Pescuitul in alte tari

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Felix rotaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 17 Mai 2010, 23:28

Pescuitul in alte tari

Mesaj de Felix rotaru » 03 Iun 2010, 09:20

Nu stiu altii cum sunt, dar eu ma declar satul de laudele unora si altora ca "balta mea are ....xyz tone de peste" si cand te duci acolo pescuiesti in vana. Satul sunt si de smekerii care iti incaseaza taxa full la ora 17:00, si de violenta verbala cu care isi apara minciu....faima baltii lor.
Asa ca am deschis acest subiect unde propun sa povestim partidele de pescuit de peste hotare ale celor cativa norocosi care au auvt parte de asa ceva, si sa vedem ce ar putea fi imbunatatit pe la noi, luandu-ne dupa alte exemple.
Am sa va relatez doua experiente, graitoare pentru modul in care sunt respectate si tratate apele si pestii...dincolo de granite.

Prima... eram in Italia, undeva in centru, langa orasul Pesaro. trecea prin fata casei amicilor unde am stat un raulet. cu telescopica de 4 metri...agatam cu pluta malul celelalt. Adancime....sa zicem 60cm maxim.
Ce era interesant (si ispititorpentru pescar) ara bancul de cleni (30-50 indivizi) care astepta paine de la copii, imediat sub pod. Ce face io'? Evident, ma pun in aval si cu cu lingurita "culeg" 3 kg de clean. Primele 5 lanseuri au fost toate cu peste.Dupa ce am terminat, am dat drumul la tot pestele, pentru ca italienii nu mananca peste "poluat prins in oras" (clean....poluat?!?!?) dar si pentru ca nu venise nimeni sa imi ceara bani pentru distractia mea, care poate nu era prea la locul ei intr-un rau din fix centrul orasului.

Alta intamplare (lectie de civilizatie - zic eu)
La granita dintre Ungaria si Austria, intre orasele Sopron si Eisenstadt este un lac urias, cred ca are 30km lungime si cativa latime, care se numeste Neusiedler See (tradus "Marea" Neuslieder).
Are toate speciile de pesti, este complet imprejmuit de stuf - acolo unde oamenii nu au intervenit, si au facut-o doar cat a trebuit pentru cate un port.
Acest lac este bucuria yachtingului, copii vin sa se balaceasca (in spatii clar amenajate si delimitate cu piloni sa nu ii loveasca barcile), etc

Eu am venit acolo ca turist, fara sa stiu de acest lac. Cand l-am vazut (e greu sa nu il observi, zona deluroasa, priveliste incredibila a lacului de sus) m-am interesat la receptia hotelului unde mi s-au dat TOATE DETALIILE POSIBILE legate de permis, locul de unde il procur, orar, orice! chiar si specii de pesti(altfel, doamna de la receptie....nu prea arata a pescarita....).
Imi cumpar permisul de la primaria unui alt orasel de la o doamna care vorbea engleza, foarte,foarte amabila care mi-a povestit cat am vrut depre lac, locuri, etc...
Am platit 47Euro pentru un permis de o saptamana! Si nu era "redus" in niciun fel. Altfel taxa e de 10 euro pe zi, daca nu ma insel. Se impune retinerea a doi pesti din fiecare specie, sau 5kg obligatoriu de marime legala, evidnet. Scria pe biletul de permis centimetrii la fiecare specie. Erau mult peste limitele din tara, dar isi permiteau ca lacul avea ce da pescarului!

Partidele de pescuit se desfasurau dupa urmatorul "scenariu". Din lipsa barcii eram singurul pescar ce pescuia fix in port, in apa de 2 metri pe sub yachturi care treceau exact peste plumbii mei. Nu aveam nici o problema. Pentru ca trageau pestii ca nebunii, in fiecare dimineata mi-am imbunatatit recordul personal la Caras si Platica (Caras 2kg700 platica 3,5kg cei mai mari). Din pacate crapul probabil era ceva mai departe, in larg....
Momeala? orice prindea, eu am pescuit la porumb ca era cel mai comod, mai accesibil si cumva ma scapa de maruntis (adica pesti cat palma, painea unei balti "ok" la noi, nu-i asa?)
Ideea e ca am respectat legea si am eliberat mult peste in fiecare zi, plecand acasa cu 5 kg. Singur, fara sa mi-o ceara nici un control ca...nu aveam nevoie de restul pestelui! si totodata daca natura e darnica cu tine, tu de ce sa fii nesimtit?
Altfel celelalte specii de peste...nu am avut placerea (sau mijloacele) sa le prind, obligatiru pe acel lac este barca, fara de care....cam stai si te uiti sau primesti ceva "firimituri" (pentru apa aceea, ce am prins eu era ceva...pentru copii sa invete sa pescuiasca cred) In orice caz sunt ferm convins ca o asa apa sanatoasa, nebraconata, curata si...naturala cat se poate de mult in ziua de azi, ascunde cele mai mari si furmoase trofee, pe care le poti "incerca" cu 47 de euro pe saptamana (nu pe zi, ca la "saracii" romani) si o doza buna de catch&release (tradus bun simt ).

Sper sa prind o zi in care sa imi invat nepotii sa pescuiasca pe o asa apa...in romanica.
Ihtius Sapiens Turbatus

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 03 Iun 2010, 09:49

Toate bune si frumose ....pot sa intreb ca ce ai facut cu pestele prins si dus acasa (7x5=35 kg ) , ca de mancat nu cred ca puteai sa mananci ? :lol:
Cu stima ,

DanB
junior
junior
Mesaje: 31
Membru din: 05 Noi 2009, 01:16
Localitate: Bocsa (Cs) - Buc

Mesaj de DanB » 03 Iun 2010, 10:27

pare sa fie frumos pe "Marea Neuslieder" :lol:

Felix rotaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 17 Mai 2010, 23:28

Mesaj de Felix rotaru » 03 Iun 2010, 11:04

kzoli scrie:Toate bune si frumose ....pot sa intreb ca ce ai facut cu pestele prins si dus acasa (7x5=35 kg ) , ca de mancat nu cred ca puteai sa mananci ? :lol:
Cu stima ,
Am mancat peste toata saptamana, si o saptamana dupa. Si am dat si la colegii care erau cu mine destul. Pestele (carasul si platica) aveau un gust mult mai bun decat crapul nostru din magazin. :lol:
Ihtius Sapiens Turbatus

Felix rotaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 17 Mai 2010, 23:28

Mesaj de Felix rotaru » 03 Iun 2010, 11:05

DanB scrie:pare sa fie frumos pe "Marea Neuslieder" :lol:
Da, e foarte frumos, nici nu e excesiv de cald. Tntari...mai putini ca in alte locuri cu stuf. Am dat un search pe images.google si sunt destule poze graitoare.
Ihtius Sapiens Turbatus

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Mesaj de Zamfi » 07 Iul 2010, 14:33

Uite un exemplu despre ce inseamna pescuitul sportiv in Ungaria!

Pentru a avea o imagine in ansamblu asupra regulamentului de pescuit in Ungaria va prezentam aici un fragment din reglementarile unui lac administrat de o asociatie pascareasca din judetul Csongrád.
Tichet Naţional de Pescuit
Legea pescuitului şi instrucţiunile aferente reglementează eliberarea Tichetelor de Pescuit. În consecinţă rezultă că pe teritoriul Ungariei pescuitul se desfăşoară pe baza acestuia.Fiecare Pescar va avea obligatoriu un asemenea Tichet,pe baza lui poate dobândi diferite Permise Teritoriale de Pescuit.Specificaţii pentru achiziţionarea Tichetului Naţional de Pescuit:
Acea persoană (peste vârsta de 14 ani) poate dobândi Tichet Naţional de Pescuit care a promovat examenul de pescar sportiv sau prezintă Tichetul de pescuit din anul anterior,certifică faptul că este membru al unei Asociaţii de Pescuit şi predă Jurnalul de capturi.Examenul de Pescar sportiv se poate dovedi cu certificatul emis de către Autoritatea Piscicolă iar cei care au fost examinaţi în străinătate,cu document aferent.( Cei care au încălcat regulamentul de pescuit,au comis infracţiuni pe linie piscicolă ,nu pot dobândi Tichetul Naţional de Pescuit)
Persoanele care nu au cetăţenia maghiară nu sunt obligaţi să se prezinte la examen de Pescar Sportiv pe teritoriul Ungariei dar în cazul în care doresc să pescuiască,sunt obligaţi să-şi achiziţioneze un Tichet Naţional de Pescuit.Acesta îl pot achiziţiona pe baza paşaportului (cărţii de identitate) şi al Tichetului de pescuit din anul anterior respectiv cu documentul sau copia acestuia eliberată în ţara sa.
Persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani şi cei care au depăşit vârsta de 70 de ani sunt scutiţi de plata contravalorii Tichetului de Stat.
Cei sub 14 ani vor primi Tichete separate ,fără plată iar cei trecuţi de 70 de ani vor avea trecut că sunt scutiţi de plată iar la prelungirea lui,timbru fără valoare.
Tichetul Naţional de Pescuit se eliberează pe o perioadă de 1 an contra sumei de 1000 Ft.Pescarii noi şi cei care au pierdut Tichetul primesc unul nou iar cei care îl au ,îl prelungesc (4 ani) cu timbre.
Persoanele care au îmlinit vârsta de 70 de ani trebuie să dobândească asemenea tichete Menţiunea că îl primesc gratuit iar prelungitrea este gratuită.
Pentru pescuit pe teritoriul Ungariei
persoanele care nu au cetăţenia maghiara achiziţionază tichet Naţional de Pescuit care este o tipăritură în limba maghiară sau mai nou în limba engleză.Prelungirea Tichetului se face cu timbru.
Copii(sub 14 ani) nu vor susţine examen de pescar sportiv,Părintele sau Tutorele va achiziţiona pentru el Tichetul de Stat pe baza căruia pot cumpăra diferite permise ptr. copii.
Tichetul de stat se eliberează direct de către Autoritate dar în cele mai multe cazuri prin Organizaţii însărcinate.În general vînzarea acestor Tichete se face de către federaţii judeţene,teritoriale prin ei Asociaţiile.Deci acolo se pot achiziţiona.
Regulament de Pescuit
Asociaţia emite Permise teritoriale de Pescuit precum Tichete de o zi sau săptămânale.Preţul acestora este stabilită de către Adunarea Generală a Pescarilor.Preţurile vor fi afişate pe malul lacului.
Regulile de pescuit: Pe luciul de apă administrat de către Asociaţie sunt valabile Regulile Naţionale de Pescuit cu următoarele modificări:
1. Restricţii cantitative:
Pescarul Adult:(peste 18 ani) Are dreptul să reţină zilnic max. 3 buc. peşte nobil dintre care 2 buc. pot fi din aceeaşi specie.(ex. 2 crapi şi 1 amur sau 2 ştiuci şi 1 amur etc.) Un pescar adult are dreptul anual să reţină totalul de 20de crapi şi amur precum 10 buc. peşti răpitori.
Cantitatea de 5kg/zi poate reţine din celelalte specii de peşti.
Cei care au capturat cantitatea anuală stabilită de peşte sunt îndreptăţiţi să achiziţioneze un al doilea Permis de Pescuit teritorial.Condiţiile rămân nemodificate ,primul Permis va fi încheiat.Eventualul număr de peşti necapturaţi nu vor fi reportaţi la noul Permis.
Pescarul Junior este posesorul unui Permis cu preţ redus:(peste 14 ani) Are dreptul să reţină zilnic 2 peşti nobili dintre care max. 1 din aceeaşi specie.
Un pescar din categoria Junior precum posesorul permisului cu preţ redus are dreptul să reţină anual 10 buc. crap şi amur pecum un număr de 5 peşti răpitori.Din celelalte specii de peşte poate reţine zilnic cantitatea de 5 kg.
Posesorul Tichetului ptr. copii: ( sub vârsta de 14 ani,numai cu tichet eliberat de către Asociaţie) Va pescui cu o lansetă cu plută cu 1 cârlig sau lansetă cu montură ground, numai sub supravegherea unui pescar Adult.Are dreptul la 1 permis teritorial/an.Poate reţine 1 peşte nobil/zi şi 5 buc./an.Din celelalte specii are dreptul să reţină 3 kg./zi.
2. Limitări de dimensiuni şi greutate:
Crapul peste 30 de cm lungime şi mai puţin de 5 kg. se poate reţine !
Amurul mai lung de 50 cm se poate reţine.
Reţinerea Linului este interzisă pe tot timpul anului.!
Se interzice eliberarea Somnului Pitic în lac!
Carasul cu lungimea mai mare de 10 cm se poate reţine.
Peştii mari capturaţi trebuie eliberaţi cu atenţie !
La celelalte specii de peşti rămân valabile reglementările naţionale.
3. Perioadele de prohibiţie:
Perioadele de prohibiţie sunt valabile cu cele stabilite la nivel Naţional.
Pentru protecţia peştilor sau alte motive (populări,adunare generală,activităţi gospodăreşti,concurs de pescuit etc.) Conducerea poate instituii prohibiţie.
Perioada de prohibiÅ£ie instituită de către Conducerea AsociaÅ£iei începe cu ora „0â€
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Felix rotaru
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 17 Mai 2010, 23:28

Mesaj de Felix rotaru » 18 Iul 2010, 09:19

Da....
Cel mai mult mi-a placut partea cu gunoiul, cainii si MASINILE. Se subintelege ca "nu se asculta manele din masina, la maxim, cu usile deschise, pe malul garlei".
e interesanta conditia "pestilor nobili". e normal cand prinzi 10kg de crap pe o apa publica, intr-o zi, sa dai drumul la restul. Iar 1000 de forinti... adica o Shaorma de "dristor"... nu de 5 ori mai mult ca la noi (ANPA plus 300%comision "shmekeresc")...apoi reinnoiesti....mi se pare cea mai pertinenta cale de "atac"a problemei cat, unde si cum se scoate crapul din apele publice, si deci cat mai ramane. La noi ori prinzi prea mult ori nu prinzi crap in ape publice, din doua una.
atata vreme cat mentalitatea "mama, ce grozav pescar sunt, m-am intors cu un sac de peste" nu se schimba, Romania nu va avea peste cine stie ce. Ca acum. Recordurile mele personale la toate speciile le am din pescuit dincolo de granite, unde sincer nu stiu daca am inmuiat firul de mai mult de 30 de ori... ca un exemplu, greutatea recordului meu romanesc la crap e un sfert abia din greutatea celui Italian. Prins la Varga de 4 metri!
recent am tot citit tot felul de relatari de cum se extermina fauna piscicola romaneasca de diversi pescari "cu sacul" (sau remorca). Daca nu reglementam (sau pur si simplu autoritatile nu trec la executarile pedepselor penale pe care unii le merita) vom distruge apele in asa hal ca doar pe la patroni vom mai gasi peste. Dar la noi nici politicienii, nici armata nu iau pescuitul si protejarea faunei piscicole asa in serios cum ar trebui. Iar pescuitul stim ca e o resursa "gratuita" si regenerabila pe care ne-o ofera natura, asta doar daca ne straduim un pic sa fim cumpatati, nimic altceva.
Ihtius Sapiens Turbatus

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Mesaj de Zamfi » 24 Iul 2010, 19:51

Acum m-am intors din Ungaria... :lol: Am stat o saptamana. Ca de obicei am gasit gazde prietenoase, civilizatie,bun simt ...Si chiar daca vinul de Tokaji nu se ridica la nivelul celui de Aiud :lol: e bun! Pescuit ...cat vrei !

Ps: cu tot scandalul de la Tusnad :evil: era plin azi de masini cu numere de RO care intrau in Ungaria...Ori atacau deja Ungaria (sa-i invete minte pe iredentistii astia :lol: ) , ori se duc pe acolo deoarece se simt bine ...
Si ar mai fi o chestie ...aia nu asculta manele!Fir'ar catzaua ei a dracu de chestie :lol: :lol: :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Avatar utilizator
adiwolf
veteran
veteran
Mesaje: 4638
Membru din: 14 Ian 2006, 16:32
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de adiwolf » 24 Iul 2010, 21:30

:lol: :lol:
bine ai revenit, dar.........pt cat timp?? :?

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5773
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Mesaj de Zamfi » 25 Iul 2010, 12:14

adiwolf scrie::lol: :lol:
bine ai revenit, dar.........pt cat timp?? :?
Salutari! :lol:
Pentru o zi cred si apoi sper sa plec la... pesti! :lol: In Italia ,ca tot e topicul despre pescuit in alte tari ...Raul Tanaro are o datorie la mine :twisted:
O zi buna !

Ps: ne auzim dupa. :wink:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Scrie răspuns