Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

silent
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 244
Membru din: 17 Noi 2008, 14:41
Localitate: Sibiu

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de silent » 12 Mar 2012, 23:45

Si eu am crezut ca topicul e mort :) Eu am intrebat cum v-ati gandit cum sa controlati barca ca sa nu va afecteze miscarea, drilul, etc.

Acum revenind la motor, nu am desfacut unul inca, dar mai mult ca sigur turatia se regleaza prin bobina de excitatie care trebuie sa fie o combinatie serie-paralel. Nu cred ca are reostate pentru reglaj, deci pierderile nu mari numai ca nu se poate regla mai fin.

Avatar utilizator
informer
senior
senior
Mesaje: 325
Membru din: 02 Oct 2005, 22:07
Localitate: Timisoara

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de informer » 13 Mar 2012, 17:19

danone scrie:Evident ca voi castiga si ceva energie la viteze mari (curent mare) prin eliminarea ploturilor care au pierderi semnificative.
Nu sunt pierderi semnificative... daca ar fi, s-ar transforma in caldura si n-ai folosi comutatorul ala prea mult timp ;).
danone scrie:Deasemenea am rezolvat si problema contorizarii energiei acumulatorului prin atasarea unui mic voltmetru digital de panou care monitorizeaza tensiunea la borne si o traduce in capacitate de incarcare.
Nu prea inteleg ce vrei sa spui cu asta. Tensiunea la bornele acumulatorului nu ofera informatii de una singura asupra energiei disponibile.
danone scrie:Singura problema ramasa de rezolvat este ca inca nu m-am gandit prin ce sistem voi controla turatia- potentiometru, tastatura?
Parerea mea-i sa folosesti un microcontroler pentru toata electronica (mai putin partea de comutatie de forta) si atunci fie pui doua taste +/- (mai simplu) fie folosesti un convertor A/N din uC combinat cu un potentiometru.
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Re:

Mesaj de Adelin » 13 Mar 2012, 21:13

pikeman scrie:http://www.nomad.ee/micros/pwm555.html

:lol: :lol: :lol: schema facuta in ORCAD, bagati , apoi scoateti PCBul si aia e

If you want to use this circuit with V+ other than +12V, then it is a good idea to increase R2 value so that (V+ * R2)/( R2 + R3) is about 2

:P
Am reusit sa citesc discutiile voastre pana la pagina 2....apoi mi-am dat seama cat de prost sunt. Parca citeam un manuscris in chineza. Apoi am abandonat, ca sa nu cad in depresie....cum naiba sa nu intelegi ce se vorbeste in limba ta?! :roll:

.....mai bine merg sa ma culc, poate maine va fi mai bine. :(
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

danone
veteran
veteran
Mesaje: 901
Membru din: 19 Mai 2006, 13:04
Localitate: Cluj si Belis

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de danone » 13 Mar 2012, 21:39

informer
Nu cred ca acele ploturi consuma chiar atat de putin curent. Nu de putine ori am constatat ca partea superioara a carcasei contactelor motorului se incalzeste binisor si chiar miroase a contact ars. Referitor la monitorizarea tensiunii de la borne tradusa in capacitate de incarcare a acumulutorului, evident ca o fac indirect utilizand diagrama "capacitate de incarcare =f ( tensiune la borne)" data in cartea tehnica a acumulatorului. Nu ca nu as putea sa o transpun in format digital dar ar fi prea complicat si inutil. Am ales compromisul montand un circuit care ma avertizeaza (sa trec pe vasle) si decupleaza motorul atunci cand tensiunea scade periculos inspre valoarea minima de descarcare a bateriei.

Avatar utilizator
informer
senior
senior
Mesaje: 325
Membru din: 02 Oct 2005, 22:07
Localitate: Timisoara

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de informer » 13 Mar 2012, 22:36

danone scrie:Nu cred ca acele ploturi consuma chiar atat de putin curent. Nu de putine ori am constatat ca partea superioara a carcasei contactelor motorului se incalzeste binisor si chiar miroase a contact ars.
Nu stiu ce sa zic, din ce-mi amintesc rezistenta de contact pentru comutatoarele fara pretentii si nu de curenti f. mari facute mai demult in RSR era in jur de cativa miliohmi.
Pe de alta parte eu n-am sesizat niciodata incalzirea comutatorului sau miros de ars la motorul meu... i-adevarat ca-i varianta mai mica (30) da` nah.
Pe de alta parte ai grija la varianta cu comutatie electronica, tranzistorul disipa pe fronturile impulsului care numa` teoretic ii dreptunghiular. Faptul ca motorul e o sarcina inductiva complica si mai mult lucrurile. Daca regimul de comutatie al tranzistorului nu-i OK, in cel mai bun caz o sa obtii un randament prost, in cel mai rau caz o sa se distruga tranzistoru` sau tranzistorii prin ambalare termica.
Oricum succes, ca la electronica ii voie ;).
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de gsteph1968 » 15 Mar 2012, 22:59

revin dupa aproape 1 an... nu am abandonat ideea si am 2 dispozitive in lucru, pe care vreau sa le testez prin Mai (Doamne' ajuta!).
va fi partial off topic pentru ca nu stiu cati dintre membrii forumului sunt si electronisti....

ipoteza de lucru este un motor de 30lbs (Endura), deci curent 30A.

un dispozitiv este un controller PWM pentru turatie motor + deriva cu servo high torque actionata cu un mic vinci. comanda se face cu un joystick de modelism (deocamdata) pe cablu. mai am ceva de proiectat si apoi de testat la puntea care comanda motorul. asta se asociaza cu motorul.

celalat este un monitor de baterie care afiseaza energia (Amperii - Ora sau Ah, respectiv sarcina) trasa din baterie, tensiunea pe baterie si curentul instantaneu absorbit (pe secunda) pana la cca 50A (s-ar putea si mai mult cu ceva sacrificii de look). pentru o baterie de capacitate data, optional, da si timpul de mars ramas, memoreaza consumul din ultima sesiune pe apa (daca nu exista sursa de recharge). asta este asociat numai cu bateria.

pentru ambele proiecte sunt dispus sa dau informatii mai detaliate, +soft, nu stiu daca e posibil aici si propun o alernativa pe un forum de electronisti (elforum) la o sectiune de dyi.

on topic: de ce nu m-am dus si eu la pescuit la copca? in loc sa :headbash:
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Avatar utilizator
informer
senior
senior
Mesaje: 325
Membru din: 02 Oct 2005, 22:07
Localitate: Timisoara

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de informer » 18 Mar 2012, 09:50

Nu cred ca suntem off-topic, la urma urmei este vorba despre niste device-uri folosibile in pescuit chiar daca discutia implica ceva termeni tehnici.
Cam tot atat inteleg si eu din materialele folosite si realizarea propriu zisa a unei muste uscate... :D.

Parere personala:

1. Regulatorul de turatie nu mi se pare ca ar fi o treaba extrem de utila, no offence.
Singurul beneficiu ar fi reglarea continua a turatiei dar chiar aveti nevoie de asta, nu ajung cele 5 + 3 viteze deja existente?
Nu cred ca ansamblul asta realizat artizanal o sa fie mai fiabil decat un comutator, chiar de curent mare.
In plus nu poti sa mergi la pescuit cu o barca plina de fire si cutiute cu "electronica".

2. Sistemul de orientare al motorului mi se pare util pe o barca de dimensiuni mari (nu e cazul meu).

3. Monitorizarea bateriei cred ca-i foarte utila si as participa la realizat asa ceva.
Nu cred ca masurarea tensiunii la borne si estimarea energiei ramase ar fi cea mai utila informatie.
Ca sa fiu mai clar inteles, cred ca pescarul ar trebui informat ca:
"LA VITEZA ACTUALA A MOTORULUI, mai puteti merge 2 ore / 3 km"
nu ca:
"Bateria este consumata 60%", pentru asta ajunge un voltmetru cu led-uri.
Partea mai dificila aici este masurarea curentului. Sunturile mi se par "incomod" de utilizat la curenti mari (cu cat tensiunea care pica pe ele este mai mica pentru a nu pierde mai multa energie decat e cazul cu atat trebuie masurate tensiuni mai mici ceea ce e dificil la distanta din motive de zgomot, probleme de contact s.a.m.d.).
As propune folosirea unui integrat care masoara intensitatea campului magnetic in genul ampermetrelor "cleste" de CC. La o cautare rapida am gasit A1324 produs de Allegro da` poate sunt si altele.
Deasemenea pentru masurarea vitezei as inlocui diversi senzori mai mult sau mai putin "exotici" cu integrarea unui modul GPS care la ora asta-i destul de ieftin. (am folosit unul impreuna cu un PIC asa ca vb in cunostinta de cauza).
Informatia afisata / memorata poate fi f. diversa, de la starea acumulatorului pana la "geo-tagging" da` asta-i deja problema de software odata hotarata configuratia "hard". ;)
Evident sistemu` asta e mai mult decat un monitor pentru acumulator, seamana mai mult cu un computer de barca :lol:... si ar fi pacat sa ramana la nivelul de prototip ;).
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de gsteph1968 » 18 Mar 2012, 11:39

informer scrie:Nu cred ca suntem off-topic, la urma urmei este vorba despre niste device-uri folosibile in pescuit chiar daca discutia implica ceva termeni tehnici.
o sa pregatesc niste fisiere, sper ca o sa reusesc azi, si le pun aici (o merge?).
informer scrie:1. Regulatorul de turatie nu mi se pare ca ar fi o treaba extrem de utila, no offence.
Singurul beneficiu ar fi reglarea continua a turatiei dar chiar aveti nevoie de asta, nu ajung cele 5 + 3 viteze deja existente?
Nu cred ca ansamblul asta realizat artizanal o sa fie mai fiabil decat un comutator, chiar de curent mare.
In plus nu poti sa mergi la pescuit cu o barca plina de fire si cutiute cu "electronica".
ma interesa directia, dar a ramas atat loc in PIC-ul ala ca a intrat si pwm-ul...
eu vreau sa "incapsulez" modulul de directie si PWM-ul in locul comutatoarelor... imi pare ca o sa incapa. afara o sa fie numai puntea H si radiatorul (de procesor P4). de la motor vor pleca doar cablurile de alimentare si joystick-ul de comanda (viteza + directie) care va fi pe un fir de mouse. ma gandesc sa fac comanda wireless.
informer scrie:3. Monitorizarea bateriei cred ca-i foarte utila si as participa la realizat asa ceva.
....
As propune folosirea unui integrat care masoara intensitatea campului magnetic in genul ampermetrelor "cleste" de CC. La o cautare rapida am gasit A1324 produs de Allegro da` poate sunt si altele.
este un coulomb counter - masoara efectiv sarcina absorita din baterie. modulul va fi montat solidar cu bateria
am gasit rezistor shunt de 2 miliohmi (!), 3.5W (racit in aer, cu heat sink merge mai sus) la un cost foarte bun. rezistorul shunt + amplificator de current sensing + opamp costa mult mai putin decat un integrat de current sensing cu senzor hall.
cu un PIC16F876 (8k) softu' poate sa spuna de toate, sa memoreze starea bateriei per sesiune (Ah, Vmin, Vmax, Imax).
cu un PIC16F873 (4k), afisare in virgula mobila (sarcina, tensiunea, curentul instantaneu si timpul hh:mm:ss) nu prea ramane loc de alte functii. eu scriu soft in C, probabil ca in asssembler se mai poate optimiza.
informer scrie:Evident sistemu` asta e mai mult decat un monitor pentru acumulator, seamana mai mult cu un computer de barca :lol:... si ar fi pacat sa ramana la nivelul de prototip ;).
:D
un mic pilot automat... sa tina barca pe loc. sa urmeze linia malulul la distanta constanta (cu ultrasunete?)
daca "computerul" e independent de motor si barca, de ce nu...
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Avatar utilizator
informer
senior
senior
Mesaje: 325
Membru din: 02 Oct 2005, 22:07
Localitate: Timisoara

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de informer » 18 Mar 2012, 12:05

gsteph1968 scrie: am gasit rezistor shunt de 2 miliohmi (!), 3.5W (racit in aer, cu heat sink merge mai sus) la un cost foarte bun. rezistorul shunt + amplificator de current sensing + opamp costa mult mai putin decat un integrat de current sensing cu senzor hall.
Pai nu stiu cat costa suntul ala dar un IC ACS714 costa cativa $, sub $10 cu "adaptor" cu tot. Uite aici de exemplu:
http://www.robotshop.com/pololu-30a-acs ... ensor.html
http://www.allegromicro.com/Products/Cu ... r-ICs.aspx
In plus te scuteste de ceva experimente cu operationale la tensiuni de ordinul milivoltilor... pentru mine asta ar "costa" mult. ;)
----
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

gsteph1968
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 256
Membru din: 03 Oct 2010, 11:00
Localitate: Bucuresti

Re: Endura 40 cu consum controlat in impulsuri PWM.

Mesaj de gsteph1968 » 18 Mar 2012, 12:35

eu gasisem senzorii de curent la adelaida.ro 0-50 sau 0-100 la cca. 50ron.
http://www.adelaida.ro/product_info.php ... s_id=12257
varianta pe pcb la allparts.ro (aduse de la sparkfun), nu mai stiu pretul...

ZXCT1010 este un operational specializat, castig 10, pe sunt de 2mohm la 1A incep sa discut de la 20mV, ceea ce e deja bine chiar si pentru un banal 358. oricum, am facut niste teste la curenti de ordinul ~1, si pare sa fie ok.

daca varianta cu shunt va avea probleme o sa inlocuiesc partea de sensing cu senzor de curent hall.

pana la urma si asta e un hobby...
The road of life twists and turns and no two directions are ever the same. Yet our lessons come from the journey, not the destination.
Nothing makes a f_i_s_h bigger than almost being caught.

Scrie răspuns