intretinere mulinete

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

intretinere mulinete

Mesaj de danr » 16 Iul 2004, 12:33

cum va intretineti mulinetele ?

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 02 Aug 2004, 06:18

Se pare ca n-a raspuns nimeni pana acum la aceasta intrebare. As incerca eu :)
Din cand in cand le desfac (cat se pot desface) si le sterg bine de tot, de vaselina, pamant si nisip (si ce se mai gaseste prin ele), chiar, pe unele sau uneori le spal bine bine, le sterg apoi, le usuc si le umplu din nou cu vasilina siliconica. Nu stiu cat de buna este vasilina asta siliconica, sincer sa fiu, pana anul acesta am foslosit vasilina pentru angrenaje fine si am fost multumit. Cam asa le intrtin eu. A mai fost o perioada cand, inainte sa le inchid puneam la imbinari kit siliconic, dar nu se merita, ca oricum intra nisip si pamant.

Toate cele bune!

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 07 Aug 2004, 07:10

Dupa ce se curata foarte bine mulineta,in cazul in care a ajuns nisip in interior,se scot toate angrenajele si se scufunda intr-o baie de motorina,unde se spala frumos cu o pensula mica.Dupa ce s-a dizolvat vaselina veche si odata cu ea si nisipul(care nu avea ce cauta in interior,daca ai fi avut grija de ea,Paul),se greseaza cu o vaselina de foarte buna calitate,de preferabil una pe baza de uleiuri sintetice,rezistenta la apa si temperaturi scazute si ridicate,cat mai fina.Si,din nou Paul,mulinetele nu se "umple" cu vaselina,ci se greseaza doar unde exista frictiune(angrenaje),deoarece daca le umpli cu vaselina,acestea devin mai grele,iti va obosi mana dupa lanseuri repetate,si nici nu vad rostul de a baga vaselina aiurea,unde nu este necesara.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 07 Aug 2004, 10:09

Vaselina grafitata este o varianta buna la ungerea mulinetelor de spin.

Daca dam o gramada de bani pe o mulineta si o folosim des pe parcursul unui an, trebuie cel putin macar o data pe an facuta o revizie care sa cuprinda cam ceea ce Michael spunea aici ami sus, cu spalare meticuloasa. Dar eu nu va sfatuiesc sa folositi motorina. Nu ca nu merge. Ca pescar sportiv trebuie sa fim constienti de impactul ecologic al faptelor noastre. Fara sa te acuz aici Michael. :)
Exista solutii concentrate de degresare ce se dilueaza cu apa si se dezintegreaza organic de catre bacterii in apele reziduale. Se folosesc la autoturisme, printre altele. Usor de clatit piesele degresate. Eu folosesc apa calda.
Cel putin odata la doi ani o mulineta de spin trebuei supusa unui control minutios "reparatie capitala". Cautate uzuri, jocuri in rulmenti, ...etc.
Dac nu suntem suficienti de informati si indemanatici in chestii tehnice, este bine sa ne folosim de cei ce au ceva habar si mai ales cei ce sunt interesati de mecanica finna.

Acest lucru il spun doar pentru cei ce sunt interesati de starea tehnica a mulinetelor pe care dau bani multi si vor sa le aibe o perioada cat mai lunga de timp. Eu am o mulineta ABU Gold Max IV de la aparitie si am folosito in draci. Functioneaza si acum ca un ceas elvetian. (nu spun ca este cea mai buna mulineta din lume si nici nu vreau sa ma lansez in asemnea discutii) :) Este singura ce am pastrato dintr-un arsenal de 14 mulinete, ca celalte le-am dat pe la prieteni "lingurari" ce si acum iarna mi le aduc la verificarea tehnica anuala. S-au convins cu timpul ca am avut dreptate cand ii certam ca sunt dezinteresati si nu le pasa de starea mulinetelor, mai ales ca eu nu stateam nici o data cu mulineta defecta pe malul apei si injuram de zor cum o faceau ei.

Si tot apropo de mulinete. Nu uitati domnilor ca ele de fapt sunt scule concepute sa serveasca la executarea unei anumite operatii si proiectate de a lucra intr-un anumit regim. NU SUNT SCULE UNIVERSALE. Asa ceva nu exista. Deci daca folositi o mulineta peste capacitatea la care a fost conceputa sa fie foclosita, trebuei sa fiti costienti ca ele se vor uza intr-un ritm mai rapid ... cate o data mult prea rapid, decat s-ar putea banuii din exterior. :)
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 07 Aug 2004, 10:20

Uitasem sa spun ...

Va reantoarceti de la un pescuit de o saptamana si in zona de pescuit era nisip, a batut vantul, a ploat, ...etc. Desfaceti mulinetele, spalatile cu degresant si ungetile din nou. Aceasta grije fata de scule este si ea o componenta interesanta a hobyului. Necesita rabdare si meticulozitate.
O faceti? Macar din acest punct de vedere puteti fi siguri ca expeditia urmatoare de pescuit nu va va rezerva surpize neplacute. :wink:

Paul:

Cu vaselina siliconica obisnuiesc sa-mi ung mulinetele dupa degresare pe partea exterioara. Apa curge de pe ele si mizeria nu patrunde in porii materialului. Dar te rog uita sa folosesti aceasta vaselina la ... de ex. rulmenti. La lagare ce au in componenta teflon .... este Ok, dar nu la rulmenti. Foloseste vaselina grafitata pe viitor.
Fir intins!
Borealis F

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Aug 2004, 07:45

Michael scrie:...Si,din nou Paul,mulinetele nu se "umple" cu vaselina,ci se greseaza doar unde exista frictiune(angrenaje),deoarece daca le umpli cu vaselina,acestea devin mai grele,iti va obosi mana dupa lanseuri repetate...
Petru Dima scrie: ...Cu vaselina siliconica obisnuiesc sa-mi ung mulinetele dupa degresare pe partea exterioara. Apa curge de pe ele si mizeria nu patrunde in porii materialului. Dar te rog uita sa folosesti aceasta vaselina la ... de ex. rulmenti. La lagare ce au in componenta teflon .... este Ok, dar nu la rulmenti. Foloseste vaselina grafitata pe viitor.
Va multumesc pentru atentionari. Se pare ca mai am inca foarte multe de invatat, dar ma bucur ca am de unde :)
Vaselina siliconica am descoperit-o anul asta, dar, daca nu prea ajuta, este mai usor si mai putin costisitor sa iau vaselina pentru mecanisme fine. Nu stiu unde pot gasi vaselina grafitata (de fapt nici nu am cautat inca)
Faza cu umplutul, am invatat-o de la un pescar mai batran, care asa obisnuia sa isi umple mulinetele (avat, meteor, delfin) cu vaselina sa fie gresate bine, iar nisip.... mai intra, nu pot spune ca dupa o partida de pescuit ajung cu mulinetele si lansetele curate acasa. :)

Multumesc inca odata si toate cele bune din partea mea!

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 26 Sep 2004, 12:34

Am si eu o intrebare:la ce foloseste uleiul pentru mulinete?Am vazut ca este asa ceva. :roll: Eu folosesc vaselina si cred ca se pastreaza mai bine pe angrenaje+ca formeaza acel strat antifrictiune.Folositi careva ulei la mulinete?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

teddy
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 10 Sep 2004, 09:07

Mesaj de teddy » 27 Sep 2004, 07:55

DA, eu folosesc poate chiar prea mult. Din cauza ca in copilarie nu aveam cine stie ce scule de pescuit, m-am obisnuit sa le curat ca pe sfintele moaste. Asa ca iarna (dec-febr), cand tot ma perpelesc ca pestele pe uscat, ma apuc si le desfac pana la ultimul surubel, le lad intr-o baie de solvent (nu conteaza, cat sa se duca vaselina/uleiul si nisipul strans), dupa care incep sa le reasamblez. Dupa cate suruburi imi raman in plus se vede cat de bun va fi anul urmator :wink:
LAsand gluma, am trecut prin trei perioade: vaselina 100%, ulei pt mecanisme fine 100% (eu il aveam de la bunicul meu, care si el il avea....; se poate procura pe ochi frumosi de la un ceasornicar), in prezent combinatii. De ce?
Vaselina ( folosesc doar grafitata, este cea mai buna) asigura o buna ungere, dar are vascozitate ceva mai mare. Are avantajul ca ramane pe angrenaje. Cand foloseam ulei 100%, din cauza fortei centrifuge acesta era eliminat rapid si mulineta functiona putin mai zgomotos spre sfarsitul verii. Acum le combin. In primul rand, ung mulinetele pe masura ce montez angrenajele sau dupa ce le-am montat. Folosesc exclusiv ulei pt rulmentii la care nu se vad bilele (imi pare rau, dar nu cunosc termenul tehnic) iar in zonele cu frecare mare sau cu rotatii rapide fac o mixtura de vaselina grafitata si ulei pt mec fine (rezulta o "pasta" f moale, cu un coeficient de alunecare excelent, dar mult mai ferma decat uleiul; in plus e indepartata greu de apa care ar putea intra accidental in corpul mulinetei). Eu nu incarc niciodata mulineta cu vaselina, pentru ca mi s-a parut ca merge mai bine unsa putin/moderat. Ba parca atunci cand le curat din nou, reziduul pare a fi neglijabil, nisipul strans pe fundul baii cu solvent e in cantitate mai mica decat atunci cand incarcam mulineta cu vaselina pana la refuz. Sau oi fi devenit eu mai grijuliu?
Teodor Buliga

Avatar utilizator
mugurel
senior
senior
Mesaje: 348
Membru din: 19 Mai 2004, 09:32
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 27 Sep 2004, 09:22

Curatarea mulinetelor - o operatie pe care o fac iarna, indiferent de timoul de functionare al fiecaruia.
Pentru spalare, am un recipient sub presiune cu care spal si motorul masinii (se plverizeaza, se asteapta 15 min dupa care se clateste cu apa).
Angrenajele care executa miscari de rotatie le ung cu vaselina grafitata aditivata (nu retin firma producatoare dar vaselina are culoarea gri inchis, spre negru), iar axul care executa miscare de translatie il ung cu ulei fin pentru mecanisme (cel pentru masina de cusut).
Vaselina nu se pune in exces, pentru ca este nevoie doar sa unga angrenajul si nu sa creeze un mediu cu vascozitate foarte mare, care ingreuneaza miscarea. Inca imi functioneaza o mulineta ruseasca de acum 27 de ani (este adevarat, nu am mai folosit-o in ultimii 10 ani decat de doua ori dar o tin pentru ca a fost prima).

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 27 Sep 2004, 09:36

Uleiul se foloseste la rulmenti (o picatura pt fiecare rulment).Daca ai pe cineva "afara " ti-as recomanda(din U.S.A.) ROCKET FUEL OIL ce nu se evapora,nu se amesteca cu apa,rezista la diferente mari de temperaturi si are calitati adezive neputand fi aruncat de pe rulmenti.Acesta este de trei feluri :

-TOURNAMENT,mai putin vascos
-YELLOW,vascozitate medie
-RED,cel mai vascos

De asemenea REEL X,un lubricant mai nou de tehnologie inalta ce previne coroziunea,ruginirea,usarea si care nu contine parafina,silicon sau alte parti solide ce pot sa se intareasca.
Pentru pinioane,roti dintate cel mai nou produs si cel mai bun este
QUANTUM HOT SAUCE(are culoarea rosie),produs de specialistii de la QUANTUM, vaselina speciala pt. mulinete ce are o vascozitate mica si datorita unor aditivi speciali(secreti) adera molecular de metal asigurand o protectie anticoroziva mai mare,o frecare mult mai mica si o ungere ce ramane permanenta.
O vaselina mai ieftina si foarte buna este si WHITE LITHIUM GREASE ce se gaseste la magazinele cu piese auto.
Atentie la curatatul mulinetelor,foloseste benzina usoara sau acetona doar la partile metalice ce pot fi scoase,deoarece noile mulinete au si parti din plastic ce poate pot fi distruse de solventii amintiti.
De aceea e recomandat sa se faca spalarea in apa calduta cu detergent bio-degradabil(cum ar fi SIMPLE GREEN-ALL PURPOSE CLEANER )

TIGHT LINES AND SCREEMING REELS !!!!!

Jean Scurtu

Scrie răspuns