Daca intrebi de woblerele de avat , cele cu ''ochi ampulea'' tin sa fac unele precizari..
In primul rand nu sant doar woblere pentru avat.Pot pacali si salaul, ori poate pe lacuri de munte adinci, pastravul.
Fiind grele se scufunda destul de repede.
Spre deosebire de salmo thril am cautat sa le imprim doua caracteristici,care recunosc ca nu mi-au iesit de la primele prototipuri, dar acum imi ies..este vorba de o usoara vibratie in curent, ''acel tremurat'',plus un balans pe flancuri pe cadere.
Asa este au prins ceva avat pe Somes,Mures, dar si pe Dunare.
Pe Dunare am pescuit cu unul dintre primele care le-am facut..Il am si acum..
Eram campati la Bazias pe un platou mare si aveam in mal apa adinca si un curent puternic in dreapta.Acolo erau ''parcate'' barcile participantilor la concursul de pescuit la clonc .Peste zi ,cand incepea uraganul obisnuit prin partea locului,majoritate barcilor erau trase la mal si ancorate.Era peste firea mea sa pot sta linga apa fara sa pescuiesc,chiar daca asta presupunea sa o fac printre ancorele barcilor.Asa ca intram in apa pina la brau,ma saltam in careva barca, si dadeam la jig dupa strapazani(ca altceva nu intra).Intr-o zi am prins malul liber complet in stinga deci puteam lansa paralel cu buza ierbii.In buza ierbii rapea un avat de ne dispera pe toti..Avea orele lui cand in acelasi loc , pleoscaia fara incetare..Am incercat in van cam tot ce aveam de avat, inclusiv poppere..Lansam pe prag, saltam jigul...pleosc avatul in stinga mea la vreo 10 metri de mine..In timp ce trosneam strap dupa strap ma tot gandeam cum sa prind avatul..Am observat o oarecare ritmicitate in tempo-ul rapelilor.Odata cam la 7-8 minute tasnea dintre ierburi,apuca prada si se intorcea la loc..Degeaba aruncam naluca imediat dupa rapeala probabil era ocupat sa ingereze prada.Asa ca mi-am pregatit varianta mea de ''tremor''pe bancheta barcii, am lasat sa treaca aproximativ 7-8 minute ,apoi am atasat naluca si am lansat paralel cu iarba..o data , am lansat a doua oara(am nimerit foarte aproape de buza ierbii) si cand am ajuns la locul fierbinte...zbang...asa a luat-o de era sa-mi zboare lanseta din mana..Dupa poze l-am eliberat..Acea intimplare mi-a dat incredere ca evolueaza bine naluca,mai trebuie insa si din partea pescarului nitica adaptare..
Asadar, evolutia lui este una tremurata cu bataie pe cadere.Mi-a mai spus cineva de dorado tender, da, si acela are o evolutie oarecum asemanatoare nu stiu daca balanseaza pe cadere..
Referitor la bataia pe cadere am avut rezultate la clean si avat, insa pe naluci mult mai mici,in toamna trecuta..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.