Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
g30rg3
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de g30rg3 » 31 Mai 2012, 17:47

ULK scrie:Pana la urma ce diametru ai folosit la mandrina George? Pare mai grosuta.
17 mm, a intrat cu toleranta minima, pe arbori din hartie, altceva nu prea aveam ce sa folosesc

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 31 Mai 2012, 17:49

cata_asp scrie:Foarte tare a iesit Seeker-ul! Felicitari!
Multam :bere:

g30rg3
veteran
veteran

Mesaj de g30rg3 » 31 Mai 2012, 17:54

deja ma gandesc la urmatorul proiect, la care voi lucra mult mai minutios si probabil va fi de cast pe un blank Lamiglas. In primul rand trebuie sa incep prin a-mi confectiona un rod wrapper :lol1: sa nu o mai fac in "poala" cum am facut-o pe asta :respekt:

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 01 Iun 2012, 08:22

Cristi, conceptu" foloseste mai bine puterea blankului pt ca sant multe inele.Totusi prea mult nu poti sa scoti in sensul asta dintr-un blanc american pt ca in general sant gandite pt multe inele(mai progresive ca actiune).Lucrurile se schimba pe o lanseta fast tip mai vechi europeana gandita cu putine inele-aici cresterea de putere poate fi substantiala.
Vibratii parazite si senzitivitate marita- astea sant date de greutatea mai mica a inelelor cu rama L fata de de cele cu rama in Y sau V.
Senzatia de precizie e data de "tunelul" de inele L care tin firul aproape de blanc pe o portiune mare din varf(daia baitcasterii zic ca ale lor e mai precise...)
Distanta- unii zic ca obtin si ceva distanta;eu in conditii normale de pescuit cu naluci(deci nu cu plumb de fund sau altceva care se lanseaza foarte bine) nu am observat diferente substantiale.
Inelele k- din punctul meu de vedere sant concepute sa rezolve o problema pe care nu o am ;in plus sant mai scumpe ,mai grele,intr-un unghi care nu-mi place.Nu o sa cumpar niciodata.
Microinele- sant tot inele cu rama in L numai ca sant mult mai mici.Eu am dat cu microinele(de 4) pe lanseta heavi cu textil destul de gros ,cu doguri mari ,mort manie, etc.Rezista fara probeleme.Cel mai gros fir cu care am dat pe o lanseta medium a fost mono de0,25 cu inele de 3.5,dar am facut doar 2-3 lanseuri sa vad cat se duce (se duce tot cam la fel ca distanta).
Dimensiunea- magazinele care vand inele (mudhole,aws,cabelas) le iau in calcul pe cele de la 5 in jos inclusiv 5(fuji).Aia de pe rodbuilding.org (cei care au impus de fapt trendul cu microinelele) iau in calcul pe cele de la 5 in jos dar fara cele de 5.Din punctul meu de vedere alea de 5 sant la dimensiunea minima la care nu apar problemele specifce microinele.N-ai belele n-ai microinele...Revin ceva mai tarziu.

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 01 Iun 2012, 09:08

"Defecte" la miroinele- mizeria, suspensiile pe care le ia firul de pe apa le depune pe o suprafata mult mai mica,deci se murdaresc mult mai repede (pana nu mai poti sa dai).Inelele sic sant mai bune in sensul asta dar nici astea nu fac minuni.Trebuie sa ai la tine o carpa subtire sau o sfoara cu care sa le cureti pt ca nu o sa poti face asta cu coltul camasii ...
Mai mult de 2-3 pe partida de pescuit ori nu am fost nevoit sa le curat nici pe cele mai murdare ape.Dureaza 2-3 minute.Cand ia alge firul,le cureti de cate ori e nevoie ,mai des decat pe celelalte inele.
Gheata- doar daca esti masochist, se ifunda foarte repede.
La aruncarile pe sub mana daca lanseta e sub incarcata te penalizeaza drastic.Deci daca naluca e sub limita de jos de aruncare o sa dai foarte putin.Combinat cu mizeria poate sa insemne si 3m.
Daca vrei sa dai cu textil si lider de fluorocarbon,ar fi bine sa stii exact cu ce o sa dai(grosimi fire ,dimensiunea nodurilor,dimensiunea inelelor).Problema nu e la fel de acuta ca la musca dar este.
Daca nu ai mai montat microinele ar fi bine sa-ti lasi unghiile sa creasca din momentul in care ai dat comanda.Sant foarte mici,greu de tinut, greu de finisat din cauza asta.Cand iti cade unul din mana de obicei se piteste bine...
La cele de 3.5 ar fi bine sa ai o ata mai subtire decat ata standard, sant foarte joase,matisajul lacuit trebuie sa iasa subtire.Trebuie sa ai si o pensula mai fina.Eu imi fac pensula dintr-o croseta pe care matisez un snop de barbule de fulg de ratoi,o picatura de superglue pe matisaj,retezat fulgii drept.(nu e nevoie sa fie varfuri;merge si cu fulgi de cocos sau orice alta pasare).

Bic
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Bic » 01 Iun 2012, 11:58

Am uitat sa mai zic,cu microinele pe ul cu mono subtire iti ineleaza puternic firul(il face arc).Trebuie sa tai cam de 2-3 ori pe partida cam 1m de fir.Asta nu stiu daca sa o bag la defecte,ca oricum ar trebui facut pt ca firul subtire nu rezista mult timp la abraziune.Doar ca cu microinele esti obligat sa faci asta.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 01 Iun 2012, 12:31

Bic

Din capul locului nu ma bag in detalii de rodbuilding ca nu ma pricep
dar
pescuiesc cu microguides deja de cam 2 ani de zile ....au inceput sa fie inelele pe care le folosesc by default si pe lansetele pe care mi la mai fac custom
le folosesc exclusiv la baitcast , dar am prieten care foloseste frecvent si bat de spinning cu microguides ....
inelele sunt de 4 sii dau frecvent cu textild e 20 lb dar am dat si cu 40 lb fara probleme
Bun
Din toate dezavantajele pe care le-ai enumerat tu referitor la microinele , strict in pescuit , iti dau dreptate doar la unul singur : iarna cand ingheata apa pe fir ai probleme mult mai mari decat la inele obisnuite ....desi si aici ....la microguideuri nu le mai poti folosi dupa 2 lanseuri la cele obisnuit dupa 4-5 ....

in rest
nu stiu in ce hazna trebuei sa pescuiesti ca sa ajungi sa se infunde micrioguidesurile in asa hal incat sa fie nevoie sa ai o carpa la tine si sa le cureti de 3 ori pe zi .....nu am nici o carpa , lansez fara probleme ....si le curat la 2-3 partide , linsitit acasa.
Nici vorba de scurtat lanseu de la mizreia ce se depune pe inele in timpul partidei de pescuit, ...3m ?....no way
apoi precizia in lanseu la baitcast vine in primul rand de la controlul lanseului ....e mult mai facil la o mulineta de baitcast decat la una de spinning . La asta se adauga tehnica de lanseu .....deci cam de aici zic baitcastorii ca ai precizie mai mare in lanseu nu de la tunelul pe care il fac inelele.
strict opinie perosnala , precizia lanseului la microguides fata de inele obisnuite e doar o teorie , practic nu dai nici mai nici mai prost

daca ai un fir mono si ti se ineleaza in lanseu e de la dispunerea defectuoasa a inelelor pe blanc
trebuie verificata dispunerea inelelor , numarul lor si mai ales distanta prmului inel de plecare fata de mulineta de baitcast si unghiul pe care il face firul care iese din mulineta cu microguide-ul....
daca ai microguide , care e mai jos fata de blanc decat u inle obisnuit ca sa nu faca firul unhli la lansare ori il duci mai departe pe blanc ori folosesti o dispunere a inelelor in spirala ( mai recomandata avand in vedere ca batul e de uL deci flexeaza si pe portinuea mulineta primul inel ....

Am postat aceste lucruri doar pentru ca cei care citesc sa aiba o imagine aproape de relaitate si sa faca alegerile in cunostinta de cauza
Imi cer scuze daca te simti lezat in vreun fel de postarea mea
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 01 Iun 2012, 13:21

Sorin, la spin se observa vreo diferenta in lungimea lanseului?

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 01 Iun 2012, 13:28

Baitcasting UL????? Bic sigur nu vorbea despre asaceva....sa vada clar lumea care citeste cum sta treaba :)

Dar dece nu zice nimeni de combinatia stripper si inca una doua double foot mic de tot si in rest micro-uri? Elimina cateva neajunsuri fata de micro total si nu aduce nimic negativ....parerea mea . Eu asa am vazut rezolvand problema unghiului abrupt de la mulineta la primul inel...fara sa duci inelul prea departe modificand disiparea sarcinii pe blank ..asta fara spiral,evident.

Dece nu inel de plecare cu diametrul redus pana unghiul e corect , decat doar microuri peste tot? Evident vb. de cast , strict.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 01 Iun 2012, 13:48

bogdan82 scrie:Sorin, la spin se observa vreo diferenta in lungimea lanseului?
E vorba de o lanseta gata facuta , de fabrica si din ce mi-a spus , lanseurile sunt mai scurte cel putin la pescuitul cu textil.
cred insa ca e din cauza unghiului mai mare pe care il face firul cu primele inele . Are cred plecarea de 20 ....
in mod normal daca ar avea microguideuri doar spre varf , acolo unde de fapt greutatea si conteaza , nu vad de ce ar fi lanseurile mais curte
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns