gloomis BCR875 MossyBack 7'3"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Dec 2011, 23:38

kingofbeasts scrie:o intrebare mai generala pentru cei care au experimentat cu blancuri:
in ce masura e mai senzitiv un blank facut bat de cast decat acelasi blanc facut de spin? se simte diferenta ori ba ? :roll:

Blancurile destinate pentru bait cast au rezerva mai mare de putere pe talon.
http://www.stcroixrods.com/pdfs/STC_201 ... uilder.pdf

Daca intri aici,si compari ,de exemplu un blanc bass/walleye de spinn,medium de 7ft ,cu acelasi bass/walleye de casting,tot de 7ft,se poate observa ca asta din urma suporta un fir mai rezistent pina in 15lb,decit cel de spinning ,care suporta doar pina in 12lb.Blancul de spinning este mai usor cu 0,3oz decit omologul sau de casting,ceea ce sugereaza ceva mai mult material pentru ceva mai multa putere in blanc,respectiv pe talon..a acestuia din urma,
Am dat acest ex.pentru a vedea ca blancurile de cast sint construite putin diferit fata de cele de spinn,la aceleasi caracteristici(lungime,putere,aplicatie)
Daca faci un blanc destinat castului,de spinning,n-are nimic.Nu te incurca cu nimic.Atita ca acela e facut sa se incarce altfel,pentru lanseurile specifice mulinetelor de bait.Senzitivitatea nu o pierde.
Daca montezi un bat de cast pe blanc de spinning s-ar putea sa nu aiba suficienta putere pe talon..
Senzitivitatea,este amplificata de tipul inelelor,de marimea lor,de cit incarci cu matisaj si epoxy,fiecare inel,precum si de calitatea si grosimea stratului de lac-vopsea folosit de producator.Eu am dezgolit un blanc de avid,si am constatat,printre altele ca si-a marit cu ceva senzitivitatea.Acuma am un blanc HM MHX,care asteapta componentele,si care nu are deloc lac sau vopsea pe el..Pot zice ca este foarte senzitiv ,la bani rezonabili...
In privinta inelelor,ideale ar fi inelele micro insa au un dezavantaj major,pentru mine,nodul dintre lider si linia principala ,precum si faptul ca pe temperaturi scazute fac repede dop de gheata..Oricum,la o lanseta de casting,inelele fiind mai mici si mai dese,obtii performante ceva mai bune in privinta senzitivitatii,feelingul per general unul mult mai placut..Insa iarna este destul de rau cu apa ce se scurge pe degete,fiind necesare manusi..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 24 Dec 2011, 01:12

Daca montezi un bat de cast pe blanc de spinning s-ar putea sa nu aiba suficienta putere pe talon..
Mai precis..pentru ce?Insuficienta ca sa....? Dece in talon?

Cele de cast, nu ca au putere mai mare pe talon...nu au asa o conicitate mare, deci mai puternice per ansamblu...inclusiv pe varf...

Important este si finetea varfului in comparatie cu restul blancului, cand alegi puterea firului(sa protejezi varful la o aruncare gresita, nu talonul)..mai ales asta e diferenta majora.....eu acolo vad si diferenta de greutate..

Deci un blank de cast este mai aproape de ce cauta king...adica sa nu aiba conicitate mare(sa nu fie extrafast)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 24 Dec 2011, 01:47

corect ,ulk-ule, si din punctul meu de vedere.
faci coment-uri bune, la obiect. ca si pe topicul cu berkley-ul. :wink:
ti-au trecut ceva betze prin mana. nu?

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Dec 2011, 08:50

elias scrie:Cand ai zis: sa nu fie" St.Croix"ai gresit rau.De aia nu zice nimeni nimic :lol: Spor la cumparat :wink:
N-am nimic personal cu St.Croix doar ca am pipait vreo 2 bete de la ei si aveau conicitate foarte mare (e drept si ca erau extrafast).

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Dec 2011, 08:58

Ulk a scris
Mai precis..pentru ce?Insuficienta ca sa....? Dece in talon

In sarcina ,blancul de spinning ,montat pe casting,se curbeaza pe talon asa incit firul atinge pe blanc.In schimb la blancurile de cast,nu se indoaie asa de tare.Zic ca nu se indoaie asa de tare,nu ca nu se indoaie deloc..
Acolo cu finetea virfului ,nu stiu, depinde de la producator la producator,la Lamiglasurile skeet reese de fibra de sticla au o conicitate mare de exemplu..Si mhx -ul asta ce il am eu are o conicitate destul de pronuntata..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Dec 2011, 08:58

Ulk a scris
Mai precis..pentru ce?Insuficienta ca sa....? Dece in talon

In sarcina ,blancul de spinning ,montat pe casting,se curbeaza pe talon asa incit firul atinge pe blanc.In schimb la blancurile de cast,nu se indoaie asa de tare.Zic ca nu se indoaie asa de tare,nu ca nu se indoaie deloc..
Acolo cu finetea virfului ,nu stiu, depinde de la producator la producator,la Lamiglasurile skeet reese de fibra de sticla au o conicitate mare de exemplu..Si mhx -ul asta ce il am eu are o conicitate destul de pronuntata..Si eu cred ca unul de cast ii mai apropae pt.ce vrea King..

Hait ,postare dubla,sorry..

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Dec 2011, 09:09

rine scrie::lol:nu mai sunt ce au fost.
dupa cate am studiat cred ca inca Loomis-urile sunt tot ce-au fost doar ca intretimp au mai avansat si altii :roll:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Dec 2011, 09:18

semlecangheorghe scrie:In sarcina ,blancul de spinning ,montat pe casting,se curbeaza pe talon asa incit firul atinge pe blanc.In schimb la blancurile de cast,nu se indoaie asa de tare.Zic ca nu se indoaie asa de tare,nu ca nu se indoaie deloc..
eu am ales castul dupa alta logica dar vad ca ar fi alegerea buna si din alte motive. :oops: :P
tot timpul am trait cu impresia ca fiind inele lipite direct pe blank (fara inaltatoare) betele de cast sunt mai senzitive. nu m-am gandit insa ca s-ar indoi diferit un blank gandit pentru cast fata de unul gandit pentru spin.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Dec 2011, 09:24

Sa vezi cum se indoaie unul cu microguide-uri...paralizezi..Iti dai seama ca in cazul microguide-urilor distanta pin la blanc e si mai mica,fiind mai mici si deci mai usoare,poti sa pui mai multe,si atunci in sarcina,firul copiaza foarte frumos curbura blancului..

Evident matisarea o sa fie o cazna cumplita.Alt dezavantaj,ar fi nodul de la leader,daca pescuiesti unde este puf de ala de plop in apa,sau cind este frig,ingheata mai repede..

Si eu am un legend de spinn ,si am vrut sa-l fac de cast,dar mi-e teama sa nu-l stric ..pina una alta m-am pricopsit cu mhx-ul..Spinn-ulramine pe post de varianta de rezerva....

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 24 Dec 2011, 11:05

cu inele e o chestiune de preferinte si cu toate ca, mai multe inele mici incarca mai bine un blank, eu prefer mai putine si mai mari (mai ales pe varf). pescuiesc cu jiguri mai mult in perioada rece iar gheata e o problema serioasa de luat in calcul ceea ce se traduce inclusiv prin faptul ca , mai multe inele cu gheata pe ele inseamna o frecare mai mare si lanseuri mai scurte sau chiar mult prea scurte. apoi orice mizerie care vine "cu liftul" pe fir se poate bloca usor in inelul din varf cu posibile consecinte nefaste (asta ca sa nu mai spun ca riurile noastre nu-s etalon de curatenie nici iarna daramite vara).

Scrie răspuns