Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 22 Oct 2018, 11:22

Astăzi, despre Okuma. În ultimii ani, am observat că ajung la mine tot mai multe mulinete ale acestei mărci, cu o problemă comună şi anume, un rulaj greoi, indiferent dacă mulinetele sunt noi sau folosite. Întrucât problema e generală, de la mulinetele mari cu baitrunner, gen Powerliner, Longbow, etc, la cele mici, de spinning, am decis să vă împărtăşesc rezolvarea şi astfel să vă scutesc de uzarea prematură şi apariţia problemelor în Okumele dv.

Ei bine, rulajul greoi se datorează utilizării pe linia de asamblare, a unei vaseline lipcioase şi vâscoase peste masură. E mai groasă şi mai lipicioasă decât mierea de albine, astfel încât piesele se mişcă cu greutate, fiind încleiate de-a dreptul.

În cele ce urmează, vă prezint o Okuma Inspira. În poza de mai jos e deschisă şi identificată principala piesă care îngreuna mersul fluid. Pinionul de oscilaţie se rotea greu, fiind încleiat de vaselina lor ciudată. L-am demontat, l-am spălat, l-am uns corespunzător şi l-am remontat. S-a schimbat radical în bine funcţionarea sa! Acesta este:
Imagine

Am identificat şi piesele responsabile de un joc exagerat de mare al rotorului. Unicul rulment cu bile de pe rotor juca în suport iar suportul juca şi el în carcasă, astfel, cele două jocuri cumulate dădeau un efect mare, care în timp scurt putea duce la uzarea prematură a danturii şi la apariţia deranjantului ,,ronţăit" în condiţiile unui pinion conducător cu dinţi şi aşa foarte mici.

Am dat un strat de vopsea pe cămaşa exterioară a rulmentului şi pe interiorul suportului:
Imagine

Un strat de vopsea pe exteriorul suportului de rulment şi pe interiorul carcasei:
Imagine

De apreciat că s-a folosit o variantă constructivă cu doi suporţi antitorsiune, fiind acoperit, deci operativ si cel din dreapta, ceea ce puţine firme reuşesc:
Imagine

Am curăţat şi axul tamburului şi ,,tubulatura" prin care culisează, fiindcă se mişca cu greutate, fiind şi acesta afectat, incleiat... În fine, am uns totul şi am reasamblat mulineta, care a dobândit un rulaj excelent, comparabil cu cel al unei Daiwe sau Shimano. Aşa arată mulineta:
Imagine

O mulinetă cu o carcasă ce arată precum zaionul. Interesant şi util de reţinut este că cel puţin pentru mărimea 30, raportul de recuperare nu este cel declarat de constructor şi înscris pe carcasă, adică 5:1, ci unul mai avntajos, 4,8:1! Exact ca la Daiwele mai vechi. Exact aşa era şi la Okuma Alumina 30 şi la altele, deci, real , nu este 5:1, ci mai puţin!!!

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 31 Oct 2018, 16:41

Ziua bună tuturor.

Postarea de astăzi va fi uşor şăgalnică iar valoarea ei practică va fi una relativă. Poate e nevoie din când în când şi de momente mai relaxate.

Un amic a venit cu două mulinete Shimano, (Aernos şi Symetre) ambele cu antireturul defect. În Symetre a introdus el vaselină, inclusiv în rulmentul cu role şi a pierdut cu acea ocazie funcţia de antiretur, iar Aernosul a ,,răpoasat" în timpul pescuitului, la o înţepare mai dură.

La Symetre, a fost simplu de remediat. A fost suficient să curăţ temeinic rulmentul de antiretur şi nu mai aduc operaţiunea in discuţie, fiind una banală. La Aernos însă, a venit cu piesele sfarâmate in pungă si mi-a spus: ,,Te rog să faci ce ştii şi ce poţi, doar să am antiretur din nou, ca să pot s-o folosesc"

În continuare, am să vă arăt ce am făcut, dacă tot mi-a dat libertate totală de decizie şi de acţiune şi vă las apoi pe dv. domnilor să hotărâţi dacă e vorba de un upgrade sau de un downgrade.

În poza de mai jos se vede o înşiruire de piese, între care, cea din capătul din dreapta, este clichetul care s-a spart la înţepare. Dedesubt de acestea, se văd deasemenea cateva elemente cu care am înlocuit multitudinea de piese de deasupra, pentru a avea din nou operativă funcţia de antiretur.
Imagine

De astă dată nu m-am mai muncit să reproduc clichetul original ci am apelat la stocul de piese de schimb, din care am selectat şi am adptat rapid situaţiei câteva elemente. Am aruncat apoi o privire şi la interior. Am uns-o şi am făcut şi o poză în care se vede că are un singur sprijin antitorsiune de tip patina din metal pe suport din plastic...
Imagine

Am asamblat-o pt. proba finală si a fost totul ok. Am montat şi un dop pentru estetică şi ermetizare in spaţiul gol rămas după eliminarea butonului de comandă a funcţiilor de antiretur, mulineta fiind de acum una cu antiretur permanent ON, de tip stop-multipoint, având 20 de puncte de blocare în cele 360 de grade.
Imagine

Ce credeţi despre această abordare a situaţiei?

A) E vorba de un downgrade, mulinata pierzând funcţia OFF a antieturului?
Sau:

B) E vorba de un upgrade, echiparea mulinetei înscriindu-se din acest moment în trendul actual (din 2015 încoace) al firmei Shimano, acela de a suprima opţiunea de OFF a antireturului, prin eliminarea de piese (buton, arc, surub, pârghie de comandă, etc.) şi obţinând totodată şi o mulinetă mai uşoară???

Proprietarul, a fost oricum încântat de rezultat.

Deci, ce credeţi? A) sau B) ???

Rew.

pavalascdan
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 152
Membru din: 22 Noi 2015, 20:12
Localitate: Galati

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de pavalascdan » 01 Noi 2018, 15:02

Eu zic ca este un downgrade , pentru ca folosesc acesata functie , cateva grame nu cred ca sunt semnificative :roll:

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 02 Noi 2018, 21:21

pavalascdan scrie:
01 Noi 2018, 15:02
Eu zic ca este un downgrade , pentru ca folosesc acesata functie , cateva grame nu cred ca sunt semnificative :roll:
Da, domnule. La a fel ca si dumneavoastra, si eu consider ca este tot un downgrade. Si multi altii, pe care aceasta firma i-a pierdut de clienti, din cauza lipsei acestei optiuni. Sunt chiar unii pescari care nu folosesc antireturul deloc si dau frecvent inapoi din manivela in timpul drillului. I-am vazut si la tv. pe canalul F&H si live pe apa. Sigur, acestia nu au mulinete de la Shimano. Va multumesc pentru raspuns!

Eu unul, mai am cateva motive in plus sa simt lipsa optiunii antirevers-off. Cand ma confrunt la servisare cu situatii de diagnoza a unui fashait, mi-e mult mai greu si consum mai mult timp, ca sa stabilesc sursa, adica, daca acel zgomot suparator e de la rulmentul de antiretur sau din alta parte, fiindca nu pot decupla rolele rulmentului de antiretur. Atunci am de lucru in plus. Trebuie sa demontez mulineta, rulmentul de antiretur, sa scot rolele si sa montez rulmentul/mulineta din nou doar pentru a elimina prin excludere un potential punct generator de fashait. Desigur, acesta e un inconvenient la servisare, nu si in exploatare.

Alt exemplu: Daca simt un rulaj usor ingreunat, la unele mulinete, poate fi din cauza apasarii pe care o exercita rolele antireturului pe camasa interioara si pot usor verifica ipoteza, daca am buton de decuplare a antireturului. Pun manivela sa stea in pozitie orizontala, de coborare (sub actiunea gravitatiei). Daca sta pe loc, decuplez din buton antireturul si daca manivela se pune in miscare de coborare/rotatie atunci e clar ca trebuie sa ma concentrez asupra rulentului de antiretur. Aceasta verificare e imposibila la noile mulinete Shimano.

Multumesc.

Rew.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de SF » 02 Noi 2018, 21:45

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Minunat !

Avatar utilizator
peter76
veteran
veteran
Mesaje: 542
Membru din: 15 Mar 2011, 20:16
Localitate: Suceava

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de peter76 » 03 Noi 2018, 18:59

Oare se poate repara ?

Imagine

Imagine

PS:
- rupt in drill :? , n-a fost lovit, bruscat, abuzat ( decat de pesti )
- teoretic e in garantie, practic magazinul online din Germania de unde a fost achizitionat s-a inchis definitiv, iar reprezentantii onorabilului producator ( Ro si Eu ) nu ma ajuta cu nimic ( aviz amatorilor ... )
- m-as bucura sa il pot salva, batul chiar imi place si nu se mai fabrica

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 04 Noi 2018, 07:43

https://www.sierra.ro/Tija-rotunda-carbon-c333c.html

Aici gasesti tije de carbon de la 0.5 mm in sus . Masori diametrul interior , comanzi o tija si va trebui sa o prelucvrezi pina cand intra in cele doua bucati rupte.Practic le faci un fel de spigot care sa permita insa sa intre bucatile pina ce se imbina. Cand reusesti sa faci asta lipesti ori cu rasina bicomponenta ori cu picatura.Vezi ca sunt si folii de carbon, daca crezi ca ajuta in vreun fel..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 04 Noi 2018, 14:16

@ peter76

Domnule, e ok varianta recomandata de dl. Semlecan. Daca nu e cu suparare, va recomand insa in plus fatza de ceea ce v-a spus dansul, inca cateva operatiuni de executat, fara de care nu se poate pescui in siguranta cu batul reparat.

- La masuratoare, trebuie sa tineti cont ca ,,spigotul" respectiv va trebui prelucrat conic pentru a fi compatibil cu conicitatea blancului si ca atare va trebui comandat mai gros decat sectiunea interioara masurata in planul de sectionare (rupere).

- Capetele acestui spigot, le veti prelucra deasemenea conic, ca sa nu ramana la 90 de grade si sa creeze punct de rupere, ci sa permita blancului sa flexeze pe orice directie, fara nici un risc de rupere.

- Dupa prelucrare si lipire, mai e o operatiune foarte importanta. Matisajul extern de consolidare si acoperire! Fara acesta, vor pleca fisuri de-a lungul fibrei, spre capat si toata osteneala a fost in zadar.

Cam asta e... Pot sa va spun si de ce s-a rupt exact in acel punct si exact in drill daca mai are vreo importanta. Am sa va spun totusi, fiindca informatia ar putea avea valoare in decizia dumneavoastra de a mai repara sau nu acest bat. Iata:

Am mai subliniat in cateva randuri, insa nu stiu cati dintre dv. au dat importanta acestui aspect. Matisarea prea stransa a inelului pe blanc, produce deformarea (ovalizarea) blancului sub talpa inelului si apasarea/obosirea materialului creeaza un punct de rupere deasupra sau dedesubtul inelului in imediata proximitate a acestuia, asa cum ati patit dv. Daca toate matisajele inelelor au fost executate la fel de strans, atunci, chiar daca reparati ruptura existenta, problema se va putea manifesta in timp in vecinatatea altui inel. Din aceste considerente am discutat problema, si am pus si poze exemplificatoare chiar pe acest topic, in care am recomandat acelora care isi fac bete custom, sa execute in prealabil un matisaj de protectie pe blanc, exact in zona in care va fi montat inelul si doar apoi sa fie fixat inelul cu matisajul final. In fine...

- Daca toate acestea va par un obiectiv greu de atins, sau poate prea complicat, atunci mai e o varianta de reparatie... cu garantie pe viata asupra reparatiei si conservarea parametrilor batului, dar e infinit mai complicata si ar fi necesara o intreaga carte, nu o simpla postare pe forum pentru a fi inteleasa si oricum e ,,personalizata" pentru fiecare caz in parte, deci nu e general valabila. Dar, pentru asta, daca e cazul, ne vedem pe mesageria privata, nu mai ocupam spatiul aici...

Categoric, raspunsul la intrebarea dv. e: Da! Se poate repara cu succes.

Rew.

Avatar utilizator
peter76
veteran
veteran
Mesaje: 542
Membru din: 15 Mar 2011, 20:16
Localitate: Suceava

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de peter76 » 04 Noi 2018, 19:06

Multumesc pentru raspunsuri.
Dle Tdum, va voi contacta pe mp.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 08 Noi 2018, 12:17

Cu aproape un an în urmă, la pagina 19 de pe topicul ,,Daiwa - povestea merge mai departe", V-am adus la cunoştinţă o situaţie care m-a îngrijorat la acel moment. Citat de atunci:

,, Semnalez cu parere de rau, aparitia a doua cazuri de defecte la mulinetele de generatie 2015-2016, tocmai la sistemul de antitorsiune cu doua bare stabilizatoare/antitorsiune. In ambele cazuri a fost vorba de blocarea racordului de antitorsiune pe bara dinspre talpa mulinetei. Pur si simplu marginile taioase, ascutite, bavurate ale orificului prin care culiseaza acea bara, s-au infipt in bara si urechea respectiva s-a indoit. Odata indoita urechea de sprijin dinspre talpa, mulineta e blocata si fortarea manivelei duce la defecte grave. A fost vorba de un Freams si un Legalis. Asa ca de acum, cand deschid mulinete din generatia respectiva, verific acel orificiu si daca e cazul, debavurez si maresc putin cu o pila-ac rotunda acel orificiu. "

Acum, pot să vă spun cu sigurnţă, că temerile de atunci s-au adeverit şi problemele pe care vi le-am semnalat, s-au repetat pe mai multe mulinete Daiwa construite pe acelaşi principiu. Unele s-au putut repara fără probleme, altele au fost total distruse. La una care a fost forţată pe blocaj, una din bare a strapuns carcasa. S-a întamplat şi la unele mai scumpe, (Prorex XR ) întrucât racordul de oscilaţie-antitorsiune pare să fie identic, indiferent de preţ.

Un procent din mulinetele echipate cu aceasta tehnologie şi aflate în uz, sunt susceptibile de a avea probleme mai devreme sau mai târziu. Am speranţa că feedbackul de pe piaţă va determina constructorii să-şi revizuiască acest neajuns. Le va lua însa ceva timp. Ne-au demonstrat-o cu rulmenţii de antiretur cu care au avut probleme ani de zile pâna au dezvoltat un model fiabil. Mi-am bătut capul atunci cu acei rulmenţi şi am găsit peste 14 metode de remediere, dintre care v-am prezentat şi dv. 2-3.

Aşa arată varianta constructivă care poate produce nenorocirea despre care v-am vorbit şi anul trecut cu oarecare îndoială şi care acum a devenit o certitudine, cel puţin din punctul meu de vedere:
Imagine

Urechea de sprijin pe axul dinspre talpa mulinetei este cea care poate crea la un moment dat probleme. Dacă se blochează o astfel de mulinetă, trebuie pusă deoparte şi se poate servisa cu succes. Dacă se forţează, se sparge totul la interior. Chiar şi dacă se simte o înfrânare la utilizarea unei astfel de mulinete, e imperios necesar să o deschideţi si să prelucraţi puţin acea ureche cu o pilă rotundă, din ambele direcţii. Îndepartaţi orice bavură şi măriţi puţin orificiul, sau ovalizaţi-l puţin (în planul axelor):
Imagine

De fiecare dată când am de-a face cu astfel de mulinete, îmi rezerv timp şi pentru această operaţiune, care scuteşte utilizatorul de bătăi de cap pe viitor.

Sper să vă fie de folos informaţia înainte de a ajunge în impas. O operaţiune simplă, ce se poate executa chiar si preventiv cu ocazia întreţinerii periodice, vă poate scuti de belele.

Rew.

Scrie răspuns