Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus plase

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
pescarel
senior
senior
Mesaje: 328
Membru din: 29 Aug 2004, 17:07
Localitate: Bucuresti

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de pescarel » 27 Feb 2018, 15:59

Am sute de iesiri in Delta, in ultimii 30 de ani.
Am vazut de nenumarate ori devastarea pe care pescarii sportivi o fac.
Inafara de locurile unde se strange si pe care unii norocosi le gasesc, si inafara de perioadele extreme (frig, vant) cand se prinde bine, dar sunt putini temerari care stau pe ghioluri, au fost momente 'magice' cand apa nu mai avea loc de stiuci.
Unii dintre voi va amintiti, poate, vara lui 2006, vara lui 2011 si alte cateva momente similare. Situatii cand TOATA LUMEA, adica sutele de barci pe care le-am vazut, prindeau si RETINEAU sute de kilograme.
Iar alte suficiente dati stiu cand stiuca se prindea rezonabil, in timp ce la vintire/setci treaba statea prost.

In mod cert, in total este mai multa stiuca devastata de pescuitul comercial.

Insa a minimiza impactul negativ pe care pescuitul sportiv (in speta retinerea stiucii) il are, e o mare gresala.

Dimensiunea minima nu a contat vreodata, in opinia mea o masura extrema, ca cea a interzicerii retinerii stiucii, e binevenita.

Aparent poate conduce la falimentul unora. Insa intreb: turistii care vin in Delta, la tine, proprietar de pensiune, vin sa care acasa? Inteleg (si chiar stiu, in unele cazuri) ca unii proprietari de pensiuni sunt de buna credinta si indica turistilor sa respecte dimensiunea minima si cantitatea maxima ce poate fi retinuta. Acum le vor indica faptul ca stiuca este un peste protejat. Sau respectivii traiau din traistarii care veneau cand "mergea stiuca"? Cat despre servirea, ca fel de mancare pentru turisti, a stiucii, operatorii de turism au, in continuare, varianta achzitionarii de la plasari.

ORICE MASURA DE PROTECTIE PENTRU DELTA ESTE BINEVENITA.
RESPECT MALIN MUSATESCU

Avatar utilizator
wilddanube
veteran
veteran
Mesaje: 1255
Membru din: 04 Aug 2004, 09:57
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de wilddanube » 27 Feb 2018, 19:02

Salutare Cristi Pescarel - nu ne-am mai auzit de vreo 4 ani

Mi-a zis un prieten - cum adica te deranjeaza pe tine masura asta cand ne obligai tot timpul sa eliberam stiucile.

Ma deranjeaza pentru ca nu pot sa-i spun pescarului sportiv care imi este oaspete ca stiuca este un peste protejat. Pentru ca nu este . Altfel ar exista o prohibitie clara si APLICABILA atunci cand este cazul. Nu ai vedea vara cand se strica apele sute de stiuci moarte in vintire si taliene.

O alta precizare in legatura cu gastronomia - " plasarul" are obligatia sa livreze TOT materialul piscicol colectat la cherhana. Si nu sa-l "piarda" pe drum.
In ceea ce priveste sortimentul de la cherhana - vezi prima mea postare.

Dl Guvernator Munteanu instituise corpul de agenti ecologici voluntari, Dl Guvernator Liviu Mihaiu a declansat o campanie mediatica si a interzis pescuitul industrial la stiuca ( e drept timpul a fost cam scurt). Dl Guvernator Malin Musatescu propune de-a lungul timpului de cand administreaza rezervatia o serie de masuri demne de respect DAR implementeaza doar una. Cea mai nefericita. - eliberarea IMEDIATA a stiucii capturate sportiv. Ce veti face Pescarel la concursuri ?? Cum va veti conforma ? Sau se va primi o derogare sa se elibereze dupa ce se mai plimba putin cu barca ?

Daca ar exista acele puncte legale de vanzare peste - in care sa se si gaseasca ceva poate as putea convinge si eu pe cineva . I-as spune ca daca vrea sa puna o stiuca pe plita sa faca o saramura o gaseste acolo iar eu ii pun la dispozitie plita

In orice caz - luati-o ca o remarca personala, subiectiva, - calitatea pescarilor sportivi a crescut semnificativ in ultimii ani. Incluzand fenomenul C&R

Zamfi - traim in Romania - polarizare, dezbinare . Consens am avut parca prin `90 :lol:
www.wilddanube.ro

nik2008
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 125
Membru din: 11 Aug 2008, 20:34
Localitate: Bucuresti

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de nik2008 » 28 Feb 2018, 23:08

Salut Cristi,

1. Am citit articolul tau. Subscriu intru totul.
Este dezamăgitor sa constați ca o persoana, care mult timp a pozat in model de pescar sportiv, ajunge sa desființeze însuși piedestalul pe care s-a urcat.
Acest act suicidar îmi aduce aminte de o zicala: “Dacă vrei sa cunosti un om, dai putere și bani”.
2. Încă îmi suna in urechi vocalizele teatrale ale unui “guvernator al pescuitului industrial”, care sona ca un Gagarmin Dandanel, juvelnicele pescarilor sportivi și care sancționa quintalele și tonele de peste deltaic prins de undițarii cu permis gratuit!!!
3. Îmi venea sa arunc cu radioul, atunci când auzeam aceasta eminenta deltaică perorând justițiar împotriva cortistilor, acești haiduci moderni, ce trag cu undițele din cota “industriașilor”, pentru a-și rotunji veniturile!
4. Ce sa mai zic despre tehnica de sustragere a peștelui utilizată de undițari!!! Adevarata arta modernă, dom-le, adevarata știință demnă de invidia lui Rex Hunt, Jamie sau Scarlatescu&co!!! După ce este extras din apa, pestele nu paraseste Rezervația întreg. Nuuuu, nuuu!
Este supus unui proces abscons de eviscerare, decorticare, depanusare, deparazitare, de... Apoi este filetat... da, da, filetat și bagat la răcoare cu ...sare! MasterChef ar trebui sa vina in Delta pentru câteva traininguri...
Se apelează apoi la logaritmi, combinari și sume pentru a stabili, pe baza statisticilor emise de INS, cantitatea sustrasă din Biosfera și plecată in ... alta sfera!!!
Spre uimirea auditoriului cantitatea depășește imaginația unui Bill Gates, Steve Jobs, Steven Hawkins.
Sper sa nu fi auzit chinezul Li Shufu, ca sigur investește in Delta și devine acționar la Biosfera Delta Dunarii! Și sa te tii Volvo și Mercedes de Biosfera, ce n-au vazut suedejii și nemtzalaii!
Ca romulanii, acești bieți undițari, se vor multumi sa stea acasa și sa privească la canalul unguresc, Aventuri la pescuit in Blogosfera sau Pescuit in Crăpati de ciuda de Malin file de poveste!

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5737
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de Zamfi » 01 Mar 2018, 08:21

Maine sper sa ajung la Cluj unde are loc un simpozion interesant legat de pescuitul sportiv,hobby,antreprenoriat...Printre invitati se numara si Malin Musetescu pe care ,daca pot, o sa il intreb cum vede aplicarea acestei masuri in Delta...Prevad discutii interesante.Asta daca invitatii decid sa raspunda la intrebari.Daca au prins iz de oameni politici...ma tem ca nu am pe cine sa intreb.Va fi interesant ca vor fi si invitati care critica dur masura...vezi Sorin T. Sper sa va pot povesti ceva dupa :lol:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Avatar utilizator
wilddanube
veteran
veteran
Mesaje: 1255
Membru din: 04 Aug 2004, 09:57
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de wilddanube » 01 Mar 2018, 09:23

Zamfi sunt multe intrebari de pus. Eu am solicitat o intalnire dar inca nu am primit raspuns.
Fir intins !
www.wilddanube.ro

Avatar utilizator
Zamfi
veteran
veteran
Mesaje: 5737
Membru din: 01 Oct 2006, 19:50

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de Zamfi » 01 Mar 2018, 15:22

Hmmmm....Cica nu ar veni . Nu cred ca mai merg ...
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 211
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi
Contact:

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de bogdanpesc » 01 Mar 2018, 17:18

Masura asta,genereaza o serie de intrebari ?
Cine ? pe cine ? protejeaza ?
Malin protejeaza stiucile...Corect ?...eu zic ca este incorect....atata timp cat la taliene ,vintire,setci si mai ales navod se extermina pur si simplu stiucile,inclusiv alea de 500 de grame care nu ajung la cherhana dar ajung sarate si uscate la stresinile localnicior sau la porci
Malin protejeaza pescuitul industrial....aici cred ca este corect
Malin protejeaza bunul mers al turismului pescaresc in DD...incorect....cunosc pensiuni care au o proportie mare de turisti ,care vin exclusiv la pescuit de stiuca...imi este mila de respectivii admini de pensiuni .Ei insasi mari amatori de pescuit la stiuca
Malin protejeaza braconierii.....corect....daca lasa pescuitul sportiv la stiuca liber pe perioda prohibitiei generale cred ca nu mai erau atat de multe plase pe apa in perioada prohibitiei....acum braconierii au liber la program
Si mai am o serie de intrebari fara raspuns
de exemplu
Ce cantitate de stiuca s-a vandut/recoltat oficial din Delta Dunarii in anul 2017...trebuie sa existe facturi de la cherhanale...cine le contabilizeaza ?
Ce cantitate s-a recoltat/vandut neoficial ?...toate pensiunile au stiuca/icre de stiuca pe masa dar nu stiu cate au si acte de provenienta

Cine se baga sa raspunda calificat ?

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2819
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de rine » 01 Mar 2018, 18:54

Tare interesant ar fi un concurs..într-o incintă d'aia. Un pseudo studiu;
Între 10 lansetisti sacosari(ăștia nici nu vin de prea multe ori pe an în deltă pentru că "nu se scot" daca dau un rateu) și 10 pescari cu plase..
Pe doi -trei ani: sa aibă timp și sacosarii sa decimeze marlicioara că deh,pe aia, de proasta ce e ,o prinde oricine în cantități mari.fara icre.
Și să aibă timpul lor și profesioniștii.
Pe aia nu-i interesează specia ca și atare.
Saracii vara nu prind știucă : păi ,nici nu doresc.ca"o strică".
Chifteaua sunt reproducatorii.
Și ăștia înseamnă orice știucă cu icre.
Indiferent de dimensiune. Icre sa aibă.
10 lei kg de știucă care mai și trebuie să fie la dimensiune.
200 lei kg icre sărate (iarna 2016-17) .4-5 știuci la "kil" pot produce 200 lei.carnea ..la consumul ăla familial.

Cine credeti că-i câștigătorul?
Cine o sa depopuleze mai eficient ?
Faceți pariurile :twisted:
Că sa nu mai zic că după părerea mea cea mai periclitată specie este somnul.aixi chiar ar merge o prohibiție totala doi, trei ani.
Dar nah; personajul zilei cu studii de altceva și ajuns pe funcție altfel
Nu stie si nu pescuiește :twisted: la specia asta .
Așa că ...

Avatar utilizator
wilddanube
veteran
veteran
Mesaje: 1255
Membru din: 04 Aug 2004, 09:57
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de wilddanube » 01 Mar 2018, 19:27

Am mai gasit o opinie pe FB. A unui simplu PESCAR. O citez mai jos :

Nu cred ca alergam după stiuca vieții sau crapul sau somnul vieții. Este mai degrabă o competiție....in care încerci sa câștigi. Ați văzut ca iarna ne bucuram când prindem obleti babuscuta rosioara......pe urma cautam Caraș crap etc. Eu spre exemplu merg la peacuit sa prind peste.....nu captura vieții. Îmi place sa consum peste prins de mine, eventual acolo pe malul apei. Are alt gust și alta valoare. Dacă as merge în magazin, as cumpăra cantități uriașe de peste dacă stau sa calculez căti bani cheltui pe o partida de pescuit. Dar nu ar mai fii la fel. Nu catch and release este soluția sa avem monștrii.....nu vreau sa ma mai repet. Doar cine nu vrea nu înțelege ce este de făcut.


In ceea ce ma priveste apreciez si eu un pastrav pe piatra sau un salau pe plita. EVIDENT ca o stiuca de 1,5 kg, proaspata, pusa pe plita cu sare este un deliciu. Nu cred in cei care nu s-au bucurat de aceste momente. Sau de sarbatoarea unei ciorbe de peste facute la foc de stuf langa garla. Sunt REPERE ale sufletului oricarui pescar.

Dragi adepti ai C&R absolut si generalizat - nu cred in argumentele voastre asa cum nu cred nici in "spiritul " de competitie ce" bantuie" marile voastre intreceri supermotorizate pe ape.

Nu cred ca cei mai multi dintre voi ati mai participa la concursuri fara fond de premiere asa cum nu cred ca cei mai multi dintre pescarii sau turisti ar veni in Delta ca sa manace pui sau ciorba de vacuta.

RINE - macelul s-a facut si in acest an mai ales ca prohibitia a inceput doar acum cateva zile iar pretul a fost mai mare.
BOGDANPESC - raspund zilele viitoare
www.wilddanube.ro

alexdavid
junior
junior
Mesaje: 57
Membru din: 13 Feb 2014, 15:30
Localitate: bucuresti

Re: Pescuit sportiv c&r la stiuca in Delta Dunarii versus pl

Mesaj de alexdavid » 03 Mar 2018, 09:15

Domnilor lipovenii nu iarta nimic ,tot ce au prins in plase baga la sac.Cati dintre noi nu am vazut la ei moace de somn fatati de azi-nopate si marle cat pixul.Ei merg pe principiul daca ii dau drumul o prinde altul.Credeti ca cei de sus nu stiu de sutele de kg de somn prinse cu laptasele sau cu ohanele in fiecare iarna?Stiu foarte bine.In loc sa bage c&r la stiuca mai bine ar face mai multe controale si ar masura pestii pt dimensiunile legale.

Scrie răspuns