mirror left/pitching

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

gabor
senior
senior

mirror left/pitching

Mesaj de gabor » 27 Mai 2005, 13:51

daiwa fabrica niste modele de td-z si td-x pentru pitching (pentru mulinat cu stanga) ce sunt diferite ca forma de versiunile normale.
am observat ca la un model normal e excelenta ergonomia (din constructia mulinetei) pe stilul american - lansezi cu o mana mulinezi cu cealalta.

daca aveti ambele tipuri de mulinete ati putea sa-mi faceti o comparatie intre confortul oferit de o mulineta normala tinuta cu manerul "in sus" si una te pitching tinuta cu manerul "in jos"?
e similar? sesizati diferenta cu mulineta normala tinuta cu manerul in cele 2 pozitii?

... s-a discutat parca mai demult ce-i cu schimbatul mainii

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Mai 2005, 14:00

N-am decit modelul "mirror", dar din ce am vazut din fotografii exista o diferenta la amplasamentul "tragaciului" (la "mirror" este la baza tamburului, la modelul de flipping/pitching este pe partea superioara a carcasei in stinga tamburului) si la forma carcasei (modelul "mirror" este mai inalt). N-am inteles intrebarea referitoare la "minerul in sus" si "minerul in jos". Poate poti clarifica.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 27 Mai 2005, 14:16

nu-i vorba de tragaci.
la o mulineta normala cu manerul pe stanga, daca o tin in mana stanga ergonomia e excelenta. daca o tin cu mana dreapta e inferioara.
toate astea tinand mulineta si lanseta ca pentru lansat.

foarte probabil asa au fost concepute. ergonomie la lansare cu o mana si ergonomie la palmare cu cealalta.

intrebarea e daca mulinetele de pitching au ergonomie asemanatoare la lansare cu cele normale folosite "americaneste". in principiu astea n-au fost concepute sa schimbi mana dupa lansare.
din poze nu prea par, adica n-au partea cu manerul in v.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Mai 2005, 14:43

Sa inteleg ca lansezi cu stinga, schimbi lanseta in dreapta si mulinezi cu stinga?! Ca m-am zapacit de atitea miini drepte si stingi! :lol:

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 27 Mai 2005, 14:55

hai ca mai incerc o data.

e super confortabil sa lansezi mana dreapta cu o mulineta daiwa cu manerul pe dreapta, versiunea normala.
nu e la fel de confortabil sa faci acelasi lucru cu o mulineta cu manerul pe stanga (identica in oglinda).
(pentru palmare e fix invers)

oricum, as avea nevoie de informatii de la cineva care poate pune mana pe ambele tipuri de mulinete.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Mai 2005, 14:59

M-am lamurit ce vrei! :D

Cine ti-a zis chestia asta cu lansarea?! Eu lansez bine merci cu mina dreapta cu mulineta cu manivela pe stinga (la lanseu manivela mulinetei este indreptata spre pamint).

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 27 Mai 2005, 15:20

chestia cu lansarea e o simpla observatie. n-am mulineta cu maner pe dreapta, dar e super confortabila la tinut in mana stanga (similar cu o mulineta pe dreapta tinuta in dreapta). nu lansez cu stanga, oricum nu as putea.

oricum, ca sa revin la intrebare:

poate cineva sa compare ergonomia unei mulinete daiwa td-z cu maner pe dreapta cu una td-z cu maner pe stanga - constructie speciala (pentru pitching).

ambele tinute in mana dreapta, nepalmate - pozitia pt. lansare.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 30 Mai 2005, 15:06

Le-am avut pe amandoua... Am folosit TD-Z HL 105 ceva timp, modelul LH (left hand), cu recuperare pe stanga. Nu este o mulineta de pitching. Este model ergonomic Left Hand, recomandat pt. pitching, nu creat special pt. asa ceva. Modelul exista si inainte, la TD-X 103HL.

Amandoua modelele (HL si ML) sunt confortabil de palmat, cu o mentiune pt. HL, al carei buton ergonomic este amplasat in stanga frame-ului - de asta e buna pt. pitching, pentru ca poti actiona oricand butonul cu degetul mare, ca sa angajezi din nou pinionul (folositor pt. pitching). Oricum, eu n-am folosit-o niciodata pt. asa ceva, ci numai pt. lingura, la stiuca. Daca vrei sa pitch-uiesti, merita... Eu am cumparat-o pe asta pt. ca, acum 3 ani, cand abia aparuse, era singurul model TD-Z cu manivela pe stanga. Mi-a placut mult si am pescuit cu ea destul. Acum nu mai am decat TD-Z 103 ML (Type R+, ce-i drept), iar datorita dimensiunilor mici, este foarte confortabila in mana.

N-ai nevoie de schimbi mana, pt. ca ambele au manivela pe stanga!

ML are un design ca orice alta mulineta de casting; numai HL-ul are forma schimbata, care a fost conceputa ca un model ergonomic pentru dreptaci (lansare cu dreapta si recuperare cu stanga, fara schimbatul mulinetei dintr-o mana in alta). Conceptul nu e nou, ci o continuare Daiwa a vechilor modele de TD-X si TD-S Left Hand (modelele vechi erau mai butucanoase fata de generatia noua de TD-Z si TD-X).

Tot despre ergonomie: e mult mai bine sa lansezi cu manivela dedesubt decat deasupra ;).

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 30 Mai 2005, 15:54

multumesc. mai insist un pic.

td-z 105 ml are partea cu manerul in V.
daca ai lansa cu stanga, V-ul asta se potriveste cu V-ul dintre degetul mare si cel aratator.
mi se pare ca dispare orice urma de rasucire a mulinetei. (poate e si din cauza greutatii mai mari a partii cu manerul).

daca ai lansa cu dreapta, dispare contactul dintre degetul aratator si mulineta. din cauza asta (+ o hranire defectuoasa) ma cam dor oasele din palma dupa un week-end. tind sa strang palma prea tare.

m-ar interesa daca modelul celalalt, td-z 105 hl, e la fel de confortabil cand lansezi (cu dreapta) ca si td-z 103 ml cand lansezi cu stanga (orientativ). ar putea fi, doar au fost gandite din start pentru lansat si mulinat cu mana dreapta.

(de fapt m-ar interesa td-x 103 hsdl, dar din poze nu par foarte diferite in privinta asta)

chiar nu vi se pare o diferenta de ergonomie cele 2 cazuri?
multe din mulinetele daiwa au V-ul asta pe partea cu manerul - td-z, sol, fuego, advantage, cred ca si procaster-ul.
cazul 1: tineti mulineta in mana stanga cu 2 degete dupa tragaci.
cazul 2: faceti acelasi lucru cu dreapta.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 30 Mai 2005, 16:30

Recunosc ca m-ai pierdut... explica, pls, ce inseamna "manerul in V"... forma capacului lateral, cumva?

Eu palmez mulinetele, atat TD-Z ML cat si Shimano-urile astfel incat, in timpul recuperarii, tragaciul mandrinei se afla la mijloc, intre degetul mijlociu si inelar. Uneori avansez mana, astfel incat tragaciul lansetei se afla intre degetul mic si inelar. Exista si lansete special create de catre Daiwa pentru cele doua tipuri de mulinete - HL si TD-Z RH. Lansetele pentru TD-Z si TD-X HL (Left Hand) au tragaciul amplasat mai in fata.... Iata de ce, cu o lanseta cu mandrina normala, este necesar sa palmezi mulineta astfel incat tragaciul sa vina intre inelar si degetul "sexual" :).

HL-ul era mai confortabil de folosit, datorita formei mai ergonomice... Pe de alta parte, ML-ul, fiind doar o intoarcere in oglinda a TD-Z-ului clasic, pare a fi la fel de confortabil. De ce? Pentru ca este mult mai mic (dimensiuni) decat modelul HL. Gandeste-te ca restul mulinetelor de cast low profile n-au nici un concept ergonomic si sunt foarte usor de palmat.

Oricare mulineta ti-ai lua, n-o sa ai probleme... Am avut si TD-X 103 HSDL, pe care am vandut-o anul asta lui LeonB. Era foarte confortabila de palmat.

Cred ca tu ai o problema de palmare...

P.S. Vezi ca am scris mai demult un articol explicativ in ALP despre baitcasting, biomecanica, modul de palmare a mulinetei etc. Acolo gasesti si poze cu pozitia corecta a mainii pe mulineta. Nu mai stiu ce numar era... Cauta la cineva care are colectia, eventual...

Scrie răspuns