Intrucat in postarea anterioara am vorbit despre distantiere - saibe care au un rol deloc neglijabil in cadrul reglajelor de precizie al mulinetelor, voi ramane in continuare pe aceeasi tema si vom vedea impreuna inca cateva aspecte. La mulinetele cu tambur fix, (in cazul de fata tot una de la Shimano) exista un pachet de saibe distantiere de inaltare-reglare a tamburului in zona de depanare a firului. Acestea mai au si un al doilea rol, acela de franare, fiindca tamburul se freaca in dril si pe aceste saibe. In poza de mai jos se vad discuri (saibe) inaltatoare cu diametru mare care sunt gandite sa asigure un suport bun. Sub primul disc au fost introduse insa (nu de fabricant) inca doua, de diametru mic si astfel capacitatea de franare a fost redusa la capacitatea acestora doua. Le-am inlocuit cu piese originale ca sa fie in ordine, la valoarea calculata de producator. De fapt, sunt sanse ca cele doua saibe straine sa fi fost montate acolo de cel care a si uns aceasta mulineta si debutul interventiei sale se vede si pe piulita din bronz din poza de mai jos. Urme de cleste patent...
Iata ca nici o ungere abundenta nu suplineste atentia care trebuie acordata reglajelor din distantiere, astfel ca mulineta tot a ajuns sa fie deschisa dupa o operatiune de mentenanta, inainte de a apuca sa fie pescuita, fiindca nu functiona multumitor.
Vedem in poza urmatoare un spatiu intre angrenajul de bronz si rulmentul cel mic al X-SHIP ului. Acolo trebuia obligatoriu sa existe un distantier, gen saiba, bucsa, simering, etc. cu rol de a mentine rulmentul in scaunul sau din corpul mulinetei. Piesa lipsa. Nu stiu daca rulmentul putea sa salte pana la limita in care sa fie atins de dantura pinionului conducator care evolueaza in vecinatatea sa, dar oricum nu statea corect in spatiul ce-i fusese destinat din constructie, lucru trecut cu vederea la fosta mentenanta...
Am cautat o saiba din otel pe care am indoit-o incat sa anuleze jocul rulmentului dar sa nu puna presiune pe el - metoda practicata si de cei de la Daiwa. Saiba astfel indoita se va monta cu ,,cocoasele" pe camasa interioara a rulmentului si implicit cu marginile pe angrenaj:
Un alt aspect destul de frapant este numarul mare de saibe distantiere de reglaj, dar mai ales faptul ca cele mai subtiri, cele doua din stanga imaginii 0,05 si 0.03 erau si indoite (cutate/ondulate/sifonate) ceea ce este un aspect negativ.
Iata in poza urmatoare o metoda prin care se pot aplatiza si corecta onduleurile. Se ruleaza pe saiba afectata un dorn:
Au fost necesare patru montari complete, teste si demontari ca sa-mi dau seama ca din fabrica mulineta avusese doar doua saibe, pe cele groase, iar cele doua foarte subtiri (si cu deteriorari) fusesera introduse aditional. Nu era bine. Mecanismul functiona presat, cu zgomote si daca ar fi fost folosit asa, avansau rapid uzuri pe pinioane. Am determinat ca intrucat angrenajele nu au deloc uzura pot fi apropiete pana la limita jocului minim admis (de care am discutat in postarea anterioara) si pentru aceasta am mai introdus peste cele doua distantiere mai groase doar distantierul de 0,03mm iar cel de 0,05mm care fusese de prisos si daunator, l-am exclus din montaj. Am indepartat vaselina din zonele unde nu trebuia sa existe, am adaugat ulei unde era necesar si cu reglajele actuale mulineta evolueaza bine, adica lin si silentios asa cum stiam ca trebuie sa se miste un Biomaster de 5000. Doar in linistea camerei, se aude vag cursorul wormshaftului trecand prin canale...
T.D. Rew.