O Stella surprinzatoare!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
gabriel 73
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 9
Membru din: 07 Oct 2010, 08:25
Localitate: Turda

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de gabriel 73 » 24 Apr 2018, 15:19

Mulțumim pentru lămuriri.Intr-adevăr,spiningul la Dunăre pentru mine,este de categorie grea.Cred că mai potrivită era o mulinetă de la mărimea 4000 în sus pentru așa pescuit!Asta este părerea mea!!!

Glad_I
junior
junior
Mesaje: 58
Membru din: 04 Feb 2011, 18:05
Localitate: Cluj

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de Glad_I » 07 Mai 2018, 10:28

Slaut,
Are cineva in Cluj o stella de 3000 HG sau 4000? Vreau sa ma conving de potrivirea pe un batz de rau pentru salau. As pune de 2500/c3000 sau ma gandesc la un 3000 HG si nu am gasit in magazine una.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1140
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de tdum » 15 Dec 2019, 22:27

Se pare ca si la modelele mai recente, ungerea din fabricatie se executa de o maniera care este la alegerea executantului de la montaj. Adica, unele sunt mai unse, altele nu sunt unse deloc. Iata o ungere de fabrica a unui angrenaj de la o Shimano Stella C5000XG - J:

Imagine.

Aceasta mulineta, prin grija utilizatorului are de acum ungerea necesara. Am vazut insa impreuna pe topicul de reparatii nenumarate exemple de pinioane care au pierdut stratul protector de pe suprafata danturii in urma frecarilor pe ,,uscat" sau a suprasolicitarilor. Probabil ca e inerenta deteriorarea acelui strat dupa o vreme, dar cred ca orice utilizator isi doreste ca acel timp sa fie cat mai indelungat. La aceste pinioane, finetea rulajului este data si de acel fin strat de protectie, care rezista cu brio la o utilizare normala ca frecventa, (numar de ore) si solicitari si este in buna relatie cu perioada de garantie a produsului. Odata ce este expus aliajul de aluminiu de dedesubt, zgomotele si uzurile vor avansa ceva mai rapid.

Nu trebuie pierdut din vedere un alt aspect care are impact asupra danturii pinionului conducator la mulinetele echipate cu wormshaft si anume, lipsa ungerii pe sistemul depanator si antitorsiune, care este actionat tot prin dantura pinionului principal care asigura si rotatia rotorului, se rasfrange tot prin accelerarea uzurilor la nivelul suprafetelor danturii pinionului conducator (principal). La modelele la care sistemul depanator este pe pinioane (cu cama), aceste solicitari suplimentare sunt transferate de pe dantura pinionului conducator, pe o dantura secundara destinata special acestui scop, iar dintii pinionului principal sunt solicitati doar pentru invartirea rotorului. Din aceste motive, cred ca ungerea mulinetelor echipate cu sistem wormshaft trebuie privita in ansamblu, nu doar in ceea ce priveste ungerea (vaselina) de pe pinionul principal...

Desigur, acestea sunt doar modestele mele observatii si e posibil sa ma insel.

T.D. Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1140
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de tdum » 04 Mar 2020, 17:17

Se confirma tot mai des, ca ungerea ,,de fabrica" este lasata la latitudinea angajatului de la montaj, fiindca unele unitati au vaselina pe pinioane, altele nu au, ceea ce inseamna ca nu exista o prescriptie tehnica de urmat la montaj, nici un control al calitatii dupa montaj, altfel ar fi toate la fel...

Nu doar la Stelle. Iata un pinion de Vanquish cu o ,,gresare" de fabrica:
Imagine
Imagine

Doar pare paradoxal, dar cele care se invart cel mai usor in gol, sunt cele fara ungere. In schimb, cele bine unse sunt cele care evolueaza bine si constant bine in sarcina.

Asa cum spuneam in postarea anterioara, pe aceasta dantura a pinionului cade pe langa sarcina invartirii rotorului, si sarcina actionarii mecanismelor wormshaftului si ale antitorsiunii in aceasta varianta constructiva, fiindca nu exista un pinion secundar care sa preia aceste sarcini. Ungerea trebuie sa fie per ansamblu una reusita, ca mulineta sa reziste o perioada lunga de timp dupa expirarea termenului de garantie.

T.D. Rew.

HENRICH
junior
junior
Mesaje: 52
Membru din: 29 Sep 2016, 20:04

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de HENRICH » 05 Mar 2020, 08:39

Of topic,aceastā rotā dintatā m-ai ám vāzut la Sh poweraero,se pare rezistent,în ciuda faptului cā nu are accel strat protector negru.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1140
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: O Stella surprinzatoare!

Mesaj de tdum » 05 Mar 2020, 10:39

Stratul de acoperire de suprafata (cimentare) cu rol de a mari rezistenta la uzura prin frecare, poate avea diferite culori (negru, cenusiu, argintiu, auriu, etc.) Pinionul din poza de mai sus, are acest strat de protectie exact de culoarea aluminiului si la prima vedere poate da impresia ca nici nu exista. In momentul in care marcam insa reperele de montaj pe pinion, observam ca acesta nu se lasa usor zgariat, ceea ce este o dovada a prezentei acelui stratului de acoperire. La unele modele de mulinete este executata acoperire de protectie si pe pinionul condus (melc), dar acelea sunt raritati.

T.D. Rew.

Scrie răspuns