Mandrinele split, si cele vechi si noile SKSS au fost concepute special pentru blankuri care se indoaie in zona manerului.
Folosind mandrine split se aplica solutia cea mai naturala incat sa lasi blankul sa lucreze cum vrea el( s sa lucreze in fata mandrinei , intre coruriel amdrinei si in spatele ei.
Problema cu dezlipitul rasinii pe dintre un blank care se indoaie excesiv si un winding check sau o bucsa sau altceav rigid este o probleam naturala

cand pui o presiune enorma pe blank raportat la puterea lui.
In pesti cu adevarat mari paraie rasinile si pe lansete MH sau H e normal daca blankul e supus la la forte care il indoaie in zona manerului oricat de rigid pare.
La blankurile lipsite de putre cum este cazul MHX Light lucrul asta apare mult mai usor cand tragi de el la punct fix ca de zid (nu de un peste de cateva kile)
Problema se rezolva simplu nu trebuie pusa rasina pe winding chekurile de la mandrina SKSS incat sa lucreze intre blank si capace si problema e rezolvata.
Oricum eu am apasat excesiv pe butt sa vad ce se intampla in cazul unui blank de spinning care se indoaie ca unul de clasa 3 de musca

doar ca mandrina e mai sus pe blank.
Sunt chestii care prefer sa le expermentez eu decat sa ajunga la clenti.
Si apropo de perfectiunea lui Minculete am desfacut o lanseta lucrata de el pe un blak Dan Craft FT #9 facut lui pe care apus inele ceramice prin care nu curegea firul si nu treceau nodurile

practic nu se putea pescui cu ea

.
Adica frumoasa la maner si slaba de tot la functionalitatea inelelor. Inele ceramice s-au dovedit neutilizabiel nici pe blankuri de clasa foarte amre, sunt prea grele pentru orice tip de blank comparativ cu sarmele.
Da Minculete lucreaza frumos ,face insertii, matisaje aratoase, poze frumoase dar erori din astea la unul cu pretentii profi sunt jenante. Putea sa faca 2-3 lanseuri pentru ca stie, si sa vada ca nu functioneaza.
Parca vad acum cum imi explica Gigi si WSB cum e bine sa pui inele pe o lanseta de fly desi nici unul nu nu stie casting nici basic
Se confunda prea usor lansete fatoase cu lansete care pescuiesc bine si sunt doatate cu inele care sunt potivite , fie ca sunt de spinning /casting sau de fly.
Ce se intampla acum cu folosirea inelelor micro pe spinning/casting confirma folosirea unor inele foarte usoare si in numar mai mare la fly.
Este o teorie care cuprinde toate lansetele si arata ca un numar mai mare de inele foarte usoare maximizeaza puterea blankului, creste senzitivitatea, precizia, controlul si firul curge bine prin multe inele chiar daca e vorba de spinning, casting sau fly.
Daca pe apinning am pus 10 inele +top pe 7`ft. nu vad de ce pe un blank de 7`6``ft sau 8`ft sa fie multe 11 inele +top mai ales ca inele fly sunt oricum mai usoare si striperul este mai jos decat la spinning.
Au fost ami multi care au contestat dispunerea mea dar conceptul care foloseste inele micro o intareste:lol:
Stiam de vreo 4 ani ca e cea mai buna solutie cand am vazut o lanseta Tom Morgan care este construita dupa acelasi concept de alegere si dispunere a inelelor.
In acest moment Sage si alti producatori copiaza dispunerea unor inele cat mai mici si cat mai usoare care sa usureze lanseta si sa aiba o revenire cat mai buna, dar nu folosesc inca un numar optim de inele

(cine cunoaste generatiile de lansete Sage din grafit II, III si IV stie ce inele mari erau doatate lansete, noile blankuri din grafit G5 au inele mult mai mici si usoare dar nu la fel de mici si usoare cum pun eu

, si cate si unde le pun)
Dupa ultimele teste cu lanseta MHX Light si RX7 light am confirmarea ca inele Micro imbunatatesc preformantele lansetei ca putere, senzitivitate si echilibru. Probleme apar doar la temperaturi negative sau in jur de zero celsius.
Cele 2 solutii de a utiliza inele micro pe spinn/cast si inele lite wire /mici si multe pe fly se confirma reciproc pentru ca produc beneficii similare.
Este o unficare frumoasa care arata mai departe ca un blank bun de fly sau unul de spinning pot si transformate reciproc si ca :
1. actiunea progresiva nu este o gaselnita la fly pentru ca blankurile de fly progresive sunt capabile sa arunce bine pe o plaja foate mare de distante . Blankurile de spinning progresive implica un efort mai mic de lansare, protejeaza mai bine firele subtiri, obosesc mai usor pestii exact cum face un blank de fly bun.
In plus aceste blankuri progresive sunt versatile si se adapteaza la multe stiluri de pescuit de spinnig/casting (si la multe naluci) sau alte tipuri de muste.
2. Blankurile de fly sau spinn/cast rapide si care nu sunt progresive reusesc sa fie limitate atat ca aplicabiliate(spinning doar naluci soft, fly doar streamere sau distante lungi) ,sunt mai obositoare si neplacute in pescuit mai ales in plaja inferioara sau la distante mici, nu obosesc eficient pestii si nu protejeaza bine fire subtiri.
Sunt ultra specializate pe o situatie de pescuit/naluca si o fac bien doar acolo in rest trebuie sa ai alta lanseta
No cam asta inseamna viziune despre ce inseamna sa intelegi blankuri si lansete(in mestesugul de a asorata culori si materiale nu vad o provocare pentru ca mestesugul vine oricum exersand, dar sa intelegi cum sa faci o lanseta mai buna este o provocare adevarata)
PS. Am vazut ca WSB au fost in Laponia si inteleg ca nu cunosc deliciul de a prinde lipani si pastravi cu muste pentru ca nu stiu ce inseamna pescuitul cu muste, dar nu vad in poze lansetele de casting care te fac diferit de un pescar de spinning banal
Sava ai uitat castingul acasa

ce pacat.....
Putea fi inca o demonstratie de superioritate absoluta a castingului ( mai ales ca era vorba de pastrav unde se trece usor pragul critic de 4-5g al nalucilor)