discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
christianpindichi
- veteran

-
de christianpindichi » 16 Iun 2011, 17:55
g30rg3 scrie:christianpindichi scrie:g30rg3 scrie:Cristian, ne poti impartasi si noua specificatiile blankului?

cum sa nu...este totul prezentat aici
http://www.pinfishing.ro/?p=199
Multzam, e acelas blank ca al lui Ovidiu deci cu siguranta merge si cu jiguri

. Cam la ce pret te-a ajuns la final?
Sincer iti zic ca nu mai stiu exact . Cu totul(blank, componente si manopera) cred ca undeva pana in 800 ron.
referitor la jig-uri, eu nu pentru asta il vreau, dar cine stie....
-
rine
- veteran

ene are dreptate.
mai trebuie sa mearga "piscarii" si cu trusa de farduri dupa ei sa se asorteze.
parca mai era un topic....cum ne imbracam la pescuit...
are cineva bota rosu burgunde ? e culoarea anului ! se gaseste si ruj?

-
Tavi
- veteran

christianpindichi scrie: ....voi spune criteriile alegerii mele, care, cred eu, ar trebui sa fie niste criterii generale pt orice isi doreste un custom:
....
-pescuit de competitie? sau nu...conteaza si asta.
Fir intins!
Adica? Prin ce anume difera in bat custom de competitie de un bat custom pentru pescuit de placere sa zicem?
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
-
christianpindichi
- veteran

-
de christianpindichi » 16 Iun 2011, 22:23
Tavi scrie:christianpindichi scrie: ....voi spune criteriile alegerii mele, care, cred eu, ar trebui sa fie niste criterii generale pt orice isi doreste un custom:
....
-pescuit de competitie? sau nu...conteaza si asta.
Fir intins!
Adica? Prin ce anume difera in bat custom de competitie de un bat custom pentru pescuit de placere sa zicem?
Pai primul lucru care imi vine in minte, este tipul de apa. Vrei bat custom cu care sa participi la concursuri. Bun-unde se tin concursurile? Pe lacul ala, ala ala si ala. Ce caracteristici au apele alea? X,Y Z
Eu nu particip la concursuri si "pescui" 80% pe Dunare. Vreau custom. Il fac la fel? Eu zic ca nu.
-
Tavi
- veteran

Atunci eventual il customizezi in functie de apa pe care pescuiesti (dunare/balta), nu in functie de competitie/non-competitie.
Pentru ca nu cred ca dai cu un batz construit in anume fel dupa salau pe Sarulesti cand mergi la concurs si altul cand dai de placere pe aceeasi balta.
Desi cred specializarea in functie de apa o faci alegand blancuri diferite, nu modul in care le montezi sau componentele.
Iar alegerea unui blanc nu inseamna automat ca ai un bat custom. Eu cel putin printr-un bat custom inteleg un bat construit intr-un mod diferit, care sa raspunda unor nevoi anume ale posesorului. Diferit (customizat)fata de un alt bat construit pe acelasi blanc.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13
-
christianpindichi
- veteran

-
de christianpindichi » 16 Iun 2011, 23:13
Rationamentul tau este f corect, desi exista o doza mica de relativitate si aici.
-
toni f
- veteran

@ cristian : sa-l stapanesti sanatos, ai inteles perfect ce am vrut sa zic, ca tie iti place asa, dar nu este o necesitate la ce tip de batz si aplicatii avem pt skeet ...
@ george
lamiglass lamiglass, dar vorbim de o fibra de sticla, desenata pentru oablere oscliante si alte giugele similare .... asa, cu orice se poate da la jig

dar nu asta este aplicatia de baza pt skeet (desi sunt de acord cu tine ca e destul de senzitiv pt o sticla, am si eu unul facut de andronic deci stiu ce si cum )
altele sunt blankurile de lami la care te referi tu

-
christianpindichi
- veteran

-
de christianpindichi » 17 Iun 2011, 09:06
Tavi scrie:
Iar alegerea unui blanc nu inseamna automat ca ai un bat custom. Eu cel putin printr-un bat custom inteleg un bat construit intr-un mod diferit, care sa raspunda unor nevoi anume ale posesorului. Diferit (customizat)fata de un alt bat construit pe acelasi blanc.
Eu printr-un bat custom inteleg un bat de fabrica modificat, sau un bat construit de la 0. Daca avem amandoi 2 blank-uri identice, iar betele ies diferite, inseamna ca numai unu' dintre noi are bat custom? Ce spui tu referitor la competie sau nu, da, in mare parte ai dreptate, poate ca am judecat eu prea subiectiv(eu daca mi-as face de ex un bat pt Sarulesti il asimilez cu unu cu care as intra in vreo competie, pt ca altfel nu as pescui acolo). Nu pot insa sa nu remarc asa o atitudine cel putin ciudata a unora. Dpmdv diversitatea este extrem de benefica. Poate eu vreau sa-mi fac o lanseta rosie cu sclipici sau una neagra complet. Care-i problema. Fiecare cu pasaricile lui.
Numai bine.
@toni f
multumesc
-
cristian.ene
- veteran

Ideea de a transfera torsiunea blankului spre o zonă mai puternică, care nu este afectată de oboseală în timp datează de la începutul secolului 20.
Blankurile de casting cele mai expuse la torsiune şi uzură sunt cele de putere mică UL- MH la care varful flexează accentuat, blankurile din 2 bucăţi şi în special cele de fibră de stică care sunt mai elastice pe prima jumătate.
Spiral wrap rezolvă cel putin 5 probleme importante:
1. firul nu mai atinge blankul atunci când este puternic curbat şi nu îl deteriorează în timp. Folosind spiral wrap pescarul nu mai trebuie sa fie atent la unghiurile periculoase care le face firul şi la frecarile care deterioreză blankul
2.forţele de torsiune care solicită blankul pe varf şi îl obosesc în timp sunt transferate către zona inferioară a blankului care nu are de suferit datorită forţelor de torsiune.
3. fortele de torsiune obosesc incheietura mâini care este oricum solicitată de stilul de lansare. În cazul montajului spiral wrap forţele de torsiune sunt identice cu cele ale unui lansete de spinning
4. Numarul inelelor folosite în montajul spiral wrap este mai mic deoarece pe varf nu apare problema cu firul care atinge blankul.
Se pot folosii inele mai mici decât în montajul clasic, se obtine un echilibru mai bun al lansetei.
5. În cazul lansetelor din 2 bucăţi forţele de torsiune aplică în mufă o mişcare de rotaţie care desface mufa.
cei care au lansete montate clasic pot experimenta toate problemele de mai sus.
Am testat o lanseta construita pe blank SCI si distant de lansare nu este afectata in nici un fel, firul curge perfect :wink: