As dori sa stiu mai multe despre construire unui HELESTEU

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: cu ce populez helesteul?

Mesaj de luci_t » 12 Ian 2009, 13:59

jakharo scrie:Cu ce as putea sa populez un helesteu in afara de crap si caras? Si daca ar putea sa-mi spuna si mie cineva daca exista vreo lege care sa-mi interzica sa-mi construiesc un helesteu la 12 m distanta de casa vecinului.
incearca cu lin (carasul romanesc), rosioara, platici, un salau -doi, o stiuca si muuulta albitura; acum totul depinde de suprafata helesteului.
Ca sfat, ti-as recomanda sa nu-l construiesti aproape de casele vecinilor. Nu de alta dar balta o sa se "autopopuleze" cu broaste si concertul este destul de enervant. Iar daca se enerveaza vecinul risti sa ai doar un luciu de apa. Stiu un om care dupa ce si-a sapat balta in gradina a infundat-o din cauza broastelor. E adevarat ca nu a avut in ea decat peste pasnic

Avatar utilizator
negru
junior
junior
Mesaje: 30
Membru din: 27 Ian 2008, 16:55
Localitate: cluj
Contact:

As dori sa stiu mai multe despre construire unui HELESTEU

Mesaj de negru » 13 Ian 2009, 10:30

eu am un lac de 10 ari si ca peste rapitor am ales salaul am bagat 20 de bucati intre 1-2 kg dar am bagat si 3 stiuci pe care regret ca le-am bagat deoarece stiuca poate manca peste cat jumate dimensiunea ei in schimb salaul prefera pestele salbatic cel marunt ,albitura.....parerea mea in loc sa bagati biban,somn pitic, clean mai bine bagati salau

Nestor
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 12
Membru din: 24 Dec 2008, 15:40
Localitate: Timisoara

Mesaj de Nestor » 13 Ian 2009, 19:16

negru a scris:
eu am un lac de 10 ari si...
Ai putea sa ne spui si noua cum ai realizat lacul, ce probleme ai avut la inceput, cum ai rezolvat problema alimentarii cu apa, cum l-ai populat ...etc? Ar fi interesant!
Intre pestii pasnici si rapitori trebuie sa existe un anumit raport. Rapitorii pot fi maxim 2-10% din populatia de baza (in functie de specie), trebuie sa fie mai mici cu un an decat crapul, si n-ar trebui sa se mentina alaturi de crapi rapitori mai mari de 3 ani.
De asemenea, in cazul popularii cu mai multe specii pasnice, norma de populare pentru crap trebuie sa reprezinte cel putin 60% din totalul populatiei.
Norma de populare pentru crap trebuie sa tina cont, pe langa suprafata luciului de apa, de productivitatea naturala a lacului (balta, iaz, helesteu, ce-o fi), adica resursele naturale (hrana) pe care le poate pune la dispozitia pestilor, de masa corporala a unui peste in momentul popularii, cea planificata de recoltare, precum si pierdereile care apar. Asta, daca vrei sa exploatezi balta la randament maxim.
De obicei, norma de populare pentru crapul de 1-2 ani variaza intre 150-300 kg/ha, in functie de productivitatea naturala si de posibilitatile de furajare a pestilor. Cam asta spune cartea.

Scrie răspuns