Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 07 Dec 2019, 22:55

In cele ce urmeaza aduc in discutie o alta mulineta Daiwa Certate Hyper Custom 2500R, in care am avut azi ocazia sa vad cel mai contaminat (cu vaselina si mizerie) rulment cu role, care nici macar la temperatura camerei nu-si mai indeplinea functia de antiretur. Peste asta, mulineta se si misca cam infranata si nici silentioasa nu era. E mulineta unui coleg de forum, caruia i-a fost vanduta ca fiind venita direct din Japonia, fara nici o interventie locala.

Iata rulmentul:
Imagine

Inainte de a-l curata, este util sa facem preventiv un marcaj pe colivia din plastic, ca in situatia in care atunci cand il spalam si il stergem colivia se roteste in interiorul camasii exterioare, sa o putem repozitiona pe amprenta de uzura initiala formata de fiecare rola. Daca neglijam acest aspect, atunci ne putem alege cu un fasait cand este cuplat pe ,,on" antireturul. Chiar m-a intrebat un coleg de forum care servisase de curand o Daiwa ,,real four" de ce mulineta a dobandit un fasait la cuplarea antireturului. Exact asta se intamplase. Efectul acestui fasait va disparea treptat in timp, pe masura ce fiecare rola se va aseza din nou intr-o matca pereche ce se va forma prin utilizare. Dar e mai bine sa facem preventiv acest semn pentru repozitionare daca e cazul:
Imagine

Iata o ungere tipic romaneasca, care nu are nici o legatura cu Japonia, ci doar cu dorinta celui care vinde mulineta de a o face mai silentioasa, prin anularea efectului de cutie de rezonanta ce poate amplifica eventuale zgomote, pentru a putea cere un pret mai mare. Pentru o vreme nu apar efecte adverse, dar pe masura ce mulineta e utilizata si vaselina difuzeaza in toate directiile, ea ajunge si unde nu are voie. Piesele care functioneaza infranat din cauza vascozitatii vaselinei care obstructioneaza miscarea acestora, pot genera dupa un timp zgomote si uzuri. Aceasta e ungerea tendentioasa de care va spun:
Imagine

Iata in poza de mai jos un aspect de mentionat. Doua semne pe distantierul (discul-saiba) de sub pinionul de oscilatie. Trebuia sa fie cel mult o urma circulara. Aceste doua semne ne arata ca acel distantier este curbat-indoit. L-am indreptat, si l-am uns ponderat, nu cum fusese initial, cand se rotea cu dificultate:
Imagine

Am executat o ungere cumpatata, o remontare atenta, cateva mici reglaje (nu le mai specific, au fost precizate in alte postari) si nu numai ca mulineta a dobandit rulajul fin ci si silentiozitatea mult dorita de orice pescar la spinning. Frecarile si ungerea excesiva au fost eliminate si mulineta se misca acum exact asa cum trebuie. Cam atata vaselina este suficienta intr-o mulineta:
Imagine

Sunt riscuri asumate cand cumparam o mulineta la mana a 2-a, mai ales daca pretul ei este suspect de mic, dar cateodata riscuri sunt chiar si daca pretul este mare, iar mulineta a fost in prealabil ,,cosmetizata" de dealer in vedera vanzarii...

T.D. Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 12 Dec 2019, 19:59

Iata cateva informatii inedite, care ne dovedesc inca de la bun inceput (inceputul activitatii de intretinere) la ce solicitari si in ce maniera a fost exploatata mulineta. In cazul de fata e vorba de Shimano Biomaster 4000FB, cumparata de curand la mana a 2-a. Iata in fotografia de mai jos, axul pe care se pliaza manivela. Un ax scurt, gros, si pe care l-am gasit stramb, ca urmare a strangerii peste masura a manivelei sub o apasare teribil de mare si pe care cu oarecare eforturi si precautiuni de a nu strica filetul, am reusit ulterior sa-l indrept prin procedee mecanice:
Imagine


Alta surpriza, chiar si pentru mine, - un disc de frictiune facut ferfenita:
Imagine

Bineanteles ca in aceasta situatie, trebuie confectionat alt disc, cel original fiind total compromis. Eu am scos un disc de frictiune dintr-un tambur donator si l-am ajustat ca sa se potriveasca in spatiul destinat:
Imagine

Confirmarea abuzurilor asupra mulinetei a venit asa cum ma asteptam si din partea angrenajului conducator care are uzurile aferente desemnate prin pierderea de substanta de pe suprafata danturii supusa sarcinilor:
Imagine

Privind cu atentie urmele acelea de uzura, ne intrebam fireste, daca nu cumva ,,geometria" danturii nu este executata cu unele erori. Amprenta de uzura, trebuia sa fie sub forma de triunghi daca muchia/suprafata danturii ar fi fost suficient de incovoiata. Suprafata danturii fiind prea drepta, apasarea pe dintii acesteia este liniara, ceea ce conduce la presiuni mai mari si uzuri mai rapide.

Cam asa arata o suprafata de uzura pentru danturi bine calculate si executate (poza din arhiva):
Imagine

Acest Biomaster avea si jocuri mari in toate punctele de interes, maraiala si alte probleme, insa s-au rezolvat integral dupa metode reparatoare deja discutate pe acest topic iar rezultatul m-a surprins placut chiar si pe mine, fiindca la demararea operatiunilor de intretinere/remediere nu ii dadeam sanse atat de mari de recuperare.

Ramane valabila si de aceasta data o concluzie formulata nu demult si anume ca mulinetele vandute second hand cu un pret mic pot fi un risc asumat in relatie de regula cu secrete ascunse (poate frumos ambalate) si care e bine sa fie devoalate, reparate, inlaturate pana nu apuca sa produca reactii in lant si distrugeri mai ample.

T.D. Rew.

Avatar utilizator
stefanflorin
veteran
veteran
Mesaje: 2431
Membru din: 23 Mar 2010, 10:43
Localitate: Bucuresti/Craiova

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de stefanflorin » 12 Dec 2019, 21:29

Ca sa aduci in halul ala un astfel de angrenaj cu siguranta trebuie sa folosesti mulineta pe post de troliu sau sa dai dupa chinez cu ancora cu tamburul strans blana in stilul care pe care. Primul meu Biomaster care are aproape 6 ani nu prezinta nici un fel de decolorare pe dantura rotii conducatoare si am pescuit destul cu mulineta asta pe tot felul de ape.
Urasc atarnatorii!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 13 Dec 2019, 13:21

Aveti dreptate. E clar ca acest Biomaster a fost abuzat peste puterile sale si efectele sunt evidente asa cum am aratat. Cum omul potrivit e bine sa fie la locul potrivit, tot asa si mulineta potrivita trebuie folosita la aplicatia potrivita, ceea ce desigur in practica nu se aplica intotdeauna.

Mai sunt si situatii incidentale cand dam la salau si intra crap sau somn, dar frana mulinetei reglata pentru echipamentul destinat salaului va fi ca o supapa de refulare si va anula efectele suprasarcinilor care nu mai ajung sa strice nimic ci se disipa cu fiecare metru de fir cedat de tambur. Am patit-o si eu, dar fara daune pentru echipament.

------------------------------------------------------------------------------------

Cateodata, deschizand mulinete, dau de situatii care ma lasa perplex. Sunt unii care intreprind actiuni cu scopuri atat de ,,obscure" in procesul de servisare, incat nu pot deslusi ratiunea care i-am determinat sa ia asemenea masuri. Un exemplu recent in acest sens este o mulineta Ryobi Zauber 3000, in care se umblase si se introdusese vaselina, inclusiv in rulmentul cu role si ceea ce e mai interesant, este ca respectivul a considerat necesar sa deformeze placa care inchide rulmenul cu bile de pe angrenajul rotorului:
Imagine

Mulineta fasaia, maraia si axul tamburului statea sa pice in curand, dar toate astea nu indicau o nevoie de indoire a placii respective. Am indreptat-o, ea avand si rolul de a inchide in locas parghia de setare a antireturului in partea sa superioara si la teste a fost in regula...

Fasaitul era de la rulmentul cu bile al rotorului, singurul care nu fusese uns. L-am decapsulat si nu avea nici o urma de lubrefiant. Degeaba l-am uns, el nu a devenit mai silentios, intrucat bilele sale erau deja mate, (nu lucioase ) intrucat au rulat pe uscat. L-am inlocuit cu altul silentios si a fost in regula.

Am vazut multe, dar nu pe toate...

T.D. Rew.

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Sorin » 13 Dec 2019, 13:57

tdum scrie:
13 Dec 2019, 13:21


Am vazut multe, dar nu pe toate...

T.D. Rew.
:D :D :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

sabinu
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 15 Dec 2010, 19:29
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de sabinu » 22 Dec 2019, 20:53

Salut tdum, cum pot sa iau si eu legatura cu tine in privat? am un shimano vanquish 4000 F. Are un tacanit in sarcina. Merci!

ticairlandezu
veteran
veteran
Mesaje: 737
Membru din: 19 Noi 2007, 04:40
Localitate: peste tot

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de ticairlandezu » 24 Dec 2019, 17:32

La multi ani !!! Tdum. Si-ti multmesc pentru topicul acesta.

schumi
veteran
veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 20 Iul 2009, 12:07
Localitate: Brasov

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de schumi » 24 Dec 2019, 17:36

ticairlandezu scrie:
24 Dec 2019, 17:32
La multi ani !!! Tdum. Si-ti multmesc pentru topicul acesta.
Subscriu!

cleanercrist
veteran
veteran
Mesaje: 582
Membru din: 09 Feb 2012, 09:49

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de cleanercrist » 25 Dec 2019, 08:26

Sa ungi la mulinete multi ani sanatos!

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de razvan cristescu » 25 Dec 2019, 13:22

Sarbatori Fericite tuturor!

Scrie răspuns