Stella FB vs Stella FE

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

bogdan82
veteran
veteran

Stella FB vs Stella FE

Mesaj de bogdan82 » 02 Mar 2014, 20:57

Acum cateva zile am vandut o Stella FB. Inainte de a o vinde am desfacut-o complet pt curatare si gresare. Multi m-au sunat ca sa ma intrebe daca Stella FB este cel mai reusit model de Stella.

Pt ca ploua de dimineata si am ceva timp liber, va expun parerea mea. Cuvintele de mai jos se vor a fi un soi de comparatie intre Stella FB(japonezii ii zic Stella AR-B sau Stella 2004) si Stella FE(japonezii ii zic Stella 2010)

Stella FB se deosebeste esential de modelele FD(2007) si FE(2010) prin faptul ca pe langa angrenajul pe wormshaft are un sistem de pinioane suplimentar care incetineste si mai mult oscilatia tamburului. Adica sistemul format de piesele 9875-10025-10026-10027-9878

http://tinyurl.com/maacexo

acestea:
Imagine

Datorita acestui sistem complex de 3 roti dintate care invart wormshaftul, manivela Stellei FB a fost „impinsa” catre talpa mulinetei. Astfel, rezulta un corp relativ mare, spatiu delimintat cu galben nefiind utilizat.

Imagine

In cazul Stellei FE Shimano a renuntat la sistemul cu 3 roti dintate. Wormshaftul Stellei FE este invartit de o singura roata dintata. Astfel corpul s-a micsorat, greutatea totala a mulinetei scazand de la 298g la 260g-270g. Ma refer doar la marimea 4000.

In filmuletul de mai jos se vad ambele angrenaje:
http://www.youtube.com/watch?v=L92qFtUOusM

In prima parte vedem o Stella FE, apoi o Stella FB. Spatiul interior al corpului Stellei FE este mult mai bine utilizat decat spatiul corpului pe care il are Stella FB. Mi-a fost cam greu sa filmez exact „mecanismul” din Stella FB deoarece unghiul era destul de dificil.

Concluzia este simpla - tamburul Stellei FB oscileaza mai incet decat tamburul Stellei FE, dupa cum se vede si in acest filmulet:
http://www.youtube.com/watch?v=vHsHzVQt-RI

Teoretic Stella FB pune firul mai bine. Crapistii stiu ca mulinetele al caror tambur au o viteza de oscilatie cat mai mica arunca f bine(desigur exista o groaza de alti factori). Uitati ce viteaza de oscilatie a tamburului are aceasta mulineta creata de Shimano pt lanseuri extreme:
http://www.youtube.com/watch?v=AdynSUXbpX8

Practic eu n-am vazut diferente in ceea ce priveste lungimea lanseului intre Stella FB si Stella FE.

Teoretic uzura Stellei FB in zona wormshaftului si a axului central ar trebui sa fie mai mica ... practic, este foarte greu de aflat exact aceste diferente.

Totusi Shimano a reintrodus sistemul complex prezent pe Stella FB la noua Stella 2014.

Cu toate ca Stella FE 4000 este cu vreo 20% mai usoara decat Stella FB, pinionul central din Stella FE este mult mai solid:

Pinion Stella FB 4000 - 30mm latime, 4.5mm grosime cu tot cu dinti
Pinion Stella FE 4000 - 31mm latime, 6mm(!!!) grosime cu tot cu dinti

In filmuletul de mai jos se vede clar ca Stella FE are un pinion mult mai solid, iar „dintii” sunt mai „adanci”
http://www.youtube.com/watch?v=Xr2RPfpVgzw

Stellei FB ii lipsesc doi rulmenti destul de importanti(zic eu) ... al doilea rulment de pe melc si inca un rulment pe care sta „cama” de la wormshaft.
Axul pe care sta cele doua roti dintate suplimentare care invart wormshaftul sta pe doua bucse din plastic. Dar viteza cu care se invat rotile dintate de pe acest ax este destul de mica, deci si perceptia frecarii suplimentare e mica.

Astfel Stella FB merge un pic mai greu decat Stella FE atat in sarcina, cat si in gol. Am avut ocazia sa invart doua asemenea modele in paralel ... ambele modele nu fusesera unse si uzura cred ca era similara.

Am dubii ca un om care nu pescuieste in mod normal cu Stella si care le invarte separat isi da seama de diferenta.

Alte plusuri pe care le are Stella FE:
-toti rulmentii la Stella FE sunt capsulati, rulmentii la Stella FB sunt „deschisi”
-cauciucul de pe knobul Stellei FB se „dizolva” in timp
-buza inclinata a tamburului la Stella FE/FD eu zic ca te ajuta mai mult in lanseu
-tratamentul pinionului Stellei FB cred ca este inferior fata de tratamentul primit de pinionul central al Stellei FE *

* acest tratament(romanii zic ca pinionul este „teflonat”) pare a fi prezent la mulinete mult mai ieftine din generatiile mai noi Shimano - Stradic CI4, Sustain FG etc etc etc

N-am facut nicio comparatie cu Stella FD(2007) deoarece Stella FD seamana cu Stella FE(FD-ul are pinionul central un pic mai mic si ii lipseste al doilea rulment de pe melc).

Stella FA (2000 la japonezi) nu o cunosc.

Deci, Stella FE(2010) este cel mai reusit model de Stella. Asta este doar parerea mea, aveti argumentele mele mai sus. Totusi sunt curios de ce multi pescari considera Stella FB ca fiind cel mai reusit model de Stella. Sunt deschis la o discutie prieteneasca in acest sens.

P.S. Imi lipseste vocabularul tehnic deoarece nu am o educatie in acea zona. Imi cer scuze daca am stalcit anumiti termeni tehnici.

spiridusul
veteran
veteran

Re: Stella FB vs Stella FE

Mesaj de spiridusul » 02 Mar 2014, 21:09

Nu sunt posesor de stele, insa asemenea comparatii, intre generatii diferite ale unor modele de mulinete, mi-ar face placare sa intalnesc cat mai des. Felicitari pentru munca depusa si multumiri pentru ca impartasesti asemenea teste comparative.

stradic
veteran
veteran

Mesaj de stradic » 02 Mar 2014, 21:12

bogdan82 scrie: -tratamentul pinionului Stellei FB cred ca este inferior fata de tratamentul primit de pinionul central al Stellei FE *

Numai crezi :?: :roll: ...sau esti sigur :shock:

Ps. asteptam si parerile lui Edy.... :respekt:
rapala the best vobler in the world

George1985
veteran
veteran

Mesaj de George1985 » 02 Mar 2014, 21:26

Am pescuit cu una "2004"(model 4000), cateva lansari doar.
Nu am mai insistat, era greu de inapoiat mulineta omului dupa aia :twisted:
Nu stiu detalii despre cum a fost intretinuta, dar functiona ceas.
10 ani de pescuit pe Dunare si mergea ca noua. :shock:
Asta da afacere!

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 02 Mar 2014, 21:29

stradic scrie: Numai crezi :?: :roll: ...sau esti sigur :shock:

Ps. asteptam si parerile lui Edy.... :respekt:
Cred, bineinteles ca nu sunt sigur :)

Apare totusi intrebarea ... de ce Shimano ar folosi acelasi tratament pe care l-a folosit la Stella FB la unele modele actuale mult mai ieftine? gen Stradic CI4

Uite, pinionul Stellei FB:
http://www.youtube.com/watch?v=zyJW0-4Yw18

pinionul Sustain FG:
Imagine

Tratamentul superficial pare la fel ...

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 02 Mar 2014, 21:46

Sa nu ma intelegeti gresit. Randurile de mai sus sunt o comparatie intre doua mulinete foarte bune.

Eu nu zic ca FB-ul este net inferioara FE-ului ... zic ca FB-ul este marginal inferioara la FE :)

Nu uitati si diferentele de pret.

Am uitat sa scriu. Intre FB si FD as alege FB-ul fara sa ma gandesc prea mult. Lipsa celui de-al doilea rulment pe melc se simte. Asta vara am pescuit cot la cot cu un prieten care avea un 2500FD, eu avand un 2500 2010(FE). Am schimbat lansetele intre noi(ambele erau de 7ft) pescuind amandoi cu un Hornet de 6cm(deci un vobler care opune ceva rezistenta in apa) ... diferentele pe curent erau evidente. Ma refer la „forta” in manivela.

sorinpes
junior
junior

Mesaj de sorinpes » 02 Mar 2014, 22:07

In sfarsit cineva care vine cu argumente cand sustine ceva.
Am obosit citind topicul cu Stella 2014,tot felul de pareri,presupuneri nici o incercare serioasa de a analiza diferentele ( bune sau mai putin bune fata de modelele anterioare) cu toate ca modelul 2014 in opinia mea reprezinta un pas mare la toate fata de Stella FE,FD,FB,FA mai degraba o apropiere fata de FW. Cat de buna v-a fi vom vedea in timp.
Din nou Bogdan felicitari pentru prezentare,presupun ca te pregatesti pentru noul model de Stella!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 02 Mar 2014, 22:16

bogdan82 scrie:
Practic eu n-am vazut diferente in ceea ce priveste lungimea lanseului intre Stella FB si Stella FE.

-buza inclinata a tamburului la Stella FE/FD eu zic ca te ajuta mai mult in lanseu
Nu stiu la ce te referi cand te ajuta in lanseu , insa daca la distanta te referi , tamburu ala cu buza conica pronuntata scurteaza , nu stiu strict la FE , insa eu am dat cu SW , primu model , si ala l-au scos cu un astfel de tambur . Nu poti pune firu pana in buza , practic il puneam pana la buza mica ca sa zica asa , cu un pic de imaginatie poti vedea ca un trapez cu baza mica in jos , deci buza mica , si pe masura ce iese firu frecarea devine mai mare , distanta dintre buza mare , practic aia ar fi buza tamburului , devine ceva mai mare din cauza asta . Am incercat sa pun firu peste buza aia mica de care zic , insa am facut peruci imediat , in partea de sus firu nu se aseza tocmai bine la recuperare .
Urmatoru model SW l-au scos cu un tambur cu buza mai ingusta , si poti sa bagi mai aproape de buza firu .

Aparte de unele greseli gasite de Alan Hawk :) , sustinea si el ca lanseaza mai bine ultimu model .

Nici alea de surf nu au tamburu asa pronuntat , buza aia in felu ala , sa vedem cum ies noile TP SW .

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 02 Mar 2014, 22:58

SF scrie: Nu stiu la ce te referi cand te ajuta in lanseu , insa daca la distanta te referi , tamburu ala cu buza conica pronuntata scurteaza , nu stiu strict la FE , insa eu am dat cu SW , primu model , si ala l-au scos cu un astfel de tambur . Nu poti pune firu pana in buza , practic il puneam pana la buza mica ca sa zica asa , cu un pic de imaginatie poti vedea ca un trapez cu baza mica in jos , deci buza mica , si pe masura ce iese firu frecarea devine mai mare , distanta dintre buza mare , practic aia ar fi buza tamburului , devine ceva mai mare din cauza asta . Am incercat sa pun firu peste buza aia mica de care zic , insa am facut peruci imediat , in partea de sus firu nu se aseza tocmai bine la recuperare .
Urmatoru model SW l-au scos cu un tambur cu buza mai ingusta , si poti sa bagi mai aproape de buza firu .
Ai dreptate, la modele vechi puteai umple pana sus tamburul. La modelele noi Shimano sau Daiwa(si Daiwele noi au adoptat „buza” asta) nu le poti „umple” pana sus. Eu le „umplu” cam atat:
http://www.youtube.com/watch?v=Q39wTQvwR3o

Dar eu ma refer la altceva:

Unghiul buzei parca „dirijeaza” mai bine conul sub care pleaca firul spre punctul imaginar unde se intersecteaza prelungirea axului mulinetei cu blankul(choking point-ul „natural” al mulinetei) ... din poza asta iti cam dai seama despre ce vorbesc:

Imagine

Fara buza inclinata, spirele au un diametru mai mare. Cam pe toate lansetele mele am dispunere de tip KR, inelul de plecare fiind 25H. Spirele cu un diametru ceva mai mic, dar directionate spre choking point-ul „natural” al mulinetei pe mine ma ajuta.
http://anglersresource.net/Portals/angl ... -vs-KB.jpg

E o discutie aici, iti dai seama ca inelul de plecare si dispunerea inelelor conteaza enorm. Eu vb strict de marimi de Shimano pana in 4000(inclusiv) si inele de plecare pana in 30(inclusiv) ... Cred ca esti de acord ca la inele/mulinete mari se cam schimba datele problemei.
Tendinta generala a producatorilor de lansete FW este catre KR.

In plus de asta, daca folosesti un fir mai rigid(fluorocarbon sau textil mai gros), daca tamburul este „plin ochi” si nu are buza inclinata, uneori pleaca mai multe spire simultan ... cand se intampla asta, firul este incetinit brusc deoarece spirele de fir se lovesc simultan de primul inel ... pe mine chiar ma deranja chestia asta si imi lua si ceva metri din lanseu(uneori faceam si peruci daca tamburul era prea plin) ... buza aia inclinata rezolva deseori aceasta situatie.

eu umplu tamburul sub jumatatea „buzei mici” ... cam pe la primul sfert :)

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 02 Mar 2014, 23:14

Review-ul pe care l-a facut Alan Hawk la Stella SW 2013 este foarte ciudat.

Omul zice ca Stella 2013 SW are ceva imbunatatiri fata de Stella SW 2008. Zice si ca angrenajul este mai puternic fata de Stella SW 2008.

„Overall, the improvements in the 2013 Stella SW are casting distance, stronger body, smoother drag, and relatively better looks save for the fat gearbox”

Dar Alan este dezamagit maxim de 2 fire de par gasite in mulineta si de jocul lateral al axului central si al rotorului. Si dupa aia spune „Not that it would seriously affect longevity considering the amount of play, but it certainly has nothing to do with precision engineering or any sort of engineering for that matter.”

Faptul ca melcul nu mai este din otel pe mine ma lasa rece ... in cazul sistemului pinion-melc, logic vorbind, intotdeuna va ceda cel facut dintr-un metal mai „moale”. La Stella 2008 SW melcul era din otel, iar pinionul central din aluminiu ... la Stella 2013 SW melcul e din bronz, pinionul central e din aluminiu ... in ambele cazuri, uzura tot pe pinionul din aluminiu va aparea, sau in caz extrem tot pinionul de aluminiu va avea dintii „barbieriti”(n-am auzit de vreo Stella in Romania sa pateasca asa ceva), pe principiul „A chain is only as strong as its weakest link” ... parerea mea ...

Scrie răspuns