Ce se intampla cu Somesul ?

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

zvic
veteran
veteran
Mesaje: 1910
Membru din: 12 Ian 2005, 15:53
Localitate: Zalau

Ce se intampla cu Somesul ?

Mesaj de zvic » 05 Noi 2005, 09:53

Salutari !

Nu stiu ce se intampla cu Somesul (mai ales in zona Jibou) dar devine din ce in ce mai ciudat pescuitul pe acest rau.
De cand au dat drumul cei de la combinatul de la Dej la ceva substante pe rau de au murit o gramada de pesti, nu se mai prinde mai nimica. Am avut cateva iesiri in ultima vreme si abia mai prinzi ceva clean si din cand in cand cate un avatel. In locuri cunoscute, unde prindeam frecvent salai, nici macar un tac.
Alaltaieri, dupa ce am incercat mai toate nalucile din dotare, voblere, jiguri, lingurite, am zis ca daca tot nu merge nimica hai sa incerc eu o bazaconie cu care inca nu pescuisem niciodata - un x-zone rattle fara barbeta, din ala care se prinde de spate, de culoare rozulie. Ei bine, la prima lansare in apropierea malului, ca sa vad cum bate, am avut un atac de clean foarte violent de era sa scap bota din mana. Am mai avut cateva astfel de atacuri foarte violente dar pesti mici, pana in 300g, intr-o apa extrem de limpede.

Oare nu mai vede cleanul bine de ataca la astfel de naluci ? Sau ii enerveaza rattlingul asta in asemenea hal ? In orice caz, in acelasi loc am incercat multe alte naluci cu care prindeam constant clean si acuma atacuri doar la rattlerul asta roz. Care o fi explicatia ?

Aquaro Angler
veteran
veteran
Mesaje: 557
Membru din: 10 Iun 2005, 02:35

Mesaj de Aquaro Angler » 05 Noi 2005, 11:15

Pe Somesul Mare am pescuit in amonte, zona Bistrita-Nasaud. In perioadele cand apa este limpede se pescuiesc frecvent cleni, uneori se mai prind avati dar s-a pescuit si somn in gropi unde apa are adancime mare cu vobler sinking. La clean am avut rezultate mai bune cu voblere fire-tiger floating si rotative colorate. Se pare ca sunt mai atrasi de culorile galben, portocaliu, rosu, roz decat de culorile naturale. In perioadele ploioase cu apa tulbure clenii nu mai trag la nimic.

zander
veteran
veteran
Mesaje: 547
Membru din: 30 Iun 2005, 11:13
Localitate: cluj-bistrita

Mesaj de zander » 05 Noi 2005, 13:13

salut, eu pescuiesc mult in zana barajului de la Mica si pana in unire(zana in care se unesc cele doua somesuri) , si de ceva vreme nu se mai prinde nimic.

mmrazvan
junior
junior
Mesaje: 30
Membru din: 18 Aug 2005, 10:42
Localitate: Cluj
Contact:

Mesaj de mmrazvan » 06 Noi 2005, 09:05

Salut.
Si eu pescuiesc de ceva timp pe Somes in zona Jiboului, si de asemenea am remarcat "disparitia" pestilor. De cand a fost faza cu pestii morti, mai nimic nu se mai prinde, mai ales ca la momeli naturale nici macar nu sunt interesati, poti sa stai zile intregi cu momeala in carlig si nici macar o trasatura. Apoi am inceput sa incerc cu artificiale, si mai prind si eu din cand in cand cate un clean, si foarte rar cate un pui de avat. Salaul parca a disparut. Am observat o chesie destul de interesanta: o alga care acopera pietrele, si care se agata de voblere peste tot, indiferent ca e apa foarte repede sau mai linistita. Si, nu de putine ori, cand scoteam carligele din gura pestilor prinsi, am observat ca acestia erau "ghiftuiti" cu aceasta alga, finndca atunci can ii strangeam putin in mana, aceasta iesea afara din ei. Nu stiu e e dar majortatea pestilor prinsi sunt plini de asemenea alge. Poate asta sa fie problema "disparitie" pestilor pe somes.

axel
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 5
Membru din: 11 Oct 2005, 10:58
Localitate: Jibou

Mesaj de axel » 06 Noi 2005, 17:24

Salutare frati de suferinta


la fel ca toti cei care au avut iesiri pe Somes in ultimele saptamani, sunt si eu dezamagit de totala inactivitate a pestilor.
Ieri sai azi, impreuna cu Razvan, am pescuit intr0un loc foarte bun.... in conditii normale. Apa lina, adanca, imediat sub repezis. Ca nu am prins decat un puiut de avat, nu e de mirare, dar ciudat este faptul ca avatul cel mare batea de rupea pamantul, atat de apropae de noi, incat mai ca nu ne stropea. Si, bineanteles, ne-am apucat noi de treaba, am incercat tot aresanlu de plastice moi si tari, de table si platbande :) , dar avatul nu s-a lasat pacalit. Deci.... ceva nu e in regula. Alta data, nici miscare pe apa, si numai te trezeai cu niste atacuri de aveai impresia ca-ti rupe suportul de la mulineta.
In concluzie, cred ca nu avem altceva de facut, decat sa asteptam o viitura mai serioasa care sa spele rahatul de pe fundul apei.....
Pana atunci... toate cele bune!

zvic
veteran
veteran
Mesaje: 1910
Membru din: 12 Ian 2005, 15:53
Localitate: Zalau

Mesaj de zvic » 07 Noi 2005, 09:55

Am observat si eu algele acelea de pe fundul apei. Erau nu numai pe pietre ci si pe zonele de pamant sau nisipoase, cand intram in apa se imprimau urmele in acel strat de alge.
Oare sa fie ceva in neregula cu acele alge, mai ales dupa deversarea de chimicale ?
Poate de aia am gasit asa multi scobari morti pe maluri - scobarii se hranesc cu acele alge si mor pe capete. Asa si cu clenii - sau macar le strica pofta de mancare. In orice caz, acele alge le-am observat si in alti ani si totusi pestii atacau destul de bine nalucile, acum cativa ani in aceasta perioada si cam aceleasi conditii (poate vantul era ceva mai slab) am prins cateva kg de clean si avat la vobler in aceleasi locuri.

Sa speram ca le revine cheful de tinichele cat mai curand .

Numai bine !

mmrazvan
junior
junior
Mesaje: 30
Membru din: 18 Aug 2005, 10:42
Localitate: Cluj
Contact:

Mesaj de mmrazvan » 08 Noi 2005, 13:24

Cea mai tare faza am patit-o in weekend, cand am dat cu tot ce am avut in dotare, voblere, blinkere, rotative, si nimic. Dar am agatat o mreana, de inotatoarea dorsala, cu un vobler. :lol:

Avatar utilizator
fisherman
veteran
veteran
Mesaje: 736
Membru din: 14 Ian 2005, 14:51
Localitate: Alba Iulia

Mesaj de fisherman » 08 Noi 2005, 14:04

probleme sunt si pe mures. de multa vreme nu se mai prinde decat ocazional, indiferent de stilul de pescuit. cat despre alga respectiva, am vazut si pe mures pe bolovani in zona blandiana si clenii erau plini de asa ceva.

_Sanya
veteran
veteran
Mesaje: 551
Membru din: 21 Mar 2005, 12:06
Contact:

Mesaj de _Sanya » 09 Noi 2005, 14:42

hai sati spun ceva!
La noi in zona pe Cris tat situatia asta e dar aci stiu de ce!
Parerea mea ca posibil sa fie si la voi linga riurule astea in sus niste fabrici de alcool , de bere sau de sucuri ! Din fabricatie ramine melas si/sau borhot, ce nu le trebe la nimeni in acum. Deci cel mai ieftin mod de a scapa de ele sa-i arunce in apa, asta nu e otravitor , chiar si toti pesti minca , dar daca arunca mult se depune pe fund (alunecos dea dracului), cresc alge din astea maroniu sau verzui ori cu una ori cu alta satura pestii.
De ce am zis "parerea mea" ?! - mio prins faptul ca au fost otraviri - asta posibil sa devina tot de la fabrici, cand se spala tancurile astea de fermentare sau rezervoare simple cu soda si alte minuni....
Numai intersati si voi si gasiti raspunsul, dupa un an plin cu inundatii nu se dezvolta asa de mult "nivelul" de alge......

Aquaro Angler
veteran
veteran
Mesaje: 557
Membru din: 10 Iun 2005, 02:35

Mesaj de Aquaro Angler » 09 Noi 2005, 19:49

In toate judetele exista garda de mediu care se ocupa de protectia mediului si a apelor, ei ce fac? Nu au nimic de zis :?: :roll:

Scrie răspuns