Rupere fir PowerPro 10 lb.

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 25 Apr 2010, 10:50

Nu trebuie sa fie ciupit ca sa se rupa de acolo, mai exista si "defectul de fabricatie" asa incat nu neaparat nodul este punctul slab intr-un fir si asta se intampla atat la fire multifilament cat si la fire mono. Si asa de curiozitate cati dintre voi ati reusit sa rupeti din lanseta un fir cu puterea mai mica decat cea maxima inscriptionata pe lanseta? va zic eu ....niciunul!! Nu va mai luati dupa prostiile alea, ca riscati sa rupeti betele sau sa le stresati degeaba. Cand agati si nu ai incotro rupi firul pe intins asa cum scrie la carte.
PS: si PP asta aveti grija ca mai sunt si din alea facute pe vapor, nu tot ce zboara se mananca sau pot sa faca parte dintr-un lot cu probleme.
PPS: 10lb mi se par arhisuficienti pt pestii de la noi (exceptand situatii in care agati somn sau stiu eu ce animal in zone cu pietre si scoici unde si diametru mai gros e cam inutil), cu cat e mai gros cu atat ii scade senzitivitatea, lungimea lanseului, in ape curgatoare ii creste portanta, etc.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 25 Apr 2010, 18:29

...este clar ca nu putem exclude "defectul de fabricatie" , dar in cazul PP-ului si aici ma refer la acel PP original , probabilitatea unui defect este intr-un procent foarte redus.
...la capitolul PP contrafacut , nu vreau sa fac referire... :oops:
...folosesc de cativa ani PP de 15 lbs , pescuiesc pe Somes in special avat. Va asigur ca nu este prea mult 15 lbs si nici nu deranjeaza cu nimic. Am avut ocazii in care acest fir m-a ajutat sa recuperez cateva dintre voblere "dragi mie" atunci cand , inevitabil , s-au mai agatat. In rest sunt de parere ca si cel de 10 lbs ar fi suficient.
...sunt in "asentimentul" celor care sustin ca in cazul de fata firul a fost "ciupit". :lol:

andriipopa75
veteran
veteran

Mesaj de andriipopa75 » 25 Apr 2010, 20:27

daca vei testa firul cu vechime 2 ani cu un cantar de mana, gen dinamometru, vei avea surpriza sa constati ca rezistenta firului a scazut pe la 60-70%, mai ales daca l-ai tinut ud pe tambur.

florin s
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de florin s » 25 Apr 2010, 20:44

andriipopa75 scrie:daca vei testa firul cu vechime 2 ani cu un cantar de mana, gen dinamometru, vei avea surpriza sa constati ca rezistenta firului a scazut pe la 60-70%, mai ales daca l-ai tinut ud pe tambur.
Sa stii ca m-am gindit si eu la asta am incercat sa-l rup cu mina, nu am putut decit dupa ce am pus niste manusi pe mina dar l- am rupt foarte greu, la nod se rupe mai usor. Firul nu este contra facut este original 100% cumparat de la Cabelas. L-am incercat si cu un momo de 0.25 Berklei Trilene cumparat acum 2 luni si a rupt Berklei-ul. Nu imi explic unde s-a putut ciupi la 25 metri de la capat.

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 25 Apr 2010, 20:50

eu am un pp de 10 care are 2 ani vechime dar nu mi se pare sa fie asa slabit , si akuma il rup ft greu in agataturi
Nu termin o relatie cu o femeie pana nu o vizitez in trei locuri !

cipic
veteran
veteran

Mesaj de cipic » 25 Apr 2010, 21:47

A fost un defect de fabricatie, diametrul nu mai era constant, adica de 10 lb in zona in care s-a rupt era de 8 lb, am patit si eu la 2 fire Spider Ultracast Invisi si Ultracast galben se rupeau de la mijloc in drill, dupa ce am patit asta am luat mai multe role din raft si cu un micrometru am aflat de ce se rupe de pe mijloc, diametrul nu era constant, mentionez ca Ultracast-ul galben era nou iar in momentul drill-ului eram la al 20-30-lea lanseu si 40 de metri de fir s-au dus cu tot cu peste!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 25 Apr 2010, 23:51

Nu inteleg cum poti sa ramaii asa de marcat de faza incat sa deschizi subiect pe forum :)

Nu am curaj sa dau cu un fir de acu 2 ani , deci daca am apucat sa dau cu el si sa zicem teoretic l-as cobori pe o rola l-as da cadou :lol:

O data am rupt in lanseu cu un fir nou , dadeam cu 25 de grame de hardbait , si scoteam vreo 50 de m de fir de 20 lb , la un moment dat simt ceva pe traiectorie , naluca evolua o palma sub suprafata , agataturi canci , scot , lansez si vad cum pleaca leaderu si vreo 2 m de textil . La vreo jumate de ora valurile imi scot in fata o bucata de plastic tranparent rupt si cu margini ascutite . banuiesc ca ala l-am simtit io pe traiectorie si de aia am rupt .

Si daca tot sintem la rupturi , cea mai urata faza anu trecut in august . Am gasit un loc unde era macel in fiecare seara , din motive de curenti , adancimi si canale am dat de un loc unde in fiecare seara la ora cind disparea soarele incepea cosmaru . In una din seri , lansez un Tide Minnow S , las sa se scufunde cind lanseta da sa zboare din mina si ruptura instant . Aveam 2 m de 40 lb fluorocarbon de leader , insa o dat deasupra in textil , careva inota cu gura deschisa si nu era stirb , mi-o luat textilu in dinti :twisted:

florin s
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de florin s » 26 Apr 2010, 08:19

SF scrie:Nu inteleg cum poti sa ramaii asa de marcat de faza incat sa deschizi subiect pe forum :)

Nu am curaj sa dau cu un fir de acu 2 ani , deci daca am apucat sa dau cu el si sa zicem teoretic l-as cobori pe o rola l-as da cadou :lol:
Este cumparat acum 2 ani, folosit de citeva ori anul trecut si anul asta. Am deschis mai mult acest topic nu atit din cauza firului cit din cauza inelelor de la lanseta. Am crezut ca unul din ele este ciobit si nu se vede. Nici acuma nu sunt prea sigur ca nu au o problema :(

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 26 Apr 2010, 09:43

daca crezi ca ai probleme cu inelele ,baga un monofilament si recupereaza in sarcina ,daca ai inelul ciobit,monofilamentul se va aschia.
walleye

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 26 Apr 2010, 10:10

bun, si cum isi da seama care inel e ciobit? :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Scrie răspuns