DISCUTII VOBLERE HOME MADE!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 27 Sep 2004, 08:24

strici un vobler!? Al doilea sigur nu-ti iese exact la fel orice ai face, asa k daca vrei sa-l faci si pe asta suspending trebuie sa-l strici si pe asta.
Pui ceva mai putin plumb decat vezi tu k trebuie, si apoi dac in cel mai rau caz e putin plutitor, atunci schimbi ancora de pe burta cu una ceva mai grea putin si iti iese.

Avatar utilizator
mugurel
senior
senior
Mesaje: 348
Membru din: 19 Mai 2004, 09:32
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 27 Sep 2004, 09:00

De ce sa nu-ti iese la fel ? Daca folosesti acelasi material nu este nici-o problema. Si parerea mea este ca nu il strici, pentru ca stii exact ce greutate trebuie sa adaugi.

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 27 Sep 2004, 09:34

manual nu poti sa faci doua voblere identica. Poate cu aparatura! Dar din briceag n-o sa-ti iasa niciodata la fel. Nu vor avea niciodata aceiasi flotabilitate oricat te-ai stradui!!
Eu nu lucrez cu kit, nu-mi place. A lucrat Stefan, dar a renuntat si el. Eu bag voblerul in diferite straturi de celuloid/plastic, asa k nu mai pot sa astup nicicum gaura cum trebuie. Ai incercat macar o data sa faci ceea ce spui!! Nici vopselele nu-ti mai ies de aceiasi culoare. Eu fol acrilice si k sa obtin mai multe culori sau mai inchise sau mai deschise trebuie amestecate. Mie imi place sa aiba voblerul si o estetica aparte. Nu trebuie sa-i placa numai pestelui, ci trebuie sa-mi placa si mie, altfel nu ma atrage sa dau cu el, la fel de mult decat cu unu "frumos".
Odata gaurite acele straturi trebuie facuta o bila de plumb sa intre la perfectie acolo, forma si greutate si tot. Iti dai seama k ai perforat si stratul exterior de plastic transparent. Ala nu-l mai poti reface sa fie neted. O sa iasa k p... !!
Sorry, dar nu merge treaba :(

Avatar utilizator
mugurel
senior
senior
Mesaje: 348
Membru din: 19 Mai 2004, 09:32
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 28 Sep 2004, 13:48

Mai importanta este bataia voblerului si culorile dominante decat micile imperfectiuni. Experienta mea nu este vasta (nu am terminat de construit ce am inceput de la zero) dar am prins destul de bine la un vobler modificat (o barbeta mai mare montata de mine cu refacerea culorilor). Refacerea culorilor - de fapt l-am vopsit prin pulverizare cu doua culori si nu l-am plastificat apoi deloc (nici macar nu l-am lacuit). Dupa o luna de plimbat prin apa, se prezinta bine (culorile nu si-au pierdut stralucirea).
Am 4 voblere neterminate (fara vopsitorie si barbeta) dar eu zic ca sunt practic identice in privinta flotabilitatii (am agatat aceleasi greutati si s-au scufundat la fel). Si ca forma sunt (zic eu) identice.
Nu am folosit deloc briceagul, dupa lipire am obtinut forma finala numai prin slefuire.
Intradevar sunt mai mari, au 5.5cm si poate micile diferente sunt insesizabile.

Avatar utilizator
mugurel
senior
senior
Mesaje: 348
Membru din: 19 Mai 2004, 09:32
Localitate: tg.jiu

Mesaj de mugurel » 08 Oct 2004, 13:58

Ati incercat asa ceva? Tot aricolul pe http://pescarul.com/

Un popper pentru stiuca

Constructia unui vobler (1)

Cele mai multe probleme pentru fanii pescuitului cu voblere sunt chiar ...voblerele. Mai bine zis numarul lor. Niciodata prea putine, constient sau nu, le pescuim cu gandul ca s-ar pierde in vreo agatatura.

Oferta in Romania este destul de mica, sau "infinit" de mica daca o comparam cu ceea ce gasim in cataloagele on-line.

Chiar daca un Cozma face ravagii pe apele noastre, Salmo are un raport calitate-pret excelent si Rapala ne intoarce buzunarele pe dos, ramanem cu gandul la un Heddon, Arbogast, Rebel, Bomber, Pflueger, South Bend, Bagley & co. Sunt voblere care au facut istorie, iar creatorii lor, cel putin la vremea aceea, erau dotati cu multa imaginatie si putina... tehnologie. Nu cred ca as gresi daca spun ca James Heddon, cel putin la vremea primului vobler creat de el - The Frog, in 1898 - avea mai putine scule si materiale decat majoritatea dintre noi.



WOM Frog (Wide Open Mouth Frog)

Smirghel, bormasina, sirma, pile, cutter - nu sunt straine nici unui pescar. Putina indemanare va face ca o bucata de lemn sa prinda "viata" si sa prinda, cateodata, si o stiuca!

De ce lemn? Este mai usor de procurat si prelucrat! Si daca totul are un inceput, cred ca cel mai implu este sa incepem cu un popper! Nu avem nevoie de barbeta, corpul este simetric, nu are nevoie de echilibrari suplimentare, "functioneaza" din prima!

Dupa un drum prin talcioc sau o privire prin debara, este aproape imposibil sa nu gasim ceva care poate fi folosit. Pentru inceput ar fi buna o bucata cilindrica din lemn de tei sau brad. Se prelucreaza mai usor si ii putem da forma dorita numai din "cutit" si smirghel.

Cu un spiral de 1-2 mm, in functie si de marimea "voblerului" dam gauri pentru armarea nalucii. Un popper simplu va avea nevoie de o gaura frontala (B1) -pentru anoul de prindere al firului-, o gaura pentru prinderea ancorei de pe abdomen (B2), si una pentru carligul posterior (C).



Pregatirea suprafetei si vopsire

Sa nu uitam ca voblerul va fi vopsit si o pregatirea a suprafetei este necesara. Pentru inchiderea porilor, cel mai simplu, dar si eficace, este impregnarea lemnului cu Super Glue. Acoperim cu adeziv intreaga suprafata si, dupa uscare, il slefuim cu smirghel cu granulatie foarte mica #600. Vom vedea ca suprafata va capata un luciu "sticlos", extrem de dur. Pentru totala protectie impotriva apei, corpul poate fi acoperit cu un strat de Nitrochit. Acesta se poate depune prin cufundare sau, mai bine, cu ajutorul unui pulverizator. Nu uitati atunci cand cumparati nitrochit sa achizitionati dizolvantul si "intaritorul" aferent, urmand ca amestecul sa corespunda indicatilor de pe ambalaj. Suprafata obtinuta trebuie din nou slefuita cu smirghel #600 - 800.

In loc de nitrochit se poate folosi o solutie de "plastic", obtinuta in urma dizolvarii in acetona a unor pahare de unica folosinta, de plastic (celuloid).

Vopsirea se poate face cu spray-uri colorate, markere, etc.

Cu un aerograf se pot realiza patternuri de culoare care vor face invidios orice rapala din trusa.

In final se mai poate depune un strat de lac incolor, dar mai bun este un strat de rasina epoxidica sau poliuretan transparent.



Armarea

Pentru ancora (B2) si anoul pentru fir (B1) cel mai simplu ar fi sa folosim holzsuruburi cu ochet.

In lipsa lor, anourile cu tija (vezi figura) se pot construi din sarma de otel de 0.5-1mm grosime. Ungem tija cu rasina epoxidica (Bison Epoxy Rapid sau Poxipol) si se introduc in gauri. Este bine ca tija sa nu fie uniforma, usoare indoituri facand legatura extrem de solida. Ancora de pe "burta" poate fi montata de la inceput in anou, sau se poate prinde cu un anou despicat, ulterior.

Carligul "fix" din coada este o optiune. Se poate monta si o ancora cu "skirt", dar un carlig montat cu un hackle bogat si un smoc de fulgi vor fi o imitatie de "broasca" mai buna. In plus, combinatia ancora - carlig nu este expusa incurcarii asa cum se poate intampla daca am folosi, exclusiv, ancore. Daca aveti si ceva cunostinte de flytying, se pot construi "picioare" din carlige cu par de cerb (foto - jos).

Oricum, singura limita este imaginatia de care dam dovada!


Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 08 Oct 2004, 19:53

eu, doar k in coada nu e carlig ci este ochet pt tripla si este un verde ceva mai deschis la culoare si nu are punctuletzele alea. Este antecedent articolului! Eu pana acuma nu am luat nimica la popper(am incercat), dar nu se stie niciodata. Oricum e tot timpu in ghiozdan. Sunetul este superb!!

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 09 Oct 2004, 06:49

Nu arata deloc rau,pacat ca nu avem Tarpon pe-aici.Avatul nostru e mai sfios.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
vanatoruldepesti
veteran
veteran
Mesaje: 613
Membru din: 24 Sep 2004, 18:30

Mesaj de vanatoruldepesti » 08 Noi 2004, 10:26

Andrei, daca vrei sa nu crape voblerele, dupa ce le slefuiesti, baga-le in Super Glue. Barbetele cele mai bune se fac din plastic de seringa. Sa incerci sa faci voblere si lemn de balsa. In unele magazine exista bare din lemn de balsa si costa aprox. 8$ una. Iti ies cam 20 de voblere de 4-5cm. Cred ca merita....

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 08 Noi 2004, 13:13

Mersi pentru pontul cu barbeta din plastic de seringa.Chiar am un vobler DAM la care i-a zburat barbeta.In ce magazine sa caut acele bare din lemn de balsa?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 08 Noi 2004, 21:00

Nu lemnu se crapa, ci plasticul ce-l dau peste vopsea!! Nu mai e nici o probleme, caci in curand voi remedia problema, pt k o sa am material bun de lucru(celuloid--sper; si propenat sau ceva de genu---ce scriu si olandezi k folosesc pt invelisul exterior)
Nici cu barbetele nu o sa mai am probleme, pt k deja am policarbonat(~lexan pt cunoscatori) de 2 sau 3mm, nu sunt suta la suta si o sa apara in curand si material mai subtire pt asa ceva.
Nu am folosit seringi pt barbete, dar ar fi o idee. Oricum pana nu imi vin materialele nu mai fac nimica k fac a proasta si nu are sens. Plasticul asta pe care il am nu prinde de loc pe staniol si se prinde tare prost pe vopselele metalice( in cele din urma se crapa urat de tot, dar e folosobil vreo 10 partide)
Cred k toate pe care le-am facut le voi revopsi si reface invelisul!
Nu cred k este rentabil sa folosesc super glue!! Ce folosesc ma multumeste pe deplin. Puteti incerca si voi!! Pana acuma am folosit mingi de ping pong albe diluate in acetona, dar se pare k au cam isparut alea albe si ieftine de pe piata(fiind inlocuite de cele oranj) si sincer nu ma incanta sa dau 100coco pe 3 mingi, cand eu am nevoie de vreo 10.
Acu am inceput sa folosesc pahare/farfurii unifolosibile, care se pot dilua si in diluanti mai slabi ff bine! Inchide porii ff bine. Cred k as avea nevoie de 3 tuburi de super glue la un vobler! Asta inseamna vreo 20-30coco in plus la un vobler. Mie costul total imi iese pe la 10000, poate si mai putin de atata+triplele si inelele despicate.
Nu merita sa mai dai banii pe voblere(eventual pe niste deep divere daca nu-mi ies, dar pana la urma o scot la capat si cu astea).

A facut cineva deep divere?? Ma multumesc cu un maxim de 2-3m.

Scrie răspuns