PERIS -BALTA RECORDURILOR

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 15 Sep 2010, 18:51

Eu nu vreau sa te contrazic cu nimic , dar....

- paznicii baltii ce cucu meu fac? care este datoria lor ?
- pestoii aia de care pomeniti , unde cucu meu sunt ?
- de ce supra-populati baltile cu maruntis ?
- de ce dati furaje porcilor si va jucati cu apa pe banii mei ?
- de ce toti pescarii sunt la fel in fata voastra?
- de ce, de ce , etc. etc.

Cand cineva nu este in stare sa-si administreze balta cum se cuvine , se recurge la gesturi demne de Auschwitz , ai dreptate si tu.. :lol:
Pentru banii pe care ii dau , trebuie sa am urmatoarele :

- un perimetru de spatiu numai al meu.
- siguranta ca nu prind broaste si lilieci sau fluturi .
- un limbaj cat de cat decent din partea administratiei(ca doar nu-i Mafalda si eu Cersetorul )
- si multe alte chestii pe care le gasesti la mai toti vecinii nostri.

Perisul s-a stricat de multa vreme . Din cauza cui ? A pescarilor ? Nu , a voastra ca nu stiti sa va administrati balta cum trebuie . Pentru o juma' de vodka , ieseau pestii din balta , ca albinele din stup . Cine-i de vina ?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 15 Sep 2010, 19:55

Ca prinzi sau nu prinzi se intimpla si pe locatii populate.Dar cum explicati faptul ca trebuie sa platesti 20ron de insotitor?Pa bune,eu n-am nimc cu voi ca nu mai frecventez demult pescariile,dar credeti ca-i o masura buna?Ce le oferiti insotitorilor pt cei 20de ron?Pentru ca ,sa zicem,pescarul plateste si teoretic poate retine 5kg de peste,pentru 750de ron cit este taxa.Dar insotitorul??Lui ce-i oferiti de banii aceia?

Ultima oara am fost in Ungaria acum vreo 2 ani pe o locatie al carei nume nu-l retin.Oricum de la Varsand,primul sens faci stinga si mergi citiva km.Patronul este un roman ,Eci, care a cumparat locatia respectiva cu 200000de euro.Sint 5 laculete,dreptunghiulare,foste exploatari de argila.Apa adinca pina in 3 m.Nu juma de m apa si 2m mil .Ca si in pescariile romanesti.Poti pescui dupa capturi de exceptie,sau dupa crapi mai "normali"Ce m-a impresionat este ca a dat peste la doi pescari romani,beti morti,care nici sa stea drepti nu mai puteau darami-te sa mai tina o lanseta in mina.Le-a dat cite un crapcean de 2-3kg sa nu mearga cu mina goala acasa.Tot malul este imprejmuit de salcii mari,trestie si sint amenajate casute de lemn ,este bar pentru cine vrea bautura,sau gratar pentru mincatorii de carne.Taxa este de aproximativ 400ron(nu stiu exact anul acesta)si poti retine 5kg de crap.Daca practici c&r,taxa este mai mica.Sa platesti pt sotie si copil?Nici vorba.Daca schimb balta, ca m-am saturat sa astept crapul de 20kg care nu maninca ,nici o problema ,pescuiesc in alt loc la feeder.Mi-a placut foarte mult acea locatie ,am prins atunci vreo 25 de kg de ciortan ,la wagller,cam de pe la 12 pina la ora 18 ,seara.Pina la ora 12 am asteptat zadarnic la lansetele de crap.Cam asta este Ungaria,pescariile din tara ofera mult mai putin, la preturi mult mai mari..Din pacate..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

dumi_id
veteran
veteran

Mesaj de dumi_id » 15 Sep 2010, 21:23

Vorba cuiva de mai sus : este vina pescarului ca este roman. Imi aduc aminte de un alt ''post'' pe un forum al unui club de pescuit unde pescarul, cu state vechi prin club, spunea ca nu mai are saci sa puna pestele, asa de bine merge (el pescuind in delta, si avand permis de pescuit sportiv nu industrial).
Pana nu vom pescui de placere si nu pentru a ne satisface una din nevoile primare ''foamea'' nu se va schimba nimic.
Aceasta problema este si in unele state africane unde din cauza saraciei raurile sunt suprapescuite (pentru mancare si vanzarea pestelui oamenii neavand alta sursa de venit), asta ducand la distrugerea ecosistemelor....dar deja este o alta poveste.

santieco
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de santieco » 16 Sep 2010, 11:11

sa raspund pe rand,

pt Indian Larry:

In primul rand a avea o balta inseamna o afacere, o societate comerciala care plateste taxe la stat, angajati, da bani pe pestele cu care populeaza balta.La Peris se elibereaza bon fiscal pentru care este platit impozit. Avand in vedere acestea acum sa iti raspund la intrebari:
- paznicii baltii isi fac datoria dar fa o socoteala la cat e balta de mare la cati pescari sunt cati paznici ar trebui sa fie? vreo 10.. asta inseamna 10 salarii.
- pestii aia mari sunt acoperiti de apa, daca insisti ii vei gasi.
- baltile se populeaza cu maruntis pt ca un peste peste 10 kg e destul de scump si nimeni nu isi permite sa ajunga la densitatea optima de pesti intr-o balta cu exemplare de 10kg...si daca nu ar fi maruntis s-ar prinde muuult mai greu pestii mari si lumea ar fi mai nemultumita...pt ca oricine stie ca maruntisul manaca mai mult decat cei mari.
- se dau furaje pestilor pt ca pestii trebuie hranisti, nu sunt in dunare sa isi gaseasca mancarea singuri. Ia gandeste-te un pic de ce oare pe baltile salbatice/parasite NU sunt pesti?? Cu apa ti-am raspuns in postul anterior.
- de ce sunt toti pescarii la fel in fata patronilor? simplu...au fost prinsi pescari cu state vechi cu reputatie de pescari sportivi, cu medalii castigate la concursuri , bagand pestii in portbagaj... au fost prinsi pescari cu vaporase de nadit de care aveau agatate plase pe care le scoteau noaptea su peste si plecau...si exemplele pot continua.
- un perimetru de spatiu numai al tau il ai! locurile sunt numerotate!
- un limbaj decent din partea administratiei il ai, evident daca nu ii incalci regulile( daca una din reguli e sa ai 4 lansete si tu bagi 8 ti se pare corect?daca regula e sa nu intri cu cainii in Mall tu intri cu ei?)
- Perisul NU s-a stricat din cauza administratiei.. Stii ce pierderi au fost pe anul 2009? in jur de 15-20 de tone de peste.. stii cati au murit natural? vreo 5 -10 tone din astea 20.. restul unde crezi ca au disparut? in portbagaje.. de ce? pentru ca administratia, la un moment dat, a avut incredere in pescari si nu i-a controlat...

pentru semlecangheorghe:

-de ce se plateste 20ron pt insotitor? e mai mult o masura ca pescarul sa nu vina cu toate cunostinele pe balta.Retine ca un pescar poate aduce un insotitor care nu plateste taxa! Au fost pescari pe balta care au plecat ca langa ei s-au pus 10 insi cu gratare si ii deranja... pana la urma urmei este o balta pentru pescuit si nu pentru gratare si manele. Si daca vii cu sotia si copilul crede-ma ca nimeni nu iti ia taxa de agrement de 20 de lei.. Hai sa faca si Perisul taxa de 400 de lei ca in Ungaria sa vedem atunci ce or sa zica pescarii romani? Totusi traim in Romania..

Hai sa o luam altfel, ce interes are un administrator de balta ca un pescar sa nu prinda peste? Pai acel pescar nu va mai calca pe acolo si va da de veste ca balta n-are peste.. Credeti ca administratorilor le convine aceste masuri? NU! dar din cauza mentalitatii romanesti trebuie sa le aplice... totul se petrece intr-un cerc vicios, la fel ca in viata de zi cu zi..spre exemplu, Daca nu ar exista hoti si coruptie si toti am fi cinstiti nu ar mai exista politie si justitie, nu? Politistul e urat de hot, Hotul e urat de polistist depinde din ce parte privesti.

Faceti un experiment, duceti-va pe o balta unde va aveti pe bune cu administratorul stati o spatamana, nu umblati la apa, nu dati de mancare la pesti si urmariti pescarii, faceti socoteala cati sunt , cati bani s-au strans in saptamana respectiva de pe urma taxei, cu cati pesti au plecat pescarii acasa si vedeti ce va ramane.. De aia se fac reguli ciudate de aia se umbla la apa..

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 16 Sep 2010, 11:22

Din pacate asta e realitatea. In Romania nu poti face ordine decat cu bata, iar de vina nu sunt altii ci noi toti. :(
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 16 Sep 2010, 11:46

@santieco ,

Eu ma numar printre pescarii care au respectat regulile impuse si sunt unul dintre aia care NU a luat nici macar un caras din Peris . Daca ma crezi bine , daca nu , asta e...
Ultima data cand am calcat acolo , a fost acum vreo 2 ani . Imi placea balta , imi placeau capturile si era totul ok . Nu-mi aduc aminte sa fi fost inghesuit cu gratare si manele , in schimb , nu o data mi s-a intamplat sa fiu stramtorat de "cunoscutii" patronului(aia cu state vechi) . Cand i-am spus cele intamplate , mi s-a raspuns pe un ton de undeva din corcodus : "Balta e mare , muta-te si tu , ce vrei sa-ti fac? " .
Pai stai putin mai nene , eu am venit primul aici , asta este locul meu !
" Pai stii, cutare e unul din clientii mei vechi si nu-i pot zice nimic ". :shock:
Asta a fost una din nemultumirile de atunci .

Am continuat sa merg , nicio problema . Cand se prindea mai bine , brusc aparea o mana care lucra la apa , sau facea altceva . Asta numai dupa orele amiezii , cand inainte se prinsese bine .Pai eu iti platesc taxa sa-ti bati joc de mine sau cum ? De ce cand se desfasurau concursuri , nu se umbla la apa , nu se hraneau pestii , etc. , cu o saptamana inainte ?
Sa fie totul brici si sa se duca vestea ca Perisul are peste si este o balta buna,nu ? Acelasi lucru se putea face si cu pescarii de rand , ca pana la urma ei iti fac reclama cea mai buna , asa-i? In fine , voi stiti cel mai bine.
Daca esti nevoit sa ai 10 paznici , atunci angajeaza-i . Nu umbla la apa , mancare nu o mai da in mijlocul lacului , si atunci o sa ai si clienti . Avand clienti mai multi , vei avea bani sa platesti angajatii .
Maruntisul de care spuneam , nu face altceva decat sa nu poti ajunge la capturile record de care pomenesti . Porcii furajati nu au cum sa puna botul de ciortanasii grupir ! Asta-i o masure de prevenire a voastra , sa nu se prinda exemplarele mari , de frica hotilor . Asa-i sau ba ? Acum ne intoarcem la paznici .Daca aveti suficienta paza , ar mai pleca pestii din balta ? Evident ca nu . In ritmul asta , nu stiu cine ar mai pune botul la "capturi record" , cand baltile sunt pline ochi cu ciortanel .
Intre timp , amici de-ai mei au mai colindat Perisul . Unul dintre ei a avut o altercatie cu cineva de acolo pe motivul biletului de insotitor . :shock: Era cu inca un amic si cu sotia acestuia . Amicului i s-a taiat bilet pentru pescuit , iar sotiei pentru insotitor , dat fiind faptul ca au stat de vineri pana duminica. Exemplele negative pot continua , sau le mai gasiti si pe alt site .
Buhul despre balta si administratie s-a dus de mult timp , nu de acum . Incercarile de a face reclama pe un site de pescuit , nu fac altceva decat sa trezeasca ura.
Daca se revine la normal , va fi greu sa mai convingeti pescarii sa-si petreaca timpul acolo . Cine stie...

santieco
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de santieco » 16 Sep 2010, 12:05

In primul rand trebuie sa precizez ca nu sunt administratorul baltii ci sunt un pescar ca si voi, da fac reclama acestei balti pentru ca am experiente placute de fiecare data cand ma duc acolo. Nu te contrazic indian larry , pentru ca poate ai dreptate. In schimb tot ce vreau e sa incercati sa va puneti in locul administratorului..
''Cand se prindea mai bine , brusc aparea o mana care lucra la apa , sau facea altceva . Asta numai dupa orele amiezii , cand inainte se prinsese bine .Pai eu iti platesc taxa sa-ti bati joc de mine sau cum ? De ce cand se desfasurau concursuri , nu se umbla la apa , nu se hraneau pestii , etc. , cu o saptamana inainte ?''
Pai tu de ce crezi? sincer! daca lumea FURA peste ce ai vrea sa faca?? In concursuri normal ca nu se fura peste si normal ca nu se umbla la apa... Cat despre paznici ti-am spus totul este o afacere! Daca angajeaza 10 paznici nu mai este profit... Da o fuga acum in weekend la Peris sa te uiti pe balta, e plina ochi de pescari, ar trebui sa angajeze paznici cu abilitati de detectivi particulari :)
Hai sa educam administratorii dar sa educam si pescarii... Sa spuna semlecangheorghe in Ungaria pe balta respectiva cati paznici sunt? Dar sa raspunda sincer...
Uite pe Moara vlasiei sunt aproape cate un paznic de pescar, stau cu binoclul se uita la tine, nici nu apuci sa scoti pestele pe mal ca tipa prin goarna sa il arunci inapoi..Stii ce zic pescarii? nu mai merg domne acolo ca zici ca esti la puscarie..DECI nici asa nu e bine, nu? degeaba angajeaza adm paznici multi ca pescarii tot nu sunt multumiti. Iti spun eu cum ar fi ideal: sa vina pescarul sa plateasca taxa (cat de mica) si administratorul sa plece dupa balta si sa il lase pe pescar sa prinda cat o vrea el, nu?
Oameni buni intelegeti ca la apa se umbla din cauza pescarilor!

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 16 Sep 2010, 12:07

@santieco

Hai sa-ti spun si o intamplare fericita , de pe alta balta privata(referitor la administratie).
Am ajuns la 6:30 pe malul apei , mi-am instalat aracii , am inceput sa prind, etc . Pe la 10 a aparut un excavator care lucra la un canal al baltii , la 10m de mine. Am suportat zgomotul o jumatate de ora , crezand ca-si termina treaba si pleaca . N-a fost sa fie asa... M-am dus la domnul respectiv , l-am rugat frumos daca se poate sa-si faca treaba altadata , ca eu am platit niste bani si vreau sa am parte de liniste si eventual de niste capturi . Mi-a raspuns foarte frumos , spunandu-mi ca el este angajat si ca este in sub-ordinea sefului sau(patronul) . Zic ok , suna-l te rog pe patron si spune-i ca sunt nemultumit , ori imi da banii inapoi si plec , ori te duci in alta parte cu zdranganiciul . Asa a facut . In 2 min a plecat in alt loc . Peste alte 10min a aparut si patronul , si-a cerut scuze de neplaceri si am dat mana amiabil .
A fost un gest pe care cu siguranta nu-l faceau si alti patroni de balta. Cand am ocazia , merg acolo cu placere .

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 16 Sep 2010, 12:16

santieco scrie:Pai tu de ce crezi? sincer! daca lumea FURA peste ce ai vrea sa faca??
Pai scuza-ma , dar aici nu cred ca este problema mea . Este numai si numai a administratorului . Sa ia masuri , dar in asa fel incat sa nu "plateasca" toti pescarii . Ce vina am eu ca altii fura peste ? Sunt de acord sa platesc o taxa, chiar si maricica fiind , dar sa am parte si de un peste-doi in carlig , nu? Nu poti educa nici pescarii dar nici administratorul , ca nu ai cum , asta e cert . In cazul asta , mai bine sa strige la mine prin goarna sa eliberez , decat sa stau o zi intreaga cu batul in cada .

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Sep 2010, 12:40

Am fost in Ungaria pe doua locatii:Mezohegyes(scuze, nu stiu sa scriu ungureste)si la acea locatie de care v-am povestit.Am pescuit de fiecare linistiti ,fara sa ne deranjeze patrule gen:"politia militara"La plecare am fost controlati la bagaje.Normal.Am mai completat un bon unde am scris cit am prins.Se monitorizeaza pt populari.Apoi mai este si aspectul pescarilor romani.Fura ca in codru,pescuiesc necivilizat.Daca ar putea ar fura si icrele de pe fundul apei.Apoi se lauda ,la una mica ,cit au putut fura.Daca fura asa in Ungaria ,acasa sint mai rau.Patronul de la Mezohegyes ,cind are multi clienti romani,umbla la nivelul apei.Te stropesc crapii pe picioare si nu pun botul.Dincolo nu era asa ,se prindea,cam toata lumea avea peste si mi s-a parut ca pescarii erau mult mai civilizati.Concludenta este urmatoarea situatie:anul trecut in regiunea 3 crisuri puteai face permis cu2-3 miloane pe an,aproximativ.Au venit romanii ca lacustele,au prins cu sacii ,multi s-au sustras de la plata etc.Anul acesta permisul costa peste 200de euro daca am inteles bine.De aia mi-e lehamite de pescuitul la crap ,la feeder asa cum se practica pe la noi si prefer spinnigul cu locurile lui retrase si capricioase..oricum la toate capitolele pescarii unguri sint mult mai civilizati,mai informati,si eficienti decit romanii.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns