Echipament Casting

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 05 Feb 2011, 15:45

adriancean scrie:Ce fir e mai indicat pentru baitcasting (in afara de pescuitul la salau jig-uri)? Textil sau mono? Argumente pro si contra?
Nu as spune ca tine de echipament (spinning sau casting) alegerea firului, cat de naluca, jig, vobler, lingura... si si aici, poti pescui teoretic cu orice fir. Mai compensezi prin lungimea lansetei, actiunea ei, calitatea (constructia, sensibilitatea) ei...
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

dan_Tm
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de dan_Tm » 05 Feb 2011, 16:30

Nu-ti fie cu suparare, dar raspunsul tau nu contine nici o informatie si e aiuristic. Cum sa nu conteze daca echipamentul e de casting sau de spinning cand alegi firul?
Ai da cu fir Sufix Ice magic de 2lb cu un Loomis CR 842-2?

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 05 Feb 2011, 16:49

Mi se pare logic sa iti alegi firul in aceeasi putere cu clasa echipamentului dar intrebarea era daca sa fie mono sau textil.

Ex: Cu o lanseta 7', foarte senzitiva, cu actiune rapida sa zic, poti pescui si la salau cu un fluorcarbon 10-12 lb, sa zic. Ca e casting sau spinning... prea putin inportant. Cam asta era...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 05 Feb 2011, 17:00

Cand am pus intrebarea referitor la cel mai indicat fir pt casting ma gandeam la acel fir care e mai indicat din punctul de vedere al evitarii perucilor. :)
Until next time....Tight Lines!

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 05 Feb 2011, 17:02

adriancean scrie:Cand am pus intrebarea referitor la cel mai indicat fir pt casting ma gandeam la acel fir care e mai indicat din punctul de vedere al evitarii perucilor. :)
neavand niciun echipament de cast.....eu zic ca cel mai bun fir ptr a evita perucile este :shock: o mulineta foarte buna :oops:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

Ungureanu Ovidiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Ungureanu Ovidiu » 05 Feb 2011, 17:20

-cand am iesit prima data cu echipamentul de baitcasting pe apa, mulineta a fost echipata cu fir mono.. prostie mare am facut.. firul numa ce l-am pus pe mulineta evident ca avea memoria formata ptr rola de pe care a venit fata de diamentrul tamburului.. deci se desfasura singur in peruci aproape.. am schimbat pe textil si pot spune ca nu am facut peruci asa complicate incat sa arunc echipamentul de baitcasting.. ba mai mult, a inceput sa-mi placa foarte mult, mai ales dupa un dril pe cinste la inceputul lunii, ideea este sa faci mici ajustari in functie de greutatile cu care arunci.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 05 Feb 2011, 17:21

Aia e una Nemernice... una bine zisa. Adrian, pescuiesc si cu mono si cu textil la cast si daca iti reglezi bine mulineta si pescuiesti corect, nu faci deloc. Si atunci nu poti spune ca un fir e mai periculos din punctul de vedere al perucilor. Cred ca textilul se incurca mai urat, fiind deobicei mai moale si mai subtire. Mono (respectiv fluorcarbonul pentru ca cu mono normal nu dau), e mai sarmos, mai rigid si mai gros, 10 lb e deobicei un 0.25, si nu face poate asa ghemuri nasoale. Pe de alta parte, la mono exista riscul ca incet sa se departeze de tambur si sa nu mai stea asa strans. Ma refer la spirele mai din profunzime care pot sa se ridice usor desi nu vizibil, si sa fie nevoie sa scoti mai mult fir pentru a-l recupera din nou sub tensiune si aranja corect pe tambur. Multifilamentul pe tamburul invartindu-se in gol (in peruca), se ridica oarecum treptat, nu arunca fire prea profunde, si se blocheaza repede. Peruca se formeaza pe primii 1-2 metri din suprafata tamburului si odata descalcita ai cam rezolvat problema. Mono, cum sta tensionat oarecum si poate avea memoria (un pic tot are oricat de bun ar fi) tamburului, arunca spire si mai de jos printre spirele de la suprafata si nu rezolvi problema pana cand nu desfasori firul pana la spira iesita. Acuma discutia e stufoasa si cazurile sunt multe. E bine sa ai degetul "educat" cum zic mericanii. Eu de exemplu, pe ultimii metrii de lansare, franez treptat pana la o oprire completa a tamburului, asta permitandu-mi sa lansez la punct fix si o aterizare domoala a nalucii. De asemenea, cand naluca pleaca prea incet sau prea repede si bruscheaza tamburul, intr-o lansare incorecta (nu se incarca corect lanseta), poti auzi cum spirele vor sa iasa mai repede (fac galagie lovindu-se de inelul de ghidare dar nu suficient cat sa se blocheze, reusesc sa iasa) si daca esti pe faza, printr-o atinger fina cu degetul, ii reglezi oarecum viteza si o pui in concordanta cu cea a nalucii. Iti scurteaza un pic lansarea dar asta e... Dac te-ai obisnuit cu echipamentul, perucile sunt foarte rare si de fiecare data vina pescarului. Echipamentul face ce-i spui tu sa faca. Daca se schimba conditiile (tipul nalucii, greutatea, vant...), tu trebuie sa-l corectezi din setari. Si bineinteles sa lansezi corect.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 05 Feb 2011, 17:27

Cam asta vroiam sa aud :D :respekt:
Until next time....Tight Lines!

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 05 Feb 2011, 17:37

Perfect! Si ca o concluzie personala, textilul e mai prietenos dar diferenta e mica. Folosesc mono in situatii de criza, cand vreau sa elimin orice suspiciune. Cu alte cuvinte cand merge rau mai dau si cu mono ca atunci imi intra piticul ca e din cauza firului, ca-l vede... Atenueaza si caderea nalucii, o tine mai mult in aer... ma rog... In agataturi nu se incurca asa tare pentru ca textilul, mai ales cel subtire, poate sapa in scoarta copacului, fluo trece usor...

Daca baga bass si la noi... mai discutam. Revenim la fluoro majoritatea ;)

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 05 Feb 2011, 18:22

Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Scrie răspuns