Fir textil pt. d-na stiuca si dl. salau...

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
valeron

Fir textil pt. d-na stiuca si dl. salau...

Mesaj de valeron » 07 Noi 2004, 23:27

Vreau sa-mi pun pe 2 mulinete fir textil...una pt stiuca...una pt salau.
Vreau sa fie de calitate...si nu stiu ce sa iau...
Spuneti-mi voi care-i culoarea ideala pt stiuca/salau...grosimea firului...si forma(rotund,impletit,bla-bla)... Sunt satul de plastice pe tambur si de fire laudate de vanzatori de la diverse magazine...Gataaa...Vreau textil!!!!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 08 Noi 2004, 10:43

Personal sant foarte satisfacut de FIRE LINE(MicroDyneema-BERKLEY),pescuiesc de cca 8ani si nu am avut nici o problema cu acest fir.
La salau as pescui cu 4lb-6lb culoare fumurie si leader fluorocarbon de 4lb.-10lb.
La stiuca tot cu FIRE LINE fumuriu de 10lb.-14lb.fara struna sau cu un leader fluorocarbon de 20lb.-30lb.
De asemenea f. bune sant (in ordine) TUF LINE XP (Spectra braid) si POWER PRO(Spectra braid),dar TUF LINE XP se fabrica de la 15lb. in sus,iar POWER PRO de la 8lb. in sus.
FIRE LINE nu e un fir braid (impletit) ci obtinut din fibre MicroDyneema printr-un tratament special termic si la aceeasi rezistenta e mai subtire decat "superbraids"si permite un mai bun control ,transmitind ce se intampla sub apa mai bine decat firele impletite.Practic nu poti vorbi de diametru la FIRE LINE ,acesta nefiind rotund ci un pic aplatizat,aplatizare ce nu deranjeaza cu nimic.
Nici "superbraid"-urile nu sant rotunde,dar mai aproape de forma rotunda decat FIRE LINE.
Aceste fire sant impletite din 3,4,8,16 fascicule ce fiecare contin in jur de 50 de fibre f. fine.
Cele impletite din 4 fascicule(POWER PRO,SPIDERWIRE) au in sectiune forma patrata,dar la firele mai subtiri apar rotunde.
Cabela's Ripcord,Ripcord Si sant impletite din 3 fascicule si sant plate.
Sant putine "superbraid" impletite din 8,16 fascicule(aproape rotunde in sectiune) si sant folosite mai ales in ocean pt. pescuitul la jig la 60-120m adancime ,fire cu rezistenta peste 40lb.(18kg.) si f. scumpe.
Majoritatea liniilor impletite sant acoperite cu un strat protector abraziv(deoarece neacoperite au o rezistenta la abraziune mai mica decat monofilamentele).FIRE LINE si SPIDERWIRE FUSION sant acoperite cu un strat protector mai tare(de aceea FIRE LINE pare ca e facut dintr-o singura fibra).
De asemenea POWER PRO are un invelis protector relativ tare aplicat pe fiecare din cele 4 fascicule inainte de a fi impletite, fiind destul de usor sa identifici cele 4 fascicule din care a fost impletit si datorita acestui invelis POWER PRO produce ceva vibratii,trecerea prin inele(chiar daca acestea sant SIC sau Gold Cermet) e un pic mai zgomotoasa.
Ripcord Si are un invelis f.subtire de silicon fiind la fel de moale ca si braid-urile fara invelis protector,iar Ripcord si Spiderwire nu au nici un invelis protector
Cu"superbraids" neacoperite cu acest strat antiabraziv poti arunca mai departe,trecerea prin inele la aruncare si recuperare e mult mai fina,fara zgomot,dar daca nu esti atent la varful batului si la dispunerea firului pe tambur poti avea destule probleme (rasucirea pe varf,incurcarea lui).
Rezistenta mai mica la abraziune poate fi compesata prin folosirea unui leader monofilament(rezistenta la abraziune a braid-ului acoperit cu invelis protector e egala cu a unui monofilament normal de aceeasi rezistenta,insa sant monofilamente cu o rezistenta la abraziune de 20 de ori mai mare decat a unui monofilament normal )

Jean Scurtu

Avatar utilizator
Wavedancer
veteran
veteran
Mesaje: 1129
Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de Wavedancer » 08 Noi 2004, 11:59

Jean a facut o expunere qvasi-completa a firele care intradevar merita cumparate. Singurul punct in care nu sint de acord cu el este coluarea firului pentru salau. In opinia mea, mai folositor este un fir fluo, cu leader de fluorocarbon. uneori muscatura salaului este atit de fina, incit poate fi detectata numai urmarind evolutia firului, lucru mai usor realizabil cu un fir fluo.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 08 Noi 2004, 14:50

de ce una pt. stiuca si una pt salau ??

acelasi fir si aceeasi mulineta ( tambur ) pt. ambii
eventual leader sau marker pe fir daca te deranjeaza culoarea fluo

horiavd
senior
senior
Mesaje: 300
Membru din: 03 Mai 2004, 14:10
Localitate: de regula, pe vreo apa...

Mesaj de horiavd » 08 Noi 2004, 15:36

Referitor la aceste fire am si eu o intrebare: Cat timp utilizati un fir textil pentru spinning? Pun aceasta intrebare, deoarece primul fir textil pe care l-am utilizat la spinning a fost un sufix de la firma X, si care dupa doua partide s-a cam scamosat. Apoi am luat un Berkley Fireline cu care s-a intamplat la fel. Aici nu stiu daca este vorba de fir in sine s-au de faptul ca inelele nu sunt bune. Lamuriti-ma si pe mine. Inelele sunt de vina sau si la voi este la fel?

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 08 Noi 2004, 15:41

sunt mai mult decat convins ca nu e firul de vina , nu poate sa cedeze asa repede un textil,....doua partide...tine si un ordinar no name mai mult ...cred ca ai pb cu inelele

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 08 Noi 2004, 15:47

pentru a-mi motiva observatiile anterioare
eu pescuiesc de ceva vreme (poate e cam mult spus pescuiesc dar fiti ingaduitori si voi :)...:) la tramvai in ultima vreme cum ii place lui piticu sa spuna (adica in oras ...bucuresti unde se aude tramvaiu si trec toate masinile posibile...asta din motive obiective )...nu cu fir textil e drept dar ce am eu costa in jur de 70 de mii deci nu se poate numi nici fir ca lumea si nici nu cred ca se ridica vreodata la degetul mic al unui textil ,...deci de 2 luni dau cu asta ...s-a cam injumatatit datorita agataturilor unde dau si nu e jumulit deloc ,,,iar ..."batul....e pe masura firului...
de asta cred ca tu ai pb cu inelele ..am cateva partide in doua luni ...sa nu exagerez dar am fost de 25 de ori lejer la biban si stapazani in oras si firul inca ma tine
...e o parere ...nu sunt un specialist dar sper sa te ajute sa verifici , eventual schimbi inelele
Ultima oară modificat 08 Noi 2004, 16:03 de către ovidiu14, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
ovidiu14
veteran
veteran
Mesaje: 1414
Membru din: 07 Oct 2004, 13:40
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de ovidiu14 » 08 Noi 2004, 15:58

si inca o chestie ...mulineta ai verificat-o ?....vezi ca si rola poate sa faca asta ....

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 08 Noi 2004, 17:09

Wave,

In principiu ai dreptate,culoarea fluo se vede mai bine deci sesizezi mai bine trasatura,insa tinand cont ca eu pescuiesc de obicei de pe mal cu FIRELINE de 4LB,rar 6lb.,deci fir subtire,la distanta se vede la fel de bine sau de prost atat firul fluo cat si cel fumuriu,cu cel fumuriu putand pescui si fara leader chiar, fiind o culoare mai naturala, mai putin deranjanta pt. peste.

Jean Scurtu

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 08 Noi 2004, 17:18

pe mine m-a tinut power pro 1 sezon ( de la dezghet pana saptamana trecuta ), cand am renuntat la el din cauza ca nu prea mai exista suficient fir pe tambur :lol:
de la rupturi/taieturi
cel putin 20 de partide am dat cu el, in conditii grele ( pietre, scoici )

Scrie răspuns