tdum scrie:Cu multi ani in urma, poate 15-20, avand ca model o veche mulineta a bunicului meu, (care mai functioneaza si azi) mi-am imaginat o mulineta a viitorului care sa ofere mai multe decat acea mulineta batrana. Desi aceasta postare va avea o valoare practica limitata, nu strica sa lasam imaginatia sa zburde si sa ,,visam" cateodata. Am dat de vechea schita pe care am facut-o. Azi am am ,,semnat-o" si o postez aici, asa, ca o curiozitate, cu o valoare limitata ca si un film s.f. Talentul meu limitat la desen, m-a ajutat doar atat:
Iata cum vad caracteristicile acestei mulinete.
- Doua picioare subtiri de sprijin, aplatizate la maxim in apropierea talpii, pentru a nu jena intre degete. Un suport rigidizat la maxim prin prezenta celor doua picioare.
- Cate un galet pe fiecare din cele doua brate ale rotorului si fiecare galet dotat fiecare cu cate un rulment. Aceasta echipare ar conduce la cel mai simetric rotor, care ar fi perfect echilibrat fara nici un adaus sub forma de lest, asa cum se practica in prezent. Un alt avantaj al existentei celor doi galeti ar fi si preluarea firului de pe deget dupa stopul lansarii, cu 50% mai repede decat sistemul cu pickup.
- Mulineta full metal, fara componente din plastic.
- Cel mai usor rotor posibil, neavand pickup si sistem de arc si sistem de revenire, lest, capacele laterale, suruburi, etc.
- Un tambur ultrausor cu buza si fusta prevazuta cu decupaje.
- Doi rulmenti cu bile pe rotor.
- Doi rulmenti pe angrenajul conducator (butucul manivelei)
- Doi rulmenti in tamburul cu wobbling 0.
- Doi rulmenti in knobul manivelei.
- Doi rulmenti, cate unul pe fiecare din cele doua sprijine antitorsiune care sa ruleze in sarcina fara frecari pe doua cai de rulare.
- Un rulment in centrul pinionului cu stift axcentric care face oscilatia.
- Un rulment pe stiftul excentric care evolueaza in canalul ,,S" .
- O manivela infiletata pe butuc ca si la vechea mulineta a bunicului si la noile Daiwa si Shimano.
- Doar doua puncte de stop antiretur, cate unul pentru fiecare galet, ca sa-l pozitioneze exact in fata degetului aratator in vederea lansarii. Poate fi echipata si cu antiretur instant, modern, dar asa am gandit-o la vremea aceea.
- Mulineta nu are nici un fel de ornamente si are o masa estimata sub 200 de grame.
- Pozitionarea talpii de sprijin este mult avansata fata de corpul mulinetei si pozitioneaza centrul de greutate al acesteia astfel incat sa ajute la echilibrarea batului.
Cu mulineta de mai jos (mulineta bunicului) am mai pescuit si eu la spinning si am inteles ce usor si rapid se manevreaza o mulineta fara pickup, lucrand doar din degetul aratator si din manivela mulinetei. In poza se vad si incercarile bunicului de a usura mulineta. Gaurile acelea le-a facut el pt. a usura mulineta.
Azi am avut o zi lejera si am ales din nou sa socializez cu dumneavoastra. Daca subiectul acestui topic este deplasat, rog un moderator sa stearga postarea. Fara nici o suparare.
Rew.