Pentru aceia dintre dumneavoastra care folosesc fire supradimensionate, au facut upgrade-ul cu discuri de carbotex al franei sau pur si simplu obisnuiesc sa foloseasca mulinetele cu frana foarte stransa si au in dotare mulinete Shimano din clasa P3 (putere, precizie, preformanta) gen Catana, Nexave, Exage, Sienna etc. va prezint in cele ce urmeaza o modalitate de a va consolida mulineta, astfel incat sa faca fata celor mai mari socuri si celor mai solicitante driluri. Am testat modificarea prima data acum vreo doi ani pe un Exage de 2500 al unui amic care este ca pescar, un ,,tester" de anduranta, care isi brutalizeaza mulinetele cum putini oameni o fac, folosind fire supradimensionate si frana stransa la maxim, exclusiv pe Dunare. Cu echiparea originala in cateva luni a blocat mulineta. A scapat excentricul afara din canalul de oscilatie. I-am modificat-o si de atunci nu a mai reusit s-o strice.
Astazi am pe masa Sienna de 4000 si i-am facut aceeasi modificare prin instalarea celui de al doilea suport de antitorsiune, un ghidaj esential care tine racordul de oscilatie pe pozitie. In partea dreapta este primul suport antitorsiune, o ureche care se freaca pe o patina profilata din carcasa si care se uzeaza destul de repede. Cel de-al doilea suport nu se instaleaza din fabrica (nu stiu de ce) desi exista preechiparea cu orificiu pentru surub si stift de ghidaj al placutei-ghidaj-suport antitorsiune. In poza de mai jos va indic locul unde Shimano a ales sa nu mai instaleze piesa respectiva si rau a facut. Precis ca multi dintre dv. ati stricat mulinetele de acest tip tocmai din aceasta cauza.

Ceea ce puteti sa faceti pentru mulinetele dumneavoastra cu un minim de indemanare, este sa confectionati din tabla o placuta metalica cu o muchie indoita si cu trei orificii, unul pentru surubul de fixare al placutei, unul pentru stiftul de ghidare si unul pentru a permite montarea celui de al treilea surub al capacului carterului, asa cum am confectionat-o eu pe cea care se vede in poza de mai jos, folosind scule simple, ciocan, dalta, pila, menghina si masina de gaurit.

Odata ce ati confectionat aceasta placuta antitorsiune nu va mai trebuie decat un holzsurub ca sa o instalati asa cum se vede in poza urmatoare. Adica faceti exact ceea ce Shimano a gandit, dar pe parcurs n-a mai facut. Ar fi fost prea bune mulinetele daca o faceau...

Dupa instalarea placutei antitorsiune (confectionata precis) si remontarea mulinetei veti constata ca au disparut jocurile axului mulinetei (in toate planurile, sus-jos si stanga-dreapta) si implicit jocurile rotorului. Senzatia in mana la teste va fi ca mulineta este mult mai ,,legata" ca si cum ar apartine unei clase superioare de pret.

Cam acestea sunt informatiile pe care pot sa vi le ofer si sper sa va foloseasca. Va doresc pescuit placut si probleme cat mai putine. Rew.