Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de anem » 09 Oct 2017, 09:52

tdum scrie:
anem scrie:sa inteleg ca in generatiile noi s-a schimbat ceva? au schimbat sistemul antiretur? l-au imbunatatit cu ceva?

Da, le-a venit mintea la cap. Asa cum am descris si am aratat cu fotografii in topicul ,,Daiwa - povestea merge mai departe", au facut ceea ce trebuiau sa faca demult. Rulmentii cu role au acum arcuri elicoidale cu spire eliptice pe fiecare rola in parte, chiar si pe modelele ieftine. Nu mai au treaba de acum cu variatiile de temperatura. Daca vor mai da rateuri va fi doar din cauza celor care vor pune agenti de gresare nepotriviti pe aceste role. La nevoie, se poate aplica corectia sugerata de mine si la modelele noi, dar nu cred ca va fi cazul...

Rew.
multam de lamuriri ... astept sa treaca prima iarna peste modelele noi si sper ca cei care le detin sa scrie pe aici daca au probleme cu ele sau nu. sa speram ca au rezolvat treaba cu antireversul si atunci imi reintorc privirea catre daiwa de la 3500 in sus ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Avatar utilizator
costi
veteran
veteran
Mesaje: 1473
Membru din: 03 Oct 2004, 16:47
Localitate: Deva

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de costi » 09 Oct 2017, 15:21

au schimbat rulmetul antiretur de ceva vreme la unele mulinete, insa probabil ca nu s-au laudat foarte tare cu asta asteptand sa vada cum functioneaza. Doar in ultimii 2 ani am vazut ca au batut toba cu noul rulment antiretur, insa am avut o surpriza acum ceva timp cand am servisat o Daiwa Exceller Z si am observat ca e dotata cu rulmentul antiretul de generatie noua. Cu mulineta aia am tras si iarna si nu am avut surprize sa-mi invinetesc degetele.
Imagine

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 09 Oct 2017, 17:01

Urmatoarea, este o mulineta Shimano Twin Power 4000FB. Problema cu care a venit amicul care o poseda, este: ,, Parca vrea sa se blocheze in sarcina, merge rau..." Am incercat-o in gol si parea ca se invarte acceptabil. Avea niste jocuri insa... Axul tamburului balanganea rau stanga-dreapta cu tot cu rotor, plus un joc si de-a lungul sau, mai mare decat cel specific wormshaftului. Am inceput s-o demontez si am masurat un spatiu de 0.3mm intre corp si capac, lucru care a explicat si cele cateva picaturi de apa din interior.
Imagine

Am spalat componentele si am gasit imediat cauza jocurilor, in ambele puncte de sprijin ale rotorului. Juca atat bucsa in carcasa cat si rulmentul in carcasa. Deci am dat cu vopsea pe exteriorul bucsei si in carcasa in zona corespondenta bucsei, cum se vede mai jos.
Imagine

Acelasi tratament l-am aplicat si rulmentului si scaunului din carcasa in care se fixeaza rulmentul.
Imagine

Capetele ambelor axe antitorsiune fiind mai subtiri decat gaurile prin care se fixeaza in extremitatea inferioara, au avut parte de acelasi tratament cu vopsea. Am confectionat si un mic arc montat langa bucsa din capatul axului worm, cu scopul de eliminare a jocului longitudinal al axului wormshaft si de autoreglare/reducere a jocurilor ce vor aparea datorita uzurilor in timp.
Imagine

Am remontat totul si am facut proba finala. O.K.
Imagine

Am lipit si un segment dintr-o rondela de cauciuc, cu rol de etansare a acelui spatiu depistat la inceput.
Imagine

Dupa proba finala, a mai fost necesara doar tratarea cu pudra de talc a Knobului manivelei, care era lipicios si dadea semne ca incepe sa se descompuna. Balansul rotorului a disparut complet si jocul de-a lungul axului tamburului s-a diminuat mult. Rotorul si antitorsiunea fiind fixate acum ferm, mulineta se simte mult mai ,,legata"
Imagine

Intrucat Twin Powerul FB este inca o mulineta raspandita si folosita, puteti cu ocazia intretinerii, sa-i faceti aceste mici servicii si sa-i redati ,,vigoarea" din tinerete.

Sa fie de folos! Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 10 Oct 2017, 07:05

Multi cred inca ca SERIA FB atat T.P. cat si Stela sunt mai reusite decat modelele noi..ei iata ca fie si numai pentru rulmentul care a inlocuit acea bucsa de plastic (x-ship,denumire comerciala) seriile ulterioare FB-ului sunt superioare.Plus ca seriile superioare au imbuntatiri la ceea ce ati facut la sistemul de culisare.Barele de culisare sunt mai rigide si jocul care vine de la pawl este scos in mare masura cu o saiba..Protectia la rulmentul antirevers este net superioara protejqand de apa ,praf,nisip..Dar mitul merge mai departe..seriile noi nu sunt asa de bune pe motiva ca ''fashaie'' si ..''nu sunt asa legate''..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 10 Oct 2017, 10:45

semlecangheorghe scrie: fie si numai pentru rulmentul care a inlocuit acea bucsa de plastic (x-ship,denumire comerciala) seriile ulterioare FB-ului sunt superioare
Foarte corecta observatia dv. Subscriu! Am subliniat de atatea ori importanta existentei a doi rulmenti cu bile pe rotor, pentru stabilitatea in timp a mulinetei. Echiparea rotorului cu doi rulmenti cu bile, am intalnit-o la o sumedenie de firme, unele chiar fara nici un renume... si am apreciat-o de fiecare data.

Nu stiu daca carcasa de plastic a acestui Shimano Twin Power de mai sus care contine mecanismele, s-a deformat/tasat si a permis aparitia acelor jocuri, sau era de la bun inceput o lipsa de precizie a prelucrarii... De preferat oricum si oricand carcasele metalice.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 10 Oct 2017, 14:09

In contrast puternic cu Twin Powerul 4000FA prezentat anterior, va prezint (mai mult ca fapt divers) o mulineta produsa de Gipo cu ani in uma, pe care o vindeam la cca. 150 ron si pe care as situa-o pe locul 1 intr-un top al mulinetelor ieftine si bune. Attack SA 30. Tot ce a reusit sa-i faca proprietarul in anii de serviciu, a fost sa-i deformeze pickupul, asa cum se vede in poza de mai jos.
Imagine

Aceasta mulineta are atat corpul cat si capacul din metal (aluminiu), are doi rulmenti cu bile pe rotor, un total de 7 rulmenti, rulmentii cu bile capsulati pe ambele fete, galet rezistent la fir impletit, tambur de rezerva, raport de rec. 4,8:1 si doi suporti antitorsiune de tip patina. In poza de mai jos, se vede cel de-al doilea suport antitorsiune operativ din fabrica (cel pe care ma munceam ca sa-l implementez la Shimano in topicul ,,marirea puterii Shimano") Ungerea, desi murdara dupa atatia ani de serviciu, inca era prezenta, dupa cum se vede.
Imagine

In poza urmatoare se vad si dimensiunile impresionante ale angrenajelor. Peste 4mm latimea dintilor pe ambele coroane ale pinionului conducator.
Imagine

Desi aceasta mulineta nu a fost deschisa pana astazi din momentul asamblarii sale pe linia de productie, a functionat foarte bine, si dupa curatare si reasamblare, si cu pickupul readus la forma initiala, va mai avea multa ,,viata" in fata. La modelele mai mici, SA 20 si 25, care au un raport de rec. peste 5:1, am observat ca in timp au aparut rontaituri/maraituri, insa, acestea mari (SA 30), rezista foarte bine. Ca si capacitate tamburul este identic cu cel de Daiwa de 3000, de unde s-au si inspirat serios si in ceea ce priveste sistemul de franare, identic cu cel de la Daiwa Real Four, dupa cum se vede mai jos.Imagine
O mulineta solida, de incredere, pentru pescuitul somnului cu artificiale mari, care se mai gaseste pe piata si sub alte denumiri. Jaxon VX Machine, este una din ele...

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 11 Oct 2017, 09:08

Pentru cei care inca incearca fara succes sa echilibreze batul folosindu-se de masa mulinetei, le recomand o solutie care va face sa se potriveasca o gama larga de mulinete pe acelasi bat. Am mai spus-o, din punctul meu de vedere, batul nu trebuie sa se echilibraze cu mulineta, ci trebuie sa se armonizeze cu aceasta, ca dimensiune si aplicatie. Aceste doua criterii trebuie avute in vedere atunci cand alegem mulineta, nicidecum masa acesteia. Trebuie sa tindem spre mulinete usoare, nu grele, iar batul trebuie sa fie el insusi echilibrat.

Iata mai jos, un exemplu, de bat se spinning cu cotor scurt si blancul subtire.
Imagine

Se incalzeste dopul metalic folosind orice sursa de caldura, in cazul de fata o simpla lumanare.
Imagine

Se extrage cu usurinta vechiul dop (but cap) metalic.
Imagine

Dupa cum se vede mai jos, am ales sa tai un nou dop dintr-un banal flacon gol de spray (mini) odorizant de camera (sotia stie ca le folosesc si nu le arunca) Am trasat cu sublerul calea de taiere. Se vede ca am indepartat si surplusul de 6mm din blanc ce iesea prin manerul de pluta.
Imagine

Am folosit bomfaierul si a rezultat noul dop. In el se toarna plumb topit. Rezulta succesiv, mai multe discuri, folosite una sau mai multe, dupa nevoi, ca lest de echilibrare.
Imagine

Se lipesc discurile in dopul de aluminiu si se lipeste dopul de aluminiu de cotorul batului. Asta-i tot. De acum se poate folosi si cea mai usoara mulineta, pe acest bat, lanseta va fi tot echilibrata.
Imagine

Se pot folosi si dopuri standard cu capac cu filet care permit schimbarea usoara a lesturilor. Mai multe informatii in topicul ,,Echilibrarea lansetei"
Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 12 Oct 2017, 15:13

Daca aveti mulinete cu jocuri mari la knobul manivelei, iar knobul este fixat pe ax prin nituire, va prezint o modalitate de eliminare a acestor jocuri, pe care am executat-o azi, pe langa alte operatiuni, tot pe o mulineta Attack Spin SA, dar de marimea 25 de asta data.

Am masurat cu spionul (lera) o uzura de 0,4 mm, rezultata din uzura.
Imagine

Se poate confectiona dintr-o bucata de sarma, prin indoire si batere pe nicovala, pana la cota potrivita (0,4mm in acest caz) un fel de ,,potcoava" cum se vede mai jos.
Imagine

Se introduce pe ax si folosind doua surubelnite, se apropie capetele. Apoi se unge. Mie mi-a iesit foarte bine, joc 0.
Imagine

Amicul care este proprietarul mulinetei, a vrut si un rulment sub tambur. Am pregatit rulmentul, dar inca de cand am demontat tamburul, am vazut un indiciu care sugera imperios o sesiune de intretinere. Axul foarte murdar, poate indica la mulinetele cu tambur fix, momentul efectuarii intretinerii. Am observat si un joc nefiresc de mare la rotire inainte-inapoi al axului tamburului pentru acest model de mulineta...
Imagine

Cu ocazia demontarii rotorului, am lipit si doua fasii de cauciuc (suprapuse in acest caz) in scopul implementarii optiunii ROTOR DRAG. Fasia lipita prima are forma literei ,,L".
Imagine

Desi s-au inspirat intensiv de la Daiwa Real Four, iata au facut si ceva in plus fata de acestea si chiar foarte util. Bucsa de bronz prezenta in articulatia bratului de pickup.
Imagine

Am gasit la interior imediat si sursa jocurilor de care am pomenit mai sus. Erau din sistemul antitorsiune. In scopul reducerii acestor jocuri, am lipit pe patina de pe capac o bucata de varnis despicat, iar placuta ce inchide al doilea suport antitorsiune am indoit-o putin ca sa fie in contact proxim cu racordul de oscilatie/antitorsiune. Ulterior, la probe, s-au dovedit doua masuri eficiente in reducerea jocurilor.
Imagine

Un angrenaj robust, impresionant pe aceasta mulineta...
Imagine

Am montat si rulmentul sub tambur. Cote ca la Daiwa 11x7x3mm. Dealtfel se observa cu usurinta marea asemanare cu Daiwele de tip Real Four.
Imagine

Eu sper sa fie de folos aceste informatii. Triez si postez doar acele operatiuni care se pot executa usor, fara o baza tehnico-materiala vasta, cunostinte, indemanare sau scule deosebite. Reparatiile care presupun mai mult, nu le postez. Nu ar avea nici o utilitate postari si discutii despre cum modific un raport de recuperare al unei mulinete sau cum repar un bat rupt (si nici n-am s-o fac) din moment ce asta ar presupune o multime de piese si materiale si un grad mare de complexitate, precizie si rutina. Asa, lucrurile acestea simple, pe care vi le prezint cu placere, pot fi utile multora...zic eu...

Va rog sa contribuiti si dv. daca doriti si daca credeti ca e de folos, cu informatii, ponturi de aplicat, solutii de imbunatatire sau reparare a unui echipament, sau macar solutii de avarie intr-o situatie limita, etc, sa dezvoltam impreuna, sa diversificam acest topic si sa-l facem cat mai interesant si mai util.

Sa fie de folos si sa auzim numai de bine.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 16 Oct 2017, 10:45

In cadrul operatiunilor de intretinere, este bine sa verificam in amanunt fiecare sistem care echipeaza mulineta. Am observat diferente de la un lot la altul de mulinete si sunt amanunte care nu trebuie trecute cu vederea, fiindca pot produce defecte grave. Iata in fotografia de mai jos un sistem antitorsiune cu doua puncte de sprijin in acelasi plan cu axul tamburului. Problema... este ca la maximul cursei superioare, una din patine pierde contactul cu racordul de oscilatie/antitorsiune. La reintrarea pe canal, cele doua piese pot veni in conflict si pot duce in sarcina, la blocarea si chiar la distrugerea mulinetei. Nu stiu daca trebuie numit viciu de proiectare sau de executie, dar placa metalica ce este prinsa cu un surub si are un stift de ghidaj, este prea scurta si nu acopera complet cursa in partea superioara. Eu o gandeam si executam cu 2mm mai lunga in partea de jos si cu 4mm mai lunga in partea de sus.
Imagine

Ca solutie, poate fi confectionata o placa mai lunga, sau se poate face ceea ce am facut eu in acest caz. Asa cum se vede in poza de mai jos, am ovalizat orificiul surubului de prindere, si am deschis spre exterior orificiul stiftului de ghidaj, pentru a oferi posibilitatea de reglare si patina sa devina pe deplin operativa. Am montat si asigurat cu vopsea surubul de prindere a placutei. Reglajul este unul median acum si este o.k.
Imagine
Deci, un pic de atentie la astfel de amanunte, ne poate scuti de probleme in viitor. Acesta este inca un bun exemplu de ignoranta si c.t.c. slab din partea constructorului.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 17 Oct 2017, 09:17

Ofer astazi un pont acelora care se confrunta cu mici ciobituri sau zgarieruri ale betelor de pescuit din carbon (fibra de grafit) si ar dori sa le retuseze si nu stiu cu ce. Tot cu grafit! avem nevoie in primul rand de carbon-grafit. Indic ca si sursa, carbunii motoarelor electrice (de la aspirator de ex.) sau electrodul central al unei baterii de lanterna. Se freaca acest carbune pe smirghel fin si se obtine o pulbere.
Pot fi doua variante.

Sa spunem ca avem o zgarietura pe un blanc. Tragem pe acea zgarietura o linie cu superglue si imediat presaram acea pulbere de grafit si aplicam inca un strat de superglue. Atentie sa nu curga adezivul! Dupa cateva minute, se usuca si se poate indeparta surplusul cu smirghel. Daca au ramas goluri se mai reia o data procedura, pana rezulta dupa smirgluire o suprafata neteda, lucioasa, uniforma. Se finiseaza apoi cu lac incolor si gata.

O alta varianta este amestecarea pulberii de grafit direct in masa lacului incolor cu care se corecteaza micile probleme, fara a mai folosi superglue.

Am pus mai jos doua poze exemplificatoare despre cum arata finisajul respectiv. In acest caz, am acoperit cu compozitia respectiva chiar intreaga reparatie a unei rupturi a unui St Croix (Avid), la care am vrut un finisaj cu un patern apropiat de culoarea si textura blancului.
Imagine
Imagine
Compozitia respectiva este elastica dupa uscare, are proprietati mecanice bune si rezista bine in timp.

Sa fie de folos!

Rew.

Scrie răspuns