Marirea puterii - mulinete Shimano

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 24 Mai 2017, 15:38

Ziua buna stimati colegi de forum.
Pentru aceia dintre dumneavoastra care folosesc fire supradimensionate, au facut upgrade-ul cu discuri de carbotex al franei sau pur si simplu obisnuiesc sa foloseasca mulinetele cu frana foarte stransa si au in dotare mulinete Shimano din clasa P3 (putere, precizie, preformanta) gen Catana, Nexave, Exage, Sienna etc. va prezint in cele ce urmeaza o modalitate de a va consolida mulineta, astfel incat sa faca fata celor mai mari socuri si celor mai solicitante driluri. Am testat modificarea prima data acum vreo doi ani pe un Exage de 2500 al unui amic care este ca pescar, un ,,tester" de anduranta, care isi brutalizeaza mulinetele cum putini oameni o fac, folosind fire supradimensionate si frana stransa la maxim, exclusiv pe Dunare. Cu echiparea originala in cateva luni a blocat mulineta. A scapat excentricul afara din canalul de oscilatie. I-am modificat-o si de atunci nu a mai reusit s-o strice.

Astazi am pe masa Sienna de 4000 si i-am facut aceeasi modificare prin instalarea celui de al doilea suport de antitorsiune, un ghidaj esential care tine racordul de oscilatie pe pozitie. In partea dreapta este primul suport antitorsiune, o ureche care se freaca pe o patina profilata din carcasa si care se uzeaza destul de repede. Cel de-al doilea suport nu se instaleaza din fabrica (nu stiu de ce) desi exista preechiparea cu orificiu pentru surub si stift de ghidaj al placutei-ghidaj-suport antitorsiune. In poza de mai jos va indic locul unde Shimano a ales sa nu mai instaleze piesa respectiva si rau a facut. Precis ca multi dintre dv. ati stricat mulinetele de acest tip tocmai din aceasta cauza.
Imaginehow to take a screen shot
Ceea ce puteti sa faceti pentru mulinetele dumneavoastra cu un minim de indemanare, este sa confectionati din tabla o placuta metalica cu o muchie indoita si cu trei orificii, unul pentru surubul de fixare al placutei, unul pentru stiftul de ghidare si unul pentru a permite montarea celui de al treilea surub al capacului carterului, asa cum am confectionat-o eu pe cea care se vede in poza de mai jos, folosind scule simple, ciocan, dalta, pila, menghina si masina de gaurit.
Imagineimagen
Odata ce ati confectionat aceasta placuta antitorsiune nu va mai trebuie decat un holzsurub ca sa o instalati asa cum se vede in poza urmatoare. Adica faceti exact ceea ce Shimano a gandit, dar pe parcurs n-a mai facut. Ar fi fost prea bune mulinetele daca o faceau...
Imaginefree picture upload
Dupa instalarea placutei antitorsiune (confectionata precis) si remontarea mulinetei veti constata ca au disparut jocurile axului mulinetei (in toate planurile, sus-jos si stanga-dreapta) si implicit jocurile rotorului. Senzatia in mana la teste va fi ca mulineta este mult mai ,,legata" ca si cum ar apartine unei clase superioare de pret.
Imagine
Cam acestea sunt informatiile pe care pot sa vi le ofer si sper sa va foloseasca. Va doresc pescuit placut si probleme cat mai putine. Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Mai 2017, 20:58

Domle ' nota zece.Trebuie sa vad la Spherosul meu daca se poate face ceva similar. Daca o fi sa ne intalnim, fac cinste :respekt:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 24 Mai 2017, 22:14

@ Semlecan Gheorghe
Multumesc pentru apreciere. Imi pare rau ca nu stiu sa va spun nimic despre Spheros, intrucat nu mi-a ajuns niciuna pe mana, dar vedeti cand o deschideti despre ce este vorba. Daca este structurata ca aceasta Sienna FD, atunci puteti sa ii faceti tunning de putere. Eu consider foarte important ca mulinetele sa fie construite cu doua suporturi antitorsiune care sa preia sarcina aplicata tamburului. Daca este doar un suport antitorsiune, atunci axul tamburului in sarcina isi va gasi un al doilea punct de sprijin in interiorul angrenajului condus (interiorul ,,melcului') ceea ce nu este bine, frecarile de acolo deteriorand (murdarind) unsoarea de pe axul tamburului si producand uzuri. Am vazut lucrul acesta frecvent la axul tamburului de la Daiwa TD Sol (la cele folosite intensiv). Pur si simplu se mananca din el unde se freaca de interiorul angrenajului. Astept de ani de zile sa desfac o mulineta in care inginerul proiectant sa fi gandit doua suporturi antitorsiune (stanga+dreapta) functionand pe rulmenti, deci cu frecari nule. Adica un sistem cum este la Infinity Q de exemplu, care are un brat antitorsiune pe stanga, pe rulment, dar care sa mai aiba in plus un al doilea brat pe dreapta, tot pe rulment, inchis cu o placa asa cum am facut eu azi, pe care sa se rostogoleasca rulmentul celui de-al doilea brat, fara frecari. In felul acesta s-ar castiga putere, fiindca s-ar reduce din frecari prin cele doua sprijine gemene pe rulmenti. Cred ca ar fi cel mai inovator si eficient sistem antitorsiune.

La multe modele de Shimano cu depanatorul tip wormshaft, exista doua axe de sprijin antitorsiune, ceea ce este foarte bine, fiindca protejeaza axul tamburului de frecari, insa frecarile apar pe cele doua axe de antitorsiune in sarcina, asa ca tot sistemul propus de mine cu doua brate de sprijin antitorsiune pe rulmenti (atentie! cel din drepta, adica dinspre talpa mulinetei, inchis cu placa!) il vad mai avantajos. Deocamdata, este imaginar, dar asa cum spuneam mai sus, sper ca intr-o zi am sa-l vad implementat intr-o mulineta si atunci ma voi bucura. Tot asa m-am bucurat cand am vazut ca un sistem (fara nici o denumire) pe care l-am gandit si l-am instalat cu ani inainte in mulinetele unor prieteni crapisti, a aparut in cele din urma la marile firme cu denumiri consacrate de acum: QD -quick drag sau ID instant drag...

Sa auzim numai de bine! Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Mai 2017, 07:01

Sa va zic o chestie..In lumea tamplarilor este o masina de frezat caneluri(manuala) produsa de catre Makita care este de ani de zile cea mai tare de pe piata (si costa pe masura).Masina asta , face la fiecare mobila sute de curse inainte inapoi ,in ani de productie se aduna zeci de mii de curse inainte inapoi. Spre deosebire de multe alte modele de pe piata miscarea se face pe doua ghidaje cilindrice.La fel ca si cele care ghideaza -sustin axul principal in mulinetele Shimano.Restul masinilor de pe piata au ghidaje cu patina in diferite profile si de-a lungul timpului sa vazut ca acestea din urma se uzeaza mult mai repede.Spre exemplu, Makita mea nu are absolut nici un joc dupa vreo 9-10 ani de folosinta.

Acesta este unul dintre motivele pentru care prefer sistemul existent in mulinetele Shimano de la clasa medie in sus.Din pacate seria Hagane, a renuntat la modele din clasa de mijloc , cel putin la Stradicuri , la una dintre cele doua ghidaje de sustinere.Chiar si asa , daca are ungere suficienta, dureaza foarte mult pina se uzeaza..

Este interesant ca seria Hagane a venit la moelul Nasci cu un mecanism de tip cama(desi modele mai vechi erau cu sistem wormshaft+1 bara de ghidare) dar care asigura sprijinul pe bara de culisare si nu pe patina , cum este in modelul acesta de Exage.Nu stiu daca au introdus bara de culisare si la Exage, insa daca au facut-o inseamna ca mecanismul la modelele inferioare de pret a suferit o ''mutatie'' in bine..Eu am invartit la rece un Nasci Hagane si mergea f. bine, singurul lucru pe care l-am sesizat fiind un mic joc la rotor, chestiune care se poate simplu rezlva cu o saiba calibrata sau nu , dupa cere situatia..

Solutia pe care ati gasit-o la patina are cam acelasi efect ca si o bara de culisare, sprijina axul indiferent din care parte vine solicitarea pe el..O sa vad cand am timp la Spheros-ul meu sa vad daca pot face la fel...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 25 Mai 2017, 08:44

Domule Semlecan, am vazut si la Shimano Simetre FJ (cea din topicul cu rotor dragul defect) ca desi depanatorul este de tip cama si nu wormshaft, totusi are doua axe de antitorsiune. Deci, daca se vrea, se poate. Ca e pe doua patine sau pe doua axe, tot apare frecare la culisarea pe ele. De aceea, am spus, ar fi excelent daca antitorsiunea ar fi preluata prin rostogolire (rulmenti) nu prin frecare (pe patine sau pe axe). Prevad ca e doar o chestiune de timp pana se va ajunge acolo. Astept cam demult acest pas calitativ, dar pana acum am dat doar de tehnologie aerospatiala, zaioane, ci4, nrct, denumiri pompoase si altele...
Respecte. Rew.

Avatar utilizator
DEM
veteran
veteran
Mesaje: 604
Membru din: 27 Iun 2012, 15:57
Localitate: bucuresti

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de DEM » 25 Mai 2017, 09:07

:respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 25 Mai 2017, 21:14

Am revazut textul din prima mea postare de pe acest topic si am observat ca am strecurat fara sa vreau o greseala. Se cuvine o erata din partea mea (desi poate n-a observat nimeni ca am incurcat stanga cu dreapta). Am scris deasupra primei fotografii asa:
tdum scrie:In partea dreapta este primul suport antitorsiune, o ureche care se freaca pe o patina profilata din carcasa si care se uzeaza destul de repede. Cel de-al doilea suport nu se instaleaza din fabrica (nu stiu de ce) desi exista preechiparea cu orificiu pentru surub si stift de ghidaj al placutei-ghidaj-suport antitorsiune.
Corect si in acord cu ceea ce doream de fapt sa spun era asa:

,,In partea STANGA este primul suport antitorsiune, o ureche care se freaca pe o patina profilata din carcasa si care se uzeaza destul de repede. Cel de-al doilea suport nu se instaleaza din fabrica (nu stiu de ce) desi exista in partea DREAPTA preechiparea cu orificiu pentru surub si stift de ghidaj al placutei-ghidaj-suport antitorsiune."

Restul e bine. Scuze pt. eroare si multumesc pentru intelegere. Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 01 Iun 2017, 12:18

Shimano Catana, o mulineta foarte populara poate avea parte de acelasi ,,tratament" (Catana 1000 FA)

Iainte:

Imagineupload image online

Si dupa upgrade:

Imaginepic upload

Imagineimage hosting over 5mb

Patina operativa initiala din stanga era deja uzata si la o sarcina mai mare, stiftul depanatorului era susceptibil de a scapa afara din canal si deci mulineta la un pas de a se defecta. Acum, ca are sustinere suplimentara la torsiune si pe dreapta, aceasta Catana mai are ani buni de folosinta.

Merita sa faceti un mic efort si sa confectionati acest suport simplu (o tabla indoita si doar o gaura la acest model). Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de tdum » 25 Aug 2017, 15:50

Intrucat am discutat de mai multe ori despre importanta existentei suportilor antitorsiune in mulinetele noastre,(axe, patine, sau sprijin pe rulment) am acum posibilitatea sa va prezint prin fotografii o exemplificare asupra distrugerilor ce pot aparea intr-o mulineta cu corp din altceva decat metal si care mulineta este prevazuta cu un singur suport antitorsiune (si acela prost gandit), Precizez: In pozele ce urmeaza este vorba doar de o exemplificare si nu este vorba de Shimano. Se poate insa intampla oricarei mulinete asemanatoare, cand este supusa la sarcini semnificative si se pescuieste cu frana stransa tare sau blocata.

In fotografia de mai jos se vede colierul profilat din carcasa, prin care trece axul tamburului si care colier s-a fisurat, permitand racordului de oscilatie sa cada de pe patina antitorsiune, sa se rasuceasca si sa permita stiftului excentric sa iasa din canal. In aceasta situatie, mulineta s-a blocat, iar utilizatorul acesteia a pus presiune pe manivela si s-a forfecat de pe carcasa si butucul pe care se invarte pinionul de oscilatie. Astfel, danturile s-au separat si a scapat intreg angrenajul. Deci, s-a meritat reparatia care a urmat.
Imagine

In fotografia urmatoare se vede rezolvarea pe care am ales-o pentru acel colier profilat din carcasa care a cedat. Am dat doua gauri in carcasa si am introus un alt colier, dar metalic, din sarma de otel cuprat, ale carui capete le-am indoit pe exteriorul carcasei si le-am si lipit. Deasemenea se vede ca este reatasat si butucul pe care se invarte pinionul de oscilatie. I-am facut o crestatura pentru a-l putea tine cu o surubelnita, in timp ce pe partea cealalta am intrat prin carcasa cu un surub de reatasare pe pozitie a acestui butuc. Inainte de a monta surubul de fixare, am si lipit acest butuc in pozitia initiala.
Imagine

Asa arata pe exteriorul mulinetei cele doua reparatii efectuate. Total necomercial dar total functional. Lucru asupra caruia am convenit inital cu proprietarul.
Imagine

Urmeaza alta etapa necesara a reparatiei. Confectionarea unei suprafete metalice eficiente pe care sa culiseze patina antitorsiune. Se vede mai jos un mic ,,cornier" pe care l-am facut din tabla,
Imagine

In poza de mai jos se vede deja amplasarea noii piese pe pozitie. Am executat-o cota in cota si desi am fixat-o prin presare, am si lipit-o pe pozitie. Oricum racordul de oscilatie /antitorsiune vine deasupra si nu i-ar permite sa se salte de acolo.
Imagine

Dupa aceste operatiuni, jocurile au devenit practic inexistente. O mulineta noua, are jocuri mari fata de aceasta reparata astfel. Ii estimez o durata de viata sporita de acum inainte.

Toate aceste belele care s-au produs in aceasta mulineta nu s-ar fi petrecut daca ar fi existat un al doilea racord antitorsiune, care sa preia sarcina de pe axul tamburului. Am vazut de multe ori aceste defecte si pot sa va spun ca ele apar in cazul unei frane stranse prea tare, asociata cu uzuri si cu carente de proiectare (un singur sprijin pentru racordul de oscilatie/antitorsiune).

Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Marirea puterii - mulinete Shimano

Mesaj de semlecangheorghe » 26 Aug 2017, 06:04

:respekt: ..pentru munca dvs..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns