"rame" pe jig

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 20 Aug 2004, 12:09

Tovarasi, ma refer la acele gruburi FARA codite strambe, deci, drepte, pur si simplu.
Teoretic, in apa, nu ar avea motiv sa vibreze in apa, nedislocand volum considersabil de apa. Cel mult sa "falfaie", daca nu le lestezi prea greu.

Ma gandeam sa ma joc cu vre-o doua-trei.

Pentru Paul si Michael, referitor la cat sunt de "prinzatoare" plasticele (s-a mai discutat pe site:

Eu le consider (in special) folositoare pe apa adanca, la salau, pe baraje sunt ideale. Au cea mai mare varietate de culori si forme.

Sfatul asta s-a mai dat pe forum: lasati toate celelalte naluci, si dati numai cu plasticele. Daca nu aveti incredere in ele, esecul este garantat.
Eu asa am facut. Daca toata lumea prinde cu ele, e musai sa prindeti si voi.

De inceput, cumparati 2-3 gruburi charteuse (cea mai tare culoare, dupa mine) de 5-7 cm si pestisori cam de aceleasi dimensiuni, culori cat mai naturale. Si jiguri de 4-7g.

Pt dispozitive antibradis, deschid topic separat.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 20 Aug 2004, 12:54

costica,

ametesti oamenii. :)

dispozitivele anti-bradis (nume prost ales) sunt valabile daca ai probleme cu agataturile, nu cu algele care se agata de naluca fara sa simti. singurele alternative daca tii mortis sa dai cu plastice in ape cu mult bradis sunt monturile sau capetele de jig floating. ori alte naluci pe care le poti pescui suspendat deasupra bradisului, gen voblere, oscilante, rotative samd.

atunci pe dunare bibanii aia de dimineata i-am luat cu oscilanta pentru ca n-aveam cum sa dau cu plastice acolo la cat bradis era. in ape unde ai pat de verdeata pe fund n-ai ce cauta cu un un jig. contactul cu fundul nu-l poti simti pentru ca bradisul amortizeaza. deci se agata verdeata pe carlig si pescuiesti ca un sucker fara sa simti ca ai trena la naluca. am senzatia ca paul avea de-a face cu un context similar.

respect!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 20 Aug 2004, 13:17

Unde am pescuit acum (pe bratul mort al jijiei, pentru cei care stiu, caci Prutul este mare si tulbure) pe portiuni mari este crescut bradis (nu matasea broastei ci chiar "buruieni" acvatice) pana la suprafata. Pe mijloc este crescut pana aproape de suprafata in unele locuri (pesemne unde este apa mai adanca), astfel incat adancimea apei nu depaseste 30 cm (in cele mai bune cazuri) Cel putin unde am fost sambata si ieri. Biban s-a prins foarte mult, cel putin colegii mei l-au zapacit la rama la buza stufului. Tragea ca disperatul. Primavara si toamna nu exista bradis , cel putin nu asa mult... deci, am sa mai astept. Am sa mai incerc sambata la rotativa, sa vad ce se poate intampla.

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 20 Aug 2004, 13:55

Nu prea e pat de verdeata pe apa curgatoare sau f. adanca. Eu am inteles ca era bradis.

In caz de bradis execesiv, pana la 30 cm de suprafata (cum spunea Paul) - adio plastice. Am spus-o clar. Pt situatia asta folosesc numai voblere floating!

Pornesc topic noi!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 20 Aug 2004, 13:58

costica_fishing scrie:Nu prea e pat de verdeata pe apa curgatoare sau f. adanca. Eu am inteles ca era bradis.
Pai care este diferenta intre "pat de verdeata" si bradis? Bratul "mort" al Jijiei (cum se spune aici) este apa statatoare. Din cand in cand se da drumul la apa in ea din Jijia curgatoare s-o "primeneasca"

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 20 Aug 2004, 14:07

paul,

mai bine pescuiai in locul unde prindeau prietenii tai la pluta. in zonele cu foarte mult bradis si apa mica nu prea gasesti bibanul. e o chestie care tine de oxigenare si de vizibilitate. ei nu ataca asa de lejer in spatii restranse si cu apa limpede. iar daca se ridica, se ridica seara cand plantele isi incetinesc fotosinteza si nu mai produc oxigen in ritm turbat. asa ca nu te mai chinui sa dai cu plastice unde nici nu sta pestele. nu am fost acolo si poate par deplasat daca-mi dau cu parerea. dar daca zici ca ai dat totusi cu plastice era imposibil sa nu fi avut macar niste urmariri daca erau bibani acolo. chiar daca dai cu un plastic nepotrivit (prea mare sau cu o culoare care nu merge la biban) tot ai urmariri, ca bibanul e peste cretin.

eu am prins de multe ori in ape inundate de vegetatie, dar intotdeauna la o oarecare adancime, prin canalele care se formeaza printre tufe. la suprafata nu ataca decat seara sau dimineata foarte devreme si atunci il iei cu vobler sau oscilanta. ziua il gasesti mai repede in "gropile" formate de tufele de bradis, acolo unde fundul e tare, eventual cu pietre care nu lasa sa creasca verdeata pe verticala. deci tot in apa mai adanca unde poti sa pescuiesti linistit cu un jig. daca nu exista canale, poti sa le faci tu. adica intri in apa si rupi bradisul. pe lacurile de pe arges, in special la valcele pe partea cu satul, asa fac toti localnicii pe timpul verii. intra dimineata si isi fac loc si seara vin si-l rup. :)


respect!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 20 Aug 2004, 14:43

Da, Eugen... am pescuit si eu la rama, nu ma puteam abtine sa nu pescuiesc. Am prins cativa bibani (pe langa rosioare si alte ciprinide) si chiar un biban frumusel (am scris) de aceea m-am hotarat sa incerc twisterele. Nu-i o problema ca nu am prins la ele acum... tot am sa mai incerc. Ce am incercat acum au fost de 3 si 5 cm atat grub cat si shad. Probabil data viitoare asa voi face: voi intra dis-de-dimineata si imi voi face loc de pescuit (rup bradisul)
Intr-adevar, pe la pranz nu s-a mai prinz biban, era normal cat de cald era.
N-am incercat la rotativa. Sper sa ajung maine sau poimaine iar.

Multam de sfaturi :)

Toate cele bune!

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 20 Aug 2004, 18:33

Paul,ai incercat cu un vobler mic(3 cm),Floating?Recuperezi pana se apropie de buruieni,apoi il lasi sa urce un pic...si tot asa.Nu stii de unde sare bibanul,sau o stiuca.Mai ales daca apa nu e tulbure,cu niste ochelari polarizanti poti face adevarate slalom-uri cu un vobler floating printre buruieni(paradisul pestilor) :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Scrie răspuns