt nemancat, obosit, si evident, dupa inca doua beri cu Nicu sunt usor ..... dezechilibrat.
Treaba de-o avusesem azi in Mila se dusese dracu'. Insa trebuieste neaparat sa trec pe la Dorin Forgo sa stabilim ca o facem maine. Asadar ..... azimut Paradise Delta House!

Sunt intampinat cu obiceiul casei, respectiv "Stai jos, taticutule! O palincuta mica merge? Nitele icrisoare de stiuca, acolo" ? Categoric, ambele merg de minune. Ba palincuta a mai avut si fo doua surioare. Iar dupa astea, timp in care-i povestesc si lui Dorin prin cate am trecut, a mai mers si-o halba de bere .

.................................................. ............

Gata..... Sunt acasa. Sunt in Mila. Sunt obosit, linistit, si privesc apusul. Numa'ca nu inteleg de ce, pentru prima oara-n viata, la apus vad doi sori - ba pentru scurte momente chiar trei - inghesuindu-se sa coboare-n stufii de la orizont ......

Mihaitza84
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 175
Membru din: 24 Apr 2007, 15:10
Localitate: Sibiu

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de Mihaitza84 » 01 Iun 2016, 15:22

Esti demential maestre! Hai cu cartea!

RipKid
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 226
Membru din: 19 Mar 2009, 21:22

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de RipKid » 01 Iun 2016, 15:56

Pictore, esti monumental, nu demential! Ai un stil al tau, propriu si personal, cum n-am mai intalnit. Rad in hohote la fiecare 'povestioara' de-a ta!

Hai cu cartea aia odata! :)

RNN57
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 122
Membru din: 11 Iun 2016, 13:18
Localitate: România

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de RNN57 » 11 Iun 2016, 23:44

:lol1: frate ce imaginație bogata au cate unii. Cred ca asa sunt și capturile. Vise puerile! :lol1:
< º))))><

Pif.
veteran
veteran
Mesaje: 550
Membru din: 13 Iun 2013, 15:44

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de Pif. » 12 Iun 2016, 12:03

RNN57 scrie::lol1: frate ce imaginație bogata au cate unii. Cred ca asa sunt și capturile. Vise puerile! :lol1:
Daca nu ai imaginatie bogata esti cam pelanga cu pescuitu,io numa zic :)

Avatar utilizator
modigliani
veteran
veteran
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Aug 2010, 14:36
Localitate: Atlantida

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de modigliani » 13 Iun 2016, 17:58

RNN57 scrie::lol1: frate ce imaginație bogata au cate unii. :
exact, domnul meu! Iar asta face , indubitabil, diferenta dintre noi doi. Concret , in contextul creat aberant de catre d-ta , eu rămân in continuare acelasi tip apreciat - după cum probabil ai observat deja - iar tu un individ total lipsit de simț al umorului , cu o atitudine identică cu cea a unei basini trase in biserica.
Si te sfătuiesc prieten este , nu-mi uzi bolnavă imaginatie intr-o continuare a acestui iureș. Petru ca iti promit si te asigur ferm , nu vei putea fii capabil sa-l gestioneze in timp.

Avatar utilizator
modigliani
veteran
veteran
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Aug 2010, 14:36
Localitate: Atlantida

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de modigliani » 10 Ian 2017, 14:35

Cu Ciutankamon in delta .......

...............................................

Vara, cald, soare, pasari, ....... Beau bere si astept sa se intample ceva iesit din comun. Uitasem cu desavarsire de maxima care spune ca "Ai grija pentru ce te rogi ca s-ar putea sa ti se dea!"
Asadar, asteptand turisti sau pescari pentru ture de plimbari sau pescuit, primesc un telefon de la un bun amic ce-mi recomanda un grup de patru pescari ce urmeaza sa vina peste cateva zile in Mila 23 .....
- Si cand vin astia, mah?
- Spuneau ceva de sfarsitul saptamanii.
- Cati sunt?
- Am inteles ca sunt patru. Trei vin sigur, dar mai e unu' care sta in Anglia si despre care nu e sigur ca vine. In fine, le-am dat numarul tau. Aranjeaza-le ceva cu cazarea si mergi sa-i iei de la Tulcea. In balta vezi si tu ce-si-cum, dar stiu sigur ca vor si barca cu ghid pentru pescuit.
- In regula, stai linistit. O sa vad eu ce fac.
- Mersi! Le spun sa te sune acum?
- Da, mah. Oricand.
- Ok, noroc!
- Hai sa traiesti. Ne mai auzim!

Nu trece mult timp si telefonu-mi suna. Erau tipii in cauza. Stabilim cand sa-i iau din Tulcea, stabilim unde si in ce conditii vor fi cazati, si mai aflu ca vin toti patru, inclusiv cu cel despre care nu era sigur ca poate ajunge. La telefon nu mi-au parut fitosi. Ba dimpotriva, chiar draguti si civilizati, insistand aproape obsesiv "D-l Mihai, cum stiti d-vs! Facem cum ne recomandati, ca ati fost recomandat. Doar sa prindem peste si sa ne simtim bine. Si sa mai stiti ca banii nu ie o problema pentru noi....."
La faza cu bani "nu ie" am avut o mica strafulgerare. Oricat de draguti erau la telefon deja cam stiam cu ce ma voi confrunta. Desi nu asta ma interesa pe mine la grupul respectiv.......

Vineri dimineata la opt sunt in Tulcea, la dana 1 Mai, sa iau grupul de patru .... pescari! Doar ca ei au ajuns putin mai devreme. Ma asteptau veseli, cu berile in mana, si plini de nerabdare. Atata doar, ..... i-am vazut cam in ultima clipa, exact cand andocam. Erau literalmente "eclipsati" de munti de bagaje. Vad stele verzi! Ok, de acord, patru insi, insa bagajele lor ar fi putut cu usurinta ocupa nevoile unui intreg pluton de vanatori de munte. Tot in acea ultima clipa mai descopar inca vreo doua-trei kilograme de "bagaj" excedentar. Lanturile de "goldeanu" de la gaturile lor! Si iarasi imi pun problema rezistentei coloanei vertebrale a "speciei" respective....
Evident, am o problema! Barca, asta daca reusesc sa inghesui toate bagajele in ea si pe baieti sa-i arunc peste ele, va merge efectiv la limita scufundarii.

- Gata frate? D-ta esti Mihai? mi se adreseaza unul din ei. Vrea sa para "Alfa".
- Da, eu sunt.....
- Hai sa mergem !!!
- Hoo..... O secunda!
- Da di ce?
- Pai ..... nu stiu daca aveti loc cu toate astea-n barca.
- Da nu ie multe, nene! Haine, scule, si saci cu porumb, sa nadim.

Cand aflu ca-n sacii respectivi este porumb si nu oaresce haine impaturite deja intru in panica!

- Mai baieti, daca, si mare atentie la ce va spun! DACA reusim sa bagam toate astea-n barca, nu o luam pe Sulina. Mergem pe "36", Sireasa, Sontea. Altfel nu discut! Si fiind drumul mai lung, mers la limita glisajului - daca reusim - costa 100 de lei in plus fata de ce-am vorbit initial.
- V-am zis ca la noi banii nu ie problema!

Imi iau inima in dinti, incarcam barca si purcedem timid la drum. Ii conving cu dificultate ca trebuie sa poarte vestele. Baietii ma asigura ca "iei stie sa inoate". Le explic ca e permisul meu in joc si reusesc sa-i conving. Tipul din Anglia isi da tricoul jos si-mi arata un bust si-un spate plin de tatuaje grotesti. Care oricum abia se vad pe langa lant. Iar "Piesa de rezistenta" este un tatuaj color cu masca lui Tutankamon. Aveam repede sa aflu despre ce este vorba. ceilalti i se adresau cu "Tutankamoane". Pesemne era porecla lui si vad ca-i tare mandru de ea .
Pana la intrarea in "36" am preferat sa merg in deplasament, abia pe canal sa incerc glisajul, in ape calme. Cum-necum reusesc, insa dintr-un drum ce in mod normal trebuia sa-l parcurg intr-o ora, iata ca ajung in Mila 23 intr-o ora si 45' . Nu mai conteaza, am ajuns cu bine iar baietii-s veseli! Au ras un bax si jumatate de bere. Si vocifereaza care-mai-de-care, din ce in ce mai tare, despre ce scule au ei, despre ce stiluri or sa adopte la pescuit, samd. Eu tac si sunt atent la fiecare viraj sau siaj facut de vre-o alta barca .......
Iata-i cazati si mosmondind prin scule. Pe masura ce acestea sunt scoase din bagaje ..... realizez ca baietii nu au absolut nicio legatura cu pescuitul. Ba imi aduc aminte de-o vorba ce candva m-a amuzat teribil : "Exista pescari, si exista posesori de scule. Doua categorii ce nu au absolut nimic in comun."

Dupa un pranz frugal ar mai fi ramas timp pentru o partida scurta in aceasta dupa-amiaza. Asa si facem, insa ii sfatuiesc sa nu ne indepartam prea mult astazi. Sa nu consume multa benzina, iar ei sunt de acord. Asadar iata-ne dand o fuguta in gura Sontei, "La gropan" cum i se spune. Si daca pana acum inca nu vazusem nimic, ei bine, cand au intins sculele mi-am spus in gand " Gata nene, s-a terminat cu smecheria!" . Si-o gandeam de undeva de jos, cu capul sub consola, timp in care pe deasupra mea vajaiau amenintator plumbi, monturi, varfuri, si alte alea. Mai mult, ca niste pescari de crap ce se respecta, fiecare simte nevoia sa insire cate 5-6 lansete! Probabil din departare barca semana izbitor cu un arici amfibiu.
Dar ca sa scurtez si sa mergem mai departe, trei ore de asemenea talmes-balmes s-au soldat cu un carasel amarat si cu un somotel la sfert de kil. Probabil ambii cu tendinte suicidale. O luam spre casa, timp in care deja intrevad cam ce-am sa patesc eu cu baietii in urmatoarele zile ..........
Seara in pensiune ..... veselie mare! Asa cum sade bine turistului in delta. Veselie si sclipicei de la lanturile scoase ostentativ peste tricouri. Si in continuare se dezbat tehnicile cu care maine va fi atras pestele catre monturi. Care si astea sunt cat vreti voi de elaborate si "ozenificate". Probabil cele mai scumpe gasite in magazinele de profil. "Alfa", Tutankamon, cel stabilit in Anglia, isi impune punctele de vedere cu :"Bai ciutane, nu ie bine cum ai legat alea!" ..."Ciutane, maine prind zece crapi, sa faci boale!" ... " Nu fi ciutan ca te arung in garla, mah, sa moare familea mea!" ..... Si uite asa, toata seara.....

Maine dimineata o luam inspre Mila 8. Ca acolo au auzit ei ca ar fi peste mare. Pe atat de mare pe cat i-ar sta bine in beldiile ce ei le numesc lansete, pe cat de proportionat ar fi pentru firele textile de 0,40 cu care si-au umplut tamburii mulinetelor de ..... 7000!
Nu vreau sa le stric bucuria, dar totusi ma simt cumva obligat sa le spun ca anul asta a fost unul foarte slab in pescuit, dar ai cu cine te intelege? Daca trei dintre ei ma privesc totusi curiosi, Tutankamon adopta o mina superioara! El o sa prinda sigur! D-ala mare, domle! Ce stiu eu cu pescuit? Io stiu cu barca ......

Cumva trece ziua in care as fi luat extraverale cu farasul! Tutankamon le arata tuturor "cum a prins el in Anglia" , unde sa arunce porumbul, cum sa puna boabe in saculetii solubili, alea-alea! Si cred ca am auzit in ziua aia "Ciutane" de cel putin 1876 de ori. Iar ceilalti, ciutanii, deh, se conformeaza umil. Abia astept amurgul s-o luam spre casa .

Insa am sesizat ceva. Ceva deosebit! Verva lui Tutankamon intra in scurte pauze de cate ori trec pe langa noi vapoare. Sunt mari, inalte, puternice, somptuoase, si impresioneaza pe toata lumea, insa Tutankamon simt ca le venereaza altfel decat restul lumii. Aveam sa aflu cum ..........

In fine, cam in ritmul asta a decurs sejurul baietilor. Si au sfarsit prin a intelege ca e an prost. In consecinta imi cer sfatul asupra unei eventuale ultime zile care sa le aduca si niscaiva peste in barca.

- Ia spune-ne, boss, unde-i peste?
- Eu v-am spus, e peste tot, dar e mic. Iar preponderent e caras si rosioara. Mult!
- Pai si unde dam maine?
- Aici, aproape, pe Eracle. Si luati-va scule usoare, fine. Monturi la fel. Iar ca momeala ..... Bonduelle.
- Pai boss, intervine Tutankamon, si cu porumbu' ce faciem?
- Faci ce vrei, dar nu are rost sa dai cu el.
- D-aia l-am carat cu noi de-acasa?
- Si eu ce sa-ti fac? Asta e! Asta-i pescuitul!

Unde urma o zi, ultima, de pescuit "la finete", imi pregatesc si eu doua lansete usoare. Incropesc doua monturi fine, cu carlige de 6, cu fir de 0,20, si la capat cu doi plumbi de cate 30 gr. Tutankamon, vazand ca umblu la scule, se apropie.

- Cu astea ai de gand sa dai?
- Da.
- Pai ce sa prinzi cu astea? ..... deja ma enerveaza.
- Peste, ce dracu vrei sa prind?
- Nu prinzi cu astea, mai nene, asculta acilea la mine!
- ..... Tutankamoane, ...... vedem maine.

Dimineata pe Eracle ancorez barca si le dau voie sa-si insire ei padurea de bete. Abia cam dupa o ora se linistesc si o pot face si eu.
Privesc luciul apei, studiez curentul, sesizez cam pe unde trec barcile raportat la pozitia noastra, ..... si consider ca bancurile de pasnic ar salasui cel mai bine exact sub barca noastra. Si la cata iarba este pe substrat pestele se afla sigur deasupra acesteia. la cam juma' de metru deasupra fundului. Iau cu varfurile degetelor cateva boabe si arunc. Cam dupa doua tigari am sa incep sa pescuiesc. Timp in care mut carligele mai sus pe "linie".
Intre timp apelativul de "Ciutane" iarasi vine in cascada! Nimic din ce fac ceilalti trei nu este bine, dar deja am devenit imun. Si incep sa pescuiesc.
Nu arunc bine si varful unei lansete imi trepideaza timid. Intep usor si sunt in drill cu un caras frumos, cam la 750 gr. Pe care nu apuc sa-l scot din carlig ca cea de-a doua lanseta tremura si se apleaca inspre aval. Concret, pret de cam doua ore lansetutele mele si-au cam facut norma pe juma' de vara. Si, pentru prima oara-n viata, ..... termin boabele de Bonduelle!
Am in juvelnicul legat de tachet aproximativ 22-25 kg de albitura frumoasa! Cand zic frumoasa inseamna ca cei mai mititei au luat inapoi calea apelor.
Tutankamon fierbe, ceilalti totusi indraznesc sa ma priveasca admirativ. Iar daca tot fierbe - inspre marea mea incantare - decreteaza scurt:

- Gata! Mergem ! Aici nu e peste! Unde ne-ai adus, nene? D-aia te platim ?
- Auzi, ..... bai Ciutankamoane, cum PLM sa nu fie peste? Scot unu' dupa altu' si tu-mi spui ca nu e? De trei zile-ti tot spun unde sa dai, cum sa dai, ce sa ai in carlige, etc! ma pis pe pescuitul tau britanic, ca sa stii cum stai ! Si-acum gata! Hai acasa ca e pranzu' !!! Va strangeti si voi calabalacul ca maine plecati. Eu azi nu mai ies. Platiti doar juma' de zi.

Toti patru fac ochii mari la reactia mea insa niciunul nu indrazneste sa comenteze mai departe. Se apuca sa stranga in liniste tragand cu ochiul la juvelnicul meu si la "saraciile" mele de monturi. Inclusiv ..... Ciutankamon tace. Tace si probabil se intreaba de ce nu sunt timorat de lantul lui.
In ziua plecarii lor, usurati de porumb, de conserve, de momeli, de bautura si de alte **** de le-au carat dupa ei d-aiurea, o iau pe Sulina. Si iarasi descopar ca Tutankamon priveste uluit vapoarele cu care ne intalnim. Marea lor majoritate petroliere turcesti sau panameze. Si scoate perla:

- Nea Mihaie, da mare e firma asta, domle!
- Care, mah?
- Asta cu vapoarele astea?
- Nu inteleg. Despre care firma zici?
- Asta domle, No smoking and Safety First.........

Avatar utilizator
DEM
veteran
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 27 Iun 2012, 15:57
Localitate: bucuresti

Re: Sa zambim putin : patanii la pescuit :)

Mesaj de DEM » 10 Ian 2017, 15:59

Tutankamoane,esti mare,domne. :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

Scrie răspuns