Rubrica S.F.

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica S.F.

Mesaj de tdum » 20 Sep 2017, 09:43

P.S. Poate era mai indicata fotografia de mai jos in locul schitei facuta in graba, fiindca in fotografie este si un canal ,,S" in racordul de oscilatie / antitorsiune.
In partea dinspre talpa mulinetei am pus o bucsa din grafit pt. probe, dar puteam foarte bine sa pun rulmentul din galet.
Imagine
Deci aceasta e ideea, doua sprijine laterale pe rulmenti, in acelasi plan cu axul tamburului. E un sistem care se bazeaza pe rostogolirea rulmentilor, nu pe frecarea pe bare sau patine antitorsiune. Extrem de usor de implementat de catre un constructor. Pana atunci... S.F. ...

Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Sep 2017, 13:56

super tare, la iarna poate ma bag si eu intr-un Spheros sa vedem ce iese.. :) ..oricum, sunteti de apreciat.. :respekt:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 21 Sep 2017, 09:36

@ Semlecan Gheorghe
Va multumesc maestre. Numai bine!

@Jedi
Jedi scrie:Daiwa Saltiga are sigur rulmenti la cama..http://www.alanhawk.com/reviews/salt10.html
Asa este, are rulmenti pe racordul de oscilatie/antitorsiune. Din pacate, ca si noile Certate si Morethan, are doi pe aceeasi parte, pe acelasi brat antitorsiune, iar pe celalalt brat are doar o bucsa de plastic cu un inel de cauciuc (rola presoare) care nu se opune cu nimic torsiunii transmise prin ax in timpul drillului. Ea tinde sa se ridice de pe calea de rulare si dupa ce se uzeaza axul, din cauza frecarii cu bucsa prin care culiseaza, acea rola presoare chiar pierde contactul cu calea de rulare, fiindca NU AU INCHIS-O CU NIMIC DEASUPRA! In opinia mea nu erau necesari doi rulmenti amplasati unul langa celalalt. Era suficient unul ca la modelele vechi si rola ,,silence" langa el, iar cel de-al doilea rulment sa fie de fapt pe celalalt brat, unde au pus rola presoare si NEAPARAT ACOPERIT CU O CALE DE RULARE, formand al doilea suport antitorsiune. Asta e.

Rew.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 23 Sep 2017, 17:46

tdum scrie:Cu multi ani in urma, poate 15-20, avand ca model o veche mulineta a bunicului meu, (care mai functioneaza si azi) mi-am imaginat o mulineta a viitorului care sa ofere mai multe decat acea mulineta batrana. Desi aceasta postare va avea o valoare practica limitata, nu strica sa lasam imaginatia sa zburde si sa ,,visam" cateodata. Am dat de vechea schita pe care am facut-o. Azi am am ,,semnat-o" si o postez aici, asa, ca o curiozitate, cu o valoare limitata ca si un film s.f. Talentul meu limitat la desen, m-a ajutat doar atat:

Imagine

Iata cum vad caracteristicile acestei mulinete.

- Doua picioare subtiri de sprijin, aplatizate la maxim in apropierea talpii, pentru a nu jena intre degete. Un suport rigidizat la maxim prin prezenta celor doua picioare.
- Cate un galet pe fiecare din cele doua brate ale rotorului si fiecare galet dotat fiecare cu cate un rulment. Aceasta echipare ar conduce la cel mai simetric rotor, care ar fi perfect echilibrat fara nici un adaus sub forma de lest, asa cum se practica in prezent. Un alt avantaj al existentei celor doi galeti ar fi si preluarea firului de pe deget dupa stopul lansarii, cu 50% mai repede decat sistemul cu pickup.
- Mulineta full metal, fara componente din plastic.
- Cel mai usor rotor posibil, neavand pickup si sistem de arc si sistem de revenire, lest, capacele laterale, suruburi, etc.
- Un tambur ultrausor cu buza si fusta prevazuta cu decupaje.
- Doi rulmenti cu bile pe rotor.
- Doi rulmenti pe angrenajul conducator (butucul manivelei)
- Doi rulmenti in tamburul cu wobbling 0.
- Doi rulmenti in knobul manivelei.
- Doi rulmenti, cate unul pe fiecare din cele doua sprijine antitorsiune care sa ruleze in sarcina fara frecari pe doua cai de rulare.
- Un rulment in centrul pinionului cu stift axcentric care face oscilatia.
- Un rulment pe stiftul excentric care evolueaza in canalul ,,S" .
- O manivela infiletata pe butuc ca si la vechea mulineta a bunicului si la noile Daiwa si Shimano.
- Doar doua puncte de stop antiretur, cate unul pentru fiecare galet, ca sa-l pozitioneze exact in fata degetului aratator in vederea lansarii. Poate fi echipata si cu antiretur instant, modern, dar asa am gandit-o la vremea aceea.
- Mulineta nu are nici un fel de ornamente si are o masa estimata sub 200 de grame.
- Pozitionarea talpii de sprijin este mult avansata fata de corpul mulinetei si pozitioneaza centrul de greutate al acesteia astfel incat sa ajute la echilibrarea batului.

Cu mulineta de mai jos (mulineta bunicului) am mai pescuit si eu la spinning si am inteles ce usor si rapid se manevreaza o mulineta fara pickup, lucrand doar din degetul aratator si din manivela mulinetei. In poza se vad si incercarile bunicului de a usura mulineta. Gaurile acelea le-a facut el pt. a usura mulineta.

Imagine

Azi am avut o zi lejera si am ales din nou sa socializez cu dumneavoastra. Daca subiectul acestui topic este deplasat, rog un moderator sa stearga postarea. Fara nici o suparare.

Rew.
Asa o sa si ramana , un SF ,desi nu am nimic de-a face in combinatia asta , dealtfel , ma indoiesc serios ca aveai idei din astea acum 15-20 de ani

Uite , daca imi spui de ce Van Staal au trecut la pick-up poate ma molesesc , insa , beleive me , am si io neste SF-uri in cap de nici nu visezi :!:

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 24 Sep 2017, 18:52

@ USERUL S.F.
tdum scrie:Iata cum VAD caracteristicile acestei mulinete.
SF scrie: ma indoiesc serios ca aveai idei din astea acum 15-20 de ani
Nici nu am dorit sa se creada ca am avut astfel de idei acum 15-20 de ani. Daca aveam acum 15-20 de ani aceasta viziune asupra caracteristicilor acestei mulinete, spuneam: ,,Iata cum VEDEAM..." (adica la timpul trecut) Dar am spus ,,VAD" (adica timpul prezent) la momentul in care am redectat textul.

Cat despre desen, il vad in prezent ca pe o schita cu multe lipsuri, la care tamburul nu s-ar potrivi fizic ca forma si dimensiuni cu rotorul care are bratele prea lungi (nu stiu de ce le-am reprezentat asa), axul tamburului este prea scurt si lipseste de pe el saiba crestata a caraitoarei, capacul corpului are un decupaj care se imbuca cu zona de sub rotor, lucru care nu i-ar permite infiletarea pe corp si ar fi necesare suruburi pentru fixarea sa, manivela as vrea-o acum cu trei spite in planuri diferite, nu cu doua in acelasi plan, iar despre knobul manivelei... e cam ambigu, chiar nu reiese ce forma am vrut sa-i fac, etc. Dar... asta a fost, la varsta de 30-35 de ani, aveam o viziune fantezista si clar...superficiala!
SF scrie:Uite , daca imi spui de ce Van Staal au trecut la pick-up poate ma molesesc
Nu stiu sa va spun daca acest producator a trecut la pickup sau exista in paralel ambele variante de echipare a rotorului. Dar, nici daca as sti nu v-as spune, fiindca nu as vrea sa va molesiti. Sunteti bun asa cum sunteti.
SF scrie:am si io neste SF-uri in cap de nici nu visezi
Puteti sa le expuneti aici. E un topic cu dedicatie SF. Dar, atentie, daca au valoare practica si nu le-ati patentat/brevetat, atunci le poate folosi oricine dupa bunul plac fara obligatii fata de dv.

Sanatate. Rew.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 30 Sep 2017, 11:06

Nu castigi cam nimic fara pick-up , mai mult , poti sa pierzi linistit , mai mult decat timp :wink:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 07 Ian 2018, 17:53

tdum scrie:
SF scrie:Uite , daca imi spui de ce Van Staal au trecut la pick-up poate ma molesesc
Nu stiu sa va spun daca acest producator a trecut la pickup sau exista in paralel ambele variante de echipare a rotorului. Dar, nici daca as sti nu v-as spune, fiindca nu as vrea sa va molesiti. Sunteti bun asa cum sunteti.
SF scrie:am si io neste SF-uri in cap de nici nu visezi
Puteti sa le expuneti aici. E un topic cu dedicatie SF. Dar, atentie, daca au valoare practica si nu le-ati patentat/brevetat, atunci le poate folosi oricine dupa bunul plac fara obligatii fata de dv.

Sanatate. Rew.
Uite asa o trecut ceva timp , ,,,,aaaaa .... poti sa-mi spui de ce au trecut la pick-up sau inca vrei sa nu ma cac in pantaloni , ma indoiesc ca te intereseaza , mai ales tinand cont de circumstante :lol:

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 08 Ian 2018, 18:43

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 09 Ian 2018, 15:47

@ Zvic:
Foarte interesanta mulineta din linkul postat de dv. Se pare ca trtebuie extinse criteriile de clasificare a mulinetelor. Aceasta este un hibrid mai aproapiata ca si tehnologie de mulinetele multiplicatoare decat de cele cu tambur fix, desi la exterior seamana mai mult cu cele din urma.

Aseara am primit pe M.P. de la un prieten, un link, cu o mulineta care se pare ca materializeaza ceea ce am sugerat de atatea ori legat de sistemul antitorsiune chiar si pe acest topic. Daca e asa, atunci nu mai e in categoria S.F. ci trece drept actual si real si merita felicitari. Nu e nici Shimano nici Daiwa!

Scrie si SF pe ea... si intre pozele mici din stanga imaginii e si una cu interiorul. Depanator pe rulmenti si cel din dreapta e in sfarsit, inchis asa cum trebuie, cu o placa! Exact ce mi-am dorit demult sa vad in mulinete. Acesta e linkul:
https://www.piscifun.com/collections/sp ... spin-reels

Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Ian 2018, 10:09

Cateodata anumite S.F.-uri devin realitate...
tdum scrie:O echipare cu 4 rulmenti a sistemului depanator si cu doi suporti antitorsiune.
Imagine
Caile de rulare pentru cei doi rulmenti laterali (1si2) pot fi si profil ,,U" pt a limita in acelasi timp si jocurile laterale, deci, nu plane asa cum le-am desenat eu. Pana atunci, tot S.F. ramane...
Asa ca astazi va prezint aceasta imagine:
[url=https://postimg.org/image/clh6aowcr/]Imagine[/ur]
Doi suporti antitorsiune pe rulmenti, cel din dreapta fiind inchis cu o placa din otel!

Rew.

Scrie răspuns