Scule potrivite

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Sep 2005, 11:18

discutia era despre lansete potrivite, by the way, iar am luat-o pe aratura si cu subiectul asta. :))

am zis de "datu' cu burta la fir" fiindca asa imi zicea aseara cristi la tel, cica bine mah, ok, voi prindeti cu textil, dar dati cu burta la fir, nu?

io zic ce dreaq inseamna burta la fir. adica smecheria aia cu ridici, lasi sa cada, aduni firul and so on si intre timp stai cu ochii belitzi la burta firului si cand o ia razna dai tzeapa. indeed, cam asa ar fi.

normal ca tot la fel dai si cu mono si cu textil, ca-ti place una sau alta, treaba fiecaruia, dar se poate prinde cu ambele. la cat de rar e salaul pe baltile astea normal ca te apuci sa-ti contruiesti tot felul de teorii daca ai un atac cand ai schimbat ceva.

in realitate ai atac rar ca asta e pescuitul la salau in crescatorii de ciortan, tree sa bati de nebun hectare de apa si sa dai la m patrat pana il gasesti si-l faci sa dea si daca nu vrea oricum iti iei bot si nu e musai vina ta si ca daca ai fi dat cu mono l-ai fi spart.

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Sep 2005, 11:35

Da Eugen, stiu si ai dreptate. Totul depinde de conditii pana la urma. Si nu's multe, numai 2 :lol:

Chestia cu burta e abureala, desi deseori iti poti inchipui ca "inhaleaza" mult mai bine daca firul are burta, cand el e doar dispus sa se hraneasca in timpul ala. Vizavi de reactie, eu cred in continuare ca atacul salaului este prea rapid pentru a crede ca o molfaie, o f*** si trage de ea ca bibanul sau stiuca. Oricum daca visezi, e posibil sa'l prinzi cu mono :wink: .

Eugen. rateurile multe vin din atacuri care clar spun ca NU mananca, ci doar ii trosneste pentru mai tarziu sau doar ca sunt cocolos si dau din inertie - competitie.

Scule potrivite? Nu prea exista , intre scule si peste intervine pescarul. In general, la salau un bat de 7 ft. rapid cu un multifilament 10 lbs. sunt ok. Iar incepem? :lol: :lol:

Numai bine!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Sep 2005, 11:46

@todii

nu e abureala, e o modalitate de a pescui pe fund cu jig usor fara sa-l simti in batz ca a ajuns jos. cand e mal moale pe substrat nu prea ai cum sa simti contactul daca dai la sentiment. :D

cristian.ene
veteran
veteran

Lansete si fire

Mesaj de cristian.ene » 27 Sep 2005, 11:53

Eugen, Dan, Todi

pe baltile de aici am folosit lansete fast de la St. Croix de 6`6``ft. ML, seria Legend si Premier , fir de 0.20 mm cu intindere limitata, si jig-uri de 3-5 . Am pescuit pe fir dar si tractat pe fund cand asa vroia. Parii astia mi-au parul intodeauna prea tasati pentru strapi sau salaii pana in 2 kile pe care ii prindeam frecvent. Rateuri ma avut putine, am intepat pesti la peste 25 m fara probleme. rigiditatea imi omora mana si de atunci am spus ca nuu mai pescuiesc cu St.Croix niciodata. Totusi sunt lansete bune de salau si twister, unii le agreeaza pentru sensibilitatea lor dar tot niste bate raman.
NU se incarca bine nici cu jiguri de 5 grame, tre sa pui prea multa energie in lanseu si de lafly mainvatat ca lanseta face treaba , dar St. Croix mai tre sa invete pana fac niste lansete bune.
Acu prefer blank-urile de la Cabela`s sau Hot Shot-ul de Loomis sau alteceva mai elastic. Pentru baltile de aici lansetele aste sunt suficiente si confortabile, pentru OLt probabil sunt prea firave si nu pot intepa corect la adancimi mari. Singura solutie ramane o lanseta fast( pentru mine tot elastica) si ata obligatoriu.
Eu pescuiesc relaxat la salau, dar nu neatent, si o concentrare prea mare te poate obosii dupa 3-4 ore de pescuit.
De fapt nu agreez lansete rigide si in plus firul textil pentru ca iti omoara incheietura si spatele . De aceea ma renuntat si la betele St. Croix nu te iarta deloc. Cu un XML sau FE2 poti sa pescuiesti 7-8 ore si nu obosesti decat putin sau deloc.

Daca pescuiesti pe fir poti folosii orice par , dar putini pescari aplica acesta metoda, lansetele care le recomand sunt pentru cei care se bazeaza pe ce simt si ei sunt cei mai multi. Evident de multe ori nici nu stiu ca au avut peste :D.

Dan, ata subtire e o varianta foarte buna de pescuit, problema e ca merg la peste relaxat. Am fost cu Eugen de cateva ori fara lanseta, si am avut mult de invatat. In ultimul timp invat mai mult cand fac pauze dacat atunci cand pescuiesc. Cu mono pescuiesti mai relaxat decat cu ata, si asta poate fi un criteriu daca conteaza. Imi pare mai natural ca intre mine si peste sa existe ceva elasticitate, nu doar a lansetei, textilu are ceva nefiresc. Ca la scaunele de masina, unu moale e obositor, unu ultra rigid la fel, iar unul usor elastic e potrivit. Cam pe aici.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Sep 2005, 11:56

cristi, tinand cont ca la salau, exceptand pescuitul vertical, ai mereu o burta cat de mica - tine loc de elasticitate :lol:
Am fost cu Eugen de cateva ori fara lanseta, si am avut mult de invatat. In ultimul timp invat mai mult cand fac pauze dacat atunci cand pescuiesc
ce ai invatat ?

cristian.ene
veteran
veteran

Lansete si fire

Mesaj de cristian.ene » 27 Sep 2005, 12:17

intamplare

Anul trecut pe Caldarusani am fost odata cu Cristi Anghelina pe la mijloc de toamna, stiucile ereau din ce in ce mai discrete. Eu pescuiam cu mono de 0.28 mm el cu at mai subtire cred un 0.22 mm si o bata St.Croix, stiuca de 4 care am prins-o a inghitit bine de nu mai putea saraca si a muscat pe la 4 m, a lui tot de 4 pe apa mai mica de 2.5m era agatata superficial in buza, daca nu aveam inspiratia sa iau eu lanseta si sao prinda el cu ambele maini ii spunea pa. El oricum nu credea ca putea fi scoasa.
Mai apoi in 2 ore Crisiti a ratat la rand 7-8 stiuci peste kil. dincauza lansetei, atei si faptului ca ii musca mereu cand ridica lingura din lanseta si nuu din mulineta. Evident ceva nu era in regula cu echipamentul. Eu am avut mai putine :? , dar nu am rata nici una.

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Sep 2005, 12:29

Cred ca nimic. Dar si mie imi place sa'l vad pe Eugen cum pescuieste :lol:

Cristian, am pescuit cu un XML MH de la Cabela's, batul lui Valentin Comaneci. M'a obosit ingrozitor, dar trosnea efectiv la tzac iar intepatura era de'a dreptul incantatoare. Un inconvenient au betele asa tari, datorita rigiditatii mai scapi pesti in suprafata daca nu slabesti putin drag'ul. Batul ala l'as recomanda pentru pescuitul salaului probabil pana as pune mana pe un Loomis ca al lui Dan :lol: , dupa care as tine'o asa pana as da de un Kistler, etc.

Referitor la Olt, nu adancimile mari sunt problema, intepatul la 20 m distanta de tine intr'un curs turbionar este mult mai greu decat cel la 15 m sub tine.

cristian.ene
veteran
veteran

Pauzele de pescuit

Mesaj de cristian.ene » 27 Sep 2005, 12:30

Decat sa lansezi unde nu sunt pesti, mai bine gandesti situatia din ziua aia si ai o sansa sa prinzi. Am observat ca din reflex tindem sa copiem ceea ce facem de obicei. de acest lucru nu scapi in mod natural. Forta consevatoare e mai puternica decat schimbarea. Sa observi pestii, si zone diferite de hranire. e de multe ori mai important decat pescuitul in sine. Daca nu mai fac nimic nou, pe Mihailesti ma mers cam mult, nu pot decat sa repet o partida din trecut.
Anghelina nu stie decat golful si partidele de anul asta au fost pentru el, cu cativa pesti sau deloc, lacu e mare si clenii umbla dupa hrana si conditii confortabile. In aceeasi zi noi am prins chiar bine.
Sa sti sa pescuiesti intr-un loc fara peste e la fel cu, nu sti sa pescuiesti, doar ca faci ceva casting :)
IN plus de fiecare data ai tendinta sa faci ceea ce ai mai facut fara sa observi comportamente diferite de hranire.
Astea sunt lucruri mai importante decat lansatul si recuperatul, si nu le poti inveti atunci cand pescuiesti. Atunci esti ocupat :D

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Sep 2005, 12:32

pai nu vezi todi ca nu raspunde la intrebarea cu invatatul ? :lol:

cristi, de ce pescuiesti mai relaxat cu mono fata de multi ?
care-i diferenta ?

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Sep 2005, 12:38

:)) ma iar incepeti cu atacuri la persoana. listen to the man, are dreptate la faza cu observatia.

voi de cand ma stiti v-ati uitat, ati vazut ca salaul se poate prinde si cu bete moi si muste, da' nici pana azi nu v-ati prins ca eu doar ma joc de-a pescuitul.

mare atentie ca mi-am pus in cap sa va arat ca se prinde si cu snur, am muncit an de zile sa invat sa lansez si sa leg muste si nici macar o bere nu dati. lol

Scrie răspuns