Eugen, Dan, Todi
pe baltile de aici am folosit lansete fast de la St. Croix de 6`6``ft. ML, seria Legend si Premier , fir de 0.20 mm cu intindere limitata, si jig-uri de 3-5 . Am pescuit pe fir dar si tractat pe fund cand asa vroia. Parii astia mi-au parul intodeauna prea tasati pentru strapi sau salaii pana in 2 kile pe care ii prindeam frecvent. Rateuri ma avut putine, am intepat pesti la peste 25 m fara probleme. rigiditatea imi omora mana si de atunci am spus ca nuu mai pescuiesc cu St.Croix niciodata. Totusi sunt lansete bune de salau si twister, unii le agreeaza pentru sensibilitatea lor dar tot niste bate raman.
NU se incarca bine nici cu jiguri de 5 grame, tre sa pui prea multa energie in lanseu si de lafly mainvatat ca lanseta face treaba , dar St. Croix mai tre sa invete pana fac niste lansete bune.
Acu prefer blank-urile de la Cabela`s sau Hot Shot-ul de Loomis sau alteceva mai elastic. Pentru baltile de aici lansetele aste sunt suficiente si confortabile, pentru OLt probabil sunt prea firave si nu pot intepa corect la adancimi mari. Singura solutie ramane o lanseta fast( pentru mine tot elastica) si ata obligatoriu.
Eu pescuiesc relaxat la salau, dar nu neatent, si o concentrare prea mare te poate obosii dupa 3-4 ore de pescuit.
De fapt nu agreez lansete rigide si in plus firul textil pentru ca iti omoara incheietura si spatele . De aceea ma renuntat si la betele St. Croix nu te iarta deloc. Cu un XML sau FE2 poti sa pescuiesti 7-8 ore si nu obosesti decat putin sau deloc.
Daca pescuiesti pe fir poti folosii orice par , dar putini pescari aplica acesta metoda, lansetele care le recomand sunt pentru cei care se bazeaza pe ce simt si ei sunt cei mai multi. Evident de multe ori nici nu stiu ca au avut peste

.
Dan, ata subtire e o varianta foarte buna de pescuit, problema e ca merg la peste relaxat. Am fost cu Eugen de cateva ori fara lanseta, si am avut mult de invatat. In ultimul timp invat mai mult cand fac pauze dacat atunci cand pescuiesc. Cu mono pescuiesti mai relaxat decat cu ata, si asta poate fi un criteriu daca conteaza. Imi pare mai natural ca intre mine si peste sa existe ceva elasticitate, nu doar a lansetei, textilu are ceva nefiresc. Ca la scaunele de masina, unu moale e obositor, unu ultra rigid la fel, iar unul usor elastic e potrivit. Cam pe aici.